,,Markowe rzeczy ,, nosi patologia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » ,,Markowe rzeczy ,, nosi patologia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: ,,Markowe rzeczy ,, nosi patologia

Własciwie nie wiem jaki powinien być temat mojego postu ale mysle  że jest trafny mimo że może nie dosłownie.Może zaczne od początku jestem po 40 mam kolezanke tez jest po 40 znamy sie od 20 lat mysle że byłyśmy dobrymi koleżankami .Moja sytuacja materialna jest stabilna radze sobie dobrze,
Moja kolezanka niestety nie radziła sobie z wydatkami nie miała stałej  pracy a jej mąz zaciągnął kredyty których nigdy nie spłacił .Przestali płacić za mieszkanie był czas że wyłaczyli im prąd i gaz i tel .Kiedys nawet zapłaciłam jej jeden rachynek .Potem kolejno płaciła jej siostra jej rodzice .Po latach sprawa za zaciągnięty kredyt skonczył sie sądem ostatecznie dług spłaca jej ojciec Potem kolejno po upomnieniach sprawa o eksmisje w związku z nie płaceniem czynszu .Wyrok- eksmisjia .Na szczęscie odroczony na 8 lat bo w domu niepełnoletnie dzieci ,Miasto musi dać zastępcze mieszkanie -problemy jej namnażały sie z miesiaca na mesiac.Było mi przykro pomagałam jej dawałam ciuchy dla dzieci .Moja kolezanka wykazywała sie duzym poczuciem humoru mimo kłopotów .Jak pukał komornik śmiała sie bo jak mówiła co mam płakać!.Myslałm wtedy jaka to silna osoba lepiej tak niz sie zamartwiac trzeba życ.Moja kolezanka była w miare dobrze ubraną osobą a dzieci były ubrane bardzo dobrze .Mimo tej biedy i nieudolnosci dzici zawsze mialy tzw markowe ciuch - czasami dostała ale czasami kupiła.Jej córka nastoletnia zawsze miała dobre tzw drogie  torebki W domu u niej zawsze rewia mody córka paradowała na wysokich obcasach a pozostałe dzieci pokazywały mi czapki nicke i koszulki adidas Tomi  Polo i inne.W domu był sprzet wysokiej klasy a moja kolezanka nie miała w portfelu 10 zł. To co zarobiła  w 2 dni sie rozeszło.Troche mnie to zastanawiało ale nie wgłębiałam się.Do momentu kiedy znajomi mnie zaczeli pytać cyt ''Ty a ona co eksmisja a torebka za 600 zl'' .Mój tato twierdził ze to pusta baba nie ma na czynsz i chleb a kupuje szmaty .Moja kuzynka była raz ze  mna u niej i po wyjsciu powiedziała mi słuchaj to jest patologia !! byłam obużona .Pewnego dnia kolezanka powiedziała mi że ludzie jej zazdroszcza że umie sie ubrać ze ma to wszystko W szkole dzieci mysła ze jej dzieci maja bogatych rodziców uśmiechała sie przy tym szczerze .Pomyślałm wtedy przeciez nikt jej nie zazdrosci wszyscy sa zdziwieni że kupuje cos na co jej teoretycznie nie stać  Załatwiłam jej w miare dobra prace.Pierwsze pieniadze poszły na torebki ciuchy .Na fb wystawia fotki  w tzw markowych ciuchach az siara dzieci tez wszyscy .Znajomi mnie pytaja co to za sciema tu zero kasy i bieda a tu zastaw sie a pokaz się .Nie komentowałam tego ale to było jest takie żałosne.
Dowiedziałm sie ostatnio że podobno im wieksza patologia to napewno adidas nicke musi być ubrany To tzw dowartosciowanie .
Jak jej powiedziec ze nie tedy droga ze musi raczej splacac dług ale wiem ze jej sie nie oplaca bo i tak ma eksmisje .Kredyt ojciec płaci a żyć trzeba ,Czy warto pomagać takiej osobie .Wiem ze w pracy ludzie na nia nazekaja ze jest cicha i szpile podkłada . .Ta kobieta nie oszczedza tylko wydaje żyje smieje sie i nie martwi czy to normalne czy to jest tzw patologia .Wiem ze chca ja zwolnic z pracy ona zareagowała  słowami w dupie z tym. Chyba dłuzej nie moge byc jej kolezanka bo mnie to irytuje a w sumie to ja powinnam powiedziec w dupie z tym. Chce zerwać znajomośc. Nauczyłam sie jednego jak człowiek jest ubrany w markowe ciuchy to jest podejrzany bo człowiek który ma kase tego napewno  nie robi.Jak widze jej m eza w polo lezacego na kanapie w lakierkach to mi jest niedobrze bezrobotny leniwy pijaczek.Jak jej powiedziec ze to dziwne i nikt jej nie zazdrosci ja juz napewno jej nie pomoge bo to sensu nie ma ona musi isc na bruk chyba.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ,,Markowe rzeczy ,, nosi patologia

