Dwulatek nie mówi - pomocy! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Dwulatek nie mówi - pomocy!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

1 Ostatnio edytowany przez olcia_888 (2015-08-24 14:46:21)

Temat: Dwulatek nie mówi - pomocy!

Witam. Mój synek za 2 tygodnie skończy dwa latka. Mam z nim problem, ponieważ nic nie mówi. Ani mama, ani tata, praktycznie nic. Jedyne co udaje sie z niego wyciągnąć to słowo : trzy. Gdy np. trzyma w rączce kredki, a ja zapytam ile masz kredek to odpowie trzy. Gdy idzie po schodkach to je liczy trzy trzy trzy. ( w jego wykonaniu brzmi to bardziej tsi ) do taty nie zwraca sie tata, ale gdy sie go poprosi to powie tatatatata. Ostatnio na kota kilka razy powiedział Ko. Dziecko patrzy mi w oczy, wykonuje polecenia typu zgaś telewizor i przyjdź na gore, daj rączkę, daj buziaka, pokaz oko, nosek, włoski, chodź na obiad itp. Generalnie gdy czegoś mu zabraniam czasem sie posłucha czasem nie, bardziej słucha sie taty. Ale lubi sie bawić w akuku, bawi sie piłeczkami, rysuje, układa wieże z klocków. Nie ma problemów z jedzeniem, spaniem. Nie chce mi sie wierzyć, ze to autyzm. Synek nie lubi za bardzo gdy ktoś przychodzi do domu, ale myśle ze jest to związane z tym ze często go zostawialiśmy podczas wyjazdów i boi sie ze go zostawimy ponownie. Lubi dzieci, czasem do nich podchodzi i chce zrobić cacy albo przytulić.
Dorosłych juz nie bardzo poza mną i mężem. Synek pokazuje paluszkiem gdy coś chce dostać lub pokazuje żeby mi coś pokazać. Lubi być doceniany, patrzy czy podoba mi sie gdy tańczy lub zjeżdża na zjeżdżalni i chce żebym biła mu brawo. Sam tez sobie często bije brawo i robi cacy gdy jest grzeczny. Poza brakiem mowy nie zauważyłam nic niepokojacego. Coprawda nie zawsze reaguje na swoje imię, tzn gdy zawołałam Michał chodź do mnie to przyjdzie, a gdy powiem tylko Michal to nie zwraca uwagi często. Czy któraś z was miała podobnie ze swoimi dziećmi lub znacie przypadki ze dziecko nie mówi tak długo? Syn mojej siostry zaczął mowić gdy miał 2 lata i 3 miesiące, moze jeszcze poczekać ? Czy oglądanie bajek opoźnia rozwój mowy ? Moje dziecko je bardzo lubi. Proszę o rady i pomoc. Dodam jeszcze, ze dziecko jest bardzo sprawne ruchowo, szybko biega, wspina sie i bawi na placu zabaw, szybko zaczął siedzieć i chodzić. Lubi ruch.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dwulatek nie mówi - pomocy!

A może pójdz do lekarza, do jakiejś poradni? Niech określa, czy to się mieści w normie czy też nie.

3

rossanka napisał/a:

A może pójdz do lekarza, do jakiejś poradni? Niech określa, czy to się mieści w normie czy też nie.

Za niedługi czas czeka mnie bilans dwulatka, także z pewnością podzielę sie z pediatrą moimi obawami. Po prostu chciałabym wiedzieć czy któraś z was spotkała sie z taka sytuacja że dziecko dwuletnie praktycznie nie mówi...

4

Swoich dzieci nie mam, ale ostatnio słyszałam rozmowę kilku matek i właśnie mówiły dwie, że ich 2,5 roczne dzieci nie mówią i to podobno nie tak rzadko się zdarza. W rodzinie też tak bywało.

Oczywiście zapytaj lekarza, ale nie martw się na zapas.

