Jak walczyć z niską samooceną ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Jak walczyć z niską samooceną ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1 Ostatnio edytowany przez brunetka.666 (2015-06-26 15:45:02)

Temat: Jak walczyć z niską samooceną ?

Witam

Miałam trudne dzieciństwo z tego względu nie bardzo radzę sobie teraz w dorosłym życiu. Chodzi również o moją niską samoocenę. Problem pojawił się gdy znalazłam wspaniałego faceta gdyż mimo iż on nic złego nie robi, nie zdradza, a nawet mnie wspiera, mówi, że jestem wyjątkowa oraz nie interesują go inne dziewczyny to moja niska samoocena wszystko rujnuje, bo jestem zazdrosna o każdą jego koleżankę czy też dziewczynę, która przejdzie chodnikiem i według mnie jest ładniejsza. Postanowiłam napisać tutaj o moim problemie gdyż przestałam sobie z tym radzić, a problem tak się rozwiną, że nawet chce z nim zerwać żeby się po prostu ze mną nie męczył. Według mnie jestem brzydką osobą i właściwie chciałabym być z wyglądu kimś zupełnie innym. Dziwne, ale prawdziwe nie wiem czym to jest spowodowane być może moim trudnym dzieciństwem , brakiem wsparcia od strony rodziny. Wiem, że pomoc psychologa jest tutaj niezbędna, ale jeżeli to nie pomoże to nie wiem jak sobie z tym po prostu poradzę. Kocham go i nie chcę żeby cierpiał z mojego powodu przez to, że nie bardzo mu ufam chociaż nie daje mi do tego żadnych powodów. Krótko mówiąc nie podobam się sobie i nie akceptuje swojego charakteru ani wyglądu zewnętrznego. A i jeszcze jedno jak zapytam się go wprost czy podoba mu się dana dziewczyna odpowiada, że nie, ale moim zdaniem nie mówi do końca prawdy chociaż nie wiem co o tym sądzić ponieważ istnieje reguła, że faceci są wzrokowcami i nawet jak są w związku to może im się podobać ktoś inny. Być może i banalny problem, ale strasznie doskwierający w relacjach, które chciałabym żeby były normalne z moim partnerem. Na co dzień się doskonale dogadujemy, żartujemy no i kochamy i wspieramy, ale kiedy dostaję doła to wszystko się psuje. Co o tym sądzicie? Jak z tym walczyc ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak walczyć z niską samooceną ?

skoro nie akceptujesz swojego wyglądu ani charakteru to powinnaś się udać do psychologa.
Jak to Ci nie pomoże to idź do następnego. Psychologowie są róźni jedni lepiej wykonują swoją pracę, inni gorzej. Nie można się zrażać.
Ja żadną cene nie można dać po sobie poznać swojemu chłopakowi, że masz niską samoocenę. Wasz związek wtedy szybko się zepsuje.
Twój chłopak może uważać, że inna dziewczyna jest ładna to nic złego. Skoro jest z Tobą to znaczy, że Twój charakter mu odpowiada do stworzenia związku, do bycia razem. Noi wygląd pewnie też mu odpowiada.

3

I tak masz bardzo dużo szczęścia, że spotkałaś takiego chłopaka... Ja pomimo bardzo niskiej samoooceny nie spotkałam nikogo takiego...

4

leukonoe napisał/a:

I tak masz bardzo dużo szczęścia, że spotkałaś takiego chłopaka... Ja pomimo bardzo niskiej samoooceny nie spotkałam nikogo takiego...

Nie martw sie ty napewno tez jeszcze znajdziesz.

5

Kompleksy, kompleksy, kompleksy. Każdy jakieś tam ma, a to ze względu na wygląd, a to ze względu na sytuację życiową albo ze względu na charakter. Jeśli chodzi o wygląd - należy go zaakceptować, niewiele można zrobić. Jeżeli facet Ci mówi, że jesteś ładna, to jesteś ładna. Nie wybrałby Cię, gdybyś nie była, bo spójrzmy prawdzie w oczy... faceci wybierają gałami przeważnie. Rozumiem, co czujesz, też miałem trudno za dzieciaka, ale nie ma się co łamać, trzeba mieć twardą dupę i miękkie serce.
W sumie to rozumiem też, dlaczego rozmyślasz nad tym czy go nie zostawić. Ja co prawda miałem inną sytuację, ale ogólnie widzę podobieństwa w sposobie myślenia, zwyczajnie jak mi się ktoś spodobał to nawet żadnych kroków nie podejmowałem, no bo po co? dlaczego miałaby się zainteresować takim kimś jak ja? przecież ani nie jestem ładny, ani mądry, ani bogaty, ani zabawny, ani rozmowny, ani inteligentny. Takie myślenie jest bardzo destrukcyjne i rzutuje na wszystkie aspekty życia. Trzeba pracować nad sobą i bardzo małymi kroczkami zaakceptować świat jakim jest i chociaż spróbować żyć szczęśliwie.

