Kim jest dzisiaj prawdziwy mężczyzna? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Kim jest dzisiaj prawdziwy mężczyzna?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Kim jest dzisiaj prawdziwy mężczyzna?

Dużo ostatnio mówi się o tym, że dzisiaj męskość to już nie to, co kiedyś. Cechy, które uważaliśmy za męskie (odwaga, twardość, racjonalne i bezkompromisowe podejście) niekoniecznie pasują do oczekiwań względem współczesnego faceta i łatwo jest zauważyć, że społeczeństwo oczekuje od mężczyzn absolutnych skrajności - facet ma być twardy, ale czuły i uroczy, ciężko pracujący, ale oddany rodzinie, "facet z jajami", ale dobrze, kiedy płacze razem z nami itd.

Jakie cechy Waszym zdaniem tworzą tego prawdziwego mężczyznę?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kim jest dzisiaj prawdziwy mężczyzna?

przede wszystkim troska- facet powinien od razu zauważyć, że coś u Ciebie jest nie tak i sprawić żeby problemy nabrały innego światła
prawdziwy facet to taki, który nie boi się silnej kobiety, zwłaszcza tej niezależnej; gdy radość
sprawiają mu jej sukcesy, gdy wspiera ją w ambicjach i mówi: możesz być jeszcze lepsza.
to jest właśnie prawdziwy facet! smile

3

Ostatnio rozmawiałam z kimś na podobny temat, a mianowicie, że niestety , ale jest coraz mniej gentlemanów. Dlaczego? Przez Nas drogie Panie smile przez to, że chcemy być samowystarczalne, niezależne, silne. Przez to, że same sobie potrafimy otworzyć drzwi, same umiemy nałożyć płaszcz, nie lubimy całowania w rękę. Nauczyłyśmy facetów, że te czynności są zbędne smile nie mówię rzecz jasna, że gentleman to osobnik niczym dinozaur, który wyginął wieki temu, ale zauważcie, że jest ich coraz mniej... Niekiedy zastanawiamy się - tutaj mówię już o moim obrazie prawdziwego faceta - czy osoba przed Nami to facet czy kobitka, bo ma rurki, chustę owiniętą wokół szyi, jakąś torbo-torebkę, dłuższe włosy ewidentnie machnięte lakierem. Coraz mniej jest mężczyzny w mężczyźnie...

Chyba jednak za daleko odbiegłam od tematu smile

Prawdziwy mężczyzna, wg mnie, to taki człowieczek, który jest stanowczy kiedy trzeba, ale zawsze kulturalny, silny, jednak nie wstydzący sie przyznać do swoich słabości, chcący zapewnić byt rodzinie, opiekuńczy, lecz zarazem męski w tych czynnościach. To osoba, która wie czego chce, potrafi dążyć do założonych sobie celów, mający plany na przyszłość. Uwielbiam kiedy mężczyzna jest inteligentny, ma poczucie humoru i jest spontaniczny. Uwielbiam, kiedy facet jest kreatywny i nawet w pochmurny i deszczowy dzień potrafi zapewnić świetną rozrywkę i sprawić, że w moim sercu zaświeci słońce. Generalnie prawdziwym mężczyzną uważam, że jest mój Narzeczony smile

4

azile napisał/a:

Ostatnio rozmawiałam z kimś na podobny temat, a mianowicie, że niestety , ale jest coraz mniej gentlemanów. Dlaczego? Przez Nas drogie Panie smile przez to, że chcemy być samowystarczalne, niezależne, silne. Przez to, że same sobie potrafimy otworzyć drzwi, same umiemy nałożyć płaszcz, nie lubimy całowania w rękę. Nauczyłyśmy facetów, że te czynności są zbędne smile

eee jedno drugiego nie wyklucza moim zdaniem, ja jestem niezależną i silną kobietą a jednak od facetów wymagam kultury, choćby przepuszczenia w drzwiach, to jest okazywanie szacunku a bez tego nie można stworzyć związku- jeżeli facet nie ma szacunku do innych kobiet, to do Ciebie też nie będzie mieć, a już tym bardziej do samego siebie- bo prawdziwy facet wie, co to takiego szacunek! wink

5

Dokładnie tak, rzeczywiście wciąż panuje pogląd, że mężczyźni pragną, aby kobieta była kobieca, ale my oczekujemy, aby mężczyźni przejęli część naszych cech. Z drugiej jednak strony my z nimi czujemy się wtedy zwyczajnie szczęśliwsze. Bo przecież każda kobieta (no, może nie tak zupełnie każda:))  ma nie tylko potrzebę poczucia bezpieczeństwa, stabilizacji, ale chce widzieć w swoim mężczyźnie partnera, który nie wstydzi się i okna umyć (bo to przecież takie niemęskie), i zapłakać kiedy się wzruszy. Ja w każdym razie wolę mieć u boku takiego faceta niż twardziela, który udaje, że jest maszyną, nie człowiekiem. Przecież piękny jest widok ojca, który szaleje na punkcie swojego syna, pokazuje mu świat i nie wstydzi się okazywać mu czułości, a dla przykładu mój ojciec, choć wiedziałam, że mnie kocha nigdy nie pozwalał sobie na takie gesty. Czy można więc powiedzieć, że jest to niemęskie?

