Witajcie to mój pierwszy wpis na forum. Jestem w ciąży, wkrótce urodzę i planuję wszystko z wyprzedzeniem. Mam teraz problem z wyborem fotelika dla noworodka. Fotelik 0-13 czy 0-18 co polecicie? Z jakich korzystacie i dlaczego?
Pozdrowienia!
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Pierwszy fotelik 0-13 czy 0-18?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witajcie to mój pierwszy wpis na forum. Jestem w ciąży, wkrótce urodzę i planuję wszystko z wyprzedzeniem. Mam teraz problem z wyborem fotelika dla noworodka. Fotelik 0-13 czy 0-18 co polecicie? Z jakich korzystacie i dlaczego?
Pozdrowienia!
Mimo wielu plusów na korzyść fotelika 0-18 nie zrezygnowałabym z 0-13. Przez pierwsze pół roku życia dziecka to duże udogodnienie. Kiedy dziecko zaśnie w samochodzie, kiedy pogoda brzydka na dworze, kiedy szykuje się dłuższa podróż jesienno-zimową porą i nie trzeba ubierać dziecka grubo i za chwilę w samochodzie rozbierać tylko wkladasz do fotelika i przykrywasz ciepłym kocem.
Z drugiej strony dużo zależy od tego ile tego samochodu będziesz używać, czy daleko jeździć , jakimi środkami finansowymi dysponujesz.
Konketnych modeli nie polecę, bo uważam, że można polecać tylko jeśli fotelik wziął udział w wypadku i ochronił należycie dziecko, a nas na szczęście do tej pory nic takiego nie spotkało. Lub ma się odpowiednią wiedzę fachową.
Osobiaście mam zaufanie do firm Roemer-Britax i Besafe (i ich foteliki posiadam).
Nie polecam na pewno fotelików, które nie przeszły żadnych testów (często dotyczy to fotelików z zestawów 3w1) lub mają ocenę poniżej 3 gwiazdek. Ale czytając wyniki testów trzeba patrzeć przede wszystkim na bezpieczeństwo, bo ogólna ocena to składowa zawierająca również mniej istotne elementy jak np. łatwość czyszczenia tapicerki czy łatwość montażu.
ja takze polecam fotelik 0-13 kg na poczatek, a następny kupisz juz taki do 36 kg lub do 25 kg
Bezpieczniejsze jest podobno dla dziecka jezdzenie jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy. No i fotelik możesz szybko wypiac i ze śpiącym dzieckiem iść np do sklepu czy zabrać do domu bez budzenia....o ile uniesiesz 17kg malca+waga fotelika.
AAle z praktyki po swoim dziecku czy dzieciach znajomych wiem ze taki roczny brzdac jest ciekawy świata i chce siedzieć i widzieć wszystko. Moja chodziła już przed rokiem i poprostu się nie dawała położyć,choć nawet nie osiągnęła jeszcze tych 13kg.
WWiadomo ze to wydatek ale lepiej kupować kolejne foteliki zgodnie z rozwojem dziecka. My zastanawialismy się nad takim 9-36kg,ale wzięliśmy 9-25, dla roczniaka są wkładki i możliwość rozłożenia do snu. A potem się kupi kolejny
Zdecydowanie fotelik 0-13 , chyba że 0-18 ma funkcję półleżącej pozycji, która potem da się nieco wyprostować.
Również polecam fotelik 0-13. Mam dwóch synów jeden waży 7 kg (2,5 miesi) drugi 13 kg (2 lata) i nie wyobrażam sobie wozić tego mniejszego w foteliku starszego. Wiem że pewnie te foteliki 0-18 mają jakąś funkcję rozkładaną ale jak dla mnie fotelik 0-13 jest znacznie wygodniejszy. Dziecko można sobie przenosić w nim nie budząc go, albo fotelik przypiąć do stelaża np w czasie zakupów. A w zimie to już w ogóle, przykrywasz kocem i sobie spokojnie przenosisz i nie martwisz się że ci dziecko przewieje ![]()
Upss napisałam prawie to samo co Lilijeczka
sorry ![]()
To zależy jak wolisz... Ja wychowałam trójkę dzieci i używałam foteliki 0-13 jak i 0-18 różnica jest, osobiście bardziej pasował mi fotelik 0-18, na dłużej starczał, stabilniej się mocował.... Ale 0-13 też wygodne, zwłaszcza jak jest na bazę... Marek jest dużo ze swojej strony miałam styczność z fotelikami BabySafe, Recaro oraz Maxi Cosi.... Jestem zadowolona...
Warto sprawdzić, czy fotelik jest łatwy w utrzymaniu czystości. Bo dzieci robią różne psikusy! Zdejmowane tapicerki i możliwość prania to must-have - zobacz na stronie Muminky (Muminky.pl) czy tam takich nie bylo. Aha, i zobacz, czy pasuje do Twojego stylu życia - różne foteliki mają różne funkcje.
Warto sprawdzić, czy fotelik jest łatwy w utrzymaniu czystości. Bo dzieci robią różne psikusy! Zdejmowane tapicerki i możliwość prania to must-have - zobacz na stronie Muminky (Muminky.pl) czy tam takich nie bylo. Aha, i zobacz, czy pasuje do Twojego stylu życia - różne foteliki mają różne funkcje.
Jakiez to funkcje maja foteliki?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Pierwszy fotelik 0-13 czy 0-18?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024