5

Spoko, nie panikuj-poczekaj jeszcze-moj najmlodszy tez nie garnal sie do gadania co w porownaniu z najstarszym moglo przerazac bo pieknie mowil gdy mial poltora roku. Ma dziecko jeszcze czas zwlaszcza,ze rozwija sie jak trzeba. Czlowiek to nie maszyna, kazdy jest inny i nie patrz na tabele, statystyki bo Twoje dziecko rozwija sie we wlasnym tempie.Zeby tez roznie dzieciom rosna-jedne juz w 4-tym m-cu maja a inne po roku jeszcze nic. Tak,ze spoko smile

6

Ograniczenie oglądania bajek jest bardzo dobrym pomysłem. Bo to jest takie "bierne" uczenie się, nie wymagające interakcji. Bo co, z telewizorem sobie dziecko pogada?
Staraj się dużo do dziecka mówić. Mów co robisz, co widzisz, co czujesz, co Cię denerwuje itp. Czytaj mu książeczki, opowiadaj bajki, zdarzenia. Zachęcaj do naśladowania dźwięków. To wszystko sprzyja rozwojowi mowy.
No i nie przejmuj się. Dwulatek ma pełne prawo jeszcze nie mówić. Każde dziecko rozwija się swoim tempem i podejrzewanie na tej podstawie autyzmu jest moim zdaniem absurdem. Już prędzej podejrzewałabym problemy ze słuchem, ale piszesz, że syn reaguje na polecenia i na wołanie go. Po prostu spokojnie poczekaj a fora i poradniki co dziecko powinno robić w jakim wieku wyrzuć jak najdalej smile

7 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-08-24 17:44:16)

U chlopców późne rozpoczęcie mówienia jest czymś często spotyknym (nawet do 3-4 roku życia).Syn mojej kuzynki zaczął mówić dopiero  kilka miesięcy po 3 urodzinach, za to pełnymi wyrazami, zupeelnie pominął etap gaworzenia i dzwiekonasładownictwa, żadnego da-da-da, ko-ko-ko, muuu itp.  Od razu było daj (i "daj" było jego pierwszym słowem), nie, mama i "Kuba szeka" (Kuba to jego brat, który bawił się z nim udając psa)
Tak po prostu pewnego dnia zaczal mówić i już.   

A teraz ma lat kilkanaście i trzaska olimpiady matematyczne big_smile

8

spokojnie zacznie mówić moja córka zaczęła tak więcej mówić koło 3 lat teraz ma prawie 4 i ładnie mówi.

9

Mój synek za ponad dwa miesiące skończy dwa lata i też nie mówi. Mówi jedynie: "nie" i "iś" co oznacza miś. Też się trochę niepokoję, bo na placu zabaw spotykam maluchy, które już całkiem dużo słówek mówią w tym wieku.

10

Nie ma się czym niepokoić. Mój syn ma 2,5 roku i nie mówi zbyt dużo. Kilkanaście słów, wyrazów jeszcze nie łączy, no chyba, że przypadkiem.
Lekarka twierdzi, że to jest normalne, że chłopcy zaczynają mówić później i niepokoić się można dopiero po 4-tym roku życia.

11 Ostatnio edytowany przez smallangel (2015-08-30 20:28:06)

olcia_888 napisał/a:
rossanka napisał/a:

Za niedługi czas czeka mnie bilans dwulatka, także z pewnością podzielę sie z pediatrą moimi obawami. Po prostu chciałabym wiedzieć czy któraś z was spotkała sie z taka sytuacja że dziecko dwuletnie praktycznie nie mówi...

Cynicznahipo napisał/a:

Nie ma się czym niepokoić. Mój syn ma 2,5 roku i nie mówi zbyt dużo. Kilkanaście słów, wyrazów jeszcze nie łączy, no chyba, że przypadkiem.
Lekarka twierdzi, że to jest normalne, że chłopcy zaczynają mówić później i niepokoić się można dopiero po 4-tym roku życia.

Lekarze to są od leczenia chorób.
Od wiedzy na temat rozwoju mowy dziecka - jest logopeda.
Szlak mnie trafia gdy słyszę (jestem logopedą), jak lekarze tak mówią. Nie znają się więc niech nie udają, że się znają i ocenę rozwoju mowy pozostawią logopedom.

Autorko wątku - nie bój się konsultacji z logopedą ( w poradni psychologiczno-pedagogicznej czy też prywatnie).
Proponuje byś się wybrała.
Bez nerw - logopeda zbierze wywiad na temat ciąży, porodu i dotychczasowego rozwoju dziecka, oceni jego mowę i motorykę narządów mowy.
I na tej podstawie podejmie decyzje, co dalej robić.
Mamy będą Cię tylko USPOKAJAĆ (co widać wyżej).
A może być to naprawdę głębszy problem.

