Witam jestem tu nowa i chcialam sie was poradzic, mam problem w domu poniewaz mieszkam z mama w domu ojczyma i mama pracy nie ma ja szukam ale bezskutecznie . Ja koncze jeszcze liceum zaocznie bo musze szukac pracy dlatego nie dzienne musze szukac by sie utrzymac. Nie mam pieniedzy na podstawowe rzeczy ,jsstem glodna. Ojczym jest problemem drze sie wyzywa na mnie i kaze mi ,,wyp ier,, z domu jego nie chce mnie pod swoim dachem ale ja nie mam gdzie isc mieszkam 500 km od rodzinnej miejscowosci a z ojcem nie utrzymuje kontaktu poniewaz mnie bił. Mam zszarpane nerwy przez ojca i ojczym to samo robi siedze w pokoju bo. Jak wyjde drze sie krzywo patrzy i zabrania jesc z jego lodowki. Zamyka mi łazienke nie mam jak sie umyc czasami wiec chodze do kolezanki. Trzese sie z nerwow . aMoja mama mnie nie broni ma to gdzies jak kiedys wyrzucil m ie z domu za nic i na boso na miasto. Nie moge znajsc stalej pracy bo keszcze koncze liceum co mam zrobic?
Hey,
Możesz zorientować się gdzie w Twoim mieście można skorzystać z darmowej pomocy psychologa. U mnie np a mieszkam w średnio dużym mieście, w poradni zdrowia psychicznego w szpitalu wojewódzkim, tylko potrzebne było skierowanie od lek. pierwszego kontaktu. Taki psycholog udziela pomocy w sytuacjach kryzysowych. Są też telefony zaufania, ale nie znam numerów, nie wiem na ile to skuteczne. Pierwszy krok może okazać się trudny, ale nie ma co się wstydzić. Stosowanie przemocy- również słownej jest karalne. Możesz zgłosić to na policję. Faktycznie brak pracy jest utrudnieniem, ale może uda Ci się znaleźć coś, żeby wystarczyło na wynajęcie chociażby skromnego pokoju. Może zgłoś się do Urzędu Pracy, może jakieś agencje zatrudnienia (ja moge polecić Randstadt, czy Jobman, są uczciwi). Pozdrawiam.
A myślałaś może żeby dać ogłoszenie w lokalnej gazecie np.Szukam mieszkania,pokoju w zamian za opiekę?Bywa tak, że ludzie starsi mają duże mieszkanie a nie ma się nimi kto opiekować,może ktoś się znajdzie.
Ile masz lat?
Jeżeli jesteś już pełnoletnia, możesz zażądać, żeby alimenty od ojca wpływały na Twoje konto, ale wtedy chyba, musiałabyś uczyć się dziennie.
Po za tym, ostatecznie, możesz tez podać matkę o alimenty, nie miałabym żadnych wątpliwości, jeśli matka pozwala tak Tobą poniewierać.
Łatwo udowodnisz, że nie masz dochodu.
Ewentualnie kończ liceum zaocznie, spróbuj dostać się na studia dzienne i wtedy wystąp o alimenty od rodziców.
Poszukaj możliwości jakiejś pomocy prawnej, a przede wszystkim postaraj się usamodzielnić i wyprowadzić.