6

A może to depresja - nie taka sezonowa, ale po prostu niedostateczna ilość dopaminy. Wtedy żaden psycholog ani terapia, ani wmawianie sobie, że jestem inna, lepsza, nie pomogą. Tylko leki. Koleżanka męczyła się ze swoim smutkiem, lękiem i niską samooceną pół życia, mordowała się na terapiach, wywlekaniu przeszłości i tylko traciła kasę i nadzieję, że kiedyś będzie lepiej. W końcu trafiła do psychiatry, a przecież nie jest chora psychicznie, tylko przytłaczająco smutna. I to było najlepsze, co mogła zrobić. Wreszcie żyje w miarę normalnie, w każdym razie nie męczy się tak codziennie ze sobą, mąż też się cieszy, bo wreszcie zaświeciło trochę słońca u nich.

7

A moim zdaniem wizyta u terapeuty może naprawdę pomóc. Nawet warto iść czasem po to, aby ustalić, co tak naprawdę człowiekowi dolega.

8

Hej
czytając twego pod tą widziałam  siebie
ja również miałam straszne dzieciństwo i niskosamoocene
strasznie byłam zazdrosna o mojego  chłopaka  wydawało mi się ze nie zasługuje  na niego bo był dobry przystojny  uczynny pracowity a ja pełna kompleksów  Z depresją z nalogami
kto do niego napisał bądź zagladał to ja myślałam że to inna dziewczyna ze mnie zostawi byłam strasznie zazdrosna robiłam  ciągle mu awantury  sceny zazdrości nawet o rodzinę  bywały takie momenty ze siedziałam płakałam  I prosiłam bo żeby mnie zostawił  znalazł  sobie  inna mądrzejszy normalniejsza  Ale on zawsze powtarzał mi ze nie chce  innej chce mnie bo mnie kocha  I to prawda woził mnie po psychologach psychiatrach itp  itd na dzień dzisiejszy jest moim mężem jesteśmy 7 lat po ślubie  A 9 lat ogólnie  I jest to jedyna osoba co znosi moje dziwne stany i mnie naprawdę kocha... ta zazdrość  minęła  dość długo trwała  Ale dotarliśmy  się... widzę jak bardzo mnie kocha i zaczęłam mu ufać a to najważniejsze jest w związku  zaufania

9

Jeszcze jedno psycholog tobie też jest potrzebny żeby uporządkować  pewne sprawy ja cały czas jeżdżę  do psychologa i dużo mi to daje    ????????????????

10

Hej
Szczerze? Właśnie wszystko co ujęłaś w swoim poście sprawdza się też u mnie. Ta zazdrość, te ciągłe awantury o koleżanki i inne dziewczyny. Potem oczywiście przyznaje mu rację, bo serio moja zazdrość okazuje się głupia. Buduje mnie to iż ze swoim jesteś już tyle lat i się naprawdę kochacie, to coś pięknego. Mam nadzieję, że i ja w końcu się przemogę i zaufam mojemu partnerowi chociaż to dla mnie bardzo trudne w szczególności, że nie potrafię zbytnio zaufać ludziom. Zapisałam się właśnie do psychologa, mam nadzieję, że coś pójdzie w końcu do przodu. Życzę Wam szczęścia i wytrwałości.

11

Polecam książkę AlphaFemale Mateusza Grzesiaka. W tej książce Mateusz Grzesiak opisuje swoje różne sytuacje z życia dzięki którym my kobiety możemy zrozumieć dlaczego faceci zachowują się tak jak się zachowują, np. dlaczego patrzą na inne, poza tym dzięki tej książce może wzrosnąć Twoja samoocena, poczucie Twojej własnej wartości itd. Mam ten sam problem co Ty i cały czas walczę, tylko u mnie dodatkowo mój facet okłamał mnie już 4 razy.. Również mam niską samoocenę itd. ale ciągle z tym walczę i nie przestaję no i jestem w trakcie czytania tej książki, która jest po prostu świetna. Jeżeli nie chcesz jej kupować to możesz nawet znaleźć w internecie darmowego E-booka i czytać nawet w telefonie w wolnej chwili. Najlepiej też jakbyś wypisywała sobie z tej książki wszystkie ważne rady i codziennie je czytała. Jeżeli potrzebujesz wsparcia to daj znać, może razem się z tym zajmiemy i razem sobie z tym poradzimy, czas stać się silną, pewną siebie kobietą! smile

Doła ma czasem każdy człowiek nawet Stallone i Szwarzeneger. To nie uniknione, bo gdyby nie miał to nie był by człowiekiem. Jednak w złych chwilach pomyśl tak; mam chłopaka, który mnie kocha i akceptuje taka jaka jestem. To dobrze. Jeżeli nie docenisz tego co daje Ci Twój chłopak w końcu (może to trwać nawet lata) - on tego nie wytrzyma i odejdzie. Dlatego w imię miłości i dla dobra samej siebie uwierz w SIEBIE. Bo jesteś wartościowym człowiekiem.

