Co robić gdy mężczyzna zmienia się na gorsze - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Co robić gdy mężczyzna zmienia się na gorsze

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1 Ostatnio edytowany przez Lisquu (2021-12-29 16:12:19)

Temat: Co robić gdy mężczyzna zmienia się na gorsze

Mam 24 lata, jestem w związku z 30 letnim mężczyzną. Bardzo się rozumieliśmy, zawsze mnie umiał wysłuchać. Jestem wyrozumiała, wrażliwa i bez problemowa, za co mnie bardzo chwalił w pierwszym rozdziale naszej relacji. Od roku czasu mój partner zaczął zachowywać się bardzo samolubnie i narcystycznie w stosunku do mnie. Rozumiem, że ja też mam zwady za uszami i nawet nie będę tego rozwijać bo kciuki by mi odpadły.

Jesteśmy w związku 2 lata, a mężczyzna zaczyna wszystko przekładać na siebie, wszystko co powiem odbiera negatywnie. Przykład- Postanowiłam, że mu się wyzale, a tego nie robię za często, a On mi zaczyna prawić morały, czemu jest tak źle i co robię źle, że tak się czuję. W momencie gdy proszę go, żeby podszedł do sytuacji z mojej perspektywy, a nie z jego mądrości. To obwinia mnie, że mi się nic nie da powiedzieć, i że nie umiem konstruktywnej krytyki na klatę wziąć. Podkreślam, byłam w proszku

Jak na razie mieszkamy z moją mamą, jest ciężko ale nikomu nie daje to prawa na bagatelizowanie swojej partnerki. Za 10 dni mamy odwiedzić mieszkanie, w które chcemy wynająć.

A ja się tak bardzo boje, że skoro juz potrafi mnie tak skarcić, karać milczeniem i zrzucać cała winę na mnie, to co będzie gdy będziemy mieszkać razem, ale na naturalnym gruncie.. może totalnie mu się w głowie przewrócić.

Zastanawiam się nad rozstaniem, żeby ulżyć nam wzajemnie, ale jestem bardzo nie pewna, czy to mi się w głowie uroiło, czy rzeczywiście nie powinnam z nim być.

I teraz pytanie do was, co byście zrobiły na moim miejscu, czy dalej warto się starać i wierzyć, że kiedyś będzie lepiej?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co robić gdy mężczyzna zmienia się na gorsze
Lisquu napisał/a:

Mam 24 lata, jestem w związku z 30 letnim mężczyzną. Bardzo się rozumieliśmy, zawsze mnie umiał wysłuchać. Jestem wyrozumiała, wrażliwa i bez problemowa osoba, za co mnie bardzo chwalił. Od roku czasu mój partner zaczął zachowywać się bardzo samolubnie i narcystycznej w stosunku do mnie. Rozumiem, że ja też mam źle za uszami i nawet nie będę tego rozwijać bo kciuki by mi odpadły.

Jesteś w związku 2 lata, a mężczyzna zaczyna wszystko przekładać na siebie, wszystko co powiem odbiera negatywnie. Przykład- Postanowiłam, że mu się wyzale, a tego nie robię za często, a On mi zaczyna prawić morały, czemu jest tak źle i co robię źle, że tak się czuję. W momencie gdy proszę go, żeby podszedł do sytuacji z mojej perspektywy, a nie z jego mądrości. To obwinia mnie, że mi się nic nie da powiedzieć, i że nie umiem konstruktywnej krytyki na klatę wziąć. Podkreślam, byłam w proszku

Jak na razie mieszkamy z moją mamą, jest ciężko ale nikomu nie daje to prawa na bagatelizowanie swojej partnerki. Za 10 dni mamy odwiedzić mieszkanie, w które chcemy wynająć.

A ja się tak bardzo boje, że skoro juz potrafi mnie tak skarcić, karać milczeniem i zrzucać cała winę na mnie, to co będzie gdy będziemy mieszkać razem, ale na naturalnym gruncie.. może totalnie mu się w głowie przewrócić.

Zastanawiam się nad rozstaniem, żeby ulżyć nam wzajemnie, ale jestem bardzo nie pewna, czy to mi się w głowie uroiło, czy rzeczywiście nie powinnam z nim być.

I teraz pytanie do was, co byście zrobiły na moim miejscu, czy dalej warto się starać i wierzyć, że kiedyś będzie lepiej?

