W najbliższy weekend wybieram się razem z rodzinką na mazury. Pogoda ma być piękna, więc chcemy trochę pozwiedzać i połazić po okolicznych terenach. Niestety znam swoje możliwości i wiem, że nawet najwygodniejsze buty potrafią mnie boleśnie obetrzeć po dłuższym chodzeniu. Chciałam się więc was poradzić drogie koleżanki jak temu zapobiec? Myślałam o tym żeby założyć grube skarpetki tak żeby izolować stopy, ale chyba nie jest to najlepszy pomysł bo będzie gorąco, dostanę odparzeń i dopiero będzie problem. Poszłam do swojej apteki juventy w galerii manufaktura żeby coś mi poradzili. Kupiłam plastry compeed ( swoją drogą to staniały, bo teraz zapłaciłam za nie 13 zł a jeszcze rok temu były 2x droższe ), ale wydaje mi się że to nie wystarczy. Przede wszystkim plastry pomogą mi jedynie leczyć skutki, ale przecież nie zapobiegną obtarciom
Dlatego jeśli któraś z was ma jakiś pomysł ( nawet najbardziej szalony ) co z tym zrobić to chętnie poczytam. Dziękuję ![]()
Myślę, że musisz mieć przede wszystkim wygodne buty. Jeśli wiesz, w ktorych miejscach najczęściej Cię obcierają buty to po prostu naklej plasterki na te miejsca. Miej przy sobie zapas takich plasterków. A wieczorem porządnie nasmaruj kremem i pozwól, zeby odpoczęły. Te plasterki Compeed też się przydadzą, ale pewnie własnie do leczenia odcisków.
Sellena
Można zastosować specjalne wkładki żelowe czy spraye:spray Kiwi Foot Silk czy spray Moniqueee czy sztyft lub plastry Compeed(można dostać w drogeriach czy aptekach.
4 2010-07-08 12:32:15 Ostatnio edytowany przez Agatka (2010-07-08 13:33:21)
Zainwestuj w porządne, wygodne, dobrze dopasowane buty. Źle dobrane obuwie jest najczęstszą przyczyną obtartych stóp, skręconych kostek, nadwerężonych stawów... Duży wybór naprawdę dobrych butów (i przy okazji w rozsądnej cenie) znajdziesz na spam No a doraźnie to jakieś plastry, kompresy, świetna jest maść Alantan - przyspiesza gojenie, smaruj nią otarte miejsca przynajmniej raz, najlepiej wieczorem, bo maść jest bardzo tłusta i długo się wchłania.
Agatka ma rację, na miejsca, które twoim zdaniem są najbardziej narażone na otarcia zabezpiecz plastrem. Przede wszystkim zabierz ze sobą wygodne obuwie ![]()
Dzięki dziewczyny
Pomysł z naklejaniem plastrów na wrażliwe miejsca nie zawsze się sprawdza. Często pod wpływem ruchu plastry się odklejają, zawijają i powodują jeszcze gorsze obtarcia. Z wygodnymi butami też różnie bywa. Mam kilka par takich niby wygodnych, ale jak pochodzę w nich dłużej to i tak mam odparzenia na stopach
Może moje stopy mają jakąś dziwną budowę i dlatego tak się dzieje? W każdym razie mam nadzieję, że tym razem problem ze stopami nie popsuje mi weekendu. Pozdrawiam!