Krawienie dziąseł - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Krawienie dziąseł

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 59 ]

1

Temat: Krawienie dziąseł

Witam,
czy miałyście swoje niemiłe doświadczenia z krwawieniem dziąseł?
Jeśli tak to napiszcie proszę w jaki sposób radziłyście sobie z tym problemem, z góry dzięki.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Krawienie dziąseł

Przede wszystkim trzeba udać się do dentysty, by ocenil stopień odlożenia się kamienia, bo to sprawia, że odslaniają się szyjki zębowe i odsuwają się dziąsla, no i może to prowadzić w konsekwencji do ich zapalenia. Nie dbając o to ryzykujemy w przyszlości rozwój paradontozy.
Ja usuwam kamień różnie - nierz co pol roku, nieraz krócej.
No i dentyści zalecają nie unikanie nacisku szczoteczki, by dobrze te przestrzenie wyczyścić.
Ja używam past zapobiegających paradontozie, a naczęściej lacalut activ. Polecam elektryczne szczoteczki i nici dentystyczne, a także aperisan żel po myciu zębów na dziąsla. Pozdrawiam

3

Krwawienie z dziąseł wynika ze stanu bakteryjnego a więc zapalnego.Może to być spowodowane zaleganiem  pokarmu w przestrzeniach miedzy zębowych,płytką nazębną czy też tworzeniem się kieszonek.To może ocenić stomatolog i zlecić odpowiednie  metody leczenia.Po 1.Czyszczenie przestrzeni między zębowych nitką.2.Należy dokładnie myć i szczotkować zęby z dziąsłami(nawet jeśli leci krew)3.Po takim myciu można l
stosować  płyny do płukania antybakteryjne(Eludri)4. po każdym posiłku wypłukać jamę ustną.Wszystko można dostać w aptece  bez recepty.Można też po myciu szczotkować  specjalnym  żelem Mucosit.

4

Muszę jeszcze troszeczkę poczekać na wizytę u dentystki, ale trzeba działać już teraz.
Zmiana pasty - no właśnie na jaką? Poszukałem w internecie i radzono zmianę pasty na Sensodyne, Ajone, Elmex, Lacalut active..
Która pośród nich będzie tą najlepszą?

5

Ajone lub Elmex, a  po myciu proszę zastosować  pastę do zębów Elgydium Anti Plaque( szczotkować przez 3 minuty 2 x dn. po posiłku i przed snem)

6

A od kiedy są te krwawienia? Jak bardzo nasilone? Dziąsła są opuchnięte? Krwawią tylko po szczotkowaniu czy w ciągu dnia również? Może dobrze byłoby to komuś jednak pokazać - na przykład rodzinnemu lekarzowi, niech sprawdzi jak tam parametry krzepnięcia krwi?

7

Dziąsła nie są opuchnięte. Krwawienia od kilku, może kilkunastu dni, pojawiają się nawet przy jedzeniu.
Ajone lub Elmex - która lepsza? Zadzwonić może z pytaniem do dentysty?

8

Ja radzę przede wszystkim udać się do dentysty, by ocenić stan i prawdopodobnie usunąć kamień. Nie należy tego lekceważyć, bo zapalenie dziąsel to nie żart. Polecam lacalut activ lub elmex, ale to trzeba wypróbować, bo każdemu co innego może pasować. Pozdrawiam

9

Mają rację dziewczyny, to prawda bardzo ważne jest usunięcie kamienia nazębnego. Może pomóc również zażywanie
koenzymu Q10 i  sposób który mi zdradził mój lekarz - płukanie zębów oczyszczoną sodą - jedna łyżeczka na pół szlanki wody, można też płukać naparem z szałwi.  Mycie pastami specjalistycznymi w połączeniu z dobrą płynem do płukania to podstawa. Pozdrawiam

10

A ja poszłabym do lekarza sprawdzić morfologię i układ krzepnięcia krwi. Pasta pastą, ale to jest sprawa nagła i pasta (żadna!) tu może nie pomóc, bo takie rzeczy działają po wielu tygodniach/miesiącach stosowania.
Szałwia to dobry pomysł, można płukać - sprzyja gojeniu ram i działa częściowo antybakteryjnie. Pozdrawiam serdecznie.

11

Myślę, że przede wszystkim zadzwonię do mojego dentysty, bo jeszcze na wizytę poczekam. Może mi poleci jakieś leczenie, ale dodawajcie oczywiście dalej własne porady. Bardzo za nie dziękuję.

