Próchnica mleczaków - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Próchnica mleczaków

Moja córcia 1,5 roku ma na 2 górnych ząbkach żółte plamki,byłam z nią u stomatologa i powiedział,że to początki próchnicy i jak plamki ściemnieją to mam z nią przyjść i bedzie smarował ząbki.Myśle nad wizytą u innego stomatologa bo z tego co się dowiedziałam 1,5 rocznemu dziecku można już leczyć ząbki a nie czekać aż całkiem się zepsują a jak to jest z waszymi pociechami? macie podobny problem?

2

Odp: Próchnica mleczaków

Jakiś dziwny stomatolog!:/ Ja chodzę do świetnego, który nie tylko prowadzi zajęcia adaptacyjne (bezpłatne!) dla takich maluszków, żeby zaznajomić z dentystą, ale też dla kobiet w ciąży (też bezpłatne), żeby im powiedzieć, jak karmić dziecko, żeby żuchwę dobrze stymulować i jak mama w ciąży może chronić przed próchnicą swoje nienarodzone dziecko. Byłam w Dzien Matki na takim spotkaniu, ale wiem, że teraz w sobotę też jest, bo koleżanka idzie. Jakby co - polecam, bo warto skorzystać (Orident Poznań). Poza tym, wiem, że należy leczyć zęby - bez względu na to, czy to mleczaki, czy stałe.

3

No właśnie mój synek też ma dziwne plamki na ząbkach.  Takie białe i też sie naczytałam,ze to może być próchnica.
A jeśli tak i wymagałoby to jakiegoś smarowania ząbków to ja sie zastanawiam jak taki szkrab otworzy buzię i wytrzyma tak jakis czas... sad

4

Radzę zmienić stomatologa,początki próchnicy można już w tym wieku leczyć a nie czekać na pogorszenie.Należy przeprowadzić lakierowanie lub lakowanie.Ostatecznością będzie lapisowanie.

5

Moj sredni siostrzeniec,5letek,mial zdrowe ladne zabki.Najpierw pojawily sie na nich plamki,coraz ciemniejsze wiec siostra zabrala malego do stomatologa.Pani doktor zalezila wizyty u niej aby zabki smarowac(o ile sie nie myle,to jakas mascia z dodatkiem srebra).Efekt byl taki ze Dawidkowi zabki sie calkiem popsully,sczernialy zupelnie,pokruszyly sie.Wygladaja tak,jak zeby ludzi zniszczonych przez cpanie.Na domiar zlego,maly przez to mowi bardzo niewyraznie,trudno go zrozumiec bylo,wiec nauczyl sie tylko piszczec gdy czegos chce gdyz nikt go nie rozumial.Moze ktos zna dobrego dentyste we Wroclawiu a takze najlpiej dobrego terapeute dzieciecego?Pani logopeda z tej samej przychodni co p.stomatolog uznala ze jedno z drugim sie nie wiaze(?) i ze mlody ma czas i napewno w koncu sam zacznie ladnie mowic

6

Szanowni Państwo,

większość rodziców czeka z wizytą do ostatniej chwili i udaje się z dzieckiem do specjalisty dopiero, gdy pojawia się ból zęba. To objaw świadczący o tym, że w jamie ustnej dzieje się już coś niedobrego. Najczęściej konieczny jest wtedy nieprzyjemny zabieg. W ten sposób w dziecku wyrasta przekonanie, że pobyt w gabinecie dentystycznym wiąże się z bólem i płaczem. Najlepiej więc odwiedzić stomatologa z maluchem już wtedy, gdy pojawią się pierwsze mleczaki. Lekarz sprawdzi, czy ząbkowanie przebiega prawidłowo, a także poinformuje, jak czyścić dziąsła i zęby dziecka. Zarówno na pierwszą, jak i na kolejne wizyty dobrze umawiać się z pedodontą - to dentysta, który specjalizuje się w profilaktyce i leczeniu zębów u dzieci i młodzieży. Do tego zna psychikę młodych pacjentów, dzięki czemu łatwiej mu zdobyć ich zaufanie oraz radzić sobie z ich strachem.

Poznańskie Centrum Stomatologii Candeo

7

też jestem zdania, że nie ma co czekać tylko iść do dentysty, ale skoro chodzi o dzieci to warto pamiętać o tym, żeby wybrać dentystę z super podejściem do najmłodszych, jak dr Rozwadowski. Nikt przecież nie chce, żeby jego dziecko nabawiło się strachu przed dentystą.

8

Przede wszystkim dbajcie o zęby waszych dzieci od samego początku, od pierwszego ząbka. Minimalizujcie słodycze, dbajcie o systematykę, a wtedy dzieci nie będą miały w przyszłości takich problemów z zębami...

