Urlop macierzyński a wychowawczy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Urlop macierzyński a wychowawczy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Urlop macierzyński a wychowawczy

Możecie mi powiedzieć jaka jest różnica między tymi dwoma rodzajami urlopu?Czy młodym matkom przysługują jakieś dodatkowe prawa i przywileje?
Dziękuję i pozdrawiam!:)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Urlop macierzyński a wychowawczy

Urlop macierzyński to ustawowe zwolnienie pracownicy od pracy, ma na celu zapewnienie dziecku odpowiedniej opieki w jego pierwszych tygodniach życia, a także regenerację fizycznych i psychicznych sił kobiety. Na podstawie art.180 kp, Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze:
  1) 18 tygodni przy pierwszym porodzie,
  2) 20 tygodni przy każdym następnym porodzie,
  3) 28 tygodni w przypadku urodzenia więcej niż jednego dziecka przy jednym porodzie.

Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem.

Możliwe jest także przesunięcie części urlopu macierzyńskiego  na okres późniejszy w sytuacji, gdy pracownica urodziła dziecko wymagające opieki szpitalnej i po oddaniu go do szpitala wykorzystała po porodzie tylko 8 tygodni urlopu.

Pracownicy przysługuje także urlop macierzyński w wymiarze skróconym w 2 przypadkach:
1) do 8 tygodni ? w razie urodzenia dziecka martwego lub zgonu dziecka w okresie pierwszych 8 tygodni życia (pracownicy, która urodziła więcej niż 1 dziecko przysługuje urlop m. w wymiarze stosownym do liczby dzieci pozostałych przy życiu)
2) jeżeli matka rezygnuje z wychowywania dziecka i oddaje je innej osobie w celu przysposobienia lub do domu małego dziecka, nie przysługuje jej część urlopu macierzyńskiego przypadająca po dniu oddania dziecka. Jednakże urlop macierzyński po porodzie nie może wynosić mniej niż 8 tygodni.

Pracownica nie może zrzec się prawa do tego urlopu , może jedynie przenieść prawo do części urlopu na ojca. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić złożoną przez nią na piśmie rezygnację z części urlopu pod dwoma warunkami:
1) pracownica musi po porodzie wykorzystać co najmniej 14 tygodni urlopu macierzyńskiego; do okresu tego nie wlicza się zatem urlopu macierzyńskiego wykorzystanego przed datą porodu, o ile z tej możliwości kobieta korzystała
2) z reszty niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego skorzysta pracownik-ojciec wychowujący dziecko

W okresie urlopu m. pracownica i pracownik mają prawo do zasiłku macierzyńskiego w wysokości 100% podstawy jego wymiaru.

Urlop wychowawczy ? jego celem jest stworzenie pracownikowi korzystnych warunków do sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem w sytuacji trudności z połączeniem obowiązków opiekuńczych z obowiązkami zawodowymi. Powoduje on czasowe zawieszenie obowiązku świadczenia pracy po stronie pracownika, zaś po stronie pracodawcy obowiązku zatrudniania go i świadczenia wynagrodzenia.

Uprawnienia do urlopu wychowawczego może skorzystać wyłącznie osoba mająca status pracownika , a więc osoba pozostająca w stosunku pracy niezależnie od podstawy jego nawiązania, legitymująca się co najmniej sześciomiesięcznym stażem pracy i wychowująca dziecko w wieku do 4 lat. Oznacza to, że jeżeli pracownik zacznie korzystać z tego uprawnienia, gdy dziecko będzie miało ponad 1 rok, to maksymalny wymiar urlopu wychowawczego z uwagi na kryterium wieku dziecka ulegnie skróceniu.

Prawo do urlopu wychowawczego nie jest uzależnione od braku możliwości zapewnienia opieki dziecku przez innego domownika; opieka osoby udającej się na urlop nie musi mieć charakteru wyłącznego. Jeżeli pracownik pozostaje w dwóch stosunkach pracy, z uprawnienia do urlopu wychowawczego może skorzystać u obu pracodawców bądź tylko u jednego z nich.

