Witam.
Mam pewien dylemat. Otóż spotkałam się dzisiaj z kolegą, który namawiał mnie, abym wstąpiła do grupy FM. W celu dorobienia sobie pieniędzy jak i kupowania po tańszych kosztach. Ogólnie bardzo mi się to wszystko spodobało. Jestem bardziej za, ale nie wiem jak stoi sprawa z rozliczaniem podatkowym. Z tego co powiedział mi kolega, to podatek wliczony jest w cenę dystrybutorską, więc jak coś zamawiam to mam już w tym podatek. Nie trzeba się z niczego rozliczać. Pięknie brzmi. Ale czy to prawdopodobne?
To, o czym on mówi jest chyba podatkiem przy kupowaniu przedmiotu, ale gdy sprzedaję go dalej (załóżmy dla znajomych), to od tego co zarobię też chyba powinnam odprowadzić podatek? Czy może się mylę?
Mam nadzieję, że ktoś mi to rozjaśni trochę, bo szczerze powiedziawszy na podatkach znam się na razie niewiele. A z tego co widziałam to wiele dziewczyn stąd miało, albo nawet nadal ma styczność z tą firmą.
Z góry dziękuję i pozdrawiam ![]()
Nie jestem specjalistką w dziedzinie podatków, ale przez pewien okres w życiu działałam w Avonie i wyglądało to z prawnej strony inaczej.
Podatek, który jest wliczony w cenę to osobna kategoria, a podatek dochodowy - odrębna. Nie można wliczyć podatku dochodowego w cenę usługi/produktu. Prowizja od sprzedaży produktów w tzw. sprzedaży bezpośredniej również podlega opodatkowaniu. Tak więc, jeśli się uczysz i nie ukończyłaś 26 r.ż. to powinnaś (Ty lub płatnik, czyli firma) od dochodu odprowadzać 19% podatku minus koszty uzyskania przychodu (plus minus wychodzi 16% dochodu).
W praktyce jednak firmy sprzedaży bezpośredniej nie podpisują umów zlecenie ani umów o pracę z konsultantkami. Prawnie "udają", że konsultantka to ktoś, kto kupuje na potrzeby własne. Jeżeli więc ktoś chce się prawnie przyznać do czerpania dochodów, raczej nie ma co liczyć, że podatek za niego odprowadzi firma.
Nie jestem oczywiście w 100% pewna polityki grupy FM, ale z całą niezachwianą pewnością mogę powiedzieć, że podatku dochodowego nie wlicza się w cenę produktu/usługi.
Ja to rozumiem trochę te działanie w ten sposób, że jeżeli oświadczę, że działam tylko i wyłącznie na własną korzyść, to podatku odprowadzać nie muszę. Ale jeżeli stwarzam już pod sobą podgrupy, które pracują na moją korzyść to już od tego powinnam odprowadzić podatek. Sama nie wiem, czy warto w to się wszystko mieszać. Skarbówka bywa problemowa, jeżeli nie umie się z nią obchodzić...
waniliowe_niebo, jeśli kupujesz kosmetyki do prywatnego użytku to nie osiągasz dochodów. Natomiast jeżeli je sprzedajesz, dochody osiągasz i teraz jest kwestią Twojej uczciwości, czy wciąż nazywasz to przed skarbówką "prywatnym użytkiem" czy nie.
Podatek dochodowy odprowadza się już od dochodu, jaki się uzyskuje. Jeśli uzyskujesz dochód sprzedając produkt, jesteś zobowiązana odprowadzić podatek, zaś jeśli Twój dochód bierze się ze stwarzania podgrup konsultantek i nadzorowania pracy grupy to właśnie od tego go odprowadzasz.
Podsumowując: tak, masz obowiązek odprowadzać podatek. Tak, firmy sprzedaży bezpośredniej podpowiadają, by nazywać sprzedaż kosmetyków "użytkiem własnym" i się z tego nie rozliczać. A wybór należy do Ciebie.
5 2010-04-13 23:00:36 Ostatnio edytowany przez Agatka (2010-04-14 07:17:49)
hej, a ja trochę zmienię temat
waniliowe_niebo a nie myślałaś żeby zapisać się do klubu spam? Chętnie Ci opowiem o możliwościach finansowych i rozwojowych - są na prawdę o niebo lepsze niż FM Group, a i kosmetyki lepszej jakości, dobrze sprawdzone i znane na całym świecie. Kwestię rozliczania do poziomu dyrektora też Ci wyjaśnię. Od poziomu dyrektora zakładasz swoją działalność i prowadzisz normalną w świecie firmę, rozliczając się z US, do poziomu dyrektora Twoje zarobki są uznawane jako rabat. Jeśli będziesz zainteresowana bardzo chętnie z Tobą porozmawiam na skype lub GG. Jak coś to pisz
pozdrawiam. Asia
Chętnie udzielę wszelkich informacji nt. FM Group, w tym również sposobu rozliczania się z fiskusem. Dla mnie praca z FM stała się sposobem na życie i zarabianie, więc i z podatkami musiałam sobie w tym zakresie poradzić:-). Gdyby były pytania chętnie odpiszę na maila.