"Chcę..." - mój wiersz! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 27 ]

Temat: "Chcę..." - mój wiersz!

Na początek napiszę, że żaden ze mnie poeta. Ten wiersz miał być pamiątką po mnie dla pewnej kobiety, która miała być tą "jedną jedyną", ale się nią nie okazała. Okoliczności powstania wiersza były takie, że ów kobieta wysyłała mi jakieś krótkie wierszyki od czasu do czasu (raczej nie swojego autorstwa), więc przyszedł mi do głowy taki spontaniczny pomysł, że i ja napiszę coś dla niej.

Wiersz napisałem spontanicznie drugiego dnia sierpnia 2014 r. przed południem. Pisanie zajęło mi około 60-70 minut. Zastanawiałem się nad tytułem "Dla Joanny!", ale ostatecznie pozostał tytuł "Chcę...", który początkowo był roboczy.

Nie wiedziałem, czy dodać swój wpis do jakiegoś wątku czy utworzyć osobny. Każdy chyba tworzy tutaj swój wątek z wierszami, więc utworzyłem osobny. Wiersz jakoś przetrwał głęboko schowany w moich półkach. Z owej kobiety wyleczyłem się pół roku temu. Nazwy, które występują w wierszu związane są z moimi zainteresowaniami. Zamieszczam więc swoje "dzieło" w świecie wirtualnym.

Jeśli komuś się coś spodoba, to można kopiować fragmenty, jak i cały wiersz bez pytania.

Mogę również pozdrowić z tego miejsca wszystkie dobre kobiety, które noszą imię "Joanna"! :-)

"Chcę..."

Chcę oddany być Tobie, jak Leonidas Sparcie,
Chcę, żebyś miała we mnie oparcie!
Chcę walczyć o Ciebie, jak Wallace o Szkocję,
Chcę być z Tobą i kochać najmocniej!
Chcę Cię zdobywać, jak zdobywał Aleksander Wielki,
Chcę nosić na ramionach i podziwiać Twe wdzięki!
Chcę pisać do Ciebie, jak do Marysieńki Sobieski,
Chcę ukraść dla Ciebie Zwierzyniec Niebieski!
Chcę zwyciężyć rywali, jak Nelson pod Trafalgarem,
Chcę, żebyś była mego życia darem!
Chcę wznosić dla Ciebie, jak wzniósł Mnesikles Propyleje,
Chcę być dla Ciebie wszystkim, co istnieje!
Chcę dbać o Ciebie, jak Pontiac o swe plemię,
Chcę, byś spełniła moje wielkie marzenie!
Chcę bronić przed złem, jak Boudika Brytanię,
Życie oddam swe za mą Najdroższą Joannę!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Chcę..." - mój wiersz!
Maarten napisał/a:

Na początek napiszę, że żaden ze mnie poeta. Ten wiersz miał być pamiątką po mnie dla pewnej kobiety, która miała być tą "jedną jedyną", ale się nią nie okazała. (...)

Maarten... "chcenia" dużo było,
szkoda, że tylko na nim się skończyło... sad
ten wiersz jest pamiątką, tyle że dla ciebie,
po pewnej kobiecie - Joanna jej było. smile

Maartenie, jesteś romantykiem? smile
Być może nie jest
To wysokich lotów pisanie
Z pewnością
Sercem uczucia malowanie.

4

Żyworódka: Nie. Ten wiersz nie jest dla mnie pamiątką. Kartki, na których był, wyrzuciłem, ale pomyślałem, że może wkleję go tutaj. Nie czuję zupełnie żadnych emocji, czytając to owo coś. Boska prezencja uchroniła mnie od tej... kobiety. Swoje jednak musiałem za tę znajomość zapłacić. :-)

Wielbicielu: Nie. Nie jestem romantykiem. Twój wątek skończę jutro, jeśli komputer mi pozwoli. Dysk twardy mam nadpsuty i nie zawsze mam połączenie z internetem przez to. Inaczej skończyłbym dzisiaj. No jest tam co czytać, jest! :-)

5

Dzięki za chwilę uśmiechu. Aż korci, żeby coś dopisać w podobnym stylu.

