ostatnio bardzo często kłócimy się z mężem o pieniądze wiem że nie mówi mi dokładnie ile zarabia bo ma własną firmę inie jestem w stanie sprawdzić ile bierze za daną usługę ( jest na ryczałcie) powidział ze będzie dawał ile uważa może tylko200 zł na dziecko a ja pracuję więc mam sama się utrzymywać tylko że ja zarabiam najniższą krajową i mam z tego zrobić opłaty a z reszty mam utrzymać rodzinę czy nie ma siły na to co dzieje się w moim domu przecież on musi nas utrzymywać skoro mieszkamy pod jednym dachem co mam zrobić on nas chce chyba zniszczyć co mam robić
2 2010-04-22 19:26:29 Ostatnio edytowany przez Kobietka48 (2010-04-22 19:27:33)
Mąż stosuje pewnie tak zwane Odżywianie praniczne,[żywi sie energia z kosmosu] czyli nie je,nie pije a zyje.
Powinnas ustalić kto płaci za jedzenie,kto robi opłaty [media] i podzielic sie tym. Jeżeli da ci tylko na dziecko,to kup dla dziecka jedzenie,kup też jedzenie ze swoich pieniedzy dla siebie,zapłać albo prąd,albo gaz,albo czynsz [tylko jedna opłate moze czynsz bo bez prądu i gazu mozna zyc]. Nie pierz,nie gotuj,tylko dla siebie i dziecka. Potem pokaż mu upomnienia za nieopłacone media....
Może notuj przez miesiąc wszystkie wydatki, a potem pokaż mężowi, ile co kosztuje. Mężczyźni często nie mają o tym pojęcia i takie zestawianie czarno na białym działa otrzeźwiająco (i już nigdy nie usłyszysz pytania "na co ty tyle wydajesz?!") .
Najlepsze dla tego Pana było by ustalenie kto za co płaci i podzielenie się opłatami. Jeżeli ma ochotę mieć własne pieniądze to wstąp po intercyzę małżeńska, podział majątku, wtedy nie będzie mógł Ci powiedzieć że korzystasz z jego dóbr ani tez nie zaciągnie na ciebie długu z firmy. POWODZENIA
Możesz też wystąpić o alimenty w trakcie trwania małżeństwa - wiele kobiet o tym nie wie. Jeśli mąż nie przyczynia się do zaspokajania potrzeb rodziny: nie uczestniczy w kosztach utrzymania mieszkania, zakupach żywności itp. wówczas można złożyć pozew o tzw. alimenty małżeńskie. Generalnie założenie jest takie, że małżonkowie w trakcie trwania małżeństwa powinni żyć na podobnej stopie życiowej.
Możesz też wystąpić do sądu o alimenty na dzieci w trakcie trwania małżeństwa.