Brak instynktu macierzynskiego. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Brak instynktu macierzynskiego.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1

Temat: Brak instynktu macierzynskiego.

Powiedzcie mi kobietki czy to ze nie czuje potrzeby posiadania dzieci to zle?Narazie jeszcze sie ucze,mam 27 lat,ale jakos nawet nie mysle o dzieciach w przyszlosci.Moze ja jestem jakas zla kobieta?Mam swoich siostrzencow i kocham ich jakby byly moje.Ale na mysl o wlasnym malym dzidziusiu mam gesia skorke.Moze nie jestem sama,sa jakies kobietki o podobnych odczuciach?

A i jeszcze jedno,kazdy ciagle pyta kiedy bede miala dzieci bo juz taka mloda nie jestem,trudne to dla mnie bo przeciez nie powiem wprost tesciowej ze nie w glowie mi dziecko...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Brak instynktu macierzynskiego.

Ja też nie mam takiej potrzeby. Mam kilka koleżanek, które myślą podobnie. Spokojnie, nie jesteś sama:)

3

dziewczyny, instynkt pojawia sie czesto razem z nowym mieszkańcem brzuszka wink zaczynasz kochać od pierwszej minutki smile tak że spoko wink)

4

Dzieki Kobietki,to podnioslo mnie na duchu:)

5

Hej, ja mam 28, za miesiac 29 i narazie tez mi nie w glowie dzieci...tez sie zastanawiam, czy jestem zla kobieta, jesli mysle najpierw o tym, aby sie spelnic i zrealizowac, swoje marzenia i ambicje, a dopiero potem dziecko...bo chcialabym, tak. Teraz mnie dzieci w ogole nie interesuja i tez sie zastanawialam nad tym instynktem, tez duzo czytalam i np, ze, wraz z ciaza i porodem wydzielaja sie hormony szczescia, ktore juz biora odpowiedzialnosc za to by kobieta czula sie szczesliwa majac dziecko, sama natura, innym razem, ze nie ma sensu decydowac sie na dziecko, jesli nie osiagnelo sie jeszcze tego co sie chce, bo potem bedzie sie obwinialo niewinne dziecko, ze przeszkodzilo nam w tym, i ani my nie bedziemy szczesliwe, ani dziecko...
Poza tym, od 2,5 roku jestem z rozwodnikiem, ktory ma corke, teraz ma 5 lat, i jakos tak to tez ma u mnie wplyw na to, ze jeszcze nie chce miec dzieci, zwlaszcza kiedy widze jak niektorzy rodzice poswiecaja doslownie wszystko i zapominaja o sobie. Czy to normalne? Czy to tak ma wygladac wlasnie? Jesli tak to dla mnie to nie jest zycie i tym bardziej nie chce miec jeszcze dziecka...

6

U mnie było tak jak pisze La Que Sabe - tzw. instynkt pojawił się u mnie wraz z zajściem w ciążę. Pokochałam tego maluszka od pierwszej chwili gdy dowiedziałam się, że zamieszkał we mnie wink

7

a u mnie zawsze tkwił instynkt smile zawsze pragnęłam dziecka:) mam kochanego synusia:) i teraz mam bardzo wielką potrzebe na drugie dziecko:)
zobaczymy czy sie uda? smile
pozdrawiam
was:D

8

Ja jakos ogolnie nie lubie dzieci. Moge z nimi siedziec 10 minut, ale pozniej mnie doslownie szlak trafia. Wszyscy mi mowia, ze to kiedys mnie dopadnie, ale ja nie wiem... Oczywiscie jeszcze teraz jestem mloda, wiec nie mam sie co martwic, ale np moje kolezanki zachwycaja sie jakims malym dzieckiem, a ja siedze i nie czuje zadnych emocji...

9

Joan27 napisał/a:

Powiedzcie mi kobietki czy to ze nie czuje potrzeby posiadania dzieci to zle?Narazie jeszcze sie ucze,mam 27 lat,ale jakos nawet nie mysle o dzieciach w przyszlosci.Moze ja jestem jakas zla kobieta?Mam swoich siostrzencow i kocham ich jakby byly moje.Ale na mysl o wlasnym malym dzidziusiu mam gesia skorke.Moze nie jestem sama,sa jakies kobietki o podobnych odczuciach?

A i jeszcze jedno,kazdy ciagle pyta kiedy bede miala dzieci bo juz taka mloda nie jestem,trudne to dla mnie bo przeciez nie powiem wprost tesciowej ze nie w glowie mi dziecko...

