pieniądze w związku.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » pieniądze w związku..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: pieniądze w związku..

Cześć,

Problem jest tego typu, że prawdopodobnie nie potrafię upominać się o swoje.
Jakieś 1,5 roku temu pożyczyłam mojemu chłopakowi dość sporo pieniędzy. Nadal jesteśmy ze sobą i ilekroć zaczynam ten temat, on się na mnie obraża. Na początku było mówione, że odda mi po miesiącu, ale jak widać do dzisiaj ich nie otrzymałam.

Nie chcę się kłócić o taką pierdołę jak pieniądze. On ma też ciężką sytuację w domu, chociaż wiem, że teraz mógłby mi oddać, bo ma odłożone.

Co sądzicie.. Jak go podejść..?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez verdad (2016-01-25 10:23:57)

Odp: pieniądze w związku..

Kim dla Ciebie jest chlopak ? Kim powinien byc ?
Wg mnie chlopaka sie ma po to, aby wspieral, dzielil z Toba dobre i zle chwile, zebyscie sobie ufali, zeby jedno dla drugiego chcialo jak najlepiej....itd...
U Was tego nie ma.Po pierwsze, czas sie zastanowic nad zmiana na lepszy model.
A co do Twojego pytania ? Jak sam nie potrafi oddac, a na Twoje pytanie o zwrot sie obraza ?
Moze wypatrz jakis przedmiot, ktory niby chcesz kupic i powiedz, ze brakuje Ci pieniedzy.Moze on by sie dolozyl z  tych Twoich ?

3

A ile to jest "dużo"?

4

Boniu, co za dziecinne zachowanie. Na co on liczył? Pożyczka to pożyczka. Ja bym olała to, że się obraża i wymusiła na nim zwrot tej kasy, a potem zerwała. Bo co to za chłopak, któremu nie można ufać?

5 Ostatnio edytowany przez LUSILJU (2016-01-25 16:40:11)

verdad napisał/a:

Kim dla Ciebie jest chlopak ? Kim powinien byc ?
Wg mnie chlopaka sie ma po to, aby wspieral, dzielil z Toba dobre i zle chwile, zebyscie sobie ufali, zeby jedno dla drugiego chcialo jak najlepiej....itd...
U Was tego nie ma.Po pierwsze, czas sie zastanowic nad zmiana na lepszy model.
A co do Twojego pytania ? Jak sam nie potrafi oddac, a na Twoje pytanie o zwrot sie obraza ?
Moze wypatrz jakis przedmiot, ktory niby chcesz kupic i powiedz, ze brakuje Ci pieniedzy.Moze on by sie dolozyl z  tych Twoich ?

no to jest w sumie dobry pomysł na ,,wyrwanie,,od niego tej kasy,tyle ze pozostanie problem ,bo chlopaczyna najwyraznej juz uwaza ze obowiazuje w tym zwiazku wspolnota majtkowa i oddawac nie trzeba i upominac sie wstyd,stad ten jego foch,

6

Właściwie, to nie powinnaś mieć skrupułów, tylko kategorycznie zażądać zwrotu. Jego sytuacja materialna nie ma znaczenia - pożyczkę należy oddawać!
Facet jest żenujący ze swoim fochem, gdy o tym wspominasz.
Zwróć uwagę, że on daje plamę, a Ty masz obiekcje - coś tu chyba nie gra?
Z jego strony jest to forma przemocy (nie wspominając już o braku uczciwości), której niestety Ty się poddajesz.
Masz dwa wyjścia; kategorycznie zażądać zwrotu pożyczki w trybie natychmiastowym, zignorować jego próby obrażania się, czy pretensji (bo może nie kochasz), nie dać się wpędzić w poczucie winy (materialistka), w przypadku jego oporu nie odpuszczaj, zagroź mu jakimiś konsekwencjami np. zrobisz mu odpowiedni PR wśród znajomych (bo umowy na piśmie, czy świadków raczej nie posiadasz).
W takiej sytuacji, musisz liczyć się z tym, że może odda (a może nie), ale np. obrażony z Tobą zerwie.
Jeśli nadal chciałabyś z nim być, tzn że kiepsko z Tobą.
Drugie wyjście; wymyślasz nagłe kłopoty i natychmiast żądasz zwrotu, bo pieniądze potrzebne Ci tu i teraz.
Być może uratujesz związek, tylko jaki w tym sens?
Twój chłopak jest nieuczciwy.

