rodzice ciągle się kłócą-co na to dziecko??? co lepsze dla dziecka??? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » rodzice ciągle się kłócą-co na to dziecko??? co lepsze dla dziecka???

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez MagdaZ (2010-01-05 17:44:08)

Temat: rodzice ciągle się kłócą-co na to dziecko??? co lepsze dla dziecka???

proszę poradźciie mi co jest lepsze dla dzieci 9 i 5 lat gdy ich rodzice ciągle się kłócą(przy dzieciach oczywiście) w tym związku już nie ma miłośći to coś wygasło. są tylko złośliwości z jej strony. on chce odejść ale strasznie kocha dzieci. ona boi sie ze sobie nie poradzi i mu grozi ze jesli odejdzie to nigdy juz ich nie zobaczy ale nie zmienia swojego zachowania względem partnera. ciągłe pretensje, oskarżenia niezadowolenie.
ja wiem ze dzieci powinny mieć ojca ale w tej rodzinie i tej sytuacji jakkolwiek by nie było jest  źle. jeśli on odejdzie popadnie w ciężką depresję. bo ona napewno ograniczy mu kontakt z dziecmi jesli wogóle nie oddizoluje ich od niego. napewno tez nastawi je przeciwko niemu. jesli zostanie dla tch dzieciaków to grozi mu nerwica i zawal. już jest przez to strasznie nerwowy, ma częste skoki ciśnienia.bo ona go wykancza psychicznie. a chory znerwicowany ojciec to też nie jest dobry. co robić w takiej sytuacji gdy z nia nie da się dogadać. ona nie widzi w niczym swojej winy. macie jakis pomysł zeby rozwiazać te sytuację???

mmaaggddaa napisał/a:

Jakie sa zagrożenia dla małoletniego dziecka jeśli wzrasta ono w atmoswerze stałych kłótni, nieporozumień i spięć.przy rodzicach którzy nie potrafia się ze sobą w żaden sposób porozumieć??? co sie dezieje w jego głowie?? jak krztałtuje się jego psychika??? jak wytłumacyć dziecku ewentualne rozstanie rodziców?????

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: rodzice ciągle się kłócą-co na to dziecko??? co lepsze dla dziecka???

Tu przede wszystkim nie powinno chodzić o nerwicę ojca czy matki, tylko DZIECI. Słuchanie wiecznie kłócących się rodziców do dla dzieci dramat, odbija się to na ich psychice i najczęściej również na całym ich dorosłym życiu. Tacy rodzice to parszywi egoiści i powinni się rozejść przynajmniej dla dobra dzieci, które nie są niczemu winne. Lepiej mieć ojca i matkę oddzielnie i widywać jedno z nich rzadziej, niż mieszkać w takim piekle.
A co do utrudniania ojcu kontaktu z dziećmi - takimi sprawami zajmuje się sąd.

3

widzę, że zdecydowanie bierzesz jego stronę czyli jesteś mu pewnie bliższa niż jej. nie zawsze jest tak, że wina leży po jednej stronie. to fakt, że ktoś może byc wredny, ale błąd drugiej strony może polegac na spolegliwości. myślę, że dopóki obydwoje nie zjednoczą swoich sił, by zrobic coś dla dobra dzieci to trudno będzie im pomóc z zewnatrz związku i rzeczywiście ucierpią na tym przede wszystkim dzieci. jeżeli ktoś decyduje się na założenie rodziny to jest za nią już zawsze odpowiedzialny. tworząc rodzinę nie można tylko z niej brac, ale przede wszystkim trzeba dawac. jeżeli sami nie usiądą do rozmowy i porozumienia to myślę, że może im pomóc tylko specjalista (terapia), jednakże żadna nawet najlepsza fachowa pomoc nie przyniesie pożądanego efektu jeżeli obydwoje nie będą chcieli w niej brac udziału. co ich ze sobą połączyło? co sprawiło, że to coś ich już razem nie trzyma? może powinni spędzic trochę czasu tylko ze sobą z dala od codzienności, żeby spróbowac czy może się uda. powinni przede wszystkim patrzec na dobro dzieci, a jeśli do nich to nie dociera to znaczy, że sami są niedojrzałymi i egoistycznymi szczeniakami. jeżeli nie ma szans na normalne życie tego związku to nie ma co na siłę sklejac. nie ma co zadręczac się życiem w toksycznych układach a czasem życie osobno daje więcej korzyści dla wszystkich. jednakże w tej sytuacji też obydwoje powinni myślec przede wszystkim o dzieciach. to oni siebie tracą a nie dzieci rodziców. jeśli to do nich nie dociera to patrz jak wyżej i wogóle nie zasługują na miano rodziców. bez względu na to co postanowią nie powinni kłócic się w obecności dzieci i echo niesnasek nie może niszczyc życia tym, których podobno obydwoje kochają...

