Pies i inne zwierzaki w upale. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Pies i inne zwierzaki w upale.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1

Temat: Pies i inne zwierzaki w upale.

Piszę bo wczoraj widziałam jak pies prowadzony na smyczy osiedlową alejką asfaltową prawie  wtopił się w asfalt.

Nie powinno się w tak gorące dni wyprowadzać psa na spacer  na powierzchnie wówczas gorące jak asfalt czy nagrzany chodnik z kostki brukowej. Omijać należy też z daleka metalowe pokrywy studzienek kanalizacyjnych i włazów.
Grozi to poparzeniem psich łap.
I pamiętać o wodzie do picia dla zwierzęcia, którą należy zabierać ze sobą na dłuższy spacer. Są w sprzedaży składane miski.
Nie zostawiamy też psa w aucie nawet na krótko. Pies jeszcze trudniej to znosi niż człowiek bo ma futro i słabszy układ chłodzenia organizmu.

Pomóżmy też ptakom przetrwać upał wystawiając naczynia z wodą jeśli mamy ogród przy domu. Tak jak zimą dokarmiamy ptaki tak i teraz zadbajmy aby miały zawsze wodę.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pies i inne zwierzaki w upale.

No bo problem ludzi jest taki, że boli ich logiczne myślenie i przewidywanie konsekwencji swoich czynów. Większość czynności robią bezmyślnie, z przyzwyczajenia. Też zawsze zwracałam ludziom uwagę, że psy w upał nie powinny chodzić po rozgrzanym chodniku przez dłuższy czas. Oczywiście robiłam to bardzo grzecznie i subtelnie, bo wiem, że takimi zarzutami wprost niczego bym nie zdziałała. Często okazywało się, że ludzie po prostu na to nie wpadli, bo skoro pies szedł, nie piszczał itp., no to krzywda mu się nie dzieje.

3

Tym bardziej teraz trzeba na biezaco sprawdzac czy pies ma wode w misce i nie zakladac kagancow uniemozliwiajacych ochlodzenie sie psu bo psy ochladzaja sie przez pysk i zapewniac psom cien. Niestety o tej porze roku najwiecej psow jest porzucanych, przywiazywanych do drzewa w lesie:((

4

Ja w dyskusji naraziłam się pańci zwracając jej uwagę aby spróbowała zdjąć buty i iść boso tą drogą. A pańcia na to, że pies chodzi boso po mrozie, śniegu, lodzie i nic mu nie jest to i po asfalcie może bo ma zgrubiałą skórę znacznie grubszą niż człowiek.
A człowiek nie dałby rady po lodzie zbyt długo.

5

Psy z długą sierścią  chyba najgorzej znoszą upał. Może właściciele powinni je zaprowadzić do psiego fryzjera? Nie jestem pewna czy wtedy nie są narażone na poparzenia słoneczne. Może  wypowiedzą się właściciele czworonogów?

6

Ja mocze szczotke w chlodnej wodzie i czesze moja suczke a ona i tak w upal lezy w cieniu

7

Ostatnio są straszne upały:/ Moj Yorczek strasznie ich nie lubi i wcale mu się nie dziwię. Jak wychodze z Maxem to zawsze mam wodę mineralna w butelce aby mógł się napić. Czasem też moczę mu sierść. Innego dobrego sposobu nie znam

8

Summerka napisał/a:

Psy z długą sierścią  chyba najgorzej znoszą upał. Może właściciele powinni je zaprowadzić do psiego fryzjera? Nie jestem pewna czy wtedy nie są narażone na poparzenia słoneczne. Może  wypowiedzą się właściciele czworonogów?

To zależy od konkretnej rasy. Nie można jednak zakładać, że dla każdego psa strzyżenie jest dobre tylko dlatego, że porównujemy psa z człowiekiem. Na opinię fryzjera też bym się nie zdawała, bo często to tacy dyletanci, że głowa mała. Zresztą niewiele trzeba umieć i skończyć, by być psim fryzjerem, a w efekcie rynek jest zepsuty. Warto poczytać o swojej rasie i znaleźć obiektywne informacje. A przede wszystkim kierować się dobrem pupila a nie tym, co my uważamy dla niego za dobre. Np. moich psów nie wolno strzyc. Mają dużo futra, ale je chroni i do tego odbija światło. Często jednak słyszę, że powinnam ulżyć psom i iść z nimi do fryzjera. Ludzie często nie grzeszą pomyślunkiem, wstyd.

Trzeba też pamiętać, że psy z krótkimi pyszczkami dużo ciężej znoszą upały, więc należy otoczyć je troskliwą opieką i dbać o ich komfort. Podobnie jest ze starszymi psami.

