Nietypowy gust muzyczny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Nietypowy gust muzyczny

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 39 ]

Temat: Nietypowy gust muzyczny

Siema. Nie wiem czy ok dział ale stawiam, że tak tongue Rozkminiałem tak sobie ostatnio nad tym, że jak na to że jestem facetem, to mam całkiem dziwny gust muzyczny. I trochę się tego wstydzę, nie umiem np. w miejscach publicznych wrzucić słuchawy na uszy i słuchać na fulla moich ulubionych kawałków, bo ktoś usłyszy i mnie wyśmieje tongue A dlaczego, już tłumaczę, większość facetów umówmy się, słucha rapu, takich bardziej ostrzejszych dźwięków albo współczesnych kawałków, ewentualnie Pitbulla jakiegoś. Tymczasem ja bardzo lubię posłuchać uwaga - Britney, Meji, Rihanny, Santany. A jestem hetero, nie jakiś homiś tongue Czy ma ktoś z was, facetów, podobnie? Czy to właściwie jest normalne haha? :DD Mój gust jest mocno nietypowy? Bo z reguły to przyjęło się że faceci słuchają bardziej tego co śpiewa jakiś facet, a kobiety tego co śpiewa kobieta.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nietypowy gust muzyczny

No nie zgodze sie... czy nie widziales nigdy fana Rihanny czy Britney? same dziewuchy? wink

3

Przesadzasz po prostu Ci co słuchają rapu, bądź techno niestety częściej lubią puszczać głośno muzykę, że wszyscy dookoła muszą o tym wiedzieć.
Ja np. lubię symfoniczny rock/metal, muzykę klasyczną, alternatywny rock, post hardcore + piosenki, które po prostu mi się spodobają smile.

4

Twój gust jest nietypowy?
Jest do bólu typowy...

5 Ostatnio edytowany przez Peacock (2015-10-17 22:14:02)

No mi tacy psychofani Rihanny to kojarzą się z gejkami itd tongue Dziwne jest jeszcze u mnie to, że nie jest zupełnie tak, że inne typy muzyk olewam - trance, czasem techno, spoko, ale te piosenki m.in. tych twórczyń co podałem dają mi taką energię, że chcę mi się działać i to jest trochę dziwne. Na przykład przed pójściem na siłownię zamiast jakiejś silnej nuty motywacyjnej lubiłem sobie w samochodzie puścić na cały bas piosenkę "Right Now "Rihanny. Albo jeszcze lepiej - piosenke "What a feeling" z lat 80-tych, ostatnio ciągle jaram się nieśmiertelnym "Rythm is a dancer". Czasem dochodzi jakieś electro, ale głównie sobie puszczam takie bardziej kobiece melodie. Bo ja nie zapatruję się w kto śpiewa, tylko w fajny dla mnie rytm. Rzadko patrzę w słowa piosenki. I tutaj pojawia się kontrast. Na przykład piosenka "Barbie girl" ... zawsze zajebiście mi się podobała. Ale kretynem byłbym jakbym uważał, że dzieje się tak ze względu na słowa - po prostu fajny rytm, fajna nuta, słowa i język olewam.

6

Boszz... twoje myslenie jest tak schematyczne, ze to az boli. :S

7

Ale czemu już obrażasz. Dlaczego schematyczne? Myślę, że większość ludzi myśli schematycznie. Niby nie ma co się przejmować innymi, ale też nie wyjdzie się nago polatać na ulicy bo komuś się tak akurat chce heheh są jakieś normy wyznaczone przez społeczeństwo.

8

Facet sluchajacy Rihanny kojarzy ci sie z gejem?

I dla gejow ona chodzi z prawie gola d***?

