Jak nauczyc 2 letnie dziecko zasypiac samodzielnie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak nauczyc 2 letnie dziecko zasypiac samodzielnie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Jak nauczyc 2 letnie dziecko zasypiac samodzielnie?

Witam
Potrzebuje rady jak nauczyc dziecko spac.
Moj problem polega na tym ze moja prawie 2 letnia coreczka nie potrafi sama isc spac,klade sie wiec z nia i tak lezymy razem az ona usnie , trwa to bardzo dlugo prawie zawsze godzine czasami nawet 1,5 h. Klade ja o 21 i tak mi schodzi do 22.00. Nie wiem czy klasc ja jeszzcze pozniej ( gdy idziemy spac np. o 23 usypia w 15 minut bo juz jest bardziej zmeczona). Z drugiej strony ja tez chcialabym miec troche czasu wolnego wieczorem dla siebie. Nie wiem juz co mam robic (dodam jeszcze ze jak miala niecaly rok kladlam ja o 20.00 do jej lozeczka wlaczalam muzyke i szla spac w 15 minut) teraz taki sposob nie dziala jak tylko wychodze z pokoju wstaje z lozeczka i placze ). Pomóżcie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak nauczyc 2 letnie dziecko zasypiac samodzielnie?

Ja mam ten sam problem. Mój synek również ma niecałe 2 latka. Jestem w o tyle lepszej sytuacji, ze zasypia we własnym łóżeczku, jednak musi czuć mój zapach i trzymać za rękę. Inaczej nie da rady... Chociaż i tak jest to dla mnie sukcesem, bo musiałam go wczesniej lulać - oduczyłam, gdy skończył rok. (wiem, sama sobie byłam winna)

Jesli chodzi o zasypianie o zbyt późnej godzinie, to spróbuj troszeczke przestawić jej drzemkę w ciągu dnia na wczesniejszą godzinę, tak aby miała szansę porządnie się zmęczyć do wieczora. Ja tak robię i Synek zasypia o 20 po kąpieli w 5 minut. W ten sposób mamy z mężem troszkę czasu dla siebie smile

3 Ostatnio edytowany przez noelle (2010-07-07 21:02:03)

witam sama mam 2 latka to maly binladen w pieluszce  majki ja nauczylam go zasypiac w ten sposub kladac sie obok niego czytajac i spiewajac tulac sie do niego mowilam szeptem do niego occzywiscie spanie zamienilam w zabawe kto pierwszy zamknie oczka  zaspiewaj mami kolysanke poczytaj mamie kto pierwszy do lozeczka nagroda to gilgotki potem buziaczek na dobranoc  i lulu dziecko wtedy mysli fajna zabawa i zawsze chetnie idzie potem samo spac  a my jestesmy dumne ze mamy czas dla siebie  to tyle i tak dzien po dni a jak dziecko wstanie to tulimy calujemy dajemy nagrode w postaci serka buleczki lub jak ktowoli lizaka lub wybieramy spacer do parku lub gdziekolwiek ono asie czuje dowartosciowane a w tym wieku to wazne dla takiego malca sama tego doswiadczylam mam 3 troje i to mam za soba pozdrawiam aneta.

4

Ja swoje dzieci zawsze kładłam osobno. Na początku płakały, ale potem się przyzwyczaiły. Napatrzyłam się na 9-latków, co z mamusiami śpią i bardzo się pilnowałam, aby nie popełnić tego błędu.

Mój najmłodszy 5-latek też spał sam, od zawsze. Jak płakał, to go przytulałam. Usypiał przy mnie, ale na swoim łóżku.

5

tak zgadzam sie usypianie dziecka ale tylko na jego lozeczku bo trudno jest potem odzwyczaic malucha a takie maluchy od najmlodszych lat trzeba uczyc spac samemu bo potem nie mamy w ogóle mozliwosci byc z partnerem bo bobas spi pomiedzy nami tak to sie konczy i relacje miedzy partnerami tez sie nie ukladaja widzialam co sie dzieja u znajomych dramat dwulatek dezorganizuje zycie w lozku  taki maluch robi to bezwiednie a to naszych panow czasem wkurza i sa róznego rodzaju komplikacje  mi udalo sie tego uniknac majki spi sam i sam jdzie spac zawsze o tej samej porze a to jest bardzo ważne staly rytm dnia