Maartenie, w porządku smile Dziękuję za wstępną/pozytywną opinię o chorwackiej kafejce pod palmami.
Summerko, moja nieśmiała prośba brzmi: dopisz smile

7

Wiadomo że jak by to powiedzieć zawodowym poeta nie jesteś ale wiersz widac pisany z serca, co dodaje mu uroku
wink pozdrawiam

8

Swoją drogą, nie wiedziałem, że padnie tutaj jakiś komentarz, bo z jednej strony, co tu komentować?

Summerka: Pisz, nie krępuj się! Zastanawiałem się nad pochodzeniem Twojej forumowej nazwy. Może dopiszesz się w wątku Chloe "Twój nick"? Pierwsze moje skojarzenie, to mieszkanka starożytnego Sumeru, a drugie, to od angielskiej nazwy lata (i chyba to będzie poprawne). :-)

Chloe: Tak! Czułem to całym sercem, ale to już przeszłość.

9 Ostatnio edytowany przez chloe2 (2015-12-13 14:46:22)

To co jest pisane (lub robione)  szczerze i z całym sercem daje efekty i robi większe wrazenie niż sztuka kogoś kto się niby na tym świetnie zna.

10 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-12-19 18:23:03)

Maarten napisał/a:

Swoją drogą, nie wiedziałem, że padnie tutaj jakiś komentarz, bo z jednej strony, co tu komentować?

Summerka: Pisz, nie krępuj się! Zastanawiałem się nad pochodzeniem Twojej forumowej nazwy. Może dopiszesz się w wątku Chloe "Twój nick"? Pierwsze moje skojarzenie, to mieszkanka starożytnego Sumeru, a drugie, to od angielskiej nazwy lata (i chyba to będzie poprawne). :-)

Chloe: Tak! Czułem to całym sercem, ale to już przeszłość.

Ważne, że tekst wywołał reakcję.

Dziękuję za zainteresowanie. Mój nick.... gdzieś to już wyjaśniałam. Lato - kluczowe słowo.

Nie, nie będę pisać, raczej liczę, że inni coś dokomponują, jeśli autor pozwoli. Chciałam tylko dodać, że aż się prosi, żeby coś nabazgrolić od siebie. Łatwy do sparodiowania.

Pod względem nastroju tekst kojarzy mi się raczej z piosenką OTTO "Jak ja kocham cię"  (https://www.youtube.com/watch?v=DQLWDJk1Npg), niż z "Rozmową liryczną "K.I. Gałczyńskiego (https://www.youtube.com/watch?v=BLYkZfdHP7Y)

11 Ostatnio edytowany przez joasiabasia61 (2015-12-19 18:17:09)

Pozdrawiam autora i odpowiadam na wesoło.

Dawno tu nie zaglądałam, ale na imię Joanna zareagowałam.
Wita Joanna wesoła ☺ i ponętna, ale nie ta święta

12

Dopisuję bo urwało puentę.

Joanna nie święta,
Która Gagarina dobrze pamięta.
Na koniec powiem potocznie
Świetne Joanny
się łączcie!

13 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-12-19 18:24:04)

Aż  żałuję, że nie jestem Joanną:)

14

Summerko
Ty już jesteś adoptowana!
Pozdrawiam.

15 Ostatnio edytowany przez Ingunn (2015-12-19 22:35:35)

Maarten napisał/a:

Na początek napiszę, że żaden ze mnie poeta. Ten wiersz miał być pamiątką po mnie dla pewnej kobiety, która miała być tą "jedną jedyną", ale się nią nie okazała.

Na pewno nie romantyk? Bo pisane z uczuciem . I ktoś tu się mitologią/historią/astrologią (niepotrzebne skreślić) interesuje. To bardzo uroczy wiersz.  Szkoda, że nie jestem Joanną, pisano by do mnie właśnie takie wiersze... Och, jakie by to było cudowne! :]

16

Ingunn: Tak, to było pisane z uczuciem. Było! :-) A z tych zainteresowań nic nie trzeba skreślać. :-)

Summerka: Można dokładać od siebie. Jestem za... a nawet przeciw!