Niektórzy tak po prostu mają. I nie ma to znaczenia czy to patologia, czy ludzie którzy zarabiają duże pieniądze czy nie. Jednak coś w tym jest, że niektórzy z tych kręgów bardziej  "prostackich" (nie mylić z prostymi) muszą mieć wszystko "markowe", najlepiej jakby metki powiewały na wietrze, bo to jest jakaś tam forma dowartościowania się. Ważny dresik z trzema paskami i buty Nike. Zresztą to specjalnie markowe ciuchy nie są. Ot zwykłe sportowe. Markowe ciuchy mają to do siebie, że często są lepszej jakości, ale na pierwszy rzut oka nie powiesz jaka to firma, bo nie walą znaczków np. na garniturze, koszuli, czy spodniach. Trzy paski każdy zobaczy. Ale to takie płytkie straszne jest.
Jak cała rodzinka ma takie podejście to raczej wiele nie zrobisz. Nieudolni często tak mają i nigdy się praktycznie nie zmieniają.

3

Malwina2 napisał/a:

Własciwie nie wiem jaki powinien być temat mojego postu ale mysle  że jest trafny mimo że może nie dosłownie.Może zaczne od początku jestem po 40 mam kolezanke tez jest po 40 znamy sie od 20 lat mysle że byłyśmy dobrymi koleżankami .Moja sytuacja materialna jest stabilna radze sobie dobrze,
Moja kolezanka niestety nie radziła sobie z wydatkami nie miała stałej  pracy a jej mąz zaciągnął kredyty których nigdy nie spłacił .Przestali płacić za mieszkanie był czas że wyłaczyli im prąd i gaz i tel .Kiedys nawet zapłaciłam jej jeden rachynek .Potem kolejno płaciła jej siostra jej rodzice .Po latach sprawa za zaciągnięty kredyt skonczył sie sądem ostatecznie dług spłaca jej ojciec Potem kolejno po upomnieniach sprawa o eksmisje w związku z nie płaceniem czynszu .Wyrok- eksmisjia .Na szczęscie odroczony na 8 lat bo w domu niepełnoletnie dzieci ,Miasto musi dać zastępcze mieszkanie -problemy jej namnażały sie z miesiaca na mesiac.Było mi przykro pomagałam jej dawałam ciuchy dla dzieci .Moja kolezanka wykazywała sie duzym poczuciem humoru mimo kłopotów .Jak pukał komornik śmiała sie bo jak mówiła co mam płakać!.Myslałm wtedy jaka to silna osoba lepiej tak niz sie zamartwiac trzeba życ.Moja kolezanka była w miare dobrze ubraną osobą a dzieci były ubrane bardzo dobrze .Mimo tej biedy i nieudolnosci dzici zawsze mialy tzw markowe ciuch - czasami dostała ale czasami kupiła.Jej córka nastoletnia zawsze miała dobre tzw drogie  torebki W domu u niej zawsze rewia mody córka paradowała na wysokich obcasach a pozostałe dzieci pokazywały mi czapki nicke i koszulki adidas Tomi  Polo i inne.W domu był sprzet wysokiej klasy a moja kolezanka nie miała w portfelu 10 zł. To co zarobiła  w 2 dni sie rozeszło.Troche mnie to zastanawiało ale nie wgłębiałam się.Do momentu kiedy znajomi mnie zaczeli pytać cyt ''Ty a ona co eksmisja a torebka za 600 zl'' .Mój tato twierdził ze to pusta baba nie ma na czynsz i chleb a kupuje szmaty .Moja kuzynka była raz ze  mna u niej i po wyjsciu powiedziała mi słuchaj to jest patologia !! byłam obużona .Pewnego dnia kolezanka powiedziała mi że ludzie jej zazdroszcza że umie sie ubrać ze ma to wszystko W szkole dzieci mysła ze jej dzieci maja bogatych rodziców uśmiechała sie przy tym szczerze .Pomyślałm wtedy przeciez nikt jej nie zazdrosci wszyscy sa zdziwieni że kupuje cos na co jej teoretycznie nie stać  Załatwiłam jej w miare dobra prace.Pierwsze pieniadze poszły na torebki ciuchy .Na fb wystawia fotki  w tzw markowych ciuchach az siara dzieci tez wszyscy .Znajomi mnie pytaja co to za sciema tu zero kasy i bieda a tu zastaw sie a pokaz się .Nie komentowałam tego ale to było jest takie żałosne.
Dowiedziałm sie ostatnio że podobno im wieksza patologia to napewno adidas nicke musi być ubrany To tzw dowartosciowanie .
Jak jej powiedziec ze nie tedy droga ze musi raczej splacac dług ale wiem ze jej sie nie oplaca bo i tak ma eksmisje .Kredyt ojciec płaci a żyć trzeba ,Czy warto pomagać takiej osobie .Wiem ze w pracy ludzie na nia nazekaja ze jest cicha i szpile podkłada . .Ta kobieta nie oszczedza tylko wydaje żyje smieje sie i nie martwi czy to normalne czy to jest tzw patologia .Wiem ze chca ja zwolnic z pracy ona zareagowała  słowami w dupie z tym. Chyba dłuzej nie moge byc jej kolezanka bo mnie to irytuje a w sumie to ja powinnam powiedziec w dupie z tym. Chce zerwać znajomośc. Nauczyłam sie jednego jak człowiek jest ubrany w markowe ciuchy to jest podejrzany bo człowiek który ma kase tego napewno  nie robi.Jak widze jej m eza w polo lezacego na kanapie w lakierkach to mi jest niedobrze bezrobotny leniwy pijaczek.Jak jej powiedziec ze to dziwne i nikt jej nie zazdrosci ja juz napewno jej nie pomoge bo to sensu nie ma ona musi isc na bruk chyba.

