mam pytanie biore lek afoban na nerwice lekowa na poczatku było ok a teraz mam przyspieszone bicie serca jest mi stale duszno i momentalnie zalewa mnie pot rano jest najgorzej po południu juz lepiej rano jak biore tabletke to zawsze tez pije kawe moze miec to jakis zwiazek z tym ze tak sie czuje
2 2010-03-22 09:50:54 Ostatnio edytowany przez oliwka (2010-03-22 09:51:45)
Julcia najlepiej będzie,jeżeli skontaktujesz się z lekarzem,który przepisał Ci ten lek. Ja podejrzewam,że są to skutki uboczne tego leku. Może ten lek jest za silny lub porostu Tobie nie służy. Lekarz rozwieje Twoje wątpliwości i zaradzi albo zmianę leku albo zmianę dawki. A długo bierzesz ten lek?
Znalazłam w necie objawy uboczne tego leku,więc możesz sobie poczytać.
Możliwe skutki uboczne: Najczęściej są to objawy ze strony ośrodkowego układu nerwowowego (senność, uczucie zmęczenia, zawroty i ból głowy, oszołomienie, obniżenie nastroju, zaburzenia koordynacji ruchowej, ruchy mimowolne, zaburzenia pamięci, zaburzenia funkcji poznawczych, lęk, zaburzenia mowy), układu pokarmowego (suchość błon śluzowych jamy ustnej, nudności i wymioty, zaparcia lub biegunki), układu krążenia i oddechowego (kołatanie serca, spadek ciśnienia tętniczego) oraz zaburzenia funkcji sensorycznych (nieostre widzenie, szum w uszach), skórne reakcje alergiczne. Niekiedy mogą wystąpić reakcje paradoksalne (pobudzenie, podniecenie, drażliwość, agresja, dezorientacja). Istnieje ryzyko wystąpienia przyzwyczajenia i uzależnienia, zwłaszcza u osób ze skłonnością do nadużywania leków i alkoholu. Po odstawieniu leku mogą wystąpić objawy zespołu abstynencyjnego. W czasie przyjmowania leku nie wolno prowadzić pojazdów, obsługiwać urządzeń mechanicznych w ruchu.
dziekuje za odpowiedz leki biore jakies dwa tygodnie i mam juz wszystkiego dosc ile mozna zmiwniac leki i chodzic po lekarzach kazdy mowi co innego i zapisuje inne leki naprawde ja niemam juz siły pozdrawiam
Julcia , afobam to lek przeciwlękowy który powinien niwelować, a przynajmniej łagodzić objawy , które ty właśnie opisujesz . Mi w swoim czasie bardzo pomógł , ale trzeba uważać bo dość szybko uzależnia , a objawy odstawienia są naprawdę nieprzyjemne. Kawa chyba nie ma tu nic do rzeczy chociaż wiadomo ,że działa drażniąco na układ nerwowy więc możesz troszkę ograniczyć jej spożywanie. Czy oprócz afobamu bierzesz jeszcze jakieś inne leki?
nie biore tyklo afobam lecz nie czuje sie po nim dobrze mozecos powinnam jeszcze brac
czy z lekiem afobam moge stosowac jakis lek ziołowy na nerwy
julcia ja też brałam afoban, nie miałam takich problemów jak Ty, być może to jakieś skutki uboczne? Działa odwrotnie niż powinien? Lekarz powinien zmienić ten lek na inny i jego zapytaj co z ziołami (bo może to już za dużo).