9

Wczoraj przeczytałam, że facet zbił szybę auta by uratować pieska, od policji usłyszał że pies to nie dziecko i że musi za szybę zapłacić, odmówił i sprawa trafi do sądu.

10

Może Kammiś się wypowie jak to jest. Ja widziałam w prasie wypowiedzi prawników na ten temat, że mężczyzna nie ma się czego bać i że powinniśmy wybijać szyby dla psów. Także nie wiem jak to w końcu jest.

11 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-07-08 16:07:17)

Wiem jak wygląda w tej kwestii prawo i moim zdaniem również facet nie ma się czego bać i po prostu trafił na policjantów głąbów, ale kto wie... w tym kraju wszystko jest możliwe... I tak jestem zbulwersowana, bo potem następni ludzie zamiast zbić szybę będą się martwili ile to ich będzie kosztować.

12

Osoba, która zostawiła psa w  nagrzanym samochodzie powinna odpowiadać jak za znęcanie się nad zwierzęciem. Niestety w Polsce patologia ma jak w raju.

13

Zgadzam sie, Polska jest daleko, daleko w tyle i kary sa zbyt lagodne o ile wogole dochodzi do wymierzenia kary bo to sa "tylko" zwierzeta ale te "tylko" zwierzeta tez czuja i cierpia i sa bezbronne wobec glupoty ludzi

14

Serwis psy.pl pdaje kilka wskazówek, o których koniecznie powinniśmy pamiętać, kiedy panują upały:

" 1. Nie zostawiajmy psów w zamkniętych samochodach nigdy, a szczególnie latem na słońcu. Czy wiesz, że jeśli na zewnątrz jest 26°C, to w szczelnie zamkniętym samochodzie w ciągu kilku minut (a zwykle jest to tylko figura retoryczna, bo wracasz po 15, a nawet 30 minutach) wzrośnie do 38-48°C?  A przy 32°C na zewnątrz, w środku po chwili będzie 71°C? Pies tego nie przeżyje ? nie narażaj go na to.
2. Pamiętajmy o tym, by pies miał stały dostęp do chłodnej (nie lodowatej) czystej wody. Zwierzaki nie mają gruczołów potowych, chłodzą się ziając, więc szybciej się odwadniają.
3. Nie zmuszajmy naszych pupili do nadmiernego wysiłku. Zwłaszcza tych starszych lub bardzo młodych. Szkolenie i ćwiczenia przełóżmy na chłodniejsze dni.
4. Dłuższe spacery odbywajmy wcześnie rano (przed 8.00) lub późno wieczorem (po 22.00), gdy na dworze jest już chłodniej.
5. Wybierzmy się do fryzjera lub sami wytrymujmy psa. Absolutnie jednak nie strzyż krótko sierści, ani nie gol zwierzaka. Pamiętaj, że sierść działa jak dobra izolacja domu ? latem chłodzi, zimą grzeje. Zatem zadbaj, by sierść była czysta i przycięta na tyle, ile potrzeba.
6. Przygotujmy chłodzące smakołyki ? na przykład napełnij kong przysmakami i jakąś łączącą je pastą, zamroź i daj pupilowi. Chodzi o to, by mógł lizać zimną powierzchnię. To będą jego lody :-)
7. Jeśli jedziemy z psem na wakacje lub zabieramy go w jakąkolwiek podróż, zadbajmy o to, by można było robić przerwy i zatrzymywać się w cieniu na odpoczynek. To ważne nie tylko dla psa, ale i dla nas!"

To wszystko wydaje się niby takie oczywiste, ale jak pokazuje życie i obserwacja otoczenia, niektórych opiekunów zwierząt myślenie zwyczajnie boli. 

Na marginesie - prawo pozwala na zniszczenie mienia, jeśli działamy w imię większego dobra, czyli na przykład chronimy czyjeś zdrowie albo życie.

15

Też daję psom chłodzące przekąski. Znalazłam fajny przepis na mrożone kuleczki: płatki owsiane, miód, trochę cynamonu, woda i puree z dyni. Wszystko się miesza w takich proporcjach, by można było ulepić kulki i potem mrozimy przez kilka godzin. Podajemy prosto z zamrażarki. Dobrym pomysłem jest też zamrażanie rosołu w woreczkach na kostki lodu. Podaję też psom mrożone owoce, np. borówki. A tak w wolnych chwilach lubią sobie gryźć zwykłe kostki lodu.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Pies i inne zwierzaki w upale.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024