Urlop w. przysługuje w wymiarze do 3 lat (najdłużej do ukończenia przez dziecko 4 lat). Może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach.

Z urlopu wychowawczego może skorzystać zarówno matka, jak i ojciec dziecka, jeżeli oboje są pracownikami. Jednak z uprawnienia tego w określonym czasie może korzystać tylko jedno z nich. Jednoczesne korzystanie z niego przez oboje rodziców jest dopuszczalne nie dłużej niż przez okres 3 miesięcy.
Łączny okres korzystania przez nich z urlopu wychowawczego nie może przekraczać maksymalnego wymiaru 3 lat. Należy jednak podkreślić, że na każde dziecko przysługuje osobny urlop wychowawczy. Brak jest zatem ograniczenia w zakresie łącznego czasu przebywania pracownika na urlopach wychowawczych, udzielanych na kolejne dzieci.
Urlopu wychowawczego udziela się na pisemny wniosek pracownika złożony na co najmniej dwa tygodnie przed rozpoczęciem okresu, w którym zamierza on korzystać z tego urlopu.
Pracodawca jest obowiązany udzielić urlopu wychowawczego na okres wskazany we wniosku.

Okres urlopu w. traktuje się jak okres zatrudnienia u pracodawcy.
Po zakończeniu urlopu pracownik ma prawo powrotu do pracy na dotychczasowym lub równorzędnym stanowisku.

Osobom o niskim dochodach, mającym prawo do zasiłku rodzinnego, przysługuje w czasie urlopu, dodatek wychowawczy (na podstawie ustawy o świdczeniach rodzinnych).

3

Aha, czyli generalnie wychowawczy jest  bezpłatny?

4

Tak, jest to urlop bezpłatny.

Warto jednak dodać, że pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego ma możliwość obniżenia wymiaru czasu pracy (maksymalnie do połowy etatu). Jeżeli pracownik złoży taki wniosek, to pracodawca ma obowiązek go uwzględnić (art. 186 ze znaczkiem 7 Kp).

5

Witam!

Czy będąc na urlopie wychowawczym (bezpłatnym) mogę podjąć prace na pół etatu u innego pracodawcy??? Czy w tym wypadku, lepiej iść na umowę zlecenie... dzieło????

6

8kh3, przede wszystkim,o każdej umowie zleceniu powinnaś poinformować pracodawcę po to, by zaprzestał wykazywać składki w deklaracjach ZUS- składki, które są finansowane przez budżet państwa. W razie kontroli ZUS, inspektor ZUS sprawdzi twoją przeszłość ubezpieczeniową i będzie wiedział, czy byłaś zgłoszona do ubezpieczenia z innego tytułu czy nie ( a byłaś z tyt. zlecenia), więc pracodawca będzie musiał skorygować wszelkie deklaracje.
Poinformuj go o tym. Mianowicie przedstaw wykaz w jakich terminach podlegałaś pod umowę zlecenie.

CO WAŻNE! Pracodawca jeśli uzna, ze nie sprawujesz opieki nad dzieckiem, na które masz udzielony urlop wychowawczy wezwie Cię do stawienia się w pracy.

Myślę, ze powinnaś spokojnie z nim porozmawiać, ze nie zaprzestałaś sprawować opieki nad dzieckiem mimo wykonywania zlecenia.

Dzieło nie podlega składkom ZUS, wiec nie rodzi innego tyt.ubezpieczenia, więc nie ma wpływu na składki wykazywane z tyt, url.wychowawczego.

7

Carpathia napisał/a:

8kh3, przede wszystkim,o każdej umowie zleceniu powinnaś poinformować pracodawcę po to, by zaprzestał wykazywać składki w deklaracjach ZUS- składki, które są finansowane przez budżet państwa. W razie kontroli ZUS, inspektor ZUS sprawdzi twoją przeszłość ubezpieczeniową i będzie wiedział, czy byłaś zgłoszona do ubezpieczenia z innego tytułu czy nie ( a byłaś z tyt. zlecenia), więc pracodawca będzie musiał skorygować wszelkie deklaracje.
Poinformuj go o tym. Mianowicie przedstaw wykaz w jakich terminach podlegałaś pod umowę zlecenie.

