Temat: Kosmetyki domowej roboty. Jak samodzielnie wyposażyć kosmetyczkę?

Ostatnio przeglądając katalog z kosmetykami, zastanawiałam się czy i jak dałoby się zrobić kosmetyki samodzielnie, w domu.
Wiedziałybyśmy doskonale co się w nich znajduje, jak zostały zrobione oraz, że nikt nie ucierpiał podczas ich produkcji. A i nie lada frajdą byłoby zrobienie np. kremu do rąk samodzielnie i zapakowanie go w jakiś ładny słoiczek. Jest to też ciekawa opcja na prezent.
Samodzielne wykonanie oraz ciekawe opakowanie na pewno zadowoliłoby najbardziej wymagające kosmetykoholiczki. smile

Czy któraś z Was próbowała zrobić jakiś specyfik samodzielnie? I czy uważacie, że własnoręcznie robione kosmetyki śmiało mogą zastąpić te, które zazwyczaj mamy okazję kupować w drogeriach? A może macie jakieś ciekawe przepisy na kosmetyki własnej roboty?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kosmetyki domowej roboty. Jak samodzielnie wyposażyć kosmetyczkę?

Poszperałam i znalazłam. Otóż mam tu kilka przepisów na kosmetyki własnej roboty. Mam nadzieję, że którejś z Was mogą się one kiedyś przydać. smile

1.Krem do rąk

-250 ml oleju ze słodkich migdałów
-120 ml oleju z awokado
-90 g czystego wosku pszczelego
-180 ml wody mineralnej
-5 ml olejku eterycznego
-1-2 krople barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Wykonanie:
-Wlej olej ze słodkich migdałów, olej z awokado i wosk pszczeli do rondla o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, dopóki wosk pszczeli się nie roztopi.
-Podgrzej wodę mineralną i stopniowo dodawaj ją do mikstury z olejami, uważając, żeby nie rozchlapać gorącego oleju.
-Zdejmij miksturę z ognia i ciągle mieszaj, dopóki nie stanie się kremowa i nie ostygnie do temperatury ciała (37°C).
-Dodaj olejek eteryczny i barwnik spożywczy, jeżeli chcesz go użyć. Mieszaj dalej, dopóki mikstura zupełnie nie ostygnie, w przeciwnym razie olej oddzieli się od wody. Jeżeli faktycznie tak się stanie, podgrzej miksturę jeszcze raz na małym ogniu i ciągle mieszaj, dopóki zupełnie nie ostygnie.

2.Cynamonowo-pomarańczowy pył musujący do kąpieli

-100g sody oczyszczonej
- 50g kwasku cytrynowego
-50g mleka w proszku
-2 łyżki oleju ze słodkich migdałów
-Łyżeczka cynamonu
-12 kropli olejku pomarańczowego
-3 krople olejku cynamonowego

Wykonanie:
Sodę, kwasek cytrynowy, mleko w proszku i cynamon wsypać do blendera, dokładnie wymieszać. Nie przerywając mieszania, dolewać olej ze słodkich migdałów i olejki eteryczne. Mieszać do momentu, aż składniki się połączą i nie będzie widać grudek. Pył dodany do kąpieli lekko musuje, uwalnia przyjemny zapach, odpręża, relaksuje i zmiękcza skórę.

3. Masło do ciała na zimę
-1/3 szklanki masła kakaowego
-1 łyżka oleju kokosowego
-1/2 łyżeczki witaminy E
-1 łyżeczka gliceryny
-1 łyżka olejku z wiesiołka
-1 łyżka oliwy z oliwek
-kilka kropel olejku cynamonowego

Wykonanie:
Rozpoczynamy od stopienia masła kakaowego. Możemy to zrobić w kuchence mikrofalowej. Do roztopionego masła kakaowego dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Mieszamy dokładnie mikserem aby tłuszcze ładnie się połączyły. Kiedy masa stanie się kremowa dodajemy resztę składników. Ponownie miksujemy. Przekładamy do słoiczka lub plastykowego opakowania. Przechowujemy w lodówce przez 2 tygodnie.

3

Nie robię sama kosmetyków, bo mi się nie chce, ale często te gotowe wzbogacam półproduktami.

4

Polecam peeling z kawy do ciała. Sama sobie go robię jak mam tylko więcej czasu.

