samodoskonalenie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: samodoskonalenie

dziewczyny znacie jakies fajne poradniki na ten temat?
ja ostatnio zaczelam czytac ,,jak obudzic w sobie olbrzyma,, bardzo fajna kasiazka ,ale duzo przede mna ,bo wiecznie malo czasu na czytanie ,nauke itp....
zabralam sie za poradniki,bo mam dosc tego,ze ludzie mnie wykorzystuja , chodza mi po glowie itp czesto tez wydaje mi sie ,ze jestem gorsza od innych i boje sie co inni pomysla sad
obiektywnie patrzac ,wiem,ze osiagnelam nawet wiecej od innych,ale czesto szukam akceptacji innych ....zrozumialam,ze nie tedy droga ,,niech sobie mysla co chca,,...poczulam sie wolna ,choc wciaz wiele pracy przede mna ;/ 
macie jakies rady ,ksiazki itp....czy Wy tez macie takie mysli ?

nie umialam nawet zerwac znajomosci,ktora mi w ogole nie pasowala....zbieralam sie na to latami i dopiero teraz uwalniam sie powoli hmm

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez La Que Sabe (2010-04-02 17:50:28)

Odp: samodoskonalenie

"Kochaj siebie, a nie ważne z kim się zwiążesz"  Zurhorst,
"Ja" T.Iwiński,
"Możesz uzdrowić swoje życie"L.L.Hay,
"Jak odnaleźć wewnętrzny spokój" A.Gruen, 
z przymrużeniem oka ale warto "Dlaczego mężczyźni kochają Zołzy",
"Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi" D.Carnegie,
dobre są też książki nt optymizmu i negocjacji np. "Dochodząc do tak sztuka skutecznych negocjacji"F.Roger & W.Ury lub "Odchodząc od nie"W.Ury  .... powodzenia, jak przeczytasz wszystko daj znać:)) pogrzebię w pamięci za dalszymi:)

każda z tych książek to przygoda z samym sobą ... niesamowite przeżycia;) , acha i to super, że zagłębiasz się... w sobie, to niesamowity świat, a czym głębiej tym piękniej smile .

Pozdrawiam,

3

bardzo dziekuje ,spisze tytuly i zabieram sie za czytanie smile

4

"Dlaczego mężczyźni kochają zołzy" mam w pdf-ie smile Jak lubisz czytać na kompie to podaj maila - prześlę.

Ja z kolei przeszłam długą drogę od odludka do istoty, która wiecznie jest otoczona ludźmi. Mi wystarczyła świadomość, że chcę coś zmienić. Kiedy jesteś na coś nastawiona - wychwytujesz ze świata wszelkie informacje, które Ci pomogą.
Czytałam wszystko, co mi wpadło w ręce, nawet jeśli nie było wprost o tym, co chciałam osiągnąć. No i obserwacja - patrz na innych, na ich zachowanie, słowa i wyciągaj wnioski dla siebie smile

Z tytułów pamiętam:
1. "Asertywność. Naucz się mówić nie" P. Mansfield
2. "Intuicja" P. Peirce
3. "Potęga podświadomości" J. Murphy
4. i, co mnie strasznie zdziwiło "Toksyczni Rodzice" S. Horward

5 Ostatnio edytowany przez La Que Sabe (2010-04-02 18:24:00)

Vinnga, podkradam ci:) "Intuicje" - już zamawiam:)
"Potęga podświadomości" - klasyka i zostaje w świadomości:)

6

Ja polecam równierz filmiki motywujące pana Nica Vujcica który żyje bez kończyn i prowadzi normalne życie. Nagrywa audiobooki dla ludzi pisze ksiązki prowadzi spodkania nt "Selfdevelopingu" czyli samorozwoju. Do Obejrzenia tu: http://www.youtube.com/watch?v=0DxlJWJ_WfA . Ten facet mimo swojego kalectwa skupia się na swoich mozliwosciach, na rzeczach które może robić  i osiąga w tym sukcesy. Przecież jest tyle żeby w życiu których nie próbowałyście ja np ostanio zapisałem się na kurs tańca i mi się bardzo spodobało smile Polecam także poczytynie o technikach NLP które są moim zdaniem bardzo skuteczne. Pozdrawiam gorąco Was dziewcvzyny i gorąco zachęcam do inwestowania w siebie bo to najlepsza inwestycja smile Niuech Polki rosną w siłę; Najpiękniejsze już jesteście wiec czas zadbać o inne rżeczy smile

7

vinnga napisał/a:

4. i, co mnie strasznie zdziwiło "Toksyczni Rodzice" S. Horward

Poprawka - autorka to Susan Forward wink (tak, juz samo nazwisko swiadczy o tym,ze idziesz ''do przodu'' big_smile)

'Sekret' R. Byrne tez chyba jest ok.

