wyzysk na stażu !! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: wyzysk na stażu !!

Witam was forumowiczki to mój pierwszy wątek, ale bardzo ważny dla mnie:
Jestem na stażu w usługach gastronomicznych jako pomoc kuchenna, oczywiście jak wiadome było od początku i czego sie spodziewąłam robie duzo wiecej, ale najgorsze ze moja szefowa kaze sie odwozic i zawozic do domu moim prywatnym samochodem jak jej odówie to sie wyżywa, byłam teraz w sobote w pracy na 4,5 godziny i była umowa miedzy nami, ze dostane za to wolny dzien, a kiedy dosżło do tego, ze chce ten dzien ona udawała ze nie wie o co jej chodzi i ze da mi tylko 4 godziny wolnego bo tyle mi sie nalezy i tu własdnie jest moje pytanie ...

czy kiedy ide w sobote na 4 godziny, to czy nalezy mi sie cały dzien wolny czyli 8 godzin ? z góry dziękuje za odpowiedzi

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wyzysk na stażu !!

Jeśli jest to staż z PUP-u, to obowiązuja konkretne przepisy, żadnych nadgodzin, pracy w sobotę, po każdym miesiącu przepracowanym 2 dni wolnego, możesz je wziąć kiedy chcesz. Radzę Ci poskarżyć się do urzędu pracy, który Ci ten staż zorganizował. Wtedy pewnie babsko nie dostanie od nich już nigdy żadnego stażysty. Powinna się cieszyć, że ma pracownika za darmo! W sobotę w ogóle nie powinnaś być w pracy.

3

Emilia napisał/a:

Jeśli jest to staż z PUP-u, to obowiązuja konkretne przepisy, żadnych nadgodzin, pracy w sobotę, po każdym miesiącu przepracowanym 2 dni wolnego, możesz je wziąć kiedy chcesz. Radzę Ci poskarżyć się do urzędu pracy, który Ci ten staż zorganizował. Wtedy pewnie babsko nie dostanie od nich już nigdy żadnego stażysty. Powinna się cieszyć, że ma pracownika za darmo! W sobotę w ogóle nie powinnaś być w pracy.

no, ale niestety moja szefowa ma znajomości w PUP sad jej koleżanką jest kierowniczka urzęu i szefowa wciska mi jeszcze ciemnote, ze nalezy mi sie jeden dzien i ze to ona bedzie mi go wybierac.. nie wiem co mam zrobic bo gdy tylko pokaze sie w urzędzie to nie zdąze wyjść, a one juz do niej zadzownią... jestem w kropce

4

To w tym wypadku możesz donieść do Inspekcji Pracy na nią, tam na pewno nie ma znajomości, albo zagyźć zęby i poczekać do końca stażu.

5

AnAngel jeśli bardzo zależy Ci na tym stażu to mozesz zagryźć zęby i zostać, jednak bez odwożenia szefowej do domu bo to nie jest w Twoim zakresie obowiązków. Swoją drogą jednak masz pełne prawdo do tego żeby pójść do urzędu i zapytać kobiet tam pracujących jakie masz prawa i obowiązki jako stażysta i jakie są prawa i obowiązki pracodawcy wobec Ciebie.

Swoją drogą nie wydaje mi się żebyś chciała zostać u tej kobiety po stażu ?

6

Jedyne co Ci grozi to to że dostaniesz słabą ocenę ( bo pracodawca pisze jakich umiejętności nabyłaś i ogólną ocenę Twojego stosunku do pracy).
Co bym poradziła- narywać jej występki bez jej wiedzy. Ze stażu nie możesz zrezygnować od tak bo musiałabyś wrócić kasę.
Nie ma prawa kazać się wozić! Nie wiem jak to jest z sobotą. W każdym razie więcej niż 40h tyg. przepisowo nie możesz przekroczyć.
A tak na marginesie- staż w ogólnym założeniu miał być formą zdobycia umiejętności, nawet możliwością pracy po "praktykach".
Niestety często ludzie są wykorzystywani, siła robocza za friko bo płaci PUP. Smutne.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024