Wykonanie :

Wsypuje kilka łyżek czarnej, zmielonej kawy. Zalewam gorącą wodą tylko tyle aby przykryła fusy. Czekam aż się zaparzy i dosypuję cynamon i sól kuchenną. Wchodzę pod prysznic i smaruję całe ciało, pocierając. Trzeba tylko uważać bo jest to dosyć brudzący peeling, ale warto. Skóra jest delikatna i co najważniejsze pachnie kawą nie tylko skóra, ale cały dom smile

Polecam też peelingi do twarzy:

Żel pod prysznic zmieszać z solą lub cukrem ( ja osobiście wolę sól) dodać kwasku z cytryny i wcierać w twarz. Potem zmyć.

Kiedyś walczyłam z krostkami na udach i wyleczyłam je właśnie zwykłą solą z kwaskiem cytrynowym. Codziennie robiłam zabiegi, ale udało się i problem znikł raz na zawsze.

5

Zgdzam się z przedmówczynią co do kawowych peelingów. Ja to robię trochę prościej: do ciała kawa + żel pod prysznic, do twarzy kawa + mieszanka do OCM, albo sam olejek. Czasami używam też cukru, za to sól za bardzo wysusza mi skórę.
Nie pisałam o tym wcześniej, bo myślałam, że chodzi o bardziej zaawansowaną twórczość smile

Od czasu do czasu mnie kusi, żeby coś samej zrobić, ale za każdym razem dochodzę do wniosku, że jest tyle kosmetyków z dobrymi składami, że szkoda mojej pracy. I zostaję przy ewentualnym dodawaniu składników, które mogłyby ulepszyć dany kosmetyk.

6

Widzę, że pomysłów Wam nie brak. smile
Ciekawy ten peeling. Muszę sobie taki zmajstrować. wink

Jeśli macie więcej ciekawych przepisów na kosmetyki własnej roboty to się nimi ze mną podzielcie. wink

7

Nataluszek, na stronie Zrób Sobie Krem jest trochę receptur na kosmetyki pielęgnacyjne, na Kolorówka.com na kosmetyki kolorowe.

8

Merredithhh, ale zależałoby mi, aby tu wklejać przepisy, które mogłyby szybko pomóc naszym użytkowniczkom wykonać jakiś kosmetyk samodzielnie. smile

9

Jakies pol roku temu postanowilam sie zabawic w fabryke kosmetykow pod wplywem filmiku z you tuba. Byl to olejek, ktory mial zdzialac cuda : wygladzic pierwsze zmarszczki, wyrownac koloryt skory i generalnie poprawic stan skory. Zakupilam polprodukty (roznego rodzaju esencje olejki kolagen w proszku z bio chemii urody. Efekt ? OSZALAMIAJACY !!! (zart) Na twarzy zaczely mi wychodzic pryszcze mialam mnostwo zaskorikow i alergie na twarzy szyi po zaledwie 3 dniach uzywania. I nie moglam sie tego pozbyc przez ok 6 miesiecy. Na szyi po tej alergii zaczly mi wychodzic pryszcze i to duzo wygladalo to okropnie niezdrowo jak bym o siebie nie dbala. Po 6 mies wrocilam do moich kochanych, drogich co prawda kosmetykow lancome i buzia jak pupcia niemowleca.

Ta historia chcialam was ostrzec ze naturalnie nie zawsze znaczy dobrze. Jak opowiedzialam to wszystko mojej kosmetyczce to na mnie nakrzyczala mimo ze nowa klientka bylam.  Powiedziala ze eksperymentowac to sobie moge na ciele dloniach ale nigdy na twarzy. Firmy kosmetycznego wiedza co robia (wiekszosc) , maja maszyny do mieszania tych wszystkich skladnikow - wazna jest odp temp itd. Domowe kosmetyki musza byc przechwywane w odp temp maja krotka date zuzycia i wiele innych negatywnych cech. Klucz to dobranie odpowiedniego kosmetyku do typu cery.  Nawilzanie nawet cery tlustej, mycie tonizowanie, picie wody....

Nie pakujcie sie w to , mozecie zaoszczedzic na krotka mete ale pozniej bedziecie wydawac fortune na przywrocenie skory do porzadku !