6

A ja lubię zasypiać z dziećmi. To wyjątkowe chwile, kiedy można się przytulić w takiej wyciszonej atmosferze...  Mam 4,5-letnią córeczkę i 3-letniego synka. Mają piętrowe łóżko, więc kładę się z synkiem na dole i rozmawiamy przez kilkanaście minut we trójkę, a potem bawimy się w "Kto pierwszy zaśnie". Oczywiście przegrywam i... wychodzę z pokoju smile

7

Maluszki w tym wieku przeważnie boją się ciemności,więc zapalam synkowi małą lampkę,taką do kontaktu.Nigdy nie zamykam drzwi,tylko zostawiam uchylone,bo dzieci bardzo szybko przyzwyczajają się do odgłosów we własnym domu i to im daje poczucie bezpieczeństwa.Zawsze pytam go jaką maskotkę ma zamiar dziś poprzytulac,więc ją sobie wybiera.Oczywiście początki nie były łatwe,ale tak jest ze wszystkim;nam rodzicom pozostaje uzbroic się w cierpliwośc!!

8

witam, ja mam podobnie, moj syn za miesiac skonczy 2 latka, a juz od roku mało śpi, od 3 miesiecy albo i dluzej wogole by nie spal, idzie spac po 22 a wstaje o 6 lub 7. a w dzien to schodzi mu az 3 godziny i to połowa tpo krzyk ze dalismy go do łozeczka. jeszcze je 2 razy mleko i pije herbate. dzieci sa jak nieznany lad gdz
gdy nie umia mowic smile

9

Kobietki ja tez mam taki problem.
Moj synek wczesniej zasypial sam. Po przeczytaniu bajki, swiatlo zgaszone i dobranoc. Czasem plakal ale tragedii nie bylo.
Teraz kiedy skonczyl 2 latka, ma juz normalne lozko, nie chce sam zasypiac. Trzeba z nim lezec, bajki czytac i czekac az zasnie. W dodatku nie pozwala zgasic lampki.
Dopoki drzemal w ciagu dnia, wieczorem walczylismy z nim nawet i 2 h(kladziony byl o 20stej). Teraz nie klade go w dzien, wiec wieczorem jest tak zmeczony ze zasypia bez problemu. Niestety nadal ze mna albo z tata. W dodatku w nocy przychodzi do nas i chce spac z nami, pozniej go przenosic.
Gdyby tak jeszcze sam chcial zasypiac to bylo by super ale poki co przestawil sie i nia mam na to rady.

10

mój prawie 2 letni synek,nie ma problemu z zasypianiem,połozy się na tapczan,poleży sobie i po 15 min spi,zazwyczaj wstaje przed miedzy 6 a 7 rano,w dzień spi raz tak ok 2 godzin,wieczorem zasypia miedzy 19 a 20 smile czasami po 21 jak gdzies bylismy,albo mamy gosci smile

11 Ostatnio edytowany przez simpleKarolina (2012-10-10 22:02:43)

lena812 napisał/a:

mój prawie 2 letni synek,nie ma problemu z zasypianiem,połozy się na tapczan,poleży sobie i po 15 min spi,zazwyczaj wstaje przed miedzy 6 a 7 rano,w dzień spi raz tak ok 2 godzin,wieczorem zasypia miedzy 19 a 20 smile czasami po 21 jak gdzies bylismy,albo mamy gosci smile

Dobrze masz smile
Ja od dzis przestawiam synka na wczesniejsze wstawanie i wczesniejsze zasypianie. Teraz potrafi spac nawet i do 9 ale od listopada idzie do przedszkola wiec skonczy sie pozne wstawanie. Lepiej wczesniej przestawic niz pozniej go meczyc.

12

co ja bym dała zeby moj mały wstał chociaz o 8 rano smile jeszcze chyba taki dzień sie nie zdarzył,a najlepsze jest to ze mimo ze ma 20 miesięcy jeszcze zadnej nocy całej nie przespał smile

13

Dziewczyny powiedzcie mi coś z własnych doświadczeń, ponieważ ja dzieci nie mam...za to mam pytanie... wink
Czy czas spania dziecka(od noworodka, do wieku 2 latek), zasypianie w ciągu dnia, i wieczorem, da się jakoś "regulować"? Czy jest to tak, że to dziecko samo sobie "ustala" godziny i nie mamy na nie wpływu? Co jeśli dziecko 2 letnie nam zasypia na przykład o godzinie 16-17 i śpi do 20, a potem wojuje pół nocy, to normalne i trzeba to "przetrzymać", czy trzeba starać się to "normować"? Oczywiście z założeniem, że dziecko po wcześniejszym obudzeniu jest "nie do życia"... a i wcześniej nie da się go zmusić do spania.

