Przyjaciółka czy chłopak - muszę wybierać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Przyjaciółka czy chłopak - muszę wybierać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Przyjaciółka czy chłopak - muszę wybierać?

Poznałyśmy się na studiach i od razu połączyła nas głęboka przyjaźń.
Ona była wtedy w związku, zakochana ze wzajemnością, planowała ślub. Cieszyłam się razem z nią, polubiłam jej narzeczonego, często razem spędzaliśmy czas.
Później doszło do ich rozstania, starałam się nie stawać po niczyjej stronie i wspierałam oboje.
Później przyjaciółka popadła w istne szaleństwo - zaczęła sypiać z rzeszą facetów. Nie podobało mi się to,ale nie osądzałam jej poczynań. W końcu zakochała się, lecz niestety nieszczęśliwie.
Wiele nocy spędziłyśmy na rozmowach, starałam się odciążyć ją od złych myśli, wspomóc duchowo.
Kiedy doszła już do siebie, to ja kogoś poznałam i po prostu się zakochałam.
To był początek końca naszej przyjaźni.
Odizolowała się ode mnie, stała się agresywna, zgorzkniała, zła na cały świat. Początkowo starłam się ignorować to zachowanie i zachowywałam tak,jak zawsze. Niestety, przyjaciółka wciąż pogarszała tą sytuację. Zaczęła narzekać na mnie do naszych znajomych (że nie mam dla niej czasu - owszem,miałam mniej czasu,ale resztę starałam się poświęcić jej), zachowywać jak rozkapryszony dzieciak.
Może to kwestia tego,że jest jedynaczką i przyzwyczaiła się,że tylko jej należy się to,co najlepsze?
Może to zazdrość? Wydaje mi się,że nie może pogodzić się z tym,że ja jestem szczęśliwa. A przecież kiedy to ona była szczęśliwa,to ja cieszyłam się razem z nią.
Kiedyś dała mi jasno do zrozumienia,że między nami będzie lepiej tylko wtedy,kiedy zerwę z chłopakiem.
Co do ich relacji (przyjaciółki i chłopaka) - jest naprawdę kiepsko. Ona zawsze go bezpodstawnie oczernia.
A jest taka,jak kiedyś tylko wtedy,kiedy ja się z nim pokłócę.
Kocham chłopaka nad życie i kocham przyjaciółkę,ale nie wiem czy mogę nazywać tak kogoś,kto każe dokonywać mi takich wyborów...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Przyjaciółka czy chłopak - muszę wybierać?

Moja Droga, Ty bylas bardzo w porzadku w stosunku do przyjaciolki, natomiast Ona nie jest szczera. Jest zazdrosna. Zerwij z nia kontakt. To nie ma sensu. Ja bym nie miala problemu, bez wahania wybralabym chlopaka. Bardzo bym sie zawiodla na takiej dziewczynie i nie chcialabym miec z nia juz ni c wspolnego. Kazdy z nas zawodzi sie na kims. Ja tez konczac studia zrozumialam ze za moje dobro dwie dziewczyny odplacily obojetnoscia i dbaniem tylko o swoje. Ale trzeba byc twardym. Te jedynaczki to jednak nie bardzo, tez takie znalam, choc znam tez dwie w porzadku. Zycze powodzenia w zwiazku:* niech milosc kwitnie, nia sie nie przejmuj. Pozdrawiam

3

Nad czym się tu zastanawiać? Piszesz, że jesteś szczęśliwie zakochana - po co miałabyś rozstawać się z chłopakiem? Dla "przyjaciółki"? Przecież ta dziewczyna nie zachowuje się jak przyjaciółka. Nie warto dla niej rzucać chłopaka, którego kochasz.

4

Chłopak .Przyjaciółka powinna cieszyć się z Twojego szczęścia ,nawet jeśli jej się nie układa ,a nie z zazdrości zachowywać się w taki sposób. Kiedyś moja koleżanka zachowała się też w dość nietypowy sposób , byłam szczęsliwa opowiadałam jej o tym jak jest cudownie ,bo chciałam sie z nią dzielić moim szczęściem ,ale ona po pewnym czasie miała mnie dosyć ,mnie i mojego szczęscia bo nie potrafiła znaleźć swojej miłości.

5

Nikt nie miał prawa postawić cię przed takim wyborem. Przyjaciółka która nie chce twojego szczęścia nie jest twoją przyjaciółką, tylko egoistką. Myślę że powinnaś jej to powiedzieć, ty byłaś wobec niej fair przez cały czas, dlaczego ona teraz ma stawiać warunki. Przyjaźń opiera się na równouprawnieniu i wzajemnym wspieraniu na dobre i na złe. Przez twoją przyjaciółkę przemawia zazdrość, nie daj się zniszczyć. Powiedz jej co myślisz, a z chłopakiem bądź szczęśliwa. Trzymam kciuki:)

6

Mówi się, że tylko przyjaźń trwa wiecznie, ale w tym przypadku lekkomyślnie byłoby polegać na tym powiedzonku.. Jak można nazwać przyjaciółką kogoś, kto Cię próbuje wycyckać? Zrobiłaś co mogłaś dla niej, a ona tego nie doceniła, na domiar złego życzy Ci podobnego losu.. Skoro jesteś zakochana, to życzę szczęścia z chłopakiem, a od tej dziewczyny zwiewaj. Robi Ci awantury jakby była co najmniej Twoją żoną...

7 Ostatnio edytowany przez mirabi (2010-07-25 16:44:44)

banoffee Twoja przyjaciółka ma negatywne doświadczenia z facetami i to wpłynęło na ich negatywne postrzeganie. Możliwe, że nie poradziła sobie z rozstaniem, potem z nieszczęśliwym zakochaniem, czuła się pewnie bardzo skrzywdzona i nadal tak się czuje, stąd jej niechęć do facetów, pewnie uważa, że wszyscy to dranie. Nie lubi ich, więc i Twojego chłopaka też nie. Nie potrafi i nie chce dostrzec, że on może jest inny, nie taki, których spotkała.

Ona nie jest w stanie cieszyć się Twoim szczęściem, bo ma poczucie krzywdy wyrządzonej przez facetów i dużo w sobie negatywnych emocji stąd jej zgorzknienie, agresja. I chce, żebyś podzielała jej krzywdę, jej poglądy, że faceci są źli, abyście razem utwierdzały się w tym przekonaniu, a to niestety już egoistyczne podejście z jej strony.

Może delikatna rozmowa z nią by pomogła, uświadomienie jej tego, a jeśli nie, to musisz sama zdecydować czy zależy Ci na toksycznej relacji, bo taka się ona pomału staje czy na własnym życiu i szczęściu z chłopakiem, chodź chyba odpowiedź jest jasna...