CHRZEST: jak odmówić bycia chrzestnym? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » CHRZEST: jak odmówić bycia chrzestnym?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez gothab (2015-07-25 02:59:49)

Temat: CHRZEST: jak odmówić bycia chrzestnym?

Witam,

Mam pewien problem, który strasznie mnie męczy. Otóż dowiedziałam się nie dawno, że siostra mojego narzeczonego jest w ciąży, w związku z tym, wiem  nieoficjalnie,  że zostanę Matką Chrzestną. I tu zaczyna się problem..Siostra z mężem sprawili mi kiedyś wiele przykrości,było bardzo dużo łez i nieprzespanych nocy. Owszem zostałam przeproszona- po roku czasu,( oczywiście przeprosiny zostały wysłane sms-em, i nie były całkiem szczere), ale wybaczyłam dla świętego spokoju.
Przez zadrę nasze relacje bardzo się ochłodziły, mamy do siebie dystans, poza słowem?cześć? nie rozmawiamy ze sobą w ogóle. Nie potrafią mi nawet złożyć życzeń, czy to urodzinowych, czy świątecznych. Wiec informacja o której się dowiedziałam, zabolała mnie bardzo. Nie chcę być Chrzestną, po prostu nie potrafię, nie czuje się na siłach. Tym bardziej, że nadal nie mają do mnie szacunku.  Nie mam pojęcia czym się w tym momencie kierują,  (zaznaczę, że mają do wyboru kilka osób wg mnie godnych uwagi) . Nie spodziewałam się- być może w innej sytuacji byłabym zaszczycona,a  mam już jednego Chrześniaka i daje z siebie wszystko jako Matka Chrzestna. Nie chcę odmową krzywdzić dziecka (ponoć się nie odmawia ?) ale nie potrafię też zgodzić się wbrew sobie, bardzo bym się z tym źle czuła. Wiem, że jeśli odmówię to się wszyscy obrażą, wraz z przyszłą teściową. Siostra mego narzeczonego, to typowa córeczka mamusi, jeśli córeczka zrobi coś źle to nigdy nie ponosi za to odpowiedzialności, w oczach mamy wszystko robi dobrze, jeśli kogoś skrzywdzi- to widocznie miała powód  itd.. Więc wiem, że moja zgoda zwiastuje dodatkowe problemy, których ja chcę uniknąć, bo czego nie zrobię to i tak zawsze jest źle. Bardzo proszę, doradźcie mi jak mam wybrnąć z tej sytuacji? Jak odmówić by każdy zrozumiał, ale się nie obraził? Czy to w ogóle w tym przypadku możliwe ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: CHRZEST: jak odmówić bycia chrzestnym?

Może prosząc Cię na matkę chrzestną chcą zbliżyć się do Ciebie, poprawić relacje między wami, w jakiś sposób wynagrodzić tym "zaszczytem" zło które Ci wyrządzili?

3

gothab napisał/a:

Owszem zosałam przeproszona- po roku czasu,( oczywiście przeprosiny zostały wysłane sms-em, i nie były całkiem szczere), ale wybaczyłam dla świętego spokoju.

Nie da się wybaczyć dla świętego spokoju, można najwyżej nie wracać do tematu i zachowywać się w stosunku do siebie poprawnie, ale - na co zresztą Twój post wskazuje - z prawdziwym wybaczeniem ma to niewiele wspólnego.

Moja rada: nie rób niczego wbrew sobie. Bycie matką chrzestną to zobowiązanie na wiele długich lat, a jeśli między Wami są nieporozumienia i wzajemne żale, to na pewno nie będzie to sprzyjać pełnieniu przez Ciebie tej roli.

Być może oni nie są świadomi, że ta zadra wciąż w Tobie siedzi, dlatego kiedy przyjdzie na to odpowiedni moment, warto byłoby tę sprawę poruszyć i wyjaśnić. Uciekanie od tematu naprawdę nie jest tutaj żadnym rozwiązaniem, a na pewno jeśli zdecydujesz się odmówić, to postaw sprawę jasno i nie każ im gubić się domysłach.

4

nie zgadzaj się
łatwiej odmówić niż potem unikać się, kłócić
starać się dawać bardzo drogie prezenty bo tak pewnie będzie? bo będą tylko tego wymagać prawda?

