Ponad 2 letnie zaburzenia miesiączkowania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ponad 2 letnie zaburzenia miesiączkowania

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Ponad 2 letnie zaburzenia miesiączkowania

Od dwóch lat, mam baardzo nieregularny okres, ostatnio nie mam nawet w przerwach 3 mce. Ciąża, współżycie nie wchodzi w grę. Mam do Was raczej pytanie netkobietki, o sprawy związane z torbielem jajnika, niepłodnością itd.

Czy Któraś też miała zaburzenia miesiączkowania i wynikło z tego coś poważnego??

Proszę, podzielcie się.

Pozdrawiam!

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2012-03-21 01:45:04)

Odp: Ponad 2 letnie zaburzenia miesiączkowania

Nie lekceważ tego. Ja zaczęłam miesiączkować w wieku 12 lat. Wtedy miałam wszystko jak w zegarku, mimo że nastolatki często nie mają jeszcze regularnych okresów. Jedyną wadą była duża bolesność. Od 17/18 roku życia zaczęło się to psuć i okres spóźniał się, a to miesiąc, a potem doszło nawet do trzech miesięcy. I parę cykli w końcu tak miałam, że okres był, potem 3 miesiące nie było, potem przyszedł po tych 3 miesiącach, a potem znowu tyle samo go nie było. Na początku poszłam do lekarza i w sumie zbagatelizowali. Dali mi tylko zwykłe leki hormonalne na wyregulowanie i tyle. Dopiero teraz po takim długim czasie, w wieku no 19/ 20 lat zaczęłam coś z tym robić. Wcześniej też byłam u innego lekarza, miałam mieć badania, ale to było drogie i pomyślałam "oj poczekamy , może się ureguluje". W końcu jednak mama namówiła mnie i po sporym niby okresie czekania poszłam do przychodni przyszpitalnej. To ogólnie jest szpital kobiecy, odbierają porody, jest oddział endokrynologiczny też. Skierowała mnie do szpitala. I tym sposobem zrobili mi wszystkie potrzebne badania za darmo. Okazało się, że mam takie schorzenie tarczycy (ale to nie do leczenia), zespół policystycznych jajników, który w przyszłości może utrudniać zajście w ciąże, jest większe ryzyko cukrzycy przy nim ,chorób serca itp. Ja mam przy nim zbyt wysoką insulinę i biorę na to lek. Ponadto zacznę brać tabletki anty, to jedyne wyjście, bo dziecka teraz nie planuję, dopiero za 5 lat (oby się tak udało). Ja żałuję, że bagatelizowałam to tyle czasu. Nie zwlekaj. To może być to co ja mam, może być coś innego, ale nie ma z takimi chorobami żartów. Oprócz problemów z płodnością mogą właśnie prowadzić do innych chorób.

3

Ja kiedyś miałam problem z miesiączką-potrafiłam nie mieć nawet 6 miesięcy. U mnie było to związane ze stresem i przeciążeniem fizycznym organizmu (zbyt intensywne treningi). Okres sam powrócił jak trochę wyluzowałam.

4

nie napisałaś ile masz lat,ja miesiączkę dostałam w wieku 13 lat,i dopiero uregulowała się jak urodziłam pierwsze dziecko,teraz mam jak w zegarku,a po za tym byłaś u lekarza?

5

Samiusieńka u mnie się zaczęło właśnie od nieregularnych okresów, zaburzenia miesiączkowania.
Powodów może być wiele, nawet stres ale u mnie niestety wyszło, że mam endometrioze.. nie lekceważ tego bo mi wmawiali, że jestem zdrowa i faszerowali tabletkami antykoncepcyjnymi na wyrównanie cykli.

Przeczytaj mój wątek: http://www.netkobiety.pl/t35909.html

Pozdrawiam!

6

Mam 22 lata i w sumie nigdy nie była regularna, ale teraz to już mnie zaczęło martwić, 3 mc bez okresu i nawet sie nie zanosi..  Oczywiście byłam u lekarza, ale zwykle przepisywał mi bromergon, który na dłuższą metę wcale nie zdaje egzaminu.. Mam też dodatkowo nadżerkę, od 5 lat i mam nadzieję, że ten mój brak okresu nie jest związany z czymś poważnym..

