Co jest u nas wyjątkowego? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Co jest u nas wyjątkowego?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Co jest u nas wyjątkowego?

Każde państwo i każdy naród posiada takie miejsca, zwyczaje, smaki smile,  które wyróżniają go spośród innych państw i narodów, a które jednocześnie są jego swoistą wartością i chlubą. Czy kiedyś zastanawialiście się co u nas, w Polsce, jest wyjątkowego czym możemy pochwalić się przed innymi? Co chcielibyście pokazać lub o czym opowiedzieć przybyszowi z obcego kraju? Co jest szczególnie godne poznania, zobaczenia, spróbowania? Byłoby to coś wielkiego czy może tylko jakaś ciekawa osobliwość?

Tak się kiedyś nad tym zastanawiałam i doszłam do wniosku, że gdybym miała komuś pokazać to, co jest u nas najpiękniejsze to chyba zaprosiłabym go na polską Wigilię- taką tradycyjną, najlepiej w wiejskiej chacie (oj, byleby tylko śnieg dopisał, bo wtedy jest podwójnie pięknie smile), z naszym barszczem i uszkami, pierogami z kapustą i tym wszystkim co gości wówczas na stole. I chciałabym jeszcze, aby zobaczył zachód słońca nad naszym morzem. U nas zachody są przecież najpiękniejsze smile.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co jest u nas wyjątkowego?

Ja bym wzięła gościa na Jurę, pokazała zamki, skałki i różne ciekawe miejsca przyrodnicze (okolice Złotego Potoku np.), w Tatry (z noclegiem w którymś ze schronisk, a jeszcze lepiej w kolebie - wrażenia niezapomniane), do Krakowa, Wrocławia, w Bieszczady, na Mauzry. Jest wiele miejsc, które warto zobaczyć, nie tylko tych popularnych, ale też nasze sentymentalne. Dla mnie to Beskidy, mam bliziutko (Babia, Rysianka), przy okazji można opowiedzieć kilka legend, trochę o zwyczajach i kulturze, pokazać koronki koniakowskie.

A smaki... hm, na pewno regionalne śląskie i góralskie, więc zaprosiłabym takiego "przybysza" na obiad do mojej mamy i do przyszłej teściowej, poczęstowałabym żurkiem, bigosem, swojskim krupniokiem i pasztetem ze słoika wink.

3

Emilia napisał/a:

A smaki... hm, na pewno regionalne śląskie i góralskie, więc zaprosiłabym takiego "przybysza" na obiad do mojej mamy i do przyszłej teściowej, poczęstowałabym żurkiem, bigosem, swojskim krupniokiem i pasztetem ze słoika wink.

Myślę, że spokojnie można byłoby się jeszcze pochwalić tradycyjną golonką w piwie i smalcem ze skwarkami, coraz częściej goszczącymi na stołach naszych regionalnych restauracji, nawet tych wykwintnych wink.

4

Bigos już mi się przejadł i opatrzył.
Obecnie optuję za pierogami :ruskie,  z mięsem, z kapustą i z grzybami, z owocami.
Nie pamiętam w jakim kraju/krajach, ale są już punkty gastronomiczne, w których je sprzedają.
Oczywiście, gość byłby uraczony najpierw smalcem ze skwarkami i wiejskim chlebem.
Tak najpierw podają gościom, w niektórych  restauracjach w trakcie realizacji zamówienia menu.

Nasz kraj ma wszystko: dostęp do morza, rzeki, jeziora, góry, niziny - sporo zabytków.
Zatem, jeśli chodzi o zwiedzanie, to również wybór jest duży ( podobnie jak jadło ).

No i oczywiście niech gość się napatrzy na nasze piękne dziewczyny smile

5

Pasztet ze słoika! Świetny pomysł, a bigos faktycznie chyba za często jest u nas "reklamowany";)

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Co jest u nas wyjątkowego?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024