12

Co ci napisał dentysta? Sama szukam rozwiązania identycznego problemu ;/

13

Napisał? Mówił ;-) Polecił zmianę pasty oraz zmianę szczoteczki, a reszta okaże się podczas wizyty. W gabinecie mam sobie z próbek wybrać odpowiednią pastę.

14

mi bardzo pomógł płyn do płukania "meridol" butelka w aptece lub drogerii kosztuje od 23-28 zł
jest świetny
pasta lacalut tez niezła:)

15

Desire ten płyn troszeczkę drogi jest ;/ Szukam na necie jakiejś dobrej pasty, tylko tak by nie kosztowała więcej niż jedenaście złotych. Lacalut też jest brany pod uwagę...

16

drogi ale wart swojej ceny - gwarantuje Ci ze sie polepszy po kilku dniach stosowania tego
mój brat rozciął sobie wargę... i straszenie krew leciała - moja mama robiła mu okłady z tego płynu - po kilku minutach przestało lecieć
U mnie krwawienie było straszne... budziłam sie w nocy z ustami pełnymi krwi... - trwało to jakieś 3 tyg , pani dentystka mi poleciła ten płyn i po 2-3 dniach krwawienie prawie całkowicie ustało - butelka płynu starcza na 2 tygodnie

17

Krwawienie dziąseł może być tez spowodowane niedoborem wit. C, więc oprócz wszystkich wymienionych tutaj sposobów warto też dodać do jadłospisu więcej świeżych jabłek, cytrusów czy kiełki - na pewno nie zaszkodzi.

18

Jabłek jem dosyć dużo, więc problem raczej nie tkwi w tym ;-)  W sieci znalazłem jeszcze polecenia pasty Ajona, też ponoć działa dosyć dobrze. Widzę, że specyfików jest mnóstwo, tylko trudno jest pośród nich wybrać te najlepsze, a stosowanie wszystkich raczej nie jest najlepszym rozwiązaniem ;/

19

elmex to jest dobry na pewno na nadwrażliwe zęby, ale czy pomoże na krwawienie...chyba niekoniecznie.

ktoś tu wspomniał o używaniu elektrycznej szczoteczki - nie są one takie dobre -powodują odkrywanie szyjek zębowych i zalecane są osobom młodym które nie potrafią jeszcze dokładnie umyć zębów.

anders - oprzyj się na rekomendacjach dentysty i dziewczyn -poczytaj na stronach producentów co piszą o produktach. jeżeli zdecydujesz się na jakąś pastę a efektów widzieć nie będziesz -zawsze możesz zmienić pastę

powodzenia !

20

Wszedłem na stronę producenta ten Ajony, zobacz http://www.ajona.pl/ajona.html
rzeczywiście piszą, że pomaga przy krwawieniu dziąseł. Wydaje mi się, że elektryczna szczoteczka może jedynie narobić wielu problemów, a nie przysporzyć korzyści.

21

no to chyba masz odpowiedz smile

22

hmm... w takim razie zamawiać tą pastę Ajona? Kurczy tyle rad, że trudno się zdecydować ;/

23

kupuj, bo samym zastanawianiem się dziąseł nie wyleczysz

24

Dobra, dzisiaj idę do apteki i kupuje. Zobaczymy jak pasta będzie się spisywać w praktyce.

25

chyba wypróbowanie odpowiedniej pasty do zębów chyba będzie najbardziej odpowiednie, ale myślę, że jeśli to nie pomoże to powinnaś się udać do dentysty.
ale póki co jak już kupisz tą pastę to mam nadzieję,  że podzielisz się z nami informacjami na temat tego, czy jest ona skuteczna i czy dziąsła przestały krwawić??

26

Moja siostra korzysta z pasty Pelogel na krwawiące dziąsła. Mówi, że jest duża poprawa.