7

hej:0 U mnie było podobnie jak u truskaweczki, diagnoza po długim czasie zespół policystycznych jajników-ale to dopiero jak poszłam prywatnie do lekarza. Wcześniej faszerowali mnie bromergonem który brałam przez pół roku no i bez skutku oczywiście w rezultacie miesiączki nie miałam ok 2 lat. po odpowiedniej diagnozie przepisali mi tabletki anty i okres wrócił. Ale niestety za jakiś czas pojawiły się też nowotwory złośliwe na lewym jajniku:( Więc lepiej nie zwlekaj tylko idź do jakiegoś dobrego lekarza.

8

Ja również borykam się z nieregularnymi cyklami (33, 49, 51 itd.). Na początku nie było dodatkowych objawów. Później brałam tabletki anty zatem jak wiadomo był spokój. Odstawiłam je to znowu zaczęły się problemy, powiększony jajnik 3 m-ce przerwy w temacie okresu. Sposób ginekologa - tabletki anty. Jakiś m-c temu znowu je odstawiłam. Zobaczę co teraz będzie się działo.

samiusienka a co z tą Twoją nadżerką - gin nie skierował Cię na zabieg ? (ja również miałam i poszłam na jej wymrażanie)

9

Leno, no właśnie nie. Pytałam się już kilku i to wydaję mi się dobrych i każdy mówił, że w tym wieku nic sie nie robi, że to normalne i wogóle. Oczywiście jak poszlam prywatnie to powiedział, że trzeba usunąć, ale wiesz jak to jest tutaj się liczy kasa. Zaproponował mi zabieg za 300 zł. Studiuję na Akademii Medycznej i w sumie jedna znajoma dr też mi powiedziała, że jeśli to nie jest  3 stopień to jest ok, no ale już sama niewiem..

A powiedz Lenko, jak to u Ciebie wyglądało? Sama sie zdecydowałaś wymrozić czy lekarz? Bolał zabieg?

Pozdrawiam smile

10

Wiesz co samusienka dziwne to podejście lekarzy. Ja miałam chyba 23 lata (a przynajmniej coś koło tego) jak miałam zabieg, nie pamiętam tylko nadżerkę którego stopnia wówczas miałam (chyba II). I skierował mnie na ten zabieg lekarz z publicznej przychodni, to była jego decyzja, zatem nie musiałam nic płacić (ale teraz no tak punkty, kontrakty to pewnie się szczypią). Sam zabieg był po prostu nieprzyjemny, sam ból do zniesienia - nic strasznego. Potem jakieś 3 m-c dochodzenia do ładu - patrz zakaz seksu i na początku z tego co pamiętam to też używania tamponów.

11

Samiusienka,znajdz dobrego lekarza i nie daj się zbyć lekami bez wcześniejszych badań hormonów.Z wynikami najlepiej do endokrynologa.Mnie leczono wiele lat "w ciemno"i potem miałam problemy.Zaburzenia miesiączkowania(aż takie)są zazwyczaj objawem  jakejs choroby.Lub ew.stresu ale chyba nie tak długo

12

Witam mam 23 lata i od 2 lat nie mam miesiaczki lekarze przepisuja mi coraz nowsze leki hormony zastepcze i nic.Co mam!

13

koniecznie odwiedź ginekologa lub jeszcze lepiej endokrynologa,ja miałam zaburzenia bardzo poważne i okazało się ,że mam nadmiar hormonu prolaktyny ,dwa lata temu mnie zdiagnozowali ,i od tamtego czasu biorę leki-bormergon teraz mam okres co 28-30 dni wszystko jak w zegarku:)

14

ja tez mam nieregularne ale to baaardzo, nawet do pol roku bez hmm mam 23 lata hmm a jak juz przyjdzie to bol jest nie do wytrzymania nawet dochodzi do tego ze biore po 2 tabletki na raz i nie pomaga... hmm

15 Ostatnio edytowany przez delmaekstra (2014-03-26 21:24:09)

Mam pytanie na nieco inny temat. Otóż sprawa jest związana z okresem, który pojawił się u mnie 2 tygodnie wcześniej, a raczej wystąpiły plamienia (jak narazie?) Trochę się niepokoje. coś takiego wcześniej nie miało miejsca.Ciąże wykluczam. Czy miałyście coś podobnego?

16

Musisz iść do lekarza jeżeli twoje objawy nie ustąpią.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Ponad 2 letnie zaburzenia miesiączkowania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024