Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Interesująca dyskusja to nasza specjalność ...
Nie jesteś zalogowany.
Witaj, już podpowiadam:). Kolory ścian dobierasz uwzględniająć nasłonecznienie mieszkania, rodzaj i rozmieszczenie oświetlenia sztucznego, wysokość mieszkania, usytuowanie okien, parametry poszczególnych pomieszczeń (np czy pokoje są długie i wąskie), kolorystykę mebli, styl wnętrza (klasyczny czy może modernistyczny), nie zapominając o własnych upodobaniach i guście. Od ilości odcieni, palet i nazw farb aż kręci się w głowie, ale pamiętaj, że odcień oglądany na próbniku będzie wyglądał na dużej powierzchni -czyli ścianie- ciemniej i intensywniej.
Jasne pastelowe kolory, z pigmentem odbijającym światło, rozjaśnią pomieszczenia, ciemne je zmniejszają. Ale mając np. niskie mieszkanie, możesz pomalować sufit i ściany na jasno, a skontrastować to z ciemną podłogą. I odwrotnie, wysokie mieszkania obniżymy malując je na kolor ciemniejszy niż ściany. Obniżyć możemy też stosując różnego rodzaju bordiurę, lamperię wykonaną z materiału. Pokój wąski i długi będzie wyglądał korzystniej, jeśli jedna z węższych ścian będzie pomalowana kolorem ciemniejszym i intensywniejszym niż pozostałe, uzyskasz efekt optycznego przybliżenia tej ściany. Skosy, o ile masz takie, korzystnie jest pomalować na kolor jaśniejszy niż ściany, ale z tej samej palety barw.
Zastanów się też nad tym, czy chcesz uzyskać powierzchnię: matową, półmatową (satynową) czy też z połyskiem. Te dwie ostanie sprawdzają się dobrze tylko na ścianach idealnych, pokrytych gładzią, w przeciwnym wypadku wszelkie defekty będą bardziej widoczne, wtedy doradzam mat (a wygląda ciekawie - aksamitnie). Jest teraz bogaty wybór farb tzw strukturalnych, które pozwalają na uzyskanie ciekawych efektów na ścianach, ale warto zachować umiar w ich stosowaniu tzn. nie do wszystkich ścian w pomieszczeniu, ale do wybranej lub jej fragmentu.
Wybierając kolory i nie chcąc eskperymentować, warto zestawiać ze sobą odcienie spośród barw ciepłych LUB zimnych, ale unikamy mieszania ich. No chyba, że mamy dużą "świadomość" kolorów i jesteśmy pewni, że takie połączenie pięknie zagra...
Osobiście unikam bardzo intensywnych kolorów; po kilku wizytach u znajomych, którzy pomalowali swoje mieszkanie (awangardowo urządzone) na różne mocne zielenie, pomarańcze, niebieskości i róże...przekonałam się, że zwyczajnie boli mnie od tego głowa:) i mam ochotę szybko wyjść. Do mojego mieszkania wybrałam pastele, takie trochę przydymione, dało to przytulny elegancki efekt. Ale każdy z nas ma inny gust i dobrze!![]()
Pamiętaj, że dużą rolę w końcowym efekcie zagrają dodatki, jakie wybierzesz do odnowionego mieszkania... zasłonki, rolety, poduchy na kanapę, lampy itp. Warto o nich pomyśleć już teraz, odwiedź kilka sklepów z wyposażeniem wnętrz, może jakiś drobiazg stanie się dla Ciebie inspiracją do planowanego remontu...
Mam nadzieję, że trochę Ci podpowiedziałam, jeśli masz jakieś jeszcze pytania to zapraszam:). Pozdrawiam!
Dziękuję, chyba masz rację z tymi intensywnymi kolorami, jednak na dłuższą metę mogą się znudzić i zmęczyć, a jasne kolory na pewno nie!Wydaje mi się, że tapety chyba tez pomniejszają mieszkanie. Chybaprzy najbliższym malowaniu, zrecygnuję z nich na rzecz gładkich ładnie pomalowanych ścian.pozdrawiam ;-)