Czy ktoś z obecnych tu osób budował dom dla swojej rodziny
czy udalo się przewidzieć koszty i jakie wybraliście metraż?
Może ktoś marzy o domu? ale uważa że to nie osiągalne?
zapraszam do dyskusji ![]()
Dla mnie własny dom to moje wielkie marzenie ![]()
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Budowa domu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś z obecnych tu osób budował dom dla swojej rodziny
Może ktoś marzy o domu? ale uważa że to nie osiągalne?
zapraszam do dyskusji ![]()
Dla mnie własny dom to moje wielkie marzenie ![]()
Metraż zależy od ilości osób, które mają w nim zamieszkać.
Moja 60 letnia kuzynka wróciła z zagranicy po kilkunastu latach pracy tam.
Ma zamiar wybudować sobie dom o powierzchni ok. 60 m 2. Jednokondygnacyjny,
Jest samotna, wystarczy jej kuchnia, łazienka, 2 pokoiki/ sypialnia i gościnny/ i coś w rodzaju składziku- spiżarni.Wewnątrz domu będzie też kotłownia z piecem CO na węgiel. Z możliwością zamiany na ogrzewanie elektryczne.
Dach dwuspadowy, materiały ze średniej półki, ma zamiar korzystać z wyprzedaży glazury, paneli, wykładzin podlogowych.
Nie będzie oszczędzać jedynie na ociepleniu ścian i stropu/dachu, oknach bo to ważne aby za ogrzewanie zbyt wiele nie płacić potem.
Myśli też o solarach na ciepłą wodę przez kilka miesięcy w roku.
Według jej wyliczeń budowa zamknie się w granicach 150 000zł. działkę uzbrojoną /wodociąg, kanalizacja, prąd/już ma.
Nie udało się, wszystko wyszło w praniu. Za niektóre rzeczy udało się zapłacić mniej, za inne musieliśmy zapłacić więcej niż się spodziewaliśmy. Najdroższe było urządzenie domu, no i działka. Samo wybudowanie w porównaniu z tymi dwiema rzeczami to był pikuś.
A ile trwalaby ta budowa?
My mielismy zaczac budowe w przyszlym roku ale zaczniemy za dwa lata, dzialke mamy od moich rodzicow, niestety wszystko bardzo duzo kosztuje, plany budowy, materialy, robocizna... architekt to znajomy wiec to lepiej
My mamy już działkę, ogrodziliśmy ją. Mamy projekt i jesteśmy na etapie załatwiania dokumentów, projekt to ok 120m2 razem z tarasem, dom z poddaszem. Myślimy że ok 100 tys powinno nam starczyć na materiały i wykończenie wnętrz, nie liczymy robocizny bo robimy prawie wszystko sami. Ale mam tez obawy co będzie jak przekroczy nam budżet
chcemy zacząć budowę wczesną wiosną i na koniec lata mieć już parter do użytku, zamieszkać tam i wtedy na miejscu robić poddasze i garaż
Kolega postawil dom, jeszcze w nim nie mieszka bo jest jeszcze duzo do zrobienia, narazie wyszlo go to ok. 250 tys.
Myślimy że ok 100 tys powinno nam starczyć na materiały i wykończenie wnętrz, nie liczymy robocizny bo robimy prawie wszystko sami. Ale mam tez obawy co będzie jak przekroczy nam budżet.
100 tysięcy złotych na materiały i wykończenie 120-metrowego domu??? Nierealne.
Kiedy robiłam szacunkowe wyceny budów, to liczyliśmy (ja wstępnie, a analityk zatwierdzał) najmniej, bo to oczywiście zależy od standardu i kosztów robocizny, 2 tysiące złotych za metr kwadratowy powierzchni użytkowej. Nawet jeśli zeszlibyście poniżej tej kwoty, to założony budżet wciąż będzie mocno przekroczony.
50 tysięcey, postawienie stanu surowego + 50 wykończenie parteru zrobienie kuchni, lazienki, pokoju, salonu * inne drobne wydatki
Policzylismy że powinno starczyć
100 tys planujemy wziąć kredytu
+ do tego mamy na sprzedaż mieszkanie w miecie za które dopełnimy całość ![]()
A widzisz, to trochę zmienia postać rzeczy, wcześniej o tym mieszkaniu nie wspomniałaś. W każdym razie jeśli będziecie brać kredyt na budowę domu, to przed udzieleniem go analityk bankowy (lub rzeczoznawca) dokona wyceny szacunkowych kosztów całej budowy.