Ja bym nie liczyła, że będzie lepiej. Wstrzymaj się z tym wspólnym zamieszkaniem, bo potem zerwać będzie o wiele trudniej.

3

Jak mu to powiedzieć, żeby uniknąć kłótni?
Bo wątpię, żeby to zrozumiał i przyjął ze zrozumieniem..

4

Lisquu napisał/a:

Jak mu to powiedzieć, żeby uniknąć kłótni?
Bo wątpię, żeby to zrozumiał i przyjął ze zrozumieniem..

Normalnie, wprost i określić, do kiedy ma się wyprowadzić.

Ja też bym zwiewała z takiej relacji.
30latek który mieszka kątem u matki mlodszej dziewczyny już mi zapala wszystkie lampki ostrzegawcze.

5

Jeżeli chodzi o mieszkanie z moją mamą, to sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana niż wygląda. Mieszkamy w Wielkiej Brytanii, On jest tutaj sam, a poprzedni współlokator okazał się kryminalista i musiał uciekać, więc go przygarnęłam. Mieliśmy plany wyprowadzić się po 3 miesiącach, a utknęliśmy tu już przez rok, bo nie mogliśmy znaleźć mieszkania, poprzez pandemię.

6

Jeśli czujesz teraz, że związek się psuje, to faktycznie lepiej poczekać z tym mieszkaniem. Ale jak coś byście wynajeli to też często można zrezygnować z miesięcznym wyprzedzeniem (choć mile widziane to nie jest).

"czy to mi się w głowie uroiło, czy rzeczywiście nie powinnam z nim być. "
Nie podważaj swojej intuicji i uczuć. One są istotne dla Ciebie. Tylko Ty decydujesz czy powinnaś z nim być. Nie mama, koleżanka, czy internet gdzie każdy ma trochę inne kryteria i cele

7

Jeśli się zmieni, to tylko na gorsze.

Dlatego jak Ci już teraz nie odpowiada, to powiedz mu wprost, że najwidoczniej nie pasujecie do siebie i nie widzisz was na przyszłość.
Bądź też sobą, nie rób dobrej miny do złej gry, mów co Cię boli w tym związku, nie daj się wpędzić w kozi róg.

8 Ostatnio edytowany przez blueangel (2021-12-29 16:55:41)

jak sie wyprowadzicie od mamy to moze byc tylko gorzej.
pytanie, czy to naprawde konstruktywna krytyka tylko nie umiesz jej przyjac czy to jednak narcyz. ejsli to drugie to wiej, ktos w mojej rodzinie sie z takim zwiazal i uwierz mi, nie chcesz przechodzic tego samego. jak juz teraz sie nie uklada to po co wynajac i dodatkowe problemy na siebie sciagnac. on nie ma mozliwosci narazie pomieszkac osobno? tak zebysmy mogli sie przyjrzec swojemu zwiazkowi, ale nie wiazac sie jakimis wynajmami i komplikowac  ewentualne rozstanie?

"30latek który mieszka kątem u matki mlodszej dziewczyny już mi zapala wszystkie lampki ostrzegawcze." no tego to juz nawet nie skomentuje. jest co najmniej smieszne. a twojej mamie to sie dziwie, ze przygarnela takiego obcego delikwenta na tak dlugo. ja rozumiem, pomoc chlopakowi corki w potrzebie, nwm miesiac, dwa, ale kurka rok jej na glowie bezwstydnie siedzial?

tytul watku nie pasuje do tematu. on sie nie zmienil na gorsze, ale po czasie zaczal pokazywac, jaki naprawde jest. na poczatku kazdy sie pokazuje od dobrej strony, gra, wstydzi sie, zabiega.

9 Ostatnio edytowany przez DeepAndBlue (2021-12-29 20:50:26)

Zaraz narcyz. Może to zwykły despota? Tak czy siak bym wiała, aż kurz by się unosił. Czy się zmieni? Może… w przyszłym wcieleniu. Z despotą nie idzie ani porozmawiać, ani wygrać, ani się dogadać, ani się rozwijać. Taki traktuje ludzi jak przedmioty wobec których ma same wymagania a „konstruktywna” (w jego boskim mniemaniu) krytyka to przeplatana z samochwalstwem jedyna forma komunikacji. Przy czym wśród nieustannej „konstruktywnej” krytyki (którą ja nazywam dobijaniem człowieka) brakuje mu samokrytyki. Jak widać… twojemu brakuje jej dużo. Jak będąc w takiej sytuacji śmie krytykować innych? To tylko despota umie pogodzić w sobie.