z czym ty masz większy problem, z tym że kolezance grozi eksmisja i chcesz jej pomoc,czy ze ona i jej dzieciaki nosza szmaty Adasia? tak wogole cos za bardzo sie tym podniecasz,czyzby lekka zazdrosc?? jesli tak to nie ma czego , zadne wielkie marki to to nie sa,zwykla dresówka ...........

4

Nie ma w sumie znaczenia kto co nosi, ważne co sobą reprezentuej dany człowiek.

5

Mam taką ciotkę.Dzieci sporo,mieszkających w dwóch pokoikach.Noszące ciuchy po mnie ale: jak przyszedł czas wypłaty mamusi to poszła w jeden dzień na markowe kosmetyki,małże,krewetki i homary wydała wszystko.
Po trzydziestu latach,gdy rodzice zmarli i nie było od kogo pożyczać na wieczne nieoddanie nauczyła się żyć.

6 Ostatnio edytowany przez Olinka (2015-06-19 15:08:15)

Oj , Malwina , przesadzasz i to grubo! Tak jak twoja koleżanka uogolnia , że ciuchy są najważniejsze i nie ważne , jaka jest , byle je miała , tak ty z kolei idziesz w drugą stronę- że markowe ciuchy to zło , bezrobocie i nierobstwo... CO?! Obie nie macie racji.

Cristoffff napisał/a:

Nie ma w sumie znaczenia kto co nosi, ważne co sobą reprezentuej dany człowiek.

Mniej więcej to mam na myśli... ale jak ktoś jest ubrany w brudne , stare ciuchy , to jednak o nim coś świadczy , prawda? Ja mam taki system- a nie jestem ani z patologii ani ąę- że to , co potrzebuję typu spodnie kupuję markowe , a koszulki w lumpach  bo są zabawne.

Jeszcze a propos słowa " patologia" . Wydaje mi się , że nie znasz jego znaczenia!! Patologia to naogowi alkoholicy , albo też i okrutnie " zajechani " narkomani , którzy pogrążają się w używkach , żebrzą , nie wychowują prawidłowo dzieci i sikają gdzie stoją. To jest patologia.