Wracając jednak do Twojego pytania z pierwszego posta - dotąd nigdy i z pełnym przekonaniem domu nie chciałam, ale, zresztą bardzo niedawno, dotarłam do takiego punktu, że zacznam o nim myśleć. Na tę chwilę jeszcze bardzo powściągliwie i spokojnie, ale kto wie czy za chwilę nie zacznę się za czymś poważnie rozglądać.
ja się wychowywałam u babci na wsi, a mieszkałam całe życie w bloku, nie wyobrażam sobie zycia bez podwórka "swojego" aktualne mamy mieszkanie z podwórkiem dzielonym z sasiadami i to jest koszmar, nie da sie dogadać, każdy chce wszytsko robić inaczej
a mamy taką fajną działkę pod lasem, jezioro 5 min drogi od domu
Da sie dom postawić w jeden rok?
Da sie dom postawić w jeden rok?
Jest to trudne, ale biorąc pod uwagę, że dom będzie miał tylko jedną kondygnację plus poddasze, to przy intensywności prac zaczynając wczesną wiosną, a kończąc późną jesienią - możliwe. Prace wykończeniowe wewnątrz można zostawić na chłodniejsze dni. Oczywiście wszystko pod warunkiem, że pogoda będzie sprzyjać, bo deszcz i wilgoć wiele prac opóźniają. Tynki zewnętrzne możecie zostawić na następny rok, podobnie wykończenie poddasza.
50 tysięcy, postawienie stanu surowego + 50 wykończenie parteru zrobienie kuchni, lazienki, pokoju, salonu * inne drobne wydatki
Uważam, że 100 tys to za mało a zrobienie tego o czym napisałaś. Dorzuć jeszcze z 50 tysięcy, a najlepiej 80
My zakładamy, że właśnie w 150 się zmieścimy. Weź poprawkę na to, że "drobne wydatki" na budowie mają najczęściej wartość 100 - 1500 zł, kilka takich drobnych wydatków i kosztorys poszedł w pi.du ![]()
My 2 miesiące temu wystartowaliśmy z budową. Powierzchnia użytkowa domu 91,5 m^+20 m^ garaż. Póki co wszystko robimy absolutnie sami, łączeni z zasypywaniem fundamentów piaskiem co wiązało się z przerzuceniem we dwie osoby 40 ton piasku...
(tak wiem łupota, dla zaoszczędzenia 160 zł za koparkę...)
Same papiery kosztowały nas 8 tysięcy (ogólnie 2 tys projekt+3 tys adaptacja+ 1 tys geodeta (mapa do celów proj.+wytyczenie budynku) + 1 tys obowiązkowe badania geologiczne). Kwota zabójcza, na działce dalej nic nie widać, ale szybko się do niej dobija, jak chcesz, to prowadzę dziennik w sieci, na priv Ci linka mogę podesłać.
Dotarcie do stanu "0"kosztowało nas 35 tysięcy (z papierami, opłaceniem kierownika budowy i kilkoma materiałami na przyszłość). Budujemy bez żadnych wymysłów , żadnych płyt fundamentowych, pomp ciepła i innych cuda wianków
Ściany parteru (właśnie zaczynamy), strop i półpiętro jakieś 20 tysięcy, dach to bagatela 30 tysięcy (drewno + najtańsza dachówka, która wychodzi taniej niż blachodachówka+ robocizna - we dwoje dachu nie postawimy choćbyśmy się posra*li), okna wycenione na 8 tysięcy, a mamy ich tylko 11 i tylko jedno podwójne balkonowe... kwota 92 tysiące, a do zamieszkania jeszcze daleko, bo przecież drzwi, instalacje, tynki, wylewki etc.
Jak rozdzieliliście sobie wydatki skoro za 50 chcecie mieć zamknięte pudełko? Mój dach ma 160m^ dwuspadowy prosty, licząc bardzo pobieżnie samo drewno na niego będzie kosztowało ok 7000, koszt pokrycia najtańszą blachą 160*13 - 2080 + obróbki, krawędzie, wkręty, folia paroprzepuszczalna... zapewne jakieś okno dachowe się przyplącze (minimum 500 zł za sztukę)... taniej niż 20 000 będzie trudno, ale być może nie niemożliwe ![]()
Wybudować i zamieszkać do sierpnia? Będzie trudno, bo przecież jeszcze pracujecie, no chyba, stać was na miesięczny urlop lub, że będziecie mieć wielu pomocników.
Radzę wziąć poprawkę na pogodę, my po wykopaniu fundamentów staliśmy 3 tygodnie, bo początek czerwca był deszczowy, teraz stoimy od tygodnia i tak jeszcze przez 2 tygodnie, bo na takim upale (u nas wczoraj na płycie 52 stopnie o godzinie 14) można co najwyżej udaru dostać, ale podobno no risk no fun, co kto lubi.