13

NAjlepiej byłoby i z chłopakiem pogadać o tym wszystkim, jeżeli zrozumie to wesprze jak tylko będzie to możliwe i postara się Twoja niską ocene samej siebie podnieść.

14

Widzićie ja mam znowu trochę inaczej.Też jak Brunetka 666 miałam do dupy życie .Z nerwicą walczę bardzo długo,tylko ja mam tak nie uważam śię za brzydką ,nawet mimo moich kilogramów,a mój charakter uważam za dobry.Tylko też od pewnego czasu stała śię dla mnie obsesja,że mój mąż coś ukrywa,ciągle próbuje go na czymś złapac,sprawdzam z nie nacka jak siedzi na kompie i zawsze sobie coś znajdę,że pisał z kimś ,a ja jak wchodzę to kasuje.I to też staje się nie do wytrzymania i myślę się rozejść bo wole być sama niż dostawać wariacji.Chodz on zawsze ma wytłumaczenie,i gotową odpowiedz ,że jestem głupia i mi śię wydaje.I tak sobie ciągle powtarzam ,że inni mnie podrywają a mój mąż mnie nie chce i ciagle sobie powtarzam o co chodzi.A wzieło mi śię to z tego, że on do uczuć nie jest wylewny i tak weszło mi w łeb.Strasznie jest podobny do mojego ojca ,ale mi śię wydaje ,że to nie chodzi o zazdrość po prostu ja tak walczę, aby tylko mnie nie oszukiwał ,bo sobie powiedziałam ,że nikt mnie już nie oszuka w życiu.To ja ciągle przytulam śię do męża ,całuje bo jak to kobieta potrzebuje tego a mój mąż to nie wiem czy nie robi tego bo ma ,aż za dużo o de mnie czy co,mysle że jeśli sam by zaczął do mnie przychodzic czasami powiedziec ,że mnie kocha to dużo by śię zmieniło wiedziała bym ,że mnie kocha ,a tak tego nie czuje i ciągle z nim rozmawiam i mówię dlaczego się do mnie nie przytula to jak zwykle odowiedz ,że śię przytula ,a tak nie jest .Pozdrawiam.

15

Co to za mania pisania "jezeli to i tamto to idź do psychologa". Ja sama walczyłam z kompleksami, niską samooceną, depresją po stracie matki.
Żaden psycholog, psychiatra nie pomógł. Tylko ja sama. Ja sama uwierzyłam, że to, co mam jest najlepszym, co mnie trafilo. Że nie należy się załamywać i trzeba spiąć trochę tyłek, nie dawać się oszukiwać.
Po prostu zacznij mu ufać i da się to zrobić z dnia na dzień. Nie traktuj porażek jak skreślanie z życia, ciało masz takie, a nie inne. Twój facet na pewno je lubi. On Cię kocha, nie pozwól mu odlecieć przez glupoty.

16

Psychologowie tak na prawdą gówno robią, jeżeli człowiek nie ma samozaparcia żeby coś poprawić to żaden psychaitra czy psycholog nie pomoże, a nawet jeśli chcesz coś zmienić to nie jest powiedziane że przeskoczysz problem. Druga sprawa to cena, płacić 100 zł za wizyta, a takich spotkań powinno być przynajmniej 3-4 na miesiąc to jest trochę za dużo.

17

Też miałam poważny problem z niską samooceną. Czułam się głupia, brzydka i zbyt leniwa aby coś ze sobą zrobić.
Chłopak jak miałam gorszy humor zawsze mnie pocieszał, ale działało tylko na chwilę.
Pomogło mi dopiero jak koleżanka namówiła mnie na treningi fitness.
Nie przepadałam za aktywnością fizyczną ale poszłam na kilka zajęć.... i okazało się że pomaga:)

Jakiś czas temu natrafiłam też na portal z trenerami (chciałam spróbować nowego sportu)

Lepszytrener.pl znalazłam tam instruktorkę dla siebie i koleżanki za nieduże pieniądze.
Teraz nie wyobrażam sobie że mogła bym nie ćwiczyc:)

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Jak walczyć z niską samooceną ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024