10

Ja mogę wam polecić kilka swoich przepisów, sprawdzonych na rodzinie i przyjaciółkach smile

Ujędrniajacy i pobudzający:
pół szklanki soli morskiej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
łyżka  oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
3-6  kropli olejku o zapachu trawy cytrynowej
ampułka wit A i E, lub samej wit E

Przygotowanie: Wymieszać cukier z solą. W osobnej miseczce zmieszać olej bazowy, olejek eteryczny i zawartość ampułki. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.
Sposób użycia: Rozprowadzić kolistymi ruchami na wilgotnej skórze zaczynając od stóp, kierując się w strone serca. 

Idealnie pobudza krążenie, wygładza i nawilża skórę. Jest to szorstki, gruboziarnisty peeling, więc z powodzeniem możemy go stosować na łokcie, kolana i pięty smile

Peeling żurawinowy z owsianymi płatkami:
1/2 szlanki. płatków owsianych
1/2 szklanki żurawiny
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki cynamonu

Wersja szybka, grubościerna: Zmiksować wszystko blenderem.
Wersja delikatniejsza: rozmoczyć płatki w ciepłym mleku na gestą papkę, dodać żurawin, zmielić. Podgrzać lekko miód, dodać do niego oliwę, cynamon i wlać wszystko do papki. Zmieszać.
Stosować na mokrą skórę.

Muszę dodać, że jest to peeling o szerokim zakresie.  Moja ciocia go zwyczajnie zjadła oglądając z mężem filmy w Święta i dopiero pod koniec słoiczka przeczytała na plakietce "peeling żurawinowy" big_smile

Hibiskusowy peeling
3 łyżki suszonych płatków hibiskusa
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju ze słodkich migdałów

Wymieszać wszystko razem. Stosować na wilgotną skórę.

Szukam idealnych proporcji nas peeling truskawkowy, ale jest on jeszcze w fazie tworzenia smile

Chętnie wypróbuję przepis na musujący proszek do kąpieli smile

11

McMiodek, dzięki za przepisy. Peeling to chyba najprostszy sposób na kosmetyk domowej roboty.
Wystarczy stworzyć kremową bazę, po czym dodać coś, co nas 'podrapie'. wink

12 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2014-02-04 19:36:09)

Też spisałam na blogu najciekawsze peelingi. Muszę powiedzieć,że kawowy skutkuje !:)  Zamierzam też wypróbować miodowo-solny.

Przepisy na blogu jeśli ktoś będzie chętny
usunięty link

13

Chociaż z reguły wolę kupić gotowe, zdarza mi się czasem  coś samej zrobić. Kiedyś bardziej mnie to kręciło, dziś brakuje mi na to czasu. Mam jednak kilka sprawdzonych kosmetyków, które mogę śmiało polecić:

Peeling do ciała:
łyżka miodu, łyżka cukru, kilka kropel dowolnego olejku (ja zazwyczaj dodaję makadamia)

Tonik do twarzy matujący do cery mieszanej:
pół kubka zielonej liściastej herbaty (zaparzamy i odcedzamy po wystygnięciu) następnie d)odajemy: kilka kropli witaminy C, kilka kropli wit. E, kilka kropli dowolnego olejku (ja zwykle daję dwa: makadamia + mandarynka), -łyżeczka zielonej glinki. mocno wstrząsnąć i przechowywać w lodówce. (kilka kropli = 5-8)

Serum do twarzy 25+ :
5ml wit C, 2-3 kapsułki wit E, 3 kapsułki koenzymu Q10, woda oczyszczona ok. 5 ml. wszystko wymieszać w buteleczce z ciemnego szkła i przechowywać w lodówce.

Mgiełka do włosów, twarzy, ciała:
50ml zielonej herbaty, 2-3 ml gliceryny, 5 kropli olejku (stosowałam mandarynkowy)

jak coś sobie jeszcze przypomnę to napiszę.

14

Lena, świetne! Zanotowałam do swojego magicznego zeszyciku.
Przypominaj sobie i pisz więcej przepisów. wink

15 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-04-22 19:46:09)

Ja używam w podobny sposób miodu smile bardzo fajnie wychodzą różnego rodzaju maseczki na twarz nawet na włosy. Wielokwiatowy od spam świetnie się sprawdza do takich domowych kosmetyków.