Tęczowa Matka Boska - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Tęczowa Matka Boska

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1

Temat: Tęczowa Matka Boska

W momencie, gdy Sąd Najwyższy USA zalegalizował małżeństwa homoseksualne na terenie całego kraju, Facebook uczcił to wydarzenie aplikacją, umożliwiającą dodanie tęczy do zdjęcia profilowego użytkowników.
Wydarzenie przeszłoby bez echa, gdyby nie tęczowa Matka Boska.

Na łamach  newsweek.pl czytamy: [W związku z tym historycznym wydarzeniem, na Facebooku pojawiła się aplikacja umożliwiająca dodanie tęczy do profilowego zdjęcia użytkowników. Sztuczne Fiołki nie byłyby sobą, gdyby nie zareagowały na radosną, tęczową falę przepływającą przez konta solidaryzujących się ze środowiskiem LGBT w Stanach i nie opublikowały podobnego zdjęcia u siebie. Problem jednak polegał na tym, że na ich tęczowym zdjęciu zamiast dzieł sztuki Rembrandta czy Rafaela, pojawił się portret Matki Boskiej Częstochowskiej. I się zaczęło.]

Oburzenie internautów na temat obrazy uczuć religijnych było ogromne. Autor ?barwnego? zdjęcia wyjaśnia, że [?Matka Boska tęczowa? miała poszerzyć tolerancję, a pokazała jej brak.].

Jak myślicie, czy stosowne jest doprawianie tęczową aplikacją obrazu Matki Boskiej? Czy taki pomysł mógł mieć na celu zwiększenie tolerancji, czy raczej odwrotnie, sprowokowanie krytyki i zwiększenie popularności profilu kosztem emocji katolickich internautów?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Zdesperowana21CHAN (2015-06-30 06:57:39)

Odp: Tęczowa Matka Boska

wypowiem sie tyle
Oni chca bysmy  byli torelancyjni dla nich a czemu oni nie sa dla nas? Dla mnie to obraza i powiem ze nie bede tego torelowac. Po necie wiruja tez zdjecia calujacyc sie gejeow przebranych za Chrystusa.

Ci ludzie chyba nie wiedza ze obrzydliwoscia dla Boga jest by mezczyzna obcowal z mezczyzna a kobieta z kobieta.

Przydalo by sie to co sie stalocz Sodoma i Gomora.

i podsumuje to to tak
tak jest to tylko moje zdanie wiec prosze o nie rzucanie sie na mnie.

Homoseksualizm To grzech nie choroba.
Szatan juz tak miesza w ludzkich umyslach ze doszlocdo tego iz w tych czasach dlowo grzech jest zastepowane slowem choroba.

Obrzydliwoscia jest dla mnie ze zyje w tych czasach, a najbardziej mi zal mojego przyszlego dziecka ktore bedzie mialo ciezej by oprzeć sie pokusa tego swiata.

3

Moim skromnym zdaniem nie jest stosowne, to wykorzystywanie symbolu religijnego dla interesow pewnych grup społecznych i sluzy tylko zaostrzaniu konfliktow.

Tak to jest objaw nietolerancji i zaklamania tego srodowiska. W oczywisty sposob obraza to uczucia religijne i wyraza brak szacunku dla innych. Nazywa sie to profanowaniem waznych dla innych symboli.

5

Według mnie też jest to niestosowne, żeby wykorzystywać symbole obojętnie jakiej wiary dla takich rzeczy. I propagowanie homoseksualizmu w takim wydaniu jest nie na miejscu.

6

Wiele rzeczy potrafię zrozumieć, ale uważam, że nigdy nie powinno się obrażać uczuć innych osób, zwłaszcza dotykając tak delikatnej sfery, jaką jest wiara i religia. Wykorzystanie symbolu (w tym przypadku obrazu) katolickiego do własnych celów, warto podkreślić, że celów o charakterze niereligijnym, jest nie tylko niesmaczne, ale jest też zwykłą, tanią prowokacją. Ten przekaz w żaden sposób nie kojarzy mi się z walką o tolerancję, dlatego tym bardziej rozumiem oburzenie internautów.

7

Czytam Wasze wypowiedzi i stoi w nich "oni", nie we wszystkich, ale w większości. Wydaje mi się, że w tym przypadku homoseksualiści też są ofiarami. Nie wiemy, czy profil na FB, który użył aplikacji do dodania tęczy wizerunkowi Matki Boskiej Częstochowskiej należy do homoseksualisty/homoseksualistów. Być może (mi wydaje się to nawet oczywiste) zamiarem było zyskanie na popularności poprzez rzucenie kości pomiędzy dwa różne światopoglądy.

ewka3 napisał/a:

Czytam Wasze wypowiedzi i stoi w nich "oni", nie we wszystkich, ale w większości. Wydaje mi się, że w tym przypadku homoseksualiści też są ofiarami. Nie wiemy, czy profil na FB, który użył aplikacji do dodania tęczy wizerunkowi Matki Boskiej Częstochowskiej należy do homoseksualisty/homoseksualistów. Być może (mi wydaje się to nawet oczywiste) zamiarem było zyskanie na popularności poprzez rzucenie kości pomiędzy dwa różne światopoglądy.

Moze by warto ten Twoj poglad rozciagnac np. na chrzescijan, bo akurat w tym dziale sa oni (i chrzescijanie, i ksieza, i katolicy) czasami niewybrednie atakowani, wrzucani do jednego worka i nikt ich nie broni, bo co? Bo dzis tylko mniejszosci maja prawo do takiej obrony? Nie trzeba chyba przytaczac wypowiedzi i waginizmie czy mastrubacji ksiezy? A mimo to, nie wyciagnieto z tego zadnych konsekwnecji. Takie cos nie jest wyrazem toleracji, jest przyzwoleniem na publikowanie wypaczonych, zdeformowanych tresci.

9

ewka3 dobrze prawi. Ja bym powiedziała do tego, że to nie jest jakaś organizacja związana z towarzystwem LGBTQ, z tego co wiem przynajmniej, i bardzo prawdopodobne, że stoją za tym heterycy. Nie zmienia to faktu, że jest to raczej mało smaczne, chociaż chętnie dowiedziałabym się, co strona wrzucająca takie fotki ma do powiedzenia.
Że chcieli zrobić burze raczej się mało kto przyzna, ale może maja jakieś ciekawe argumenty. Jeśli "szerzenie tolerancji", to raczej mało mnie to przekonuje. Jak to ma szerzyć?

Myślę, że przy takich argumentach, to próba zdobycia popularności jednak. Trochę przykre, bo dostanie się queerowemu towarzychu, jak zresztą widać.

10

Trzeba naprawde być wyzutym, aby takie praktyki stosować, wogole to nie mam słów , aby sie do tego odnieść ,!!!

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Tęczowa Matka Boska

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024