4

Ruda Punk napisał/a:

Może napiszę Ci coś, jako córka szczęśliwie rozwiedzionych...
Smutno mi to pisać, ale dzieci wychowane w atmosferze kłótni cierpią STRASZLIWIE. Mój brat (wówczas 11l.) z powodu ciągłych kłótni rodziców przez pół roku stanowczo odmawiał chodzenia do szkoły i nie była to jego złośliwość czy próba wpłynięcia na rodziców, tylko spowodowane stresem problemy emocjonalne.

Nie ma sensu zostawać razem "dla dobra" dziecka. Najlepiej dla jego dobra się rozstać(nie ma co zwlekać, jeśli rodzice potem się zejdą i pogodzą, to tylko dodatkowo uszczęśliwi pociechę). Przy rozstaniu należy mówić dziecku przy każdej możliwej sposobności, że nadal ma DWOJE rodziców, że oboje nadal je kochają i że rozstają się ze sobą, a nie z nim. Jeśli drugi rodzic nie jest ewidentnie niebezpieczny, należy mu pozwolić na regularne odwiedzanie dzieci. (Np.  nasz ojciec przychodzi do nas do domu kiedy mama jest w pracy, co jakiś czas brat jeździ do niego)

5

Co do opini MagdaZ

W zupełności sie zgadzam.

Jestem 22 letnim ojcem półtorarocznej corki. 
Z  partnerka sie nie dogadujemy a jesli tak to jest po zgodzie jakies 2 moze 3 miesiace kiedy dochodzi do sprzeczki jedno drugiemu odpuszczalo ale po upływie czasu to narastało i byly wielkie awantury...  wkoncu doszliśmy do porozumienia  i roztalismy sie. Ja dalej twierdze ze bedzie tak lepiej po mimo ze gryzie mnie to ze obiecywałem ze przetrfamy wszystko itd lecz zrozumiałem ze dziecko bedzie mniej skrzywdzona niz na sile udawac rodzine... po tygodniu partnerce sie odwidzialo i twierdzi ze lepiej dla dziecka stworzyc ta rodzine zeby sprobowac jeszcze taz itd... ( te jeszcze raz bylo juz nie jedno krotnie)  i wiem ze jak sie zejdziemy to i tak jedno drogiemu po jakims czasie nie ustąpi powinnismy rozmawiac nie ukrywać pewnych rzeczy ale jedno drugiego w zajemnoscia sie boji reakcji partnera i nie zaczyna  rozmow ze wzgledu na córeczkę a pozniej  tak jak juz pisalem jest wielka awantura. Powiedzcie mi czy dobrze robie ze nie zgadzam sie na zejście...   z corka sie staram widywać codziennie utrzymywać kontakt na ten miesiac wysłałem dla byłej  partnerki troche kasy na mala i jak mam jak to dokupię pare innych rzeczy

6

Wg mnie podjąłeś dobrą decyzje (piszę z perspektywy dziecka, którego rodzice zdecydowanie zbyt długo zwlekali z rozwodem). Lepszy ojciec trochę mniej obecny, ale poświęcający dziecku więcej uwagi niż fizycznie obecny, ale podminowany i zajęty kłótniami.