6

Zgadzam się z wypowiedzią , że same pozbawiamy mężczyzn pewnego rodzaju szarmanctwa. Jednocześnie wymagamy dwóch wykluczających sie cech np. żeby miał czas dla dzieci i jednocześnie dbał o rodzine pod względem finansowym. Mało kiedy pracujący facet ma siły i realnie jest w stanie mieć czas dla dzieci w sytuacji ciągłej gonitwy za praca i pieniądzem. Ale do rzeczy. Prawdziwy mężczyzna wydaje mi się że jest dzisiaj połączeniem cech kobiety i mężczyzny. Niejednokroć jest uczuciowy (choć wylewność jest nie w modzie) , ma dośc schematów których oczekują od niego kobiety: twardy, z jajami, szarmancki , umiejący rozwiązać każdy problem i umiejący wszystko naprawić. Sama nie wiem, czasem wydaje mi sie, że to taki bunt wewnętrzny niektórych męzczyzn i jednoćześnie dążenie do tzw. równouprawnienia kobiet powodują zanikanie pewnych rzeczy u facetów. A szkoda.

7

azile napisał/a:

Ostatnio rozmawiałam z kimś na podobny temat, a mianowicie, że niestety , ale jest coraz mniej gentlemanów. Dlaczego? Przez Nas drogie Panie smile przez to, że chcemy być samowystarczalne, niezależne, silne. Przez to, że same sobie potrafimy otworzyć drzwi, same umiemy nałożyć płaszcz, nie lubimy całowania w rękę. Nauczyłyśmy facetów, że te czynności są zbędne smile nie mówię rzecz jasna, że gentleman to osobnik niczym dinozaur, który wyginął wieki temu, ale zauważcie, że jest ich coraz mniej...

To czy mężczyzna jest gentelmenem zależy przede wszystkim od wychowania i nikt nie przekona mnie, że jest inaczej. Nie wyobrażam sobie, aby któryś z moich synów nie otworzył drzwi przed kobietą, nie podał jej dłoni, gdy wysiada np. z autobusu.

A prawdziwy mężczyzna wg mnie, to taki, który jest dla kobiety nie tylko kochankiem, mężem, ojcem jej dzieci, ale jest jej najlepszym Przyjacielem. Takim przez duże P.

8

Ja bym nie powiedziała, że otwieranie drzwi kobiecie zanika. Naprawdę rzadko spotykam chłopaka czy mężczyznę, który nie otworzyły mi drzwi albo nie przepuścił w autobusie, kiedy wszyscy rzucają się do drzwi na ostatnim przystanku, a ja czekam aż przejdą. Spotkałam się natomiast z narzekaniem pewnego kolegi, że kobiety wręcz nie chcą takich gestów! Spytałam 'jak to?', no bo przecież mi jest miło, kiedy ktoś zachowa się szarmancko smile. I usłyszałam taką odpowiedź: "jest tłok w tramwaju czy autobusie, a wchodzi kobieta i nie ma gdzie usiąść, więc grzecznie wstaję i mówię 'proszę', ale jak zwykle słyszę 'nie, nie, nie trzeba', i jak tu być mężczyzną, skoro kobiety wymagają tego byśmy byli gentelmenami, a nam na to nie pozwalają? staram się je przepuszczać w drzwiach, ale one się zatrzymują i czekają aż ja wejdę... i te ich ciągłe walki o równouprawnienie..." (tu zaczęła się seria narzekań wink ).
A jaki powinien być prawdziwy mężczyzna? Trudne to dla niego zadanie. Moim zdaniem powinien dawać poczucie bezpieczeństwa, umieć powiesić mi obraz czy półkę na ścianie, zauważyć że coś nie tak jest z moim samochodem itd, równocześnie aby nie był twardy jak z kamienia i nie bał się okazać swoich uczuć, od czasu do czasu być romantycznym. Dzisiaj mężczyzna ma utrudnione zadanie... smile

9 Ostatnio edytowany przez La Que Sabe (2010-05-03 22:28:57)

Prawdziwy mężczyzna jest marzeniem każdej prawdziwej kobiety wink myślę, że jeśli chłopiec ma dobry wzór ojca lub opiekuna, wyrabia w sobie te cechy płynące z jego natury i jest mu łatwiej.
Prawdziwy mężczyzna ma męskie ciało, ale też dba o dusze i rozum. Czyli ma w sobie harmonię.
Prawdziwy mężczyzna potrafi kochać kobietę, wie, że jej miłość i bliskość jest jego dopełnieniem.
Mężczyzna nie boi się wyrażać swoich emocji, duma i honor to jego sztandar, dlatego czasem cierpi, bo życie nie jest proste, ale z cierpienia wychodzi zwycięsko kształtując swoje - ja - na bardziej dojrzałe.
Prawdziwy mężczyzna uczy się mądrości całe życie.

Myślę, że prawdziwy mężczyzna ma szanse żyć w każdej epoce, wartości w jakie wierzy nie przemijają.

10

Całkowicie zgadzam się z La Que Sabe po prostu wzór prawdziwego faceta, jak dla mnie. Muszę to chyba jednak wydrukować i przedstawić mojemu Ukochanemu:)

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Kim jest dzisiaj prawdziwy mężczyzna?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024