Ile pieniędzy dać w prezencie jako świadek? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Ile pieniędzy dać w prezencie jako świadek?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1 Ostatnio edytowany przez HG18 (2015-07-23 10:49:58)

Temat: Ile pieniędzy dać w prezencie jako świadek?

Witam...
Niedługo wybieram się na wesele znajomego na którym będę świadkiem, oczywiście idę z osobą towarzyszącą, bardzo dawno nie byłem na żadnym weselu i zastanawiam się ile się teraz daje do koperty na prezent?
Znajomy na pewno nic złego sobie nie pomyśli bez względu na kwotę, ale sam nie wiem ile, inni znajomi mówią że 500zł, a Wy jak myślicie?

Z góry przepraszam jeśli zły dział, ale nie wiem gdzie to napisać :-)

Pozdrawiam i proszę o jakieś rady.
"Tajemnicza Lady"
bawi mnie to na tym forum, faceci powinni czuć się dyskryminowani, chociaż w sumie to netkobiety...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ile pieniędzy dać w prezencie jako świadek?

Jak Cie stać to 500 jak najbardziej, jeśli nie to między 300-500. :-)

3

Dzięki za radę, tak pewnie zrobię dam 400-500zł.

4

500 zł jest w porządku. Zależy jeszcze czy to dla Ciebie dużo w stosunku do zarobków.
Jak za dużo to daj mniej.

5 Ostatnio edytowany przez HG18 (2015-07-23 12:06:54)

Dzięki za radę, jeszcze pomyślę ale raczej dam 500zł bo znajomy bardzo dobry także nie ma co mniej. :-)

6

W moich stronach jest taka zasada że daje się tyle ile młodzi płacą za osobę w restauracji plus  coś od siebie żeby młodzi nie wchodzili na nową drogę życie z długami,  czyli jak młodzi za jedną osobę na tym weselu płacą np. 250 to powinieneś dać 500 + 100 żeby coś młodym zostało,  oczywiście jeśli  zarobki nie pozwalają ci na taki wydatek to dajesz ile możesz, ale myśle że o weselu wiedziałeś dużo wcześniej i mogłeś odłożyć trochę kasy,  na koniec  pomyśl jak ty byś się czuł kiedy na swoim weselu zapłacił byś za parę 500  a ta para dała by ci 400   to  jesteś 100 w plecy i jak by tak zrobili wszyscy na weselu to był byś kilka tysięcy do tyłu.

7

kingway250 napisał/a:

na koniec  pomyśl jak ty byś się czuł kiedy na swoim weselu zapłacił byś za parę 500  a ta para dała by ci 400   to  jesteś 100 w plecy i jak by tak zrobili wszyscy na weselu to był byś kilka tysięcy do tyłu.

Nie zgodzę się z Tobą. Co prawda zwyczajowo utarło się, że do koperty goście wkładają tyle, ile młodzi płacą za osobę w restauracji, ale moim zdaniem absolutnie nie należy nastawiać się na to, że zrobi się wesele i jeszcze na nim zarobi. W każdym razie takie wyrachowanie wydaje mi się niestosowne i niesmaczne, bo zdecydowanie nie taka powinna być idea decydowania się na dużą imprezę. Jeśli kogoś nie stać, to powinien poprzestać na małym przyjęciu.

Nawiązując jednak do pytania Autora wątku - jako prezent od świadka i jego osoby towarzyszącej kwota 500 zł wydaje się być odpowiednią, ale - tu powtórzę za poprzednikami - jeśli miałbyś z tym problem, to nic się nie stanie jeśli dasz mniej.

8

kingway250 napisał/a:

W moich stronach jest taka zasada że daje się tyle ile młodzi płacą za osobę w restauracji plus  coś od siebie żeby młodzi nie wchodzili na nową drogę życie z długami,  czyli jak młodzi za jedną osobę na tym weselu płacą np. 250 to powinieneś dać 500 + 100 żeby coś młodym zostało,  oczywiście jeśli  zarobki nie pozwalają ci na taki wydatek to dajesz ile możesz, ale myśle że o weselu wiedziałeś dużo wcześniej i mogłeś odłożyć trochę kasy,  na koniec  pomyśl jak ty byś się czuł kiedy na swoim weselu zapłacił byś za parę 500  a ta para dała by ci 400   to  jesteś 100 w plecy i jak by tak zrobili wszyscy na weselu to był byś kilka tysięcy do tyłu.

Wiem o tym zwyczaju, kosz wesela w tym wypadku to 180zł za osobę. (Wiem bo znam ten dom Weselny i znajomy mi o tym też mówił, że płaci w zależności od ilości osób 160-180zł za osobę).

Dlatego mówiłem o kwocie 500zł żeby miał coś na plus.

9

Olinka napisał/a:
kingway250 napisał/a:

na koniec  pomyśl jak ty byś się czuł kiedy na swoim weselu zapłacił byś za parę 500  a ta para dała by ci 400   to  jesteś 100 w plecy i jak by tak zrobili wszyscy na weselu to był byś kilka tysięcy do tyłu.

Nie zgodzę się z Tobą. Co prawda zwyczajowo utarło się, że do koperty goście wkładają tyle, ile młodzi płacą za osobę w restauracji, ale moim zdaniem absolutnie nie należy nastawiać się na to, że zrobi się wesele i jeszcze na nim zarobi. W każdym razie takie wyrachowanie wydaje mi się niestosowne i niesmaczne, bo zdecydowanie nie taka powinna być idea decydowania się na dużą imprezę. Jeśli kogoś nie stać, to powinien poprzestać na małym przyjęciu.

Nawiązując jednak do pytania Autora wątku - jako prezent od świadka i jego osoby towarzyszącej kwota 500 zł wydaje się być odpowiednią, ale - tu powtórzę za poprzednikami - jeśli miałbyś z tym problem, to nic się nie stanie jeśli dasz mniej.

Nie będę miał z tym problemu, o weselu oczywiście wiedziałem wcześniej i przygotowałem się na to finansowo, czyli prawdopodobnie dam 500zł.
Dziękuje za rady.

10

Tak najlepiej:) koszt za osobę plus 100zł za osobę:) ja kiedyś byłem z osoba towarzysząca więc dałem 500zł za nas dwoje. Udanej zabawy:)

11

Myślę, że 500zł to minimum

12

Też myślę, że 500 to minimum. Czułabym się mega głupio dając mniej. Zwłaszcza jako świadek .

13

Myslem ze 100e jestj ok + kwiatki

14

Nielubiemuchy napisał/a:

Też myślę, że 500 to minimum. Czułabym się mega głupio dając mniej. Zwłaszcza jako świadek .

ja to samo. 500 zl to standard

15

Dziękuje za rady.
Dałem 500zł plus dość fajną pamiątkę.

Pozdrawiam.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Ile pieniędzy dać w prezencie jako świadek?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024