27

Kochani sama pasta  na zapelenie dziąsęł nie pomoże, może to być bardziej zaawansowana czyli choroba przyzębia co skutkuje zanikaniem kości w dziąsłach. Mam zapalenie przyzębia młodzieńcze i wiem jak straszna to choroba. W wieku tak młodym raczej nie miewa się tak wielkich problemów (chyba że jest to taki przypadek jak mój). Najważniejsza jest wizyta nie tylko u zwykłego stomatologa ale u periodontologa. Konieczne są zabiegi oczyszczania i piaskowania zębów (tzw. skalingi) czyszczenie korzeni a czasem nieuniknione są kiretaże więc naprawdę nie lekceważmy takich objawów bo w Polsce stomatolodzy pilnują tylko abyśmy meli zęby bez próchnicy a ten problem nierzadko lekceważą i nie kierują nas do specjalisty

28

Witam was. Trafiłam tutaj z Google. Przeczytałam temat, ale sama do końca nie wiem co mam zrobić. Czy zmiana pasty może pomóc w poradzeniu sobie z problemem krwawienia dziąseł? Już zmieniłam wysłużoną szczoteczkę, a teraz staram się znaleźć inne sposoby, bo to nic nie pomogło ;/

29 Ostatnio edytowany przez carboczar (2010-08-06 11:18:58)

Oczywiście używanie odpowiedniej pasty może mieć wpływ na zapobieżenie takim krwawieniom.Pytanie jest zasadnicze co jest przyczyną krwawienia?
Być może wskazywać na stany zapalne  dziąseł ale też na inne choroby nie związane  pozornie z dziąsłami i może być to choroba wątroby,zaburzenia krzepnięcia,anemia,niedobór witamin,tarczyca czy inne choroby.Dlatego wskazana jest konsultacja stomatologiczna  a następnie lek.chorób wew, który zleci badania.Ważne jest odpowiednia higiena jamy ustnej.(odpowiednie  czyszczenie,pasta,nitki,irygatory itd)Proszę pamiętać że zaleca się wymianę szczoteczek co 3 miesiące(w między czasie wyparzanie szczoteczki)szczoteczka musi być odpowiedniej twardości,często dziąsła wymagają masażu odpowiednimi środkami stomatologicznymi)

30

carboczar to wygląda mniej więcej tak, jakby krwawienie mogło wynikać z dosłownie wszystkiego. Trudny temat ;/ Chyba rzeczywiście jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest udanie się do dentysty. Tak to po prostu jest zwyczajne wróżenie z fusów ;/

31

Ja miałam dosyć niedawno problem z krwawieniem. Nie wiedzialam z początku dlaczego, ale poszlam do ortodonty (noszę stały aparat, właściwie już ostatni miesiąc) i uświadomiła mnie, że między zębem a dziąsłem utworzyła mi się tzw. kieszonka. Oczyściła mi to miejsce, włożyła tam antybiotyk i po bólu. Niestety po kilku dniach znów to samo, czego skutkiem było zdjęcie części aparatu z zęba, po czym dziąsło się wyleczyło.

32

Twój przypadek jest już bardziej oczywisty, bo rzeczywiście przy aparacie mogą się tworzyć jakieś krwawienia, ale u mnie? Trudno wskazać rozsądną przyczynę. Udało mi się umówić na jutro do dentysty. Zobaczymy czego się dowiem.

33

To dobrze- taka wizyta u Ciebie jest potrzebna, a dentysta z pewnością znajdzie przyczynę.

34

Wizytę mam o 14. Czy znajdzie na pewno przyczynę? Wcale nie mam co do tego pewności. Mój dentysta nie ma w 100% pozytywnych opinii, aczkolwiek ja się na nim nie zawiodłam.

35

I czego się dowiedziałaś od tego nie pewnego dentysty?

36

No i cóż... ktoś tu chyba pisał o paście Ajona? Tą właśnie pastę kazał mi kupić dentysta. Zdziwiłam się nieźle bo nie było jej w sklepach - jakieś Elmexy, Sensodyne, a Ajony brak. Dopiero w aptece ją znalazłam. Mała, czerwona tubka. Jestem po kilku myciach - oczywiście do zaniknięcia problemu daleko, ale mogę powiedzieć, że pasta jest ok, nie mogę zupełnie nic jej zarzucić. Oby tylko rzeczywiście pomagała.

37

Też mam problem z krwawiącymi dziąsłami, a do tego mam małe zęby. Ostatnio zmieniłam szczoteczkę na bardzo miękką , ale i tak ranie dziąsła. Chyba muszę zmienić ją na super miękką szczoteczkę , ale dla dzieci smile)))) hehe

38

Nie rozumie - jak to masz małe zęby? To można mieć małe? Chyba wszyscy mamy dokładnie takie same, prawda?

39

No właśnie, o co chodzi z tymi małymi zębami? Nela, sama widzisz, że zmiana szczoteczki nic nie daje. Musisz udać się do dentysty albo zastosować się do wskazówek do tym forum, czyli kupić sobie pastę Ajona, o której pisał ktoś wyżej.