12

Rozważałam wizytę u logopedy, ale pediatra mi odradziła.
Ja nie jestem lekarzem, więc ufam lekarce, która ma dobrą opinię.

13

Wiadomo, każdy jest inny, rozwija się swoim tempem, ale uważam że jeśli coś nas niepokoi w rozwoju dziecka, warto wybrać się do specjalisty, chociażby po to żeby nas uspokoił. Szczególnie  jeśli rzeczywiście jest jakiś problem to im szybciej się zacznie działać tym lepiej.

14

Cynicznahipo napisał/a:

Powtarzam jeszcze raz - lekarze są od leczenia chorób i tu żadna nawet dobra opinia lekarza nie ma znaczenia.
Od wiedzy na temat rozwoju mowy dziecka - jest specjalista, logopeda.

15 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-08-30 22:32:09)

smallangel napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Powtarzam jeszcze raz - lekarze są od leczenia chorób i tu żadna nawet dobra opinia lekarza nie ma znaczenia.

Niech sobie będzie! Czy ja to neguję?

Chodziło mi tylko o to, że czasem warto poczekać parę miesięcy.
Jakby człowiek z każdą pierdołą latał po specjalistach, to by zbankrutował.

16

Zaczęłam mówić dopiero jak miałam trzy lata, co ciekawe od razu pełnymi zdaniami, widocznie nie czułam potrzeby komunikowania się słowami, nie miałam żadnych problemów rozwojowych, a z polskiego byłam świetna wink

17

Cynicznahipo napisał/a:
smallangel napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Zgadzam się z Toba cynicznahipo u mnie było tak samo rodzinny lekarz mnie uspokajał ma poczekać parę miesięcy i ruszy a jak nie do dopiero iść do logopedy dziecko ma czas do 4 lat

18 Ostatnio edytowany przez Summerka (2015-09-01 07:18:49)

Jestem tego samego, co zdania, co bbasia. Trzeba zadbać o rozwój mowy. Dużo rozmawiać i bawić  się z dzieckiem. Na razie trudno zawyrokować , co i jak. Dopiero w zabawach można zaobserwować czy mogą być w przyszłości jakiekolwiek problemy. Słuchanie krótkich wierszy, takich, żeby dziecko mogło powtórzyć jakieś słowo, nucenie prostych piosenek, oglądanie obrazków z pytaniami, jak pies szczeka, jak kot miauczy itp powinno dać efekty. Czasem dziecko nie ma potrzeby mówić i trzeba stworzyć taką sytuację, żeby coś powiedziało. Myślę, że  zamiast pokazywania powinno się je uczyć, by cokolwiek się odezwał, jeśli coś chce i wtedy podać.

19 Ostatnio edytowany przez smallangel (2015-09-01 11:21:29)

Cynicznahipo napisał/a:
smallangel napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:

Przekazujesz mało rzetelne informacje. I w tym cały problem.

Nie zbadawszy dziecka - wypowiadasz/wypowiadacie (większość tu piszących), że nie ma czym się martwić.
A jak jest?
To co wtedy?
Nawet gdyby doszło do jakiegoś uszkodzenia, to jest w wieku gdzie mózg jest plastyczny i dobrze jest go stymulować.

Poradnie psychologiczno - pedagogiczne są bezpłatne, żadnych kosztów.
Dobrze wybrać się na konsultacje - i mieć spokojną głowę.
Bo problemu może nie być, a może i być.
A tego rodzinny lekarz nie zbada.
Bo nie posiada na ten temat wiedzy.

20 Ostatnio edytowany przez smallangel (2015-09-01 11:18:41)

Summerka napisał/a:

Jestem tego samego, co zdania, co bbasia. Trzeba zadbać o rozwój mowy. Dużo rozmawiać i bawić  się z dzieckiem. Na razie trudno zawyrokować , co i jak. Dopiero w zabawach można zaobserwować czy mogą być w przyszłości jakiekolwiek problemy. Słuchanie krótkich wierszy, takich, żeby dziecko mogło powtórzyć jakieś słowo, nucenie prostych piosenek, oglądanie obrazków z pytaniami, jak pies szczeka, jak kot miauczy itp powinno dać efekty. Czasem dziecko nie ma potrzeby mówić i trzeba stworzyć taką sytuację, żeby coś powiedziało. Myślę, że  zamiast pokazywania powinno się je uczyć, by cokolwiek się odezwał, jeśli coś chce i wtedy podać.