Nie pisz, proszę, postów jeden pod drugim ? jest to sprzeczne z Regulaminem Forum. Jeśli chcesz coś dopisać, użyj funkcji ?edytuj?. Ty nie złamiesz zasad, a my będziemy miały mniej pracy.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, mod. Olinka

7 Ostatnio edytowany przez Martainn (2015-06-18 13:19:33)

Autorce chodzi o co innego. O to, że nie ma na jedzenie i opłaty, ale trzy paski na dresach muszą być, co niestety wśród środowisk mieszkających w nieciekawych dzielnicach jest dość powszechne. Przynajmniej u mnie w mieście.
Jeśli kogoś stać na markowe ubrania to czemu nie ma ich kupować. Problem jest jednak taki że tej rodziny na nie nie stać.

8 Ostatnio edytowany przez Malwina2 (2015-06-18 16:52:00)

Chyba nie zostałam zupełnie zrozumiana .Nie jest problem że oni noszą markowe ciuchy  ( czasami z pólki Mikl Kors etc )problem jest taki że wydaja pieniadze  na to a nie płacą rachunków. .Bardzo często częstowałam jej dzieci obiadem.To jest moja koleżanka  naprawde mi jej szkoda .

Patologia rodzinna  to nie tylko alkoholizm narkomania i inne .Patologia to ludzie bez pracy na własne życzenia  nie umiejący umiejętnie gospoderować swoimi wydatkami .Musza im stale pomagać instytucje społeczne rodzina znajomi . Niezaradnosc życiowa to patologia .

Czasami ludzie borykaja sie z finansami i nie starcza pieniedzy to co innego to sa biedne rodziny i oni nie maja nic wspólnego z patologią   .Ale jezeli wydaje sie pieniadze na zbedne rzeczy drogie rzeczy  to jest nieodpowiedzialnośc i patologia.
Jak człowiek bardziej wgłębia sie w ten temat to jest posądzany o zazdrośc o te szmaty torebki Ktos z was napisał że nie wazne jak ktos jest ubrany .Nie zgadzam sie z tym to jest wazne bardzo i nie tylko żle ubrany człowiek naraza sie na krytyke .Ludzie ubrani ponad swój stan finansowy wzbudzaja podejrzenie i nie jest to normalne .To sa kompleksy i niedowartosciowanie zupełna bezradnośc .Doprowadziło ja to de eksmisji czy to nie patologia

Net -facet dziekuje że mnie rozumiesz

9 Ostatnio edytowany przez Malwina2 (2015-06-18 17:36:06)

Zadam wam wszystkim pytanie co wybieracie drogie rzeczy perfumy paski torebki etc nie byle jakiej marki do tego  - eksmisja z domu ,komornik sprawy sądowe. Druga opcjaw zwykłe ciuchy czasami kilku letnie i mieszkanie placone rachunki bez sadow komorników i bez pomocy rodziny niezależność

Jak jej powiedziec aby zaprzestała kupna tego wszystkiego w skali roku to ogromna suma pieniedzy napewno pokryje to czynsz i wyzywienie
I tylko wyjde na zazdrosna i ktos mi napisze że nie mój problem ....uwazam ze to jedyna pomoc jak by posłuchała ....

10

Dziewczyna jest dorosła,  nie jest ubezwłasnowolniona, sama podejmuje (wraz z mężem ) swoje decyzje i ponosi tego konsekwencje.  Najwyraźniej ma takie, a nie inne priorytety. To co ważne i istotne dla Ciebie nie musi być takie dla niej.
A Ty nie masz innego wyjścia jak pogodzić się z tym.

11

Kaja74 napisał/a:

Dziewczyna jest dorosła,  nie jest ubezwłasnowolniona, sama podejmuje (wraz z mężem ) swoje decyzje i ponosi tego konsekwencje.  Najwyraźniej ma takie, a nie inne priorytety. To co ważne i istotne dla Ciebie nie musi być takie dla niej.
A Ty nie masz innego wyjścia jak pogodzić się z tym.

Tak naprawde nie musze z niczym  sie godzic nic nie musze . To jest moja bliska kolezanka nigdy nie wtrącałam sie w jej życie bo mam własne .Ale widze że ona idzie na dno.Ja moge tylko przyglądać się temu ,Teraz juz chyba jest za pozno straciła mieszkanie co może być gorszego w zyciu rodzinnym jak nie ma dachu nad głową

12

Skoro od tylu lat się przyjaźnicie to może warto z nią szczerze na ten temat porozmawiać? Jeśli źle zrozumie Twoje intencje to chyba najlepiej będzie Ci się trzymać z dala od niej i  od tej sprawy.