40

Krasnal - wspominasz o Ajonie. Myłeś tą pastą zęby? Wiesz cokolwiek o niej? Jakieś doświadczenia?

41

Przede wszystkim już kilka osób pisało o tej paście na forum. Poza tym moja siostra miała problem z dziąsłami i stosowała Ajonę. Pasta pomogła i krwawienie ustąpiło.

42

Prosimy o wiele więcej szczegółów ;-) Kiedy, jak i ile się leczyła? Problem szybko ustąpił? Szukam na tym forum informacji i jakoś właśnie żadnych ciekawych znaleźć nie mogę. Jeśli znalazłaś tutaj tematy związane z tą pastą to podaj proszę link.

43 Ostatnio edytowany przez Emilia (2010-10-01 18:11:33)

Leczyła się trochę ponad miesiąc... Trochę to trwało, bo przecież na każdy efekt trzeba poczekać. Ajona naprawdę jej pomogła i dzięki temu teraz jej jama ustna jest zdrowa.

spam

44

Dzięki za link, oglądam sobie, ale powiedz mi jedno:

"zalecana dla kobiet w ciąży - nie posiada w składzie fluoru. "

Ajona nie posiada fluoru? I dlaczego brak fluoru niby pozytywnie oddziaływuje na kobiety w ciąży?

45

Wiesz co, nie znam się za bardzo na tym, ale podobno fluor źle wpływa na dziecko w łonie matki. Niestety nic więcej nie wiem na ten temat.

46

Jasne ;-) A niby w jaki sposób? ;-) Kupię to pastę ze względu na krwawienie. Zobaczymy czy, i w jaki sposób się sprawdzi. Dziś pójdę do apteki i przekonamy się co to za cudo.

47

Violkax jak nie wierzysz to zapytaj ginekologa albo dentysty...
Jak kupisz, to opowiedz nam o swoich wrażaniach i efektach.

48

Pastę kupiłam, mam już i myję nią zęby. Dalej zastanawiam się nad tym "dla ciężarnych". Jeśli chodzi o jakość i możliwość pasty to na razie trudno powiedzieć. Trzeba trochę poczekać na efekty.

49

Violka pisze po raz kolejny, zapytaj się jakiegoś specjalisty o te ciężarne.

Pewnie, na efekty trzeba poczekać. Ale liczymy na jakieś relacje z leczenia.

50

Ok, spoko ;-) Od rozpoczęcia mycia minęło dopiero kilka dni, ale wydaje mi się, że już teraz jest dużo lepiej. Zaczynam odczuwać większy komfort w ustach. Wprawdzie krew jeszcze się pojawia, ale już nie "przypadkowo", lecz wtedy, gdy rzeczywiście czymś dziąsłom "przeszkadzam".

51

To nie przeszkadzaj dziąsłom ;P

Cieszę się z Twojego komfortu smile
Jak coś jeszcze zauważysz to pisz na forum.

52

Mówiąc o przeszkadzaniu miałam na myśli intensywne szczotkowanie. Wspominałam już jak bardzo wyżywam się na moich zębach? ;-) Niestety, ale jestem dla nich ostra ;-) Z Ajony na razie jestem bardzo zadowolona.

53

Bardzo dobre efekty daje pasta Forever Bright to aloes połączony z propolisem. Pozdrawiam

54

Violkax cieszę się, że odpowiada Ci ta pasta i że moja porada okazuje się dobra smile

55

przeciwdziala krwawiacym dziaslom oczywiscie czeste (prawidlowe !) szczotkowanie

ale wg. mnie pomaga tez nitka i plyn do plukania, bo "hartuje" dziasla

56

Wydaje mi się dokładnie odwrotnie - nitka raczej prowadzi do krwawienia, szczególnie jeśli jest nieumiejętnie wykorzystywana.  Krasnal - póki co zadowolenia nie przekłada się na oczekiwane efekty, więc pewnie jeszcze trochę to potrwa.

57 Ostatnio edytowany przez Krasnal (2010-10-12 09:40:18)

kosz

58

Na krwawienie dziąseł ta Ajona jest ok, ale ja kupuję tą pastę po raz pierwszy z innych względów - nie zawiera żadnych barwników i konserwantów. Zamierzam w najbliższym okresie mocno zadbać o to co jem ;-) (chociaż pasty tubkami nie połykam wink)

Posty [ 59 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Krawienie dziąseł

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024