7

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Nie mogę powiedzieć, że nie mam z jego strony wsparcia, bo naprawdę czuję się przy nim bezpiecznie i chce z nim być, czego dał dowód ostatnio. Był ze mną w jednym z najtrudniejszych momentów w moich życiu. Jednak z drugiej strony, jak widać jestem z nim trochę nieszczera, bo nie do końca mówię mu o tym co mi nie odpowiada. Wiem, że to są tylko pieniądze, i nie to jest w życiu najważniejsze. Nie chcę psuć naszej relacji z tak właściwie błahego powodu. Jest to spora suma pieniędzy, którą bardzo długo odkładałam. Z jednej strony głupio mi znowu zaczynać ten temat, bo mam na uwadze to jak może zareagować, i co powiedzieć (dokładnie to co mówiliście, że nie kocham, że materialistka, i że są w życiu większe problemy). Z drugiej strony, momentami bardzo mi przeszkadza ta sytuacja.

8

Jeżeli, jak twierdzisz, on jest już wypłacalny, to pierwsze, co powinien zrobić, to oddać dług.
Nie ma tu na czym dyskutować. Oszczędzałaś długo te pieniądze, wcześniej musiałaś na nie zapracować, więc nie usprawiedliwiaj go i nie powtarzaj, że to tylko pieniądze.
Jak widać nie dla niego.
Zależy Ci na nim, choć wiesz, że jest nieuczciwy?
Czy pomyślałaś, że w innych, niewygodnych dla niego sytuacjach, także niewiele osiągniesz, bo on naskoczy na Ciebie i się obrazi?

9

josz napisał/a:

Jeżeli, jak twierdzisz, on jest już wypłacalny, to pierwsze, co powinien zrobić, to oddać dług.
Nie ma tu na czym dyskutować. Oszczędzałaś długo te pieniądze, wcześniej musiałaś na nie zapracować, więc nie usprawiedliwiaj go i nie powtarzaj, że to tylko pieniądze.
Jak widać nie dla niego.
Zależy Ci na nim, choć wiesz, że jest nieuczciwy?
Czy pomyślałaś, że w innych, niewygodnych dla niego sytuacjach, także niewiele osiągniesz, bo on naskoczy na Ciebie i się obrazi?

Dzięki, porozmawiam z nim. Chociaż kompletnie nie mam pojęcia jak do tego podejść.. Jakieś rady?

10 Ostatnio edytowany przez Mila25 (2016-01-25 20:54:34)

Cześć,

To jakiś dziwny ten Twój chłopak. Skoro pożyczał od Ciebie dość sporą kwotę powinien oddać. Pomyśl sobie jeśli z nim kiedyś zerwiesz to możesz już kasy nie odzyskać.

Musisz z nim na spokojnie porozmawiać. Jeśli nie może od razu Ci oddać to niech chociaż oddaje w ratach.

Pozdrawiam smile

11

gratitud1991e napisał/a:

Dzięki, porozmawiam z nim. Chociaż kompletnie nie mam pojęcia jak do tego podejść.. Jakieś rady?

Z obrażalskim może być trudno zakończyć na jednej "rozmowie". Próbuj do upadłego, nie możesz uciekac przed konfrontacją z obawy, że on się obrazi. Przecież we wspólnym życiu przyjdą tez inne trudne tematy.
Jak na razie to on stosuje wobec Ciebie zwykłą manipulację, a Ty się jej poddajesz.

