Becikowe - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Becikowe

Witam,
Chciałabym uzyskać odpowiedź na pytanie: Jakie podjąć kroki, by uzyskać becikowe?
Jakie dokumenty? i gdzie złożyć wniosek? Jaki długo się czeka? i jaka to kwota? Ile jest czasu od narodzin dziecka do złożenia wniosku?
Jeżeli któraś wie to proszę o podzielenie się ze mną wiedzą.
Dzięki i pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Becikowe

Z tego co ja wiem to od 10 tyg ciąży musisz mieć udokumentowane iż byłaś pod stałą kontrolą lekarza. Masz pół roku po urodzeniu an zgłoszenie się po becikowe. Jest to kwota w zależności od majętności 1000zł albo 2000zł. Nie jestem pewna na 100% czy czegoś nie pokręciłam więc poczekaj na odp bardziej zorientowanych:)

3

Z tego co ja słyszałam to żeby dostać becikowe to przed 10 tygodniem ciąży musisz mieć udokumentowane, że byłaś u lekarza. A becikowe wydaje się w wysokości 1000 zł jeśli Dochód na jedną osobę w Twojej rodzinie przekracza 504 zł (o ile dobrze pamiętam).. jeśli nie przekracza wtedy otrzymasz 2000 zł.

4

Jeżeli masz niskie dochody na osobę możesz jeszcze uzyskać dodatek z tytułu urodzenia dziecka w wys.1000 zł. składasz wniosek łącznie z zaświadczeniem o dochodach członków rodziny tj. twoich i męża lub partnera.

5 Ostatnio edytowany przez foggia (2009-12-02 17:17:55)

A więc uściślijmy, becikowe należy się każdej matce w wysokości 1000 zł na dziecko(bez względu na dochod), a w przypadku gdy dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 504 zł wtedy otrzymujesz dodatkowe 1000 zł. Nie wiem jak to jest w innych miejscowościach ale u nas składa się wnioski w Ośrodku Pomocy Społecznej. Jeśli starasz się o dodaktowy 1000 powinnaś od razu przygotować zaświadczenie z urzędu skarbowego o wysokości dochów za zeszły rok (twoje i twojego męża). Automatycznie uzyskasz zasiłek rodzinny na dziecko wypłacany co miesiąc.  U nas w gminie standardowo czeka się jeden miesiąc na wypłatę tych świadczeń.

6

taj jak wyzej napisali tylko jesli twoj partner jest zameldowany w innej gminie musi wziasc zaswiadczenie z Mops'u swojej gminy ze on nie bedzie pobieral becikowego.potrzebne jest pesel dziecka  dowody osobiste rodzicow akt urodzenia dziecka czeka sie ok miesiaca na wyplate

7

Witam, moja sytuacja jest beznadziejna i potrzebuje pomocyyy co zrobić aby otrzymać becikowe:/
Jestem w 8 tygodniu ciąży, byłam juz u lekarza ale prywatnie ponieważ straciłam ubezpieczenie, zapomniałam się odchaczyć w Urzędzie Pracy i straciłam status na 4 miesiące. Gdy dowiedziałam się, że jestem w ciązy to szybko pobiegłam do lekarza nie patrząc jakiego gdyż chciałam upewnić się czy wszystko z dzidzią jest dobrze. Jednak chcę prowadzić ciąże u lekarza państwowego bo wiadomo prywatnie to trochę kosztuje. w Urzędzie pracy mogę ponownie zarejestrować się za miesiąc i wtedy już będę miała ubezpieczenie i wtedy też będę mogła iść do normalnego lekarza i tu moje pytanie to będzie już ponad 10tygodni ciąży i czy w takim przypadku dostanę becikowe? czy jesli przedstawię po porodzie zaświadczenie, że byłam w 7 tygodniu ciąży u lekarza ale prywatnie a potem przeszłam do państwowego to czy nie będą mi robić problemów z becikowym? Bo na zaświadczenie od lekarza na kasę chorych będzie już za późno bo można ubiegać się o becikowe jesli było się u lekarza do 10 tyg ciązy. Mam nadzieję że ktoś zrozumiał o co mi chodzi i coś poradzi pliiis wink

8

Zaświadczenie może być od lekarza prywatnego. Chciałabym zauważyć, że jako ciężarna masz prawo do opieki medycznej finansowanej ze skarby państwa ( nie NFZ). Wiem, Ze to stanowi "problem" dla niektórych przychodni ale PRAWO takie masz.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024