Stare książki/bajki dla dzieci z lat 1980-94 - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Stare książki/bajki dla dzieci z lat 1980-94

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: Stare książki/bajki dla dzieci z lat 1980-94

Witajcie. Ostatnio naszły mnie pewne psychodeliczne wspomnienia z wczesnego dzieciństwa, gdy to lubiłam czytać ilustrowane książeczki dla dzieci(wydawnictwo chyba Nasza Księgarnia). Stąd moja prośba/pytanie - czy pamiętacie takie tytuły, czytałyście coś podobnego? Poniżej opiszę, jak pamiętam co było w tych książkach i o czym one opowiadały:
1. Coś o zwierzętach. Pierwszym bohaterem była owłosiona świnia z ciałem chłopca w dżinsach na szelkach i w czerwonych trampkach. Świnka ta miała problem - stroniła od kąpieli, przez co zaczęła być przykra dla otoczenia. Uciekali od niej wszyscy, nawet zabawki i książki. Punktem kulminacyjnym było wejście świnki do łazienki, gdzie przemówił do niej Wielki Kran - władca wszystkich kranów i wód i opierdzielił naszego bohatera za brak higieny, co poskutkowało chyba big_smile Druga historia, jaką pamiętam z tej książeczki to historia muchy, która kupiła sobie czajnik i zaprosiła wszystkie owady na herbatkę. Wtem na przyjęcie wtargnął zły pająk i porwał muchę. Była bliska śmierci, gdy uratował ją jakiś świerszcz, czy inny bohaterski owad, a mucha się w nim zakochała i wszystko dobrze się skończyło wink
2. Była to książka ilustrowana o zjawiskach pogodowych i porach roku. Składała się z krótkich wierszy i rysunków - każda pora roku miała swoją ilustrację. Pamiętam Zawieruchę, Dziadka Mroza i Lato. Były to rysunki ludzi w dziwnych, mrocznych pozach. Np. Dziadek Mróz był to wysmukły, długi mężczyzna stojący na płocie w porwanym niebieskim fraku. Miał trupio-bladą skórę, cylinder i skrzyżowane ręce, a kapelusz rzucał mu na twarz cień, przez co było widać tylko jego szyderczy uśmiech. Zawierucha była kobietą w podartych łachmanach z kupą badyli na głowie, również z szyderczym uśmiechem i cieniem na oczach.

Pamiętam też słuchowisko dla dzieci "Pimpuś Sadełko", oraz Bajki Dla Laury i Wawrzynka czytane przez Henryka Boukołowskiego.

Wiem, że to średnio ma sens, ale chciałabym znać chociaż tytuły tych książeczek. Podczas przeprowadzek wszystkie je straciłam, a chciałabym choć trochę wrócić w ten dziwny świat literackiej fikcji z moich pacholęcych lat big_smile Jeżeli jakaś mistrzyni/mistrz będzie w stanie mi pomóc to nie wiem jak, ale ozłocę! Więc z góry dziękuję za pomoc wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Stare książki/bajki dla dzieci z lat 1980-94

Witaj Seymour!

Spróbowałem poszukać tego, o co Tobie chodzi, bo sam byłem ciekaw tych rysunków. Być może też się spotkałem z tymi książkami, ale nie pamiętam. Wpisz w wyszukiwarce "Stare, psychodeliczne książki dla dzieci". Ktoś już o to samo pytał na filmweb.pl. Może razem coś wymyślicie. Jeśli Ci zależy na tych tytułach, to proponuję wysłać mejla do wydawnictwa "Nasza Księgarnia" i tam wszystko opisać. Możesz też się przejść do bibliotek szkolnych itd., ale to jak szukanie igły...

Jeśli chodzi o słuchowiska, to pamiętam: "Szewczyk dratewka", "Dobra to chatka, gdzie mieszka matka", "Baśń o ziemnych ludkach" i "Stoliczku, nakryj się". Słuchałem tego w latach 1990-92 z kasety magnetofonowej. Wiem, że miałem też inne słuchowiska na kasetach, ale nie pamiętam tytułów.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Stare książki/bajki dla dzieci z lat 1980-94

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024