W jakim wieku waszym zdaniem najlepiej jest dorosnąć? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » W jakim wieku waszym zdaniem najlepiej jest dorosnąć?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: W jakim wieku waszym zdaniem najlepiej jest dorosnąć?

W jakim wieku waszym zdaniem najlepiej jest dorosnąć?
Czy nie jest tak, że każdy gdzieś w głębi siebie ma coś z dziecka?
Czy nie jest tak, że nie powinno się za szybko rezygnować z dzieciństwa? Powinno się cieszyć z małych rzeczy, z głupot, z wariactwa do upadłego. Czasem niektóre osoby po 30 mają w sobie coś z dziecka, nawet jeśli mają rodzinę i dzieci, ale nie siedzą sztywno na tyłku tylko idą na plac zabaw i sami nawet potrafią huśtać się na huśtawce. Moim zdaniem lepiej nie dorastać zbyt szybko, bo potem życie i problemy mogą nas przerosnąć. Niektórzy muszą dorosnąć już w wieku 5 lat i to jest smutne.

A tak swoją drogą przytoczę wam pewną odpowiedź, pewnej osoby, z pewnej strony, gdyż pewna 17 letnia dziewczyna zadała pytanie, że chłopak uznał iż powinna dorosnąć.

"Słuchaj... ja mam ponad 20 lat, a niektóre moje zachowania są niedojrzałe (przynajmniej zdaniem niektórych). Tylko ja nie chce rezygnować z bycia dzieckiem, bo to daje mi w pewnym sensie radość. Z resztą... jakie dziecko będąc dzieckiem nie jest szczęśliwe? No pomijając niektóre szczególne sytuacje... Generalnie dzieci potrafią się cieszyć niemal ze wszystkiego. Nie dorastaj za szybko bo nieraz to bez sensu - dorosłość to powaga tam, gdzie ty (jako dziecko) możesz dostrzec powód do (u)śmiechu "

A jakie jest wasze zdanie na ten temat i na temat owej odpowiedzi?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: W jakim wieku waszym zdaniem najlepiej jest dorosnąć?

Najpierw chyba trzeba by zdefiniować pojęcie "dorosnąć" wink Dla mnie dorosłość/dojrzałość jest wtedy, kiedy człowiek jest w pełni zdolny do samodzielnego przetrwania i odpowiedzialny za siebie samego. Według tych kryteriów już z pewnością dorosłam: jestem samodzielna, mieszkam i utrzymuję się sama, dbam o swoje gospodarstwo domowe, jestem niezależna. Ale dla niektórych wciąż nie jestem dorosła (i pewnie nigdy nie dorosnę wedle ich kryteriów), bo nie chcę zakładać rodziny, większość swojego czasu poświęcam na przyjemności i rozwój osobisty, uwielbiam gry (komputerowe i planszowe) i dbam o to, by mieć jak najmniej problemów i obciążeń wink

Niemniej bardzo podoba mi się dorosłość i za nic nie chciałabym wrócić do "beztroskich" czasów dzieciństwa. Zawsze dążyłam do niezależności od innych i podoba mi się, że mogę teraz robić co zechcę, nie muszę nikogo pytać o zgodę, że nie muszę dostosowywać się do innych w każdym aspekcie życia, mogę zarabiać pieniądze i decydować, na co chcę je wydać. Jednocześnie nie jestem (nie czuję się) przytłoczona zobowiązaniami i problemami, więc to dla mnie sytuacja niemal idealna: mogę decydować o sobie i dokonywać takich wyborów, które czynią mnie szczęśliwą. Dlatego na pytanie zawarte w tytule odpowiem: jak najszybciej wink ale pamiętając, że "dorośnięcie" nie musi oznaczać samych obowiązków i żadnych przyjemności.

3

Ale kto powiedział, że dojrzałość (bo raczej takiego słowa bym użyła) musi wykluczać radość, zabawę i śmiech?
Myślę, że patrzysz na tę dorosłość przez utrate schematy. Ona wcale nie wyklucza spontaniczności i szaleństwa, jedynie skłania do odpowiedzialności za czyny, które nie do końca mają taki skutek, jakbyśmy chcieli... Świat jest atrakcyjny i ciekawy, i właśnie dlatego dorosłość nie musi być synonimem nudy i szarości. big_smile

4

myślę że mając lat 20 powinno się być już odpowiedzialnym..ale nie oznacza to że trzeba być śmiertelnie poważnym i nie miec nic z dziecka. ja chciałabym  miec znow 13 lat...ale nie da rady. no i jestem odpowiedzialna, samodzielna, ale dalej coś z dziecka mam i nie zamierzam z tego nigdy rezygnować. i na pewno każdy ma coś z dziecka tylko nie w każdych sytuacjach/relacjach to widać. najbardziej widać takie rzeczy w domu. moj narzeczony ma 33 lata i jest bardzo poważnym i nieśmiałym czlowiekiem do innych , a ze mną bawi się w berka w domu:) i o taką dziecinność mi chodzi.

5

Dorosnąć chyba trzeba jak najszybciej. Bo ja niestety jeszcze nie dorosłam i przez to jestem cały czas wyzywana przez mamę i babcię, że jestem jakaś nienormalna. Bo często za bardzo bawią mnie pewne sytuacje i za głośno się z nich śmieję. I nie widzę problemów tam, gdzie one je widzą.

6

Co to jest dorosłość? Samowystarczalność? Odpowiedzialność? Gotowość do poniesienia konsekwencji za własne decyzje, i te złe i te dobre? Jeśli podejdziemy do tego w ten sposób to powiem jak szybko się da. Życie się z nami nie patyczkuje i im szybciej zrozumiemy pewne "reguły gry", tym dla nas lepiej. Natomiast nigdy nie powinniśmy pozbywać się i tłamsić nasze wewnętrzne dziecko. Musimy czasem umieć podejść do siebie i do świata trochę krytycznie, umieć śmiać się z głupoty swojej i innych i podchodzić do różnych rzeczy z przymrożeniem oka. Jak to się mówi: "Nie traktuj życia zbyt poważnie, i tak nie wyjdziesz z niego żywy" - Królik Bugs wink

7

Myślę też, że można dorosnąć szybko, ale moim zdaniem nie jako dziecko, bo to nie jest dobre, takie osoby właśnie potem już mogą nigdy nie mieć wiele z dziecka (tzn może i kiedyś mogą, ale jest im pewnie trudniej), bo nie potrafią wyluzować, skoro ten okres dzieciństwa miały tak przerwany. Wiadomo, że najlepiej jak jest i zwykłe dzieciństwo, potem dorosłość. Ja sama leniłam się i nie mam pracy, za bardzo doświadczenia, teraz szukam pracy, no w końcu uda mi się, chociaż bez doświadczenia w wieku prawie 24 lat będzie ciężej. Tym bardziej, że czasy lekkie nie są, ale dam radę. A co do tego, by mieć w sobie coś