Joan, myślę, że do wszystkiego trzeba dorosnąć, nie ma co na siłę nic robić. To Twój, przede wszystkim, świat stanie na głowie, gdy pojawi się Maleństwo. Dobrze, że zastanawiasz się, a nie podążasz ślepo za "modą". Jak będziesz gotowa, to będziesz szcześliwszą matką. Jak będziesz szczęśliwą matką, to Twoje dziecko będzie radośniejsze :-)

10

Longinia co masz na mysli z ta moda?:)

11

Trochę mnie pocieszyłyście, bo już myślałam, że jakaś dziwna jestem. Mi też nie w głowie dzieci, nie lubię się nimi zajmować, nie znoszę, kiedy płaczą... I tysiąc innych powodów, począwszy od tego, że nie wyobrażam sobie nie móc spać na brzuchu podczas ciąży i karmienia, poprzez szycie kostiumów na bale przebierańców aż do chodzenia na jakieś wywiadówki...

Ale nie mówcie mi, że instynkt macierzyński pojawia się, kiedy jest się w ciąży. Parę lat temu zaszłam w ciążę, dowiedziałam się o niej dopiero po miesiącu, gdy nie było pewne, czy poroniłam, czy nie. Parę dni musiałam poczekać na wynik badania i była to dla mnie największa trauma, jaką mogłam przeżyć, mimo "ustabilizowanego" życia i mojego wieku smile Nie poczułam nic. Nic, poza późniejszą wielką ulgą, że poroniłam. Wiem, że brzmi to okrutnie, piszę to jednak całkowicie świadoma moich uczuć. Dziewczyny, jeżeli nie chcecie mieć dziecka, nie eksperymentujcie, nie łudźcie się, że miłość przyjdzie wraz z dwoma kreskami na teście. Bo nie przyjdzie.

12

Marysia, a w jakim wieku zaszlas w ciaze? Ja np nie moge sie nadziwic mojej kolezance, ktora chce miec dziecko juz teraz (20 lat), tylko po to, zeby wyprowadzic sie z domu, zamieszkac z chlopakiem i - uwaga - nie musiec studiowac... Fajne podejscie, nie?

13

A ja miałam lat wtedy (już?) 28. Więc kukułka biologiczna już kukała, że to ten czas. A mi jak instynkt macierzyński nie przychodził, tak nie przychodzi.

Znam parkę, która chodziła ze sobą pół roku, po czym zdecydowali się na dziecko i ślub (w tej kolejności), gdyż "chcieli się bliżej poznać". Cóż, dziwną motywację mają niektórzy... Ale kto nie chce, znajdzie powód, a kto chce, znajdzie sposób.

14

Jednej przychodzi wczesnie, drugiej pózno i innej wcale. Ale bardzo często jest tak że zdarza sie przez przypadek i instynkt dopiero wtedy przychodzi. Znam kobiety które jeszcze po narodzinach dziecka się zamartwiały że go nie maja. Może tez kwestia odpowiedniego partnera.

Marysia_8 napisał/a:

Znam parkę, która chodziła ze sobą pół roku, po czym zdecydowali się na dziecko i ślub (w tej kolejności), gdyż "chcieli się bliżej poznać". Cóż, dziwną motywację mają niektórzy... Ale kto nie chce, znajdzie powód, a kto chce, znajdzie sposób.

No ja też znam taka parkę smile  dokładnie identycznie i jakoś nie specjalnie im wyszło. Wytrzymali niecałe 3 lata i juz są po rozwodzie dawno.

15

Też uważam że instynkt może wywołać dobór odpowiedniego partnera. Ja nigdy nie chciałam mieć dzieci bałam się że będę złą matką bo nigdy nie miałam odpowiedniego wzorca oraz tak naprawdę nie lubiłam dzieci. Jednak gdy po 30-sce znalazłam odpowiedniego mężczyznę którego pokochałam to chęć posiadania dziecka stała mi się bliższa. Czy to odezwał się instynkt macierzyński? Nie wiem, nadal mam obawy czy będę dobrą matką ale podjęłam te decyzję i mam teraz 7tyg berbecia w domu smile. Ale nie widzę nic złego gdy kobieta nie chce mieć dzieci. I nie poddawajcie się presji otoczenia że kobieta bez dziecka to coś złego. Bo gdyby nie przełom w moim życiu to sama bym wybrała życie bez macierzyństwa.

16

Ja uważam, że jak będziesz gotowa to samo się stanie, że zostaniesz matką i pokochasz dziecko najmocniej na świecie. Rozumiem, że można nie chcieć przez jakiś czas dzieci, ja jestem ogólnie na dzieci za młoda, ale się opiekuję bobaskiem. I wiem jaka to odpowiedzialność. Dlatego nie warto się z tym śpieszyć. każdy z nas ma zaprogramowany jakiś cykl życiowy, co czasu na dzieci też dotyczy. Każda jest gotowa w innym momencie. Nie jest to ani dziwne, ani nienormalne. Lepiej być szczęśliwą 40-letnia mamą, niż zmęczoną życiem, 27-letnią mamą z depresją poporodową. Także jestem z Wami dziewczyny!

17

nie wyobrażam sobie zycia bez dziecka, ale nie kazda kobieta tak ma. szanuje zdanie kobiet ktore nie chca miec dziecko.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Brak instynktu macierzynskiego.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024