Forum Kobiet - NETKOBIETY.PL

Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Nie jesteś zalogowany.

Ogłoszenie

Serdecznie zapraszamy do lektury naszych redakcyjnych blogów Od kuchni oraz Po godzinach Szczególnie polecamy : Psychologia Uroda Miłość Wychowanie Polityka Samotność

Dodaj odpowiedź

#1 2008-04-16 13:02:26

Sonia
Moderator

Społeczeństwo obywatelskie, czy istnieje już w Polsce?

Taki wątek przyszedł mi do głowy w związku z polemika z Dotą:) Jak myslicie czy społeczenstwo obywatelskie, zaangażowanie ludzi w stowarzyszenia, w pomoc czy zwykłą dbałość o swoją klatkę istneje? Dlaczego tak trudno jest się zmoblilizowac do działania?

Taka sobie dziewczyneczka:)

politolog i prawie psycholog:)

#2 2008-04-16 20:58:13

Black Angel
Wkręcam się coraz bardziej

Re: Społeczeństwo obywatelskie, czy istnieje już w Polsce?

Trudno jest się zmobilizować, bo rozproszenie odpowiedzialności powoduje iż każdy liczy,  że za niego aktywnie włączą się w jakieś działania inni. Ludzie nie mają też motywacji, by działać we wspólnej sprawie. Łączyło ich wspólne zagrożenie jakim był komunizm, teraz kiedy nie ma powszechnego zła, trudniej jest jednoczyć się w imię dobra. Łatwiej się jednoczyć przeciw złu niż w imię dobra!
Z innej strony patrząc, może to jest lenistwo, znudzenie aktywnością, zniechęcenie i brak wiary, że to i tak niewiele zmieni!

#3 2008-04-17 10:26:26

Sonia
Moderator

Myślę, że dużą rolę w budowaniu przynależności do państwa, narodu itd ,co potem ujawnia się w działaniu w stowarzyszeniach, organizacjach, ma rodzina. To ona powinna kształtowac w młodym człwieku poczucie odpowiedzialności i pewnych więzi społecznych. To one potem zadecydują czy taka osoba czuje, że może coś zdziałać w swoim otoczeniu, czy na szerszą skalę (nawet państwową).
To prawda, że w Polsce występuje mobilizacja kiedy mamy wpólnego wroga..pewnie to przez zaszłości historyczne.
A w imię dobra mobilizacja jest dla niektórych trudna. Ciekawa jestem ile osób przekaże 1% swojego podatku na organizacje-przecież to tez jest wyraz społeczestwa obywatelskiego. Pocieszające jest że z roku na rok coraz więcej ludzi przekazuję ten 1 %, a że  teraz jest to ułatwione(nie trzeba wypełniać dodatkowego pitu) to mam nadzieję, że będzie i jeszcze więcej!

#4 2008-04-20 17:49:51

miodzio
Zaglądam tu coraz częściej

Zgadzam się z tym, że okoliczności historyczne sprzyjały tworzeniu się społeczeństwa obywatelskiego, natomiast w chwili obecnej nei czujemy takiej potrzeby. Owszem rola rodziny jest ogromna, ale co zrobić, żeby uczyła tego każda rodzina, a nie tylko niektóre. Owszem lekcje WOSu, ale może zamisat uczyć młodych ludzi o tym co się aktualnie dzieje w kraju, postawić na tematy etyczne, związne z wzajemną pomocą, z dyskryminacją itp. Pozdrawiam smile

#5 2008-04-21 18:24:57

Sonia
Moderator

Tak pomysł super, żeby uczyć ludzi o tym co teraz się dzieje w kraju, o róznych aspektach rzeczywistości, które wymieniłeś miodzio żeby potem również zaszczepiły to i u swoich dzieci. Oczywiście, że jest grupa osób (myslę, że nie najmniejsza), która realizuje idee społeczeństwa obywatleskiego, jednak istnieje ogrom osób ,które nadzwyczajniej w świecie mało obchodzi to co dzieje się w Polsce, na świecie, mało ich intersują kwestie zaangażowania, pomocy. I tu myślę, leży problem-a on ma swoje korzenie i w kulurze indywidualistycznej (robie dla siebie nie dla innych, a jak coś robie to tylko dla siebie, nie chcę by innym to służyło- w skrócie) i w rodzinie, która coraz gorzej wywyązuje się z funkcji edukacyjnej, czy wychowawczej.
Pozdrawiam:)

Dodaj odpowiedź

Stopka forum