Joasiabasia61: Napisać coś dla Ciebie? (He he...)

17

Jasne! Dawaj!

18

Eh! Joanno! Tak na sucho, to się nie da. Musiałbym coś do Ciebie poczuć. :-) Tak czy tak, jeśli w przyszłości trafię na jakąkolwiek Joannę, to będę miał się na baczności. smile

Ingunn napisał/a:
Maarten napisał/a:

Na początek napiszę, że żaden ze mnie poeta. Ten wiersz miał być pamiątką po mnie dla pewnej kobiety, która miała być tą "jedną jedyną", ale się nią nie okazała.

Na pewno nie romantyk? Bo pisane z uczuciem . I ktoś tu się mitologią/historią/astrologią (niepotrzebne skreślić) interesuje. To bardzo uroczy wiersz.  Szkoda, że nie jestem Joanną, pisano by do mnie właśnie takie wiersze... Och, jakie by to było cudowne! :]

Ingunn, przecież takie wiersze można pisać do każdej dziewczyny/kobiety smile Niezależnie od posiadanego przez nią imienia.

20

Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:
Ingunn napisał/a:
Maarten napisał/a:

Ingunn, przecież takie wiersze można pisać do każdej dziewczyny/kobiety smile Niezależnie od posiadanego przez nią imienia.

A i owszem. Ale nie mogę wyobrazić, jakie rymy można znaleźć na taką polską Anię, Basię, czy Kasię  ...

Ingunn napisał/a:
Ingunn napisał/a:

A i owszem. Ale nie mogę wyobrazić, jakie rymy można znaleźć na taką polską Anię, Basię, czy Kasię  ...

Znalazłoby się wiele rymów smile Napisałem swego czasu wiersz "Imiona w wesołych rymach 1". Pod wpływem Twojego postu, niniejszym postanawiam kontynuować ten temat. Ciągle się do tego przymierzałem, ale coś przeszkadzało. Teraz zabiorę się do tego na poważnie smile
Maartenie, wybacz ten off-top smile

22

Ingunn napisał/a:

Znalazłoby się wiele rymów smile Napisałem swego czasu wiersz "Imiona w wesołych rymach 1". Pod wpływem Twojego postu, niniejszym postanawiam kontynuować ten temat. Ciągle się do tego przymierzałem, ale coś przeszkadzało. Teraz zabiorę się do tego na poważnie smile
Maartenie, wybacz ten off-top smile

Czuję się teraz niczym grecka muza Erato - cieszę się, że natchnęłam smile
A! i dołączam się do przeprosin za zbaczanie z tematu.

23

Słuchajcie! Nie ma sprawy! To i tak jest przeszłość. Zdecydowałem, że opuszczę to forum. Zamieszczę coś na ten temat w dziale "Poznajmy się".

24

Maarten napisał/a:

Słuchajcie! Nie ma sprawy! To i tak jest przeszłość. Zdecydowałem, że opuszczę to forum. Zamieszczę coś na ten temat w dziale "Poznajmy się".

Hej, nie znikaj! Zaczęłam Cię lubić internetową sympatią... wink

25

Ingunn: Dziękuję. Wracam jednak do "realu". Przygotowuję już post (a raczej wątek), w którym wszystko wyjaśnię. Myślę, że w przeciągu godziny go zamieszczę.

Ingunn napisał/a:
Maarten napisał/a:

Hej, nie znikaj! Zaczęłam Cię lubić internetową sympatią... wink

Maartenie, zostań dalej z nami smile Cenię i szanuję Twoją wiedzę.
Ingunn, serdecznie zapraszam do odwiedzin moich skromnych i wrażliwych rymów.

27 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-12-20 22:01:45)

Maarten,  niespokojny duchu:)Pracuj, pracuj,rozwijaj się! Mam nadzieję, że forum pomogło ci w trudnym czasie.

Posty [ 27 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024