CO WAŻNE! Pracodawca jeśli uzna, ze nie sprawujesz opieki nad dzieckiem, na które masz udzielony urlop wychowawczy wezwie Cię do stawienia się w pracy.

Myślę, ze powinnaś spokojnie z nim porozmawiać, ze nie zaprzestałaś sprawować opieki nad dzieckiem mimo wykonywania zlecenia.

Dzieło nie podlega składkom ZUS, wiec nie rodzi innego tyt.ubezpieczenia, więc nie ma wpływu na składki wykazywane z tyt, url.wychowawczego.

Co do powrotu do pracy, to jestem pewna, że nie mam szans na 100%. Pracodawca już mi powiedział, że przedłużenia umowy nie będzie sad Muszę się jakoś ratować.
Umowa kończy mi się w styczniu 2014 roku, więc najlepiej będzie jeśli do końca umowy będę na umowie o dzieło...potem zmienię. Nowy pracodawca jest bardziej ugodowy wink

Dziękuję za odpowiedź smile

8

8kh3 napisał/a:
Carpathia napisał/a:

Co do powrotu do pracy, to jestem pewna, że nie mam szans na 100%. Pracodawca już mi powiedział, że przedłużenia umowy nie będzie sad Muszę się jakoś ratować.
Umowa kończy mi się w styczniu 2014 roku, więc najlepiej będzie jeśli do końca umowy będę na umowie o dzieło...potem zmienię. Nowy pracodawca jest bardziej ugodowy wink

Dziękuję za odpowiedź smile

Nie ma za co big_smile
Takie to niestety uroki naszego rynku pracy, a miała być niby druga Irlandia....

9

Witam! Odnawiam wątek. Interesuję mnie parę rzeczy, a mianowicie, czy zawsze należy się urlop wychowawczy, jeśli tak to jaki okres, jak płatny i czy pracodawca może się nie zgodzić? Jak to wygląda według bieżących przepisów?
Pracuję w obecnej firmie ponad dwa lata, mam umowę o pracę na czas nieokreślony, jestem w 10 tygodniu ciąży. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

10

Nadina napisał/a:

Witam! Odnawiam wątek. Interesuję mnie parę rzeczy, a mianowicie, czy zawsze należy się urlop wychowawczy, jeśli tak to jaki okres, jak płatny i czy pracodawca może się nie zgodzić? Jak to wygląda według bieżących przepisów?
Pracuję w obecnej firmie ponad dwa lata, mam umowę o pracę na czas nieokreślony, jestem w 10 tygodniu ciąży. Czy ktoś się orientuje jak to wygląda? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

Urlop wychowawczy przysługuje każdemu pracownikowi zatrudnionemu co najmniej na 6 miesięcy.
Urlop wychowawczy przysługuje w wymiarze 36 miesięcy ale nie dłużej niż do ukończenia przez dziecko 5 lat.
Pracodawca nie może nie wyrazić zgody na urlop wychowawczy.
Urlop wychowawczy jest bezpłatny.

Istnieje też możliwość powrotu do pracy na pół etatu i pracodawca też musi się na to zgodzić.x

11

Urlop wychowawczy jest urlopem bezpłatnym jednakże jeżeli kwalifikuje się ktoś do rodzinnego. Może starać się o dodatek w wysokości 400 zł.

12 Ostatnio edytowany przez Nadina (2014-11-18 16:51:51)

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.

Koniusia, a jaki jest :próg" dochodów żeby dostać ten dodatek?

13

504 na osobę jeżeli natomiast jest dziecko niepełnosprawne to ciut więcej. Podajże 538 lub coś koło tego. Ciężko się załapać.

14

Czyli tak jak rodzinne. Dzięki wielkie:-)

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Urlop macierzyński a wychowawczy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024