Przyłącz gazu na działkę to ok 1800 zł, przyłącz wody ok 1000, prąd, o ile jest jakiś słup na działce jakieś "grosze" - 300-500, jak nie to trzeba składać o rozbudowę sieci i jeszcze przy dobrych wiatrach za słupa ci każą zapłacić.. 3000 zł...
Zanim dorobicie się swoich mediów, to wodę i prąd trzeba będzie skądś brać, to też koszt.
Aby dostać odbiór budynku, musicie mieć wszystkie barierki, dom musi być ocieplony (budynek musi dostać świadectwo energetyczne), a jak się trafi jakaś upierdliwa męda, to i o stałe ogrodzenie się doczepi albo o kostkę przed domem (o ile projektant zaznaczyte elementy na projekcie zabudowy.)
Absolutnie nie zniechęcam i kategorycznie nie twierdzę, że nie da się. Da się, ale trzeba mieć świadomość, że niektórych rzeczy nie przeskoczy, bo jakieś wymogi Cię zatrzymają (u nas nastąpiła zmiana planowanej blachodachówki na dachówkę, marna blacha (taka po 13 zł/m^)wystarczy na 10 lat, po tym czasie szlag ją trafi (będziesz wymieniać dach za 10 lat? jeżeli tak, to lepiej teraz zadeskować i papę położyć), lepsza wyjdzie drożej niż dachówka). Dużo zależy tez od regionu w którym budujesz. Ja jestem z małopolski, u nas kubik betonu z pompą jest po 180 z ł, w łódzkim najtaniej dostaniesz po 240. My swojego pustaka kupujemy po 5,10 za sztukę, a znajoma ze szczecina po 6,14...
Z zakładanej kwoty na papiery i rzeczy około budowlane przekroczyliśmy budżet o 5 tysięcy (sic!), z zakładanych kosztów na fundamenty tylko o 300 zł. co będzie dalej... nie wiem ![]()
nasz projekt kosztował 900zł
ludzie nie patrzą też dokładnie co kupują, normalny projekt kosztuje ok 2 tys, ale projekt garażu z częścią mieszkalną mniej niż 1 tys
dom identyczny ale za nazwę płaci się mniej
mało tego nawet nie zrobimy tego garażu w domu bo w jego miejscu będzie salon. papiery wyniosa nas ok 5 tys już mamy większość zrobionych ![]()
Gazu nie podłączamy bo nie mamy go w wiosce w ogóle
wodę mamy swoją trzeba ja tylko podłączyć.
co do dachu blacha jest lżejsza i nie nagrzewa się tak jak dachówka latem, ogólny koszt jest jest tańszy ![]()
no zobaczymy czy się uda ![]()
mało tego nawet nie zrobimy tego garażu w domu bo w jego miejscu będzie salon.
Jeśli nie zrobicie tej zmiany w projekcie adaptacji, a dopiero w trakcie budowy, to będzie to samowolna zmiana sposobu użytkowania. Kara wynosi bodajże 50k polskich złotych ![]()
co do dachu blacha jest lżejsza i nie nagrzewa się tak jak dachówka latem
To dziwne, bo blacha jak to wyrób ze stali lub aluminium nagrzewa się świetnie i szybko. Występuje też na niej wyraźnie zjawisko rozszerzalności cieplnej co obserwuję w te upały na co dzień w swoim domu. Kiedy zaczyna grzać i kiedy kończy cały dach stęka rozszerzającą się i kurczącą blachą. Dachówka to wyrób cementowy lub ceramiczny ma więc dużo większą bezwładność cieplną tzn. wolniej się nagrzewa i stygnie. Ma też pomijalną rozszerzalność, która zresztą ze względu na sposób montażu i gabaryty elementów jest nie do zauważenia.
W miarę porządną blachę można kupić w granicach 25-35 zł/m2. Ja kupowałem płaską na rąbek, bo nie lubię wyrobów, które udają coś innego (blachodachówka).
nasz projekt kosztował 900zł
ludzie nie patrzą też dokładnie co kupują, normalny projekt kosztuje ok 2 tys, ale projekt garażu z częścią mieszkalną mniej niż 1 tys
dom identyczny ale za nazwę płaci się mniej
mało tego nawet nie zrobimy tego garażu w domu bo w jego miejscu będzie salon. papiery wyniosa nas ok 5 tys już mamy większość zrobionych
Upewnij się czy aby na pewno jest tak jak mówisz. Moje stanowisko jest bliższe temu, które zaprezentował Snake.
