Pierwszy fotelik 0-13 czy 0-18? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Pierwszy fotelik 0-13 czy 0-18?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Pierwszy fotelik 0-13 czy 0-18?

Witajcie to mój pierwszy wpis na forum. Jestem w ciąży, wkrótce urodzę i planuję wszystko z wyprzedzeniem. Mam teraz problem z wyborem fotelika dla noworodka. Fotelik 0-13 czy 0-18 co polecicie? Z jakich korzystacie i dlaczego?

Pozdrowienia!

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2015-11-25 10:04:11)

Odp: Pierwszy fotelik 0-13 czy 0-18?

Mimo wielu plusów na korzyść fotelika 0-18 nie zrezygnowałabym z 0-13. Przez pierwsze pół roku życia dziecka to duże udogodnienie. Kiedy dziecko zaśnie w samochodzie, kiedy pogoda brzydka na dworze, kiedy szykuje się dłuższa podróż jesienno-zimową porą i nie trzeba ubierać dziecka grubo i za chwilę w samochodzie rozbierać tylko wkladasz do fotelika i przykrywasz ciepłym kocem.

Z drugiej strony dużo zależy od tego ile tego samochodu będziesz używać, czy daleko jeździć  , jakimi środkami finansowymi dysponujesz.

Konketnych modeli nie polecę, bo uważam,  że można polecać tylko jeśli fotelik wziął udział w wypadku i ochronił należycie dziecko, a nas na szczęście do tej pory nic takiego nie spotkało. Lub ma się odpowiednią wiedzę fachową.
Osobiaście mam zaufanie do firm Roemer-Britax i Besafe (i ich foteliki posiadam).

Nie polecam na pewno fotelików, które nie przeszły żadnych testów (często dotyczy to fotelików z zestawów 3w1) lub mają ocenę poniżej 3 gwiazdek. Ale czytając wyniki testów trzeba patrzeć przede wszystkim na  bezpieczeństwo, bo ogólna ocena to składowa zawierająca również mniej istotne elementy jak np. łatwość czyszczenia tapicerki czy łatwość montażu.

3

ja takze polecam fotelik 0-13 kg na poczatek, a następny kupisz juz taki do 36 kg lub do 25 kg

4

Bezpieczniejsze jest podobno dla dziecka jezdzenie jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy. No i fotelik możesz szybko wypiac i ze śpiącym dzieckiem iść np do sklepu czy zabrać do domu bez budzenia....o ile uniesiesz 17kg malca+waga fotelika.

AAle z praktyki po swoim dziecku czy dzieciach znajomych wiem ze taki roczny brzdac jest ciekawy świata i chce siedzieć i widzieć wszystko. Moja chodziła już przed rokiem i poprostu się nie dawała położyć,choć nawet nie osiągnęła jeszcze tych 13kg.
WWiadomo ze to wydatek ale lepiej kupować kolejne foteliki zgodnie z rozwojem dziecka. My zastanawialismy się nad takim 9-36kg,ale wzięliśmy 9-25, dla roczniaka są wkładki i możliwość rozłożenia do snu. A potem się kupi kolejny

5

Zdecydowanie fotelik 0-13 , chyba że 0-18 ma funkcję półleżącej pozycji, która potem da się nieco wyprostować.

6 Ostatnio edytowany przez Ania9O (2015-11-25 15:35:43)

Również polecam fotelik 0-13. Mam dwóch synów jeden waży 7 kg (2,5 miesi) drugi 13 kg (2 lata) i nie wyobrażam sobie wozić tego mniejszego w foteliku starszego. Wiem że pewnie te foteliki 0-18 mają jakąś funkcję rozkładaną ale jak dla mnie fotelik 0-13 jest znacznie wygodniejszy. Dziecko można sobie przenosić w nim nie budząc go, albo fotelik przypiąć do stelaża np w czasie zakupów. A w zimie to już w ogóle, przykrywasz kocem i sobie spokojnie przenosisz i nie martwisz się że ci dziecko przewieje smile

Upss napisałam prawie to samo co Lilijeczka big_smile sorry smile

7

To zależy jak wolisz... Ja wychowałam trójkę dzieci i używałam foteliki 0-13 jak i 0-18 różnica jest, osobiście bardziej pasował mi fotelik 0-18, na dłużej starczał, stabilniej się mocował.... Ale 0-13 też wygodne, zwłaszcza jak jest na bazę... Marek jest dużo ze swojej strony miałam styczność z fotelikami BabySafe, Recaro oraz Maxi Cosi.... Jestem zadowolona...

8

Warto sprawdzić, czy fotelik jest łatwy w utrzymaniu czystości. Bo dzieci robią różne psikusy! Zdejmowane tapicerki i możliwość prania to must-have - zobacz na stronie Muminky (Muminky.pl) czy tam takich nie bylo. Aha, i zobacz, czy pasuje do Twojego stylu życia - różne foteliki mają różne funkcje.

9

kruszynalukasz napisał/a:

Warto sprawdzić, czy fotelik jest łatwy w utrzymaniu czystości. Bo dzieci robią różne psikusy! Zdejmowane tapicerki i możliwość prania to must-have - zobacz na stronie Muminky (Muminky.pl) czy tam takich nie bylo. Aha, i zobacz, czy pasuje do Twojego stylu życia - różne foteliki mają różne funkcje.

Jakiez to funkcje maja foteliki?

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Pierwszy fotelik 0-13 czy 0-18?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024