9

To weź powiedz dziecku że nie dasz mu słodyczy - tym bardziej kiedy inne dzieci je jedzą.
Nie da się - można jedynie ograniczać w domu, ale czy skutecznie? Dziecko zawsze coś znajdzie ;-)

10

krasnal, normalnie powiem. U nas slodycze sa tylko w soboty. Wsrod naszych znajomych mamy umowe, ze nie karmimy dzieci slodyczami, po prsotu. Same nie znajduja, bo wiedza, ze nie mozna.

I zyja. Prochnicy nie maja.

11

I tak powinno być benita. Kolejny temat to pasta do zębów. U nas to niszówka, ajona, w zasadzie znaleziona przez internet. Pasta bez fluoru - dzieci nie mają jakichkolwiek problemów z zębami ;-) Zresztą podobnie jak my...

12

Ale u nas w domu korzysta się z dokładnie tej samej pasty - po lekturze internetu. Człowiekowi ciężko uwierzyć, że kupował przez lata pastę z fluorem, a tak naprawdę ten
fluor nic nie daje...

13

Mało tego, że nic nie daje - poczytaj sobie jaki może mieć wpływ na płód. Przecież w pierwszym kwartale kontakt z fluorem jest całkowicie odradzany. W sieci opisane są przypadki osób, które w ten sposób straciły dziecko sad

14

To się wydaje nie do wiary - podejrzewam, że ten fluor był jednym z wielu czynników. Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że sama zawartość fluoru z pasty do zębów miała
tak dramatyczny wpływ. To trochę nielogiczne.

15

To już nie moja ocena, nie znam się, mówię co czytałam. Coś jednak musi w tym być, tym bardziej, że w necie jest na ten temat aż tak dużo artykułów. Przecież to wszystko nie może się dziać przypadkowo, prawda? Skoro ktoś postawił taką diagnozę, to wszystko musiało być wcześniej porządnie przebadane.

16

Cześć,
Podbijam temat, bo mnie dotyczy:)
U mojego synka próchnicę dziecięcą stwierdziła dentystka w wieku 2 lat i od razu mu wysmarowała lapisem. Po jakimś czasie się przeprowadziliśmy i dentysta w tamtym miejscu nie chciał mu smarować na siłę Aha, bo on nie współpracuje i wcześniej właśnie na siłę mu smarowaliśmy. Ten lekarz kazał przychodzić i próbować dopóki sam sobie nie da po dobroci. Było to ponad rok temu i od tamtej pory sobie nie dał. I zaczynam się bać, żeby się nie pogorszyło. Nasz dentysta zasugerował, żebyśmy poszli do gabinetu, gdzie jest gaz rozweselający i chyba w końcu tak zrobię, bo bez tego ciągle chodzę i wracam z niczym, bo Młody nawet nie chce wejść do gabinetu (może się zraził po tym lapisowaniu na siłę).

Sąsiadka mi mówiła, że jej wnuczce też lapisowali a nie leczyli mleczne ząbki, a potem to jej się przerzuciło na stałe. Słyszałyście o takich przypadkach?
Jak radzicie sobie z dziećmi, które nie chcą chodzić do dentysty?

Pozdrawiam:)

17

Nawet u takich małych dzieci można walczyć z próchnicą. Aby zrobić to skutecznie, warto poddać zęby dziecka lakowaniu. Za pomocą laku szczelinowego, czyli półpłynnego i utwardzanego światłem kompozytu, uszczelnia się bruzdy w zębach bocznych – stałych i mlecznych. Zainfekowane próchnicą zęby mleczne mogą stać się źródłem próchnicy dla wyżynających się zębów stałych. Budowa zębów bocznych – głębokie bruzdy i wąskie szczeliny – uniemożliwia dokładne oczyszczanie i sprzyja rozwojowi próchnicy. Bruzdy powierzchni żujących zębów są najczęstszym miejscem pojawienia się pierwszych ognisk próchnicy! Obecność laku uniemożliwia bakteriom i płytce nazębnej zaleganie w bruzdach i w ten sposób chroni je przed rozwojem próchnicy. Lak uwalnia też jony fluoru, będące dodatkowym zabezpieczeniem zębów. Lak jest w kolorze białym lub mlecznym, jest więc mało widoczny. Lakowanie „mleczaków” można wykonać już u ok. 2-3 latków, a stałych w wieku 5-8 lat. To zabieg bezbolesny, trwający przez kilka minut dla jednego zęba.

18

Ja chodzę z dzieckiem chodzę na wizyty konktrolne od 2 r.ż. Trzeba dbać od początku. W Warszawie polecam Anam, wspaniałe panie, a do tego mają odpowiednie podejście nie tylko do dzieci, ale i do dorosłych co też nierzadko boją się dentystów.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024