Dzialalnosc gospodarcza - uslugi turystyczne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Dzialalnosc gospodarcza - uslugi turystyczne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: Dzialalnosc gospodarcza - uslugi turystyczne

Hej smile
Nigdy sie tematem nie interesowalam, wlasnie przez telefon grzebie w ustawach i rozporzadzeniach bo potrzebne mi to na juz. Prosilabym o wypowiedzi osob obeznanych z tematem.

Stan faktyczny - jest kwatera prywatna swiadczaca uslugi polegajace na wynajmie pokoi.
I teraz prosze, zeby ktos wyprowadzil mnie z bledu albo potwierdzil:
1. Brak wpisu do CEIDG - wykroczenie - zawiadomienie do burmistrza
2. Niespelnianie wymagan sanitarnych - moge zglosic do wlasciwego powiatowego inspektora.
3. Kobieta prowadzaca taka dzialalnosc ma obowiazek wystawic mi rachunek. Chocby odreczny, ale musi. Inaczej nie mam nawet obowiazku jej placic.
4. Mam watpliwosci czy placi podatki - zglaszam do wlasciwego US.

Dobrze? Bo jade z glowy a w ustawie ciezko mi znalezc w telefonie.
Uslugodawca nie ma szacunku do uslugobiorcy, to pozalowac musi wink a mnie zawiadomienie nic nie kosztuje. Chcialam byc mila, ale jak ktos nie sprzata pokoju przez rok a potem go wynajmuje to mila nie bede smile niezgodnosc z wymogami z rozporzadzenia az razi.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dzialalnosc gospodarcza - uslugi turystyczne

Kammiś, jak chcesz jej na złość zrobić to wystarczy, że zgłosisz do US. Oni jej dokuczą za wszystkie instytucje świata. Jeśli nie ma wpisu do CEIDG to prawdopodobnie swoje usługi świadczy nielegalnie. Chyba, że jest rolnikiem - ja się na niuansach nie znam, ale rolników chyba nieco inne wymogi obowiązują.

Każdy obiekt świadczący usługi wynajmowania kwater musi mieć zaświadczenie od Sanepidu i straży pożarnej, że spełnia wymogi. To zaświadczenie co jakiś czas trzeba odnowić. I znowu - nie wiem, czy dotyczy gospodarstw agroturystycznych. Ja z kolei bazuję na informacjach, z którymi miałam styczność w ogranizacji kolonii.

Tylko - po co robić jej na złość? smile

3 Ostatnio edytowany przez kammiś (2015-07-21 00:19:23)

vinnga napisał/a:

Kammiś, jak chcesz jej na złość zrobić to wystarczy, że zgłosisz do US. Oni jej dokuczą za wszystkie instytucje świata. Jeśli nie ma wpisu do CEIDG to prawdopodobnie swoje usługi świadczy nielegalnie. Chyba, że jest rolnikiem - ja się na niuansach nie znam, ale rolników chyba nieco inne wymogi obowiązują.

Każdy obiekt świadczący usługi wynajmowania kwater musi mieć zaświadczenie od Sanepidu i straży pożarnej, że spełnia wymogi. To zaświadczenie co jakiś czas trzeba odnowić. I znowu - nie wiem, czy dotyczy gospodarstw agroturystycznych. Ja z kolei bazuję na informacjach, z którymi miałam styczność w ogranizacji kolonii.

Tylko - po co robić jej na złość? smile

To nie byla agroturystyka.
Po to, ze ja na ogol wredna nie jestem, chyba ze ktos mi mocno podpadnie. Ale juz ogarnelam temat i dorwalam sie do lexa smile
Poza tym zglaszanie naruszenia prawa to zadne robienie na zlosc tylko wrecz obowiazek obywatelski. Przepraszam bardzo, ale dlaczego np moj facet jako przedsiebiorca podatki placi a ona ma nie placic? Wiem ze sprawiedliwosc spoleczna jest utopia ale jakis podstawowych norm sie trzymajmy smile jak pracowalam, to podatki placilam, wymagam tego od innych. W koncu to idzie na nasze drogi, szkoly, bezpieczenstwo.
No i jak ktos nie dotrzymuje kryteriow zawartych w ofercie, to sam robi na zlosc swoim klientom... i w efekcie potem sobie samemu, jak widac.

kammiś napisał/a:

Hej smile
Nigdy sie tematem nie interesowalam, wlasnie przez telefon grzebie w ustawach i rozporzadzeniach bo potrzebne mi to na juz. Prosilabym o wypowiedzi osob obeznanych z tematem.

Stan faktyczny - jest kwatera prywatna swiadczaca uslugi polegajace na wynajmie pokoi.
I teraz prosze, zeby ktos wyprowadzil mnie z bledu albo potwierdzil:
1. Brak wpisu do CEIDG - wykroczenie - zawiadomienie do burmistrza
2. Niespelnianie wymagan sanitarnych - moge zglosic do wlasciwego powiatowego inspektora.
3. Kobieta prowadzaca taka dzialalnosc ma obowiazek wystawic mi rachunek. Chocby odreczny, ale musi. Inaczej nie mam nawet obowiazku jej placic.
4. Mam watpliwosci czy placi podatki - zglaszam do wlasciwego US.

Dobrze? Bo jade z glowy a w ustawie ciezko mi znalezc w telefonie.
Uslugodawca nie ma szacunku do uslugobiorcy, to pozalowac musi wink a mnie zawiadomienie nic nie kosztuje. Chcialam byc mila, ale jak ktos nie sprzata pokoju przez rok a potem go wynajmuje to mila nie bede smile niezgodnosc z wymogami z rozporzadzenia az razi.

Jeśli dana osoba prowadzi działalność gospodarczą wystarczy US
Ale jeśli naprawdę chcesz zrobić na złość to są poradniki turystyczne tam zamieścić można opis.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Dzialalnosc gospodarcza - uslugi turystyczne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024