5

Moim zdaniem powinnaś odmówić. Trudno, najwyżej się obrażą, to nie będzie pierwszy raz.
Nie ma nic gorszego, niż zmuszanie się do zrobienia czegoś pod publiczkę.

6

Skoro nieoficjalnie dowiedziałaś się o ich planach, to równie nieoficjalnie powiedz, że nie chcesz. Do imprezy jest jeszcze trochę czasu, więc można z tego wybrnąć. A jak nie, to powiedz jasno co Cię boli...najwyżej będzie kolejny kwas w rodzinie:)

7

Jeżeli Wasze relacje są takie kruche to ja bym powiedziała, że to zobowiązanie na wiele lat, a Wasze relacje są niepewne i z tego tytułu nie chcesz robić dziecku przykrości w przyszłości ( nie wiadomo co się jeszcze wydarzy etc.). Ja dobrze wiem o czym mówię, bo jestem chrzestną i z maluchem nie mam kontaktu. Pewne wydarzenie poróżniło mnie i mamę dziecka. Cierpię ja i mała, bo obie za sobą tęsknimy. Mała była bardzo mocno do mnie przywiązana. Pluje sobie w brodę, bo nasze relacje od zawsze były burzliwe i mogłam a) nie godzić się na bycie chrzestną b)  albo nie przywiązywać tak małej do siebie ( wspólne wypady gdzieś za miasto, zoo, parku czy zwykłe wygłupy, malowanie twarz, rysowanie, czytanie bajek etc.)

Zawsze też możesz szczerze porozmawiać z mamą dziecka, być może ta propozycja to jest chęć ocieplenia waszych relacji. A jeżeli nie chcesz być tą chrzestną to lepiej powiedź o tym zawczasu żeby potem nie było mówione, że się nie zgodziłaś i zrobiłaś kłopot rodzinie, bo czasu mało i nie wiedzą co teraz zrobić.

8

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Sprawę przemyślałam i teraz czekam na odpowiedni moment, by odmówić, zanim zostanę poproszona. Nie ukrywam, bardzo boje się konfrontacji.

9

gothab napisał/a:

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Sprawę przemyślałam i teraz czekam na odpowiedni moment, by odmówić, zanim zostanę poproszona. Nie ukrywam, bardzo boje się konfrontacji.

Jeśli jeszcze nikt Cię nie poprosił, to raczej nie masz czego odmawiać. Istnieje spore ryzyko, zwłaszcza biorąc pod uwagę Wasze wzajemne relacje, że przyszli rodzice odwrócą kota ogonem twierdząc, że wychodzisz przed szereg, bo przecież niczego takiego nie mieli w planach. 

Co prawda nie wiem co znaczy "wiem nieoficjalnie" z Twojego pierwszego posta (od kogo się o tym dowiedziałaś i w jaki sposób?), ale proponuję dużą rozwagę i sporo dyplomacji.

10

Olinka ja też miałam do czynienia z takim nieoficjalnym powiadomieniem, przyjaciółka zaszła w ciąże i krótko po zajściu niby to tak w formie żartu powiedziała, że jej rodzina jest pokręcona i ona tam nie widzisz kandydata na mamę chrzestną i mam się przygotować, że poprosi mnie. Sprawa ucichła i teraz niedawno zbliżał się termin porodu i już tak oficjalnie powiedziała, że mam się zastanowić i dać odpowiedź. smile

Z drugą częścią jak najbardziej się zgadzam trzeba tutaj dużej dozy dyplomacji w gruncie rzeczy i tak powinnaś się przygotować, że jak odmówisz to będzie gadane.

11

Po 1 nie mogą Cię do niczego zmusić, a bycie chrzestną z przymusu jest bez sensu i może nawet z krzywdą dla dziecka. Po 2 jesteś tylko narzeczoną wujka tego dziecka, więc wszystko się może zdarzyć i może się okazać, że za kilka lat będziesz matką chrzestną jakiegoś obcego dziecka z rodziny, z którą wolałabyś się nie spotykać, bo masz już inne życie. Po 3 jaki to problem odmówić? Nie chcesz być chrzestną i już. Niech sobie znajdą kogoś w rodzinie.

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » CHRZEST: jak odmówić bycia chrzestnym?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024