14

nie wiem moje dzieci jakoś same sobie uregulowały czas kiedy ida spac:)
mały od jakis 2 miesiecy spi raz dziennie,zazwyczaj usypia miedzy 11 a 12 i spi ok 2 godzin,dzisiaj np.poszedł spac dopiero ok 13.20 bo wczesniej bylismy w mieście i sie chłopak wybił z rytmu,tzn usypiał w samochodzie ok 11 ale go jakos przytrzymałam,a potem sen mu odszedł i dlatego tak późno poszedł spac :)ale wieczorem zasnał normalnie ,czyli miedzy 19 a 20 smile

15

Moja corka ma 4,5 i też zasypiam z nią ale obiecała mi ze jak skończy 5 lat to będzie już sama zasypiać. Przytulamy sie mocno i najczęściej zasypiam razem z nią.

16

Hejka smile Ja też miałam ten sam problem z zasypianiem, ale wyczytałam już nawet nie pamiętam gdzie, bo dawno temu to było taki stary sposób aby dziecko nauczyć samo zasypiać. Sprawdzony, wypróbowany na moich pociechach. A oto ten sposób: codziennie o stałej porze wkładałam synka do łóżeczka, mówiłam Dobranoc, gasiłam światło i wychodziłam z pokoju. Z początku synuś zaraz po moim wyjściu wstawał i zaczynał płakać, wtedy wchodziłam, brałam go na ręce, przytulałam i odkładałam do łóżeczka i dalej jak wyżej, czyli wychodziłam. Synek znów wstawał i zaczynał płakać, ale tym razem nie wchodziłam do niego od razu tylko odczekałam minutę i dopiero weszłam, wzięłam na ręce, przytuliłam i wyszłam. Synek oczywiście znów wstał i płakał, ale tym razem odczekałam 2 minuty i dalej cała procedura jak wcześniej. I tak to powtarzamy, aż dziecko zaśnie. Za pierwszym razem nie było łatwo, bo przy 5 minutach to aż serce mi pękało jak on płakał sad Ale początki zawsze są trudne. W naszym przypadku synek po tygodniu zasypiał sam smile Wkładałam go do łóżeczka, buziak, dobranoc i synek zasypiał bez wchodzenia do niego smile Trudna metoda, ale u nas zadziałała smile Powodzenia życzę smile

17

Co prawda, osobiscie nigdy z tym probleme sie nie zetknełam,ale chyba jednak jestem zwolennikiem metody bez pieszczenia i rozczulania sie.Polozyc dziecko w swoim lozeczku, i za kazdym razem je tam wypraszac kiedy wam sie w bety ładuje,stanowczo i konsekwentnie
Kilka prób napewno demonstracyjmym placzem maluch bedzie was chcial zlamac, ale nic mu nie bedzie

18

mortisha napisał/a:

Co prawda, osobiscie nigdy z tym probleme sie nie zetknełam,ale chyba jednak jestem zwolennikiem metody bez pieszczenia i rozczulania sie.Polozyc dziecko w swoim lozeczku, i za kazdym razem je tam wypraszac kiedy wam sie w bety ładuje,stanowczo i konsekwentnie
Kilka prób napewno demonstracyjmym placzem maluch bedzie was chcial zlamac, ale nic mu nie bedzie

Nie pochwalam takich metod. Dziecko w tym wieku musi czuć się bezpieczne,ono nie robi wam na złość tym źe nie potrafi samo zasnąć. Ono jest na tyle małe źe potrzebuje mamy,a gdy mama zostawia je samo w łóźeczku i wychodzi z pokoju nie reagując na jego płacz,czuje sie odepchnięte.
Sama mam czworo dzieci, wszystkie uczyłam spać w ten sam sposób. Kładłam malucha do łóżeczka i siadałam obok,na fotelu. Nie kładłam sie nigdy z dziećmi,byłam po prostu blisko. Czasem nuciłam kołysanki,częściej puszczałam je z płyt. I usypiały bez problemu. Wiedziały że mają mnie blisko,że mogą na mnie liczyć.
I każde z moich dzieci w wieku około trźech lat usypiało samodzielnie.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Jak nauczyc 2 letnie dziecko zasypiac samodzielnie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024