8

czuje się tak samo jak Ty - zuzia7...dobry pomysł , chyba też zabiore za kupienie jakiejś z tych książek , bo mam juz dość swojego braku pewności siebie, to strasznie utrudnia mi życie , wszystkim za bardzo sie przejmuje , zawsze staram sie myśleć o wszystkich dookoła ale kiedy przychodzi innym zrobic to samo to juz nie jest tak fajnie... mam dość tego , że nie potrafie odmawiać i byc asertywna , a wydaje mi się , że to bardzo ważna cecha.

9

paawlaa musimy sie wziac za siebie wink
jedna moja znajoma tak jakos z ukrycia mnie krytykowala ,( i wciaz to czesto robi )...a ja nawet nie umialam jej powiedziec ,,spadaj,, bo mi jej szkoda bylo ...zawsze mysle najpierw o innych ,a dopiero potem o sobie ...a teraz stwierdzilam,ze to sie odbija na moim samopoczuciu i samoocenie...przez to,ze daje sie wykorzystywac trace w swoich oczach ...pozniej jestem zla na siebie i dostaje sie najblizszym za to .
juz robie malutkie postepy ...odmawiam i nie mam poczucia winy ....w koncu jak komus sie nie podoba ,to jego sprawa.zawsze to ja sie dostosowywalam do innych ludzi ,a teraz stwierdzilam,ze nie bede biegala wykonczona na spotkania,kiedy nie mam na to ochoty smile
jest wiele rzeczy ktore musze zmienic...to zamartwianie sie i analizowanie tez mam i jest to bardzo uciazliwe...

paawlaa jest jeszcze jeden plus asertywnosci;jak zaczniesz odmawiac,zobaczysz ilu tak naprawde masz przyjaciol i prawdziwych znajomych....

10

Masz rację ... zamówiłam juz sobie jedną z tych książek , i małymi krokami mam zamiar pracować nad sobą, mam nadzieje, że szybko sie nie zniechęcę tongue
szkoda , życia na przejmowanie się głupstwami i robienie rzeczy (na które nie mamy ochoty) tylko dlatego , ze głupio nam odmówić . Trzeba  wziąć siew garść smile

11 Ostatnio edytowany przez zuzia7 (2010-04-05 04:16:19)

vinnga to moj email zuzia7-27@o2.pl
chetnie przyjme kazda ksiazke smile

jak macie jakies ksiazki to smialo wysylajcie,bede bardzo wdzieczna smile ja tez mam kilka jakby ktos byl chetny !

12

Hej to bardzo fajnie, że macie take chęci, tylko pamiętajcie, że nie wystarczy przyczytanie książki, sama coś o tym wiem...
A to książka, którą sama przeczytałam: "10 pzrykazań dla silnych kobiet" Nuber:)

13

Vinnga mam prośbę na mój mail również wyślij. Ciekawi mnie ta książka.

Właśnie, znacie stronki, gdzie można czytać ksiązki? Jeśli tak to podajcie te stronki, będę wdzięczna wink

14 Ostatnio edytowany przez Klaudynka (2010-06-03 19:45:23)

Ja mam troszkę doświadczenia z psychologią. Moim zdaniem kluczowe jest zrozumienie swoich potrzeb, tego co nas motywuje i wyznaczanie sobie celów ambitnych ale osiągalnych i przede wszystkim pozytywne nastawienie, nawet nie zdajecie sobie sprawy jak to faktycznie działa. Sądzę że lepiej niż literatura, przyda się poszukać jakiś wykładów, bo zdarza się że wykładowcy opracowują tego typu kompedia.  A co do danych naukowych słyszałam opinie że tylko 2% ludzi potrafi się tak naprawdę samodoskonalić. smile

15

La Que Sabe napisał/a:

"Kochaj siebie, a nie ważne z kim się zwiążesz"  Zurhorst,
"Ja" T.Iwiński
"Możesz uzdrowić swoje życie"L.L.Hay,
"Jak odnaleźć wewnętrzny spokój" A.Gruen, 
z przymrużeniem oka ale warto "Dlaczego mężczyźni kochają Zołzy",
"Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi" D.Carnegie,
(...)

Witam serdecznie .

Mała poprawka na wstępie - "JA" Tadeusza Niwińskiego.

Ten autor napisał, także z zakresu rozwoju osobistego:
"My"  - książka dotyczy partnerstwa i wszelkich relacji z tym związanych;
"Elementarz życia" - podstawy samodoskonalenia,
"Kluby Sukcesu TeTa w XXI wieku" - o działających w Polsce klubach sukcesu, opis ich działania i czego uczą.

Poza tym polecam:

Nathaniela Brandena:

1. 6 filarów poczucia własnej wartości.
   2. Jak dobrze być sobą.
   3.Sztuka świadomego życia.
   4 Odpowiedzialność.

oraz

Stephen R. Covey:

1. 7 nawyków skutecznego działania.
   2.7 nawyków szczęśliwej rodziny.
   3. Najpierw rzeczy najważniejsze.
   4.Ósmy nawyk.