10

"Jestem wyrozumiała, wrażliwa i bez problemowa"

Czy w Twoim wydaniu to oznacza: daję po sobie deptać, nie stawiam granic, jestem posłuszna i potulna, moje potrzeby nie są ważne, a dla zachowania miłej atmosfery będę milczeć i cierpieć w milczeniu, bo przecież dla dobra związku wiele się znosi?

11

Ja to widzę inaczej. Być może on chce z tobą rozmawiać, ale umie tylko po swojemu, po męsku. Mężczyźni nie rozumieją tego, że jak ty chcesz się wyżalić to dla ciebie to oznacza, że chcesz tylko się wygadać i być przytulona smile. Bez doradzania, że jak będziesz chciała doradzania to o to poprosisz.
Ja z moim partnerem miałam podobne sytuacje, aż któregoś dnia mu powiedziałam jak krowie na rowie, że ja tylko chcę być wysłuchana i przytulona, że nie chcę tych porad. Wytłumaczyłam mu o co chodzi, jaką ulgę mi przynosi tylko możliwość wygadania się i to by dał wrażenie, że chce mnie wysłuchać i w razie czego przytulić. On mi przyznał, że mu ulżyło bo jemu się wydawało, że musi mi coś doradzić. Zrozumiałam, że my kobiety mamy inne potrzeby i nam się wydaje, że faceci też tak mają, a prawda jest taka, że są inni. Jeśli dasz mu szansę, zrozumiesz, że może inaczej to wszystko odbierać niż ty to może faktycznie coś z was jeszcze będzie. Tylko to polega na tym, że nie czekasz aż się domyśli tylko mu mówisz czego potrzebujesz, co ci to daje i jak to jest dla ciebie wazne.

12 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-12-29 21:33:08)

Zaraz:
Opisalas jedną sytuację w której sobie nie radzilaś.
On powiedział Ci jak to widzi i gdzie dostrzega problem A Ty:? smile
" żeby podszedł do sytuacji z TWOJEJ perspektywy A nie swojej mądrości:)
Po co pytasz, skoro nie chcesz odpowiedzi tylko by parafrazowal to co mówisz?
Jesteś straszliwie dziecinna.
Nie powinnaś mieszkać z mężczyzną, tylko z mamą dopóki nie dojrzejesz.
.

13

Ajko napisał/a:

Ja to widzę inaczej. Być może on chce z tobą rozmawiać, ale umie tylko po swojemu, po męsku. Mężczyźni nie rozumieją tego, że jak ty chcesz się wyżalić to dla ciebie to oznacza, że chcesz tylko się wygadać i być przytulona smile. Bez doradzania, że jak będziesz chciała doradzania to o to poprosisz.
Ja z moim partnerem miałam podobne sytuacje, aż któregoś dnia mu powiedziałam jak krowie na rowie, że ja tylko chcę być wysłuchana i przytulona, że nie chcę tych porad. Wytłumaczyłam mu o co chodzi, jaką ulgę mi przynosi tylko możliwość wygadania się i to by dał wrażenie, że chce mnie wysłuchać i w razie czego przytulić. On mi przyznał, że mu ulżyło bo jemu się wydawało, że musi mi coś doradzić. Zrozumiałam, że my kobiety mamy inne potrzeby i nam się wydaje, że faceci też tak mają, a prawda jest taka, że są inni. Jeśli dasz mu szansę, zrozumiesz, że może inaczej to wszystko odbierać niż ty to może faktycznie coś z was jeszcze będzie. Tylko to polega na tym, że nie czekasz aż się domyśli tylko mu mówisz czego potrzebujesz, co ci to daje i jak to jest dla ciebie wazne.

Dokładnie to samo pomyślałem.
Kupcie sobie "Mężczyźni są z Marsa, kobiety z Wenus" i przeczytajcie. Razem.
Mi ta książka pozwoliła zrozumieć wiele spraw, mam wrażenie, że za późno.
A jak nie zadziała, to reszta już Ci napisała, co zrobić...

14 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-12-29 22:28:26)

To ja jestem kobietą z Marsa smile smile
Był taki film francuski z Sophie Marceu:
Kobieta na  Marsie, mężczyzna na Wenus.
Widocznie ktoś w związku musi być bardziej zadaniowy:)

15

Ela210 napisał/a:

smile Nie oglądałam. Ela a tak do 30 też byłaś bardziej z Marsa, czy z Wenus?