13

Nie wiem czemu Cie to obchodzi
Ona jest dorosła osobą, to nie jest twoja rodzina,
jej długi jej sprawa, jak dla mnie to szukasz sensacji, a nie pomocy dla kolezanki

14

niebieskamonika napisał/a:

jej długi jej sprawa, jak dla mnie to szukasz sensacji, a nie pomocy dla kolezanki

Autorce chyba nie chodzi o szukanie sensacji, ale szukanie pomysłu w jaki sposób może pomóc przyjaciółce, która się widocznie pogubiła.

15 Ostatnio edytowany przez Malwina2 (2015-06-21 05:01:38)

cirilla napisał/a:
niebieskamonika napisał/a:

Autorce chyba nie chodzi o szukanie sensacji, ale szukanie pomysłu w jaki sposób może pomóc przyjaciółce, która się widocznie pogubiła.

Dziekuje Cirilla bo juz sie poddałam z postami stwierdziłam że nic nie ma sensu w tej sytuacji Nie odbieram od kolezanki telefonow lub mowie ze jestem zajeta chyba czuje cos Nie chce mi sie rozmawiac z nia bo i tak to  nic nie da.Nie pozycze pieniedzy na jedzenie .Zapewnie bedzie miec zal i bedzie pytac  cyt : co ja jej zrobiłam??       ale juz postanowiłam to koniec znajomosci

16

Coś jest w tej teorii. Mieszkam w Londynie, stałam kiedyś w kolejce w MC donaldzie za kolesiem, który chyba dwoma lub trzema kartami usiłował zapłacić 6 funtów za żarcie i na żadnej nie miał środków. A w obu rękach fajne telefony, dość drogie.

Widać to czasem - nieciekawa dzielnica, ludzie biedni mieszkają, na każdym balkonie antena satelitarna, wejdziesz do domu - plazma na pół ściany, ale meble się rozpadają. Markowe obuwie sportowe, itp.

Moim zdaniem nie dasz rady pomóc koleżance. To jest jakieś zaburzenie, nieprzystosowanie społeczne. Przecież ona widzi co się dzieje, tylko ma to w dupie, jak sama mówi. Nie pomożesz jej na siłę.

17

Znam to mam taką nawet w rodzinie. Długu więcej niż włosów na głowie, wszystko na kredyt wszyscy pomagać a ona markowe ciuchy włosy w salonie i to nie takim tanim, paznokcie do kosmetyczki ale też nie możesz nic mówisz bo zazdrościsz....  Najlepiej się od tego odsunąć bo ona wykorzystywać bedzię Twoją dobroduszność i na tym się skończy...

18 Ostatnio edytowany przez Malwina2 (2015-06-22 00:36:37)

Bogaty człowiek w zyciu codzienny chyba olewa i ubiera zwykłe koszulki mam takch znajomych co nie oznacza że nie maja klasy bo maja

19

Malwina2 napisał/a:

Jestem chrzestna jej dziecka ,Dziecko dostanie szoku bo zawsze cos odemnie dostawał  dostaie szoku jak ja zerwe z nimi kontakt ,Jest mi bardzo ciezko .

Dziecko nie jest tutaj niczemu winne.
Jesteś chrzestną to chyba nie byłby problem czasem coś nawet podarowac.
Przecież nie musi byc coś wielkiego. Ale ważny jest też gest, miłe słowo.

20

strzała napisał/a:
Malwina2 napisał/a:

Jestem chrzestna jej dziecka ,Dziecko dostanie szoku bo zawsze cos odemnie dostawał  dostaie szoku jak ja zerwe z nimi kontakt ,Jest mi bardzo ciezko .

Dziecko nie jest tutaj niczemu winne.
Jesteś chrzestną to chyba nie byłby problem czasem coś nawet podarowac.
Przecież nie musi byc coś wielkiego. Ale ważny jest też gest, miłe słowo.

Nie mieszkamy blisko siebie nie bede go odwiedzac a mijać rodziców ..Uwazam że tylko wprowadziłąbym zamęt
nie bede sie kontaktowac bo to bzdura z tym dobrym słowem Dziecko ma rodzine -rodzicow dziadków rodzenstwo ma sie dobrze nie jest sierota a skoro tak wyszło trudno ja nie moge na to patrzec i wiecznie sponsorować  .Jak dziecko poprosi o pomoc napewno jej udziele.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » ,,Markowe rzeczy ,, nosi patologia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024