W większości się zgodzę.
Czasami jest obniżona motoryka narządów mowy i ją należy rozruszać.
I wtedy poleci.

21

smallangel napisał/a:

I to jest najwiekszy blad wspilczesnej medycyny i nauk pokrewnych.
Czlowiek to CAŁOŚĆ i nie sklada sie z pojedynczych elementow.

Do specjalisty idzie sie, kiedy jest PROBLEM, a nie żeby ten problem na siłę wyszukać. Pediatra na podstawie swojego doswiadczenia i obserwacji rozwoju setek dzieci jest w stanie po konsultacji z rodzicem wyłapywać anomalie i na tej podstawie ocenić, czy dziecko potrzebuje specjalisty i jakiego.

Bo problemy z mową to może mieć z dziesięciu różnych powodów.
A chyba kazdy podręcznik traktujacy o rozwoju dzieci podkresla te roznice - chlopcy zaczynaja mowic POZNIEJ niz dziewczynki.

22

Żaden lekarz (normalny) nie uzna za problem tego że dziecko mające 2 lata nie mówi. Oczywiście można iść i się szlajać po lekarzach tylko po co? To normalne i lekarz też uzna to za normalne, nie będzie robił całej sterty badań dopóki wszystko mieści się w normie.

23

olcia_888 napisał/a:

Po prostu chciałabym wiedzieć czy któraś z was spotkała sie z taka sytuacja że dziecko dwuletnie praktycznie nie mówi...

Tak, moje dziecko smile. Zaniepokojona konsultowałam się nawet (miałam taką okazję) w Centrum Zdrowia Dziecka, gdzie usłyszałam, że jeśli maluch wydaje jakiekolwiek dźwięki (choćby monosylaby), usiłuje wydobywać z siebie pierwsze, pojedyncze słowa, reaguje na polecenia, to mam się absolutnie nie niepokoić. Gdyby jednak w wieku trzech lat sytuacja nie uległa poprawie, wtedy trzeba będzie już reagować. I rzeczywiście - kilka miesięcy poźniej moje dziecko zaczęło mówić - wtedy już bardzo szybko i bardzo dużo. Tak mu zresztą zostało do dzisiaj wink.

24 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2015-09-02 06:54:54)

smallangel napisał/a:
Cynicznahipo napisał/a:
smallangel napisał/a:

Przekazujesz mało rzetelne informacje. I w tym cały problem.

Nie zbadawszy dziecka - wypowiadasz/wypowiadacie (większość tu piszących), że nie ma czym się martwić.
A jak jest?
To co wtedy?
Nawet gdyby doszło do jakiegoś uszkodzenia, to jest w wieku gdzie mózg jest plastyczny i dobrze jest go stymulować.

Poradnie psychologiczno - pedagogiczne są bezpłatne, żadnych kosztów.
Dobrze wybrać się na konsultacje - i mieć spokojną głowę.
Bo problemu może nie być, a może i być.
A tego rodzinny lekarz nie zbada.
Bo nie posiada na ten temat wiedzy.

Napisałam, że nie należy panikować, bo dzieci zaczynają mówić różnie, to kwestia indywidualna.
Nie wciskaj mi słów, których nie napisałam i nie demonizuj moich postów, proszę.

25 Ostatnio edytowany przez facetJAKwielu (2015-09-02 08:23:15)

Nasza córka ma prawie dwa lata i dwa miesiące i także nie mówi, nie panikujemy. inne dzieci zaczęły chodzić w wieku około roku, a ona siedem miesięcy później, ale jak zaczęła tuptać, to zapragnąłem aby trochę zwolniła.

Poza tym, jest bystra, rozumie wszelkie polecenia, nauka siusiania na nocniczku przebiega poprawnie, jest w grupie opieki maluchów w przedszkolu i nie ma z nią żadnych problemów. Mniej książek i porad internetowych, a więcej spokoju zalecam.

26

Moja starsza corka bardzo mało mowila w wieku dwóch lat, pojedyncze wyrazy. Kiedy na poważnie zaczelismy się tym martwic, cos się ruszylo, i było ok.
A nawet - obecnie czasem mam wrazenie, ze mowi zbyt dużo..;)

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Dwulatek nie mówi - pomocy!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024