Zamierzam dać dziecko do przedszkola gdy skończy 4 lata.
Jak było z waszymi dziećmi?
Hej Moje Drogie ... jesteście tu?
Moja panna poszła jako trzylatka.Jest ze stycznia i to chyba ułatwiło sprawę a właściwie utrudniło jej samej bo była dojrzalsza niż trzylatkowie,którzy z nią byli w grupie.
Ja chciałabym dac jak będzie miała 3 latka ale pewnie dam od 2,5 bo nie mam za bardzo wyjścia. Niania kosztuje prawie 70% mojej wypłaty a przedszkole 400 zł. Smutna rzeczywistość.
Ja również chce dać dziecko do przedszkola, ale później. Obecnie szukam niani, bo ma tylko 2 latka, a ja muszę pracować.
Olala95, ja mam dwojke dzieci i kombinuje tak zeby ich w ogole nie posylac do przedszkola. Najchetniej nie poslalbym ich rowniez do szkoly publicznej.
Nasza starsza córka jest absolwentką przedszkola, idzie do pierwszej klasy. Nasza druga córka we wrześniu będzie miała dwa lata i dwa miesiące. Idzie do najmłodszej grupy opiekuńczej. Nie mamy obaw. Dodam, że nie musimy jej oddawać.
Przedszkole jest bardzo ważne w życiu naszego malucha.
Dlatego moim zdaniem nie ma potrzeby zastanawiania się niania, rodzic w domu czy przedszkole.
Odpowiedź jest jedna i prosta (najlepszym rozwiązaniem jest przedszkole, które prowadzi za sobą mnóstwo zalet).
Dziecko, które skończyło trzy lata odczuwa potrzebę wzbogacenia, urozmaicenia swojego świata. Budzi się tu chęć obcowania z innymi, zabawa z rówieśnikami oraz starszymi od siebie dziećmi.
W dzisiejszych czasach nie jesteśmy w stanie zapewnić dziecku 100% uwagi (zabawy, rozmowy, zainteresowania naszą pociechą przez cały czas). Dziecko uczęszczające do przedszkola nie będzie miało problemu z samotnością, od samego początku swojego rozwoju nauczy się żyć z innymi. W przedszkolu wzbogaci swój język, nauczy się dzielić z innymi, poprzez wykonanie licznych prac rozwinie swoją motorykę, nauczy się pewności siebie (a to wszystko w wesołej i przyjemnej atmosferze). Cały przekaz informacji, nowych umiejętności przez zabawę czyli w wielkiej radości. Dlatego bardzo ważne w życiu małego człowieka jest przedszkole gdzie dziecko poprzez kontakt z innymi może odkrywać samego siebie oraz otaczający go świat.
Przedszkole jest bardzo dobrym miejscem na przygotowanie naszego dziecka do życia w szkole. Dlatego nie zastanawiajmy się długo kiedy i czy w ogóle posłać nasze dziecko do przedszkola.
Zróbmy to jak najwcześniej.
Najlepiej posłać wtedy kiedy dziecko jest już samodzielne. Ale nie każda może sobie pozwolić na luksus pozostania z dzieckiem w domu do tego czasu. To zależy
My posłaliśmy trzylatka ![]()