Dla kobiet te gwiazdki cycki pokazuja? big_smile

Dla GEJÓW? big_smile big_smile big_smile

9

No co innego luknąć sobie w teledysku na jej dupcię, a co innego słuchać samej SUCHEJ muzyki. Nie oszukujmy się, to bardziej dziewczyny słuchają Rihanny, Beyonce, Elie Goulding itd. A faceci jak słuchają to raczej się nie przyznają i w sumie zastanawiam się, skąd takie narzucenia społeczeństwa.

10

"narzucenie spoleczenstwa" ?!

Ktos ci narzuca co masz sluchac?

Wracamy do punktu wyjscia - sam siebie ograniczasz schematycznym mysleniem.  A ten "problem" jest zupelnie urojony.

11

Nektarynka53 napisał/a:

Ja np. lubię symfoniczny rock/metal.

Które zespoły konkretnie ? wink

Co do tematu,słuchanie muzyki pop raczej jest typowe,wręcz nudne.

12

Osobiście nie znoszę słuchawek typu "cała sala słucha z nami". Zainwestuj w takie z dobrym tłumieniem dwustronnym, wtedy:
- nie będziesz musiał się wstydzić przed ludźmi
- nie będziesz musiał podkręcać głośności żeby zagłuszyć odgłosy tła, dzięki czemu słuch Ci się zepsuje później.

Współczesnego popu nie trawię zupełnie, za to bardzo lubię piosenki z lat 80, za te właśnie wpadające w ucho melodie. Ostatnio zaraziłam się od męża jego ulubionym "Camouflage" Stana Ridgwaya (przy okazji tam w tekście jest opowiedziana fajna historia wink)

Dead Can Dance mieli podobną filozofię z tym niewielkim znaczeniem tekstu i języka. Dla nich liczyła się melodia słów, ich intonacja i emocje, dlatego często Lisa Gerrard śpiewała w "języku", którego nie ma, treść każdy mógł sobie wymyślić jaką akurat chciał. I wychodziło im to niesamowicie.
https://www.youtube.com/watch?v=rnl9NVHT6Ww

13 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-10-18 02:32:02)

Iceni napisał/a:

Twój gust jest nietypowy?
Jest do bólu typowy...

Dokładnie to samo pomyślałam, mam wrażenie że autor chce być nietypowy żali się jaki jest nietypowy, a jest typowy aż do bólu.
Czarna, nie do końca, ona używa słów z różnych języków, niekoniecznie to są słowa nieistniejące.

A z tym narzucaniem, hmmm w gimnazjum miałam przewalone bo byłam jedynym metalowcem na całą szkołę, ale potem? Co najwyżej ludzie nie mają pojęcia o czym mówię, ale żeby mnie ktoś gnębił i coś mi narzucał?

14

Właśnie mysle ze masa ludzi tego słucha. Ja jako dziewczyna jestem trochę nietypowa bo właśnie wole ostrzejsze kawałki metalowe i rockowe ale i klasycznych posłucham wink Plec nie ma nic do muzyki wink

15

theonlyone napisał/a:
Nektarynka53 napisał/a:

Ja np. lubię symfoniczny rock/metal.

Które zespoły konkretnie ? wink

Tak na szybko to Evanescence, Seasons end, Within Temptation.

A może Peacock'owi chodzi o to, że w Jego męskim otoczeniu jest to nietypowy gust muzyczny? Bo niestety gwiazdy pop, techno, rapu są popularne = typowe.

16

A ja słucham black metal, power metal czy melodic black metal, czy klimaty typu Solstafir i Nebelung i dopiero ludzie dziwnie patrzą jak idzie facet w garniturze marynarce itd. A w słuchawkach black metal:p

17

Martainn napisał/a:

A ja słucham black metal, power metal czy melodic black metal, czy klimaty typu Solstafir i Nebelung i dopiero ludzie dziwnie patrzą jak idzie facet w garniturze marynarce itd. A w słuchawkach black metal:p

haha to samo było u mnie, drobna niska dziewczyna w sukience a jednak  zainteresowanie muzyką metalową, siedziałam w autobusie i przysiadła się do mnie jakas kobieta może kolo 45 lat i chyba trochę było slychac czego słuchałam bo babcia zrobila mine jakby ja prąd porazil i się przesiadla big_smile wniosek-nie oceniaj ludzi po wyglądzie. z drugiej strony to było nieco przykre.

