Potrzebuje osób, rady, w sprawie utworzenia przedszkola dla dzieci niepełnosprawnych.
Bardzo mało jest takich przedszkoli, a dzieci potrzebujących jest ogrom. Bardzo prosze, podpowiedzcie mi od czego powinnam zacząć? Czy możliwe sa jakies dofinansowania z UE?
Napewno musisz spełniać określone wymagania. Musi być miejsce do ugotowania jedzenie, łazienka, ubikacja, miejsce do zabawy itp. No i odpowiednie warunki dla dzieci niepełnosprawnych. A co do dofinansowania to najlepiej wyboerz się do Urzędu Pracy i tam się dowiesz wszystkiego. Powodzenia.
Dofinansowanie możesz też dostać z Regionalnej Izby Gospodarczej - są w większych miastach. Jak napisała Agatka - takie przedszkole musi spełniać różne wymogi, brak barier architektonicznych itp. Pytanie, jakie dzieci miałyby do niego chodzić? Z dysfunkcjami ruchowymi czy upośledzone? takie z dysfunkcjami to raczej mogą chodzić do zwykłego przedszkola, tylko integracyjnego, uczestniczyć w zajęciach z dziećmi pełnosprawnymi. Pomyśl też o specjalistach, rehabilitancie, lekarzu, logopedzie, terapeutach. Prowadząc takie przedszkole musiałabyś zatrudnić tych wszystkich ludzi.
Tak tylko gdzie mam sie na początku udac? Od czego zacząć?
Z kim mam rozmawiać?
witaj.skąd u Ciebie zainteresowanie przedszkolem dla dzieci niepelnosprawnyc?
w rzeszowie jest pod tym wzgl pod psem. nie ma ani przedzkoli ani szkól.znam ten temat bo mam dziecko niepwłnosprawne.Ja myslałam o załozeniu dla dzieci czegos na wzor osr edukacyjnego z zawezeniem do grupy chorobowej ale pozostało niestety w sferze marzen.to by bylo lepsze niz przedszkole bo jest akurat grupa dzoeci wczesnoszkolnych ,która sie tuła w strasznych warunkach w rzeszowskiej szkole.pomysl nad tym