Spróbuj zacząć normalnie, rzeczowo. Że prosisz o zwrot długu, że to Twoje pieniądze i Ty chciałabyś móc nimi dowolnie dysponować. Że ten temat psuje wasze relacje, że czujesz się oszukana i takie blabla (byleby zgodne z Twoimi faktycznymi odczuciami). Nie daj odkręcić kota ogonem, że jesteś materialistką i podobne zarzuty. Skoro on nie jest materialistą to tym bardziej powinien oddać te nic nieznaczące dla niego pieniądze i nie obrażać się o to, ze ktoś upomina się o swoją własność. 

To nieprawda, że pieniądze w związku są błahym tematem. Uwierz, to jeden z najważniejszych tematów we wspólnym życiu. I jeden z najczęstszych powodów rozstań. W poważnym związku konieczne jest wypracowanie wspólnego podejścia do finansów - jak na razie to on próbuje przeforsować swoje nie dając Ci nawet prawa głosu.

12

Jestem zdumiona- jak możesz szanować faceta, który nie chce oddać ci kasy- dla mnie to nie do pomyślenia. I co to za facet? Przecież powinien spalić się ze wstydu, że doprowadził dotakiej sytuacji, że ty az musisz się upominać o oddanie długu- ten natomiast nie dość, że nie chce oddać kasy, to jeszcze obraża się na ciebie, bo miałaś czelność upomniec sie o swoje pieniadze. Ale masz chłopaka- czy na bezrybiu i rak rybą?

13 Ostatnio edytowany przez adiafora (2016-01-26 00:39:58)

organicznie wręcz nie znoszę ludzi, którzy pożyczają i potem w temacie strugają idiotę albo mówiąc delikatniej, udają Greka, a już tacy faceci to w moich oczach patałachy bez honoru i bez charakteru. Nie mogłabym z kimś takim być, bo miałabym permanentną wysypkę na jego widok. To dla mnie jakaś antyteza mężczyzny...
Dług rzecz święta i nie ma żadnego ale! Nie dojadałabym a oddała.

14

Macie rację. Denerwuje mnie to, że ktoś nadużywa moje zaufanie i nie potrafi uszanować mojej własności, i właściwie uważa ją za swoją własność.
Porozmawiam z nim.

15

No i było tak jak myślałam. Zostałam wyzwana od materialistki i się obraził.

16

Na poziomie przedszkola to powinnaś go teraz wyzwać od niehonorowych pasożytó i się obrazić... Obawiam się jednak, że to do niczego nie prowadzi.
Może powinnaś mu uświadomić niedorzeczność jego zachowania? Tłumaczyc do skutku, że nie umawiałaś się, ze mu dasz te pieniądze, więc nadal uważasz je za swoje i czekasz aż będą do Twojej dyspozycji?
Naprawdę nie dociera do niego prosty fakt, że Ty je długo odkładałaś, że to są TWOJE pieniądze i że on nie ma prawa ich sobie przywłaszczyć?

17

gratitud1991e napisał/a:

No i było tak jak myślałam. Zostałam wyzwana od materialistki i się obraził.

Wygląda na to, że on nie ma zamiaru oddać Ci tych pieniędzy.
Znowu się obraził? Istotne, jak Ty na to zareagowałaś.
Czy on swoją obrazą zamknął Ci usta, wyszedł, co następnie zrobił?
Jeżeli znowu dałaś się zapędzić w przysłowiowy kozi róg, to tym razem wyślij mu maila ze swoim nr konta i zażądaj; kategorycznie ma Ci przesłać TWOJE pieniądze na konto - już!
Odnoszę wrażenie, że tak bardzo zależy Ci na tym związku, że boisz się być stanowcza, żeby go nie stracić.
Jak na ten moment, on Cię okrada.
Czy masz jakiś dowód na udzielenie mu tej pożyczki?

18

gratitud1991e, on najzwyczajniej w świecie ukradł ci te pieniądze. To świnia bez ambicji, a nie facet- on nie odda ci twojej kasy dobrowolnie.

Napisz nam ile ty tych pieniędzy straciłaś?

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » pieniądze w związku..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024