Co innego zmienić przeznaczanie pomieszczenia w obrębie domu (była kuchnia będzie salon), a co innego zmiana garażu na salon. Gdzie projekt instalacji kanalizacji ? ;)y
Edit:
A i jeszcze inna kwestia, dla mnie istotna, dla kogoś może nie... czy gara, który nie został "przerobiony" podczas adaptacji na budynek mieszkalny dostanie numer porządkowy, czy można się będzie w nim zameldować? ![]()
Jeżeli pomysł został dobrze przemyślany i "da się" to świetna koncepcja, zawsze kilka stów do przodu ![]()
Niestety z różnych względów nie mam systemu z prawdziwego zdarzenia od jednej firmy. Posiadam alarm Satel Perfecta, do niego podłączone czujniki czadu,gazu, dymu oraz otwieranie bramy wjazdowej. Żaluzje fasadowe sterowane są przez Somfy Tahoma. Zastanawiam się teraz jak rozwiązać sterowanie oświetleniem domu, ogrodu oraz nawadnianiem. W jaki system warto inwestować?
Wszystko zależy od tego jakie są Twoje wymagania i jakim budżetem dysponujesz. Bez tych informacji rzucanie nazwami jest trochę na oślep.
Osobiście polecę Suplę, ciągle rozwijający się rodzimy otwarty system ze świetnym, kameralnym wsparciem w postaci forum. Oprócz komercyjnych urządzeń (głównie firmy Zamel) masz możliwość tworzenia swoich (ESP + peryferia + soft Supli). Oświetlenie domu, ogrodu oraz nawodnienie spokojnie na Supli zrealizujesz.
Polecam nap pewno skontaktować się z nimi https://www.sabur.com.pl/panele-operatorskie/ Powini dobrać najlepsze rozwiązania.
1. zrobić badanie gruntu - nie ma potem niespodzianek, że raptem trzeba wymieniać grunt pod fundamenty, bo jest glina.
2. znaleźć dobrego projektanta, który ogarnie papierologię i projekt.
3. znaleźć architekta wnętrz - już na etapie robienia projektu budowlanego. Jest wiele elementów, na które patrzy inaczej niż projektant budowlany. U nas wiele takich detali architekt wyłapała na etapie projektowania. Teraz jest po prostu ergonomiczniej i taniej, bo nie trzeba przestawiać żadnych instalacji czy dorabiać punktów (moge polecić tego architekta wnętrz z Krakowa https://marengo-architektura.com/oferta-projektanta/ ) .
4. pytać o każdą ekipę którą się bierze pod uwagę. My dzięki temu uniknęliśmy wtopy z jedną firmą, którą braliśmy pod uwagę i wzięliśmy kogoś innego. Z kogo jesteśmy mega zadowoleni.
5. warto dogadać się z wykonawcą na przepływ faktur przez niego (np za okna, drzwi, schody, itp.) Wtedy jest VAT 8% a nie 23. Jest to spora oszczędność na całej budowie.
6. Warto brać oferty z różnych miejsc. Na samych oknach mieliśmy około 40 000 rozstrzału między firmami.
Mam pytanie do posiadaczy pomp i fotowoltaiki. Dom 200 m², starszego typu ale docieplony. Jakiej mocy pompa i jakiej mocy fotovoltaika potrzebna do zasilenia pompy + ogrzewanie wody? Wiem, że każdy dom może mieć inny audyt energetyczny ale może ktoś ma podobny dom i już założoną pompę?
Jakie macie również zdanie na temat pomp ciepła od Vaillant? https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/ Czy ktoś zdecydował się na założenie pompy od nich?
Architekt mówi jak sprawa wyposażenia wygląda realnie i podaje realną kwotę. Niestety obecnie przy średnich cenach materiałów ( kafelki na ścianie 70 zł/m2, i na podłogę 72zl m2, panele 99 zlm2 + wyposażenie łazienki + kuchnia + zabudowy na wymiar trzeba liczyć kwotę 3 tys za m2 min.
I czy to jest duże czy mniejsze mieszkanie to koszty są podobne bo głównie generuje nam je łazienka , kuchnia i zabudowy pod wymiar. Reszta wyposażenia ( wyposażenie ruchome) lampy, sofa, łóżko sypialniane , szafka RTV można poszukać i kupić budżetowo nie tracąc na jakości Ciekawych mebli i dodatków do wnętrza warto jest poszukać w sieci, jak chociażby tutaj https://artredi.pl/
Jakbym miała budować i cackać się latami z dzialkami i budowa, to już bym sto razy wolała kupić gotowy dom wolnostojacy i tylko w środku remont zrobic umeblować itd i gotowe ,a nie się cackać cegiełka po cegiełce
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Budowa domu
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024