16 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2021-12-30 00:44:12)

Ajko napisał/a:
Ela210 napisał/a:

smile Nie oglądałam. Ela a tak do 30 też byłaś bardziej z Marsa, czy z Wenus?

Tak do 23.00 jestem z Marsa smile
A tak naprawdę to z Jowisza smile

17

Lisquu napisał/a:

Przykład- Postanowiłam, że mu się wyzale, a tego nie robię za często, a On mi zaczyna prawić morały, czemu jest tak źle i co robię źle, że tak się czuję. W momencie gdy proszę go, żeby podszedł do sytuacji z mojej perspektywy, a nie z jego mądrości. To obwinia mnie, że mi się nic nie da powiedzieć, i że nie umiem konstruktywnej krytyki na klatę wziąć. Podkreślam, byłam w proszku

Weź psa. Potrafi cierpliwie słuchać, robić mądre miny i nie wypowie nic krytycznego.

18

Jak nie zaryzykujesz to się nie dowiesz!
Mieszkacie u twojej mamy a to nie jest chyba zbyt komfortowe.W każdym razie dla niego na pewno.Nie wiem co prawda jakie tam macie warunki ale sama piszesz że jest trudno.Być może własny kąt i chociażby swoboda w mieszkaniu we dwoje naprawi relacje.Chociażby sex  gdy musicie zachowywać się cicho żeby mama nie słyszała jest krepujący,zresztą nie tylko to a brak swobody to duży  problem. Odnośnie wysłuchiwania kobiecych bolączek to nie najmocniejsza cecha facetów.Sam co prawda nie mam z tym problemów ale w szkole miałem większość koleżanek  więc nauczyłem się swobodnie rozmawiać a i potem byłem tym kumplem przy którym można się było wyżalić. Małżonka też potrafi wygadać się po pracy tak że często gdy widzę że ma stresa sam zagaduje co u niej w pracy i wiem że to jej poprawia nastrój.Odnośnie faceta 30 lat to wiek w którym człowiek ma swoje nawyki,przyzwyczajenia i trudniej je z mienić niż u 20 latka.Czy to źle? Czasem tak ale niekoniecznie.Ma jakiś bagaż doświadczeń i to powinno być na plus w życiu.Jak postępować żeby układało się wam bez większych zgrzytów?Facetowi nie można ot tak pokazać że jest się mądrzejszym.Moja żoneczka dla przykładu jak kupi sobie np.jakiś porządny markowy biustonosz to zawsze z wyprzedaży.Tzn. jak go zauważę to słyszę patrz kochanie jaki wypatrzyłam w wyprzedaży za stówkę a normalnie 200-300.Ja jej zawsze że jak jej się podoba a mi tym bardziej  to niech sobie kupi i za 300 bo lubię jak ładnie wygląda ale ona ma frajdę że pokazała mężowi jaka jest gospodarna;)Tak że więcej osiągniesz dyplomacją niż kłótniami.Pamiętaj że życie we dwoje to ciągła nauka na ile możecie sobie pozwolić i trzeba przynajmniej kilku lat zanim poznacie tą granicę.

19

Jak juz mu sie wyzalasz to moze powiedz czego wtedy oczekujesz. Np przytulenia i zeby nic nie mowil.

Ja tez nie potrafie słuchać dużo użalania się. To chyba zależy jak bardzo bezradna czuje się osoba, która się użala. Zle sie czuje w konfrontacji z bezradnoscia. Czesto mam wrażenie, że taka osoba oczekuje, pomocy w rozwiązaniu problemow i zaczynam glowkowac i doradzac.
Moze jesli bedziesz okazywac wiecej pewnosci i decyzyjnosci, to on troche zmieni mentorski ton.

Jednak co do karania milczeniem, karcenia, zrzucania calej winy to juz inna bajka. Jesli to ma miejsce, to nie wydaje mi sie ze mozna latwo sobie z tym poradzic i moze byc lepiej sie rozstac.

20

Może kara milczeniem, a może nie chce już poruszać tego tematu, skoro jak się odezwał było żle.
Co innego jak ktoś się raz czy dwa chce wyzalić na losowe przypadki- a co innego jeszcze jak enty raz narzeka na to samo nic nie zmieniając w swoim zachowaniu.
niech zreszta autorka sama przeanalizuje swoją sytuację, bo my nie znamy szczegółów i o co chodzi.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Co robić gdy mężczyzna zmienia się na gorsze

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024