18

Ja mam bardzo zróżnicowane gusta muzyczne. Od poezji śpiewanej po muzykę sakralną, techno, pop, muzykę etniczną, lubię nawet niektóre kawałki disco polo.
Nie wstydzę się tego absolutnie, bo dlaczego miałabym?

19

Peacock, problem jest bardzo prosty do rozwiazania.
Musisz sie zdecydowac, co jest dla Ciebie wazniejsze: byc takim, jak myslisz ze powinienes byc, czyli sluchajacym jakiegos Pitbulla - wtedy sluchaj Pitbulla.
Czy moze wolisz sie lepiej czuc, sluchajac "nietypowo" kawalka "What a feeling"  -  wtedy sluchaj tego.

To, ze ten ostatni kawalek lepiej Cie motywuje przed pojsciem na silownie ma apropos zupelnie fizjologiczna przyczyne - rodzaj rytmu, na jakim jest oparty.
Nie jestem co prawda zadna znawczynia muzyki, tylko lubie tanczyc i sama troszeczke zajmuje sie rytmami.
Ale nie bede probowac sama tego tu wyjasniac, bo nie jestem taka mocna w tej teorii, wiem tylko z doswiadczenia na sobie o roznym dzialaniu muzyki.
Mozna znalezc literature na ten temat. Sa rozne studia na ten temat, w jaki sposob jaki rodzaj muzyki dziala na nasz uklad. Jest to tez wykorzystywane w terapiach.

Sa tez rozne systemy, ktore to wykorzystuja, zeby wlasnie wywolac pozytywny przeplyw energii.
Jednym jest na przyklad "5 rytmow" opracowanych przez Gabrielle Roth.

20

Peacock napisał/a:

Siema. Nie wiem czy ok dział ale stawiam, że tak tongue Rozkminiałem tak sobie ostatnio nad tym, że jak na to że jestem facetem, to mam całkiem dziwny gust muzyczny. I trochę się tego wstydzę, nie umiem np. w miejscach publicznych wrzucić słuchawy na uszy i słuchać na fulla moich ulubionych kawałków, bo ktoś usłyszy i mnie wyśmieje tongue A dlaczego, już tłumaczę, większość facetów umówmy się, słucha rapu, takich bardziej ostrzejszych dźwięków albo współczesnych kawałków, ewentualnie Pitbulla jakiegoś. Tymczasem ja bardzo lubię posłuchać uwaga - Britney, Meji, Rihanny, Santany. A jestem hetero, nie jakiś homiś tongue Czy ma ktoś z was, facetów, podobnie? Czy to właściwie jest normalne haha? :DD Mój gust jest mocno nietypowy? Bo z reguły to przyjęło się że faceci słuchają bardziej tego co śpiewa jakiś facet, a kobiety tego co śpiewa kobieta.

Kup sobie słuchawki dokanałowe i ciesz się muzyką. Po problemie. wink

21

Ja słucham rapu, hip-hopu, trance, techno no i rock lub jakiś hardcore, no i każdą piosnkę tak naprawdę mogę słuchać jak mi się spodoba, może być nawet Mozart jeśli mi wpadnie w ucho. wink

A co do słuchawek, polecam korkowe inaczej dokanałowe jakiejś dobrej firmy, z tym że muszą być te korki, czy tam gumeczki dobrze dopasowane do ucha, bo one najlepiej wytłumiają i mają fajny bas. No i nie trzeba słuchać na cały regulator, bo nawet jak cicho słuchamy to fajnie brzmią. A i otoczenie nie słyszy co słuchamy. Dodatkowo są zdrowsze dla słuchu niż te tradycyjne. Tylko trzeba kupić porządne, bo takie z biedronki za 20zł to pograją ze 2 miesiące i padają. Kabelki są tam tak cienkie, jak nie wiem, lubią się urywać przy mini-jacku, nawet przy tranzystorze w słuchawce raz mi się odlutował kabel. Kupiłem porządne z philipsa rok temu i grają do tej pory.
A i odradzam kupować takie słuchawki niby oryginalne od samsunga, co miesiąc wymieniałem na gwarancje, aż w końcu oddałem towar i wziąłem zwrot pieniędzy.