7

Mlody ojciec napisał/a:

Co do opini MagdaZ

W zupełności sie zgadzam.

Jestem 22 letnim ojcem półtorarocznej corki. 
Z  partnerka sie nie dogadujemy a jesli tak to jest po zgodzie jakies 2 moze 3 miesiace kiedy dochodzi do sprzeczki jedno drugiemu odpuszczalo ale po upływie czasu to narastało i byly wielkie awantury...  wkoncu doszliśmy do porozumienia  i roztalismy sie. Ja dalej twierdze ze bedzie tak lepiej po mimo ze gryzie mnie to ze obiecywałem ze przetrfamy wszystko itd lecz zrozumiałem ze dziecko bedzie mniej skrzywdzona niz na sile udawac rodzine... po tygodniu partnerce sie odwidzialo i twierdzi ze lepiej dla dziecka stworzyc ta rodzine zeby sprobowac jeszcze taz itd... ( te jeszcze raz bylo juz nie jedno krotnie)  i wiem ze jak sie zejdziemy to i tak jedno drogiemu po jakims czasie nie ustąpi powinnismy rozmawiac nie ukrywać pewnych rzeczy ale jedno drugiego w zajemnoscia sie boji reakcji partnera i nie zaczyna  rozmow ze wzgledu na córeczkę a pozniej  tak jak juz pisalem jest wielka awantura. Powiedzcie mi czy dobrze robie ze nie zgadzam sie na zejście...   z corka sie staram widywać codziennie utrzymywać kontakt na ten miesiac wysłałem dla byłej  partnerki troche kasy na mala i jak mam jak to dokupię pare innych rzeczy

Rozwód czy rozstanie rodziców, jest dla dzieci zawsze stresującą sytuacją. Zarówno dla dorosłych dzieci, nastolatków, ale najbardziej dla maluchów. Dziecko nie rozumie, co się dzieje, czemu rodzice krzyczą na siebie nieustannie. Może to doprowadzić do lęków, moczenia nocnego. Dziecko może też obwiniać siebie, że to przez niego tak się dzieje. Chyba dla wszystkich rodziców najważniejsze jest dobro dziecka. Uważam, że nie można budować nic na siłę. Oczywiście można starać się naprawiać relacje z partnerem. Ma pan rację, dziecko może na początku nie zauważy, że coś jest nie tak, że rodzice tylko "udają rodzinę", ale jednak szybko się zorientuje, że coś jest na rzeczy. A państwo będą tylko sfrustrowani i będą na sobie wyładowywać niezadowolenie ze swojego życia. Moim zdaniem w takiej sytuacji najlepiej usiąść z matką dziecka i na spokojnie porozmawiać. O tym co się udało, co nie, co zrobić, żeby dziecko w jak najmniejszym stopniu odczuło Wasze rozstanie. Najważniejsze, dojść do porozumienia, nie kłócić się przy córeczce. Dzieci rozumieją więcej niż się nam wydaje. Wyczuwają stres, zdenerwowanie. Bardzo dobrze, że stara się pan jak najwięcej czasu poświęcać małej. Dziecku potrzebni są oboje rodzice. Szczególnie teraz, gdy poznaje świat. Będąc otoczona miłością i ciepłem zarówno mamy jak i taty, nie straci tego co mogłaby stracić tkwiąc w domu gdzie nieustannie toczy się wojna domowe. Pozdrawiam ciepło Pana i trzymam kciuki.

8

hello,
Witam drodzy to jest moja przyjemność kontaktu z Tobą, czy możesz wrócić do mnie poprzez mój e-mail  dla dalszego communication.Thanks.Nelly.

9

hello,
Witam drodzy to jest moja przyjemność kontaktu z Tobą, czy możesz wrócić do mnie poprzez mój e-mail  dla dalszego communication.Thanks.Nelly.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » rodzice ciągle się kłócą-co na to dziecko??? co lepsze dla dziecka???

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024