22

Nietypowy gust muzyczny byłby wtedy, gdybyś słuchał chorałów gregoriańskich wink

23

Nigdy nie zastanawiałam się czy ktoś ma typowy czy nietypowy gust.Raczej kategoryzuję to tak: słabiutki gust muzyczny,całkiem niezły,fenomenalny:)
Mój mąż słucha Rachmaninowa,Bacha czy Czajkowskiego.

24

myrtle napisał/a:

Nietypowy gust muzyczny byłby wtedy, gdybyś słuchał chorałów gregoriańskich wink

Ja słucham...

25

Małpa69 napisał/a:
myrtle napisał/a:

Ja słucham...

Ja też... A do tego radzieckich pieśni wojennych...

Peacock, co komu do Twojego gustu muzycznego? To jest TWÓJ gust. A gust nie podlega dyskusji. Jak dla mnie to możesz słuchać i Fasolek, bylebyś nie robił tego zbyt głośno siedząc obok mnie w tramwaju...

26 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-10-18 22:19:41)

Dla mnie to też nie jest nietypowy gust muzyczny. Wcale nie jest tak, że faceci słuchają facetów, a kobiety kobiet. Ja słucham bardzo różnie, a lubię pop, R&B, rock itp, a mój facet też różnie, a nawet i częściej kobiet, bo tak mu się podobają te piosenki po prostu. Przez niektóre słuchawki słychać czego ktoś słucha, ale w większości chyba nie wink Nie sądzę, by to był wielki problem z tym. Wydaje mi się wręcz, że większość sytuacji, gdy słychać czego ktoś słucha polega też na tym, że niektórzy słuchają bardzo głośno. No, ale wtedy to niszczą sobie słuch naprawdę mocno, tak lepiej nie słuchać, zwłaszcza, że są właśnie tacy z wiecznie słuchawkami na uszach i tak głośno, no niezdrowe, lepiej o tym pomyśleć za młodu, by potem słuch za szybko nie dokuczał. No, a słuchać na średniej głośności, w dobrych słuchawkach najlepiej. Ja na razie jak mam słuchawki to te do ucha, ale rzadko teraz słucham, a jak kiedyś będę chciała częściej, to chyba sobie kupię te większe na uszy, bo chyba są lepsze dla słuchu. Wiadomo w pewnym stopniu zawsze to wpływ ma, ale chyba nieco mniejszy one mają.

Gojka, no widzisz, a ja tego tak nie oceniam. Dla mnie nie ma lepszego czy gorszego, każdy ma swój i nie uważam, że powinno się po tym oceniać...

27 Ostatnio edytowany przez myrtle (2015-10-24 17:44:55)

vinnga napisał/a:
Małpa69 napisał/a:
myrtle napisał/a:

Ja słucham...

Ja też...

Ja też wink Nietypowy nie znaczy zły.

28

Nie masz imo nietypowego gustu. Mezczyzni rowniez sluchaja kobiet. Gdybym ja wypisala czego slucham, to pewnie 90% osob tutaj nie wiedzialo by ze tacy wykonawcy/zespoly istnieja big_smile.

lilly25 napisał/a:

Nie masz imo nietypowego gustu. Mezczyzni rowniez sluchaja kobiet. Gdybym ja wypisala czego slucham, to pewnie 90% osob tutaj nie wiedzialo by ze tacy wykonawcy/zespoly istnieja big_smile.

W moim skromnym przypadku, byłoby podobnie smile Ogólnie, bardziej preferuję wokale kobiece. Swoich gustów muzycznych/filmowych/innych nie powinniśmy się wstydzić. Są nasze smile

30

Czarna Kotka
Mąż pewnie słuchał audycji Tomka Beksińskiego?
"Camouflage" z plyty "The big heat"?

31

To dobrze, że jak słuchasz muzyki nie dajesz na full bo to może prowadzić do uszkodzenia słuchu. Przestań więc się przejmować, że coś z tobą nie tak bo nie ma czym i pozostań przy niskim natężeniu dźwięku w trosce o dobry słuch.

32

Nietypowy, nietypowy - każdy z nas jest przecież nietypowy big_smile

Ja dzisiaj słuchałem Arkony (rosyjski folk metal), Eminema, (rap), Green Day (punkrock), Heavenly (power metal), Scatman Johna (jazz/pop) i ścieżki dźwiękowej z anime Naruto.

Słuchanie tej muzyki sprawiło mi wielką przyjemność i tylko to jest dla mnie istotne smile

I tak trzeba do tego podchodzić, bo to muzyka jest dla nas, a nie my dla niej. big_smile

33 Ostatnio edytowany przez adiafora (2015-10-28 00:48:25)

aha, znaczy się nie jestem homiś (cóż za czuła nazwa:-)) bo często lubię sobie posłuchać Iron Maiden i AC/DC :-D

34

truskaweczka19 napisał/a:

Gojka, no widzisz, a ja tego tak nie oceniam. Dla mnie nie ma lepszego czy gorszego, każdy ma swój i nie uważam, że powinno się po tym oceniać...

Mam wykształcenie muzyczne i trudno mi nie oceniać muzyki w ten sposób smile

35

Dla mnie ktos ma dobry gust muzyczny jezeli w tym natloku dzwiekow jakie teraz sa dostepne od reki potrafi znalezc prawdziwe perly posrod halasu.

Nie jest sztuka zasluchiwac sie Mozartem czy Iron Maiden big_smile Sztuka jest dostrzec fakt ze taki M. J. zasadniczo swoim muzycznym geniuszem nie ustepowal Mozartowi smile Dobry gust muzyczny nie jest rowny snobizmowi big_smile
Sluchanie muzyki plemiennej Aborygenow zamiast Debussego wcale nie oznacza gorszego gustu - wazne jest by sluchac i wybierac swiadomie wink

36

Iceni napisał/a:

Dla mnie ktos ma dobry gust muzyczny jezeli w tym natloku dzwiekow jakie teraz sa dostepne od reki potrafi znalezc prawdziwe perly posrod halasu.

Nie jest sztuka zasluchiwac sie Mozartem czy Iron Maiden big_smile Sztuka jest dostrzec fakt ze taki M. J. zasadniczo swoim muzycznym geniuszem nie ustepowal Mozartowi smile Dobry gust muzyczny nie jest rowny snobizmowi big_smile
Sluchanie muzyki plemiennej Aborygenow zamiast Debussego wcale nie oznacza gorszego gustu - wazne jest by sluchac i wybierac swiadomie wink

Hmmm,ale kto i na jakiej podstawie ocenia,że ktoś ma "dobry" albo "zły" gust muzyczny ?

37

gojka102 napisał/a:

No ok, ale co innego ocenianie muzyki, a co innego wartościowanie osób po tym co słucha, dla mnie to różnica.

38

Ja też lubię piosenki z kobiecym wokalem. To jeden z moich ulubionych kawałków ever

39

gojka102 napisał/a:

No ok, ale co innego ocenianie muzyki, a co innego wartościowanie osób po tym co słucha, dla mnie to różnica.

A wskażesz może gdzie ja wartościowałam kogokolwiek?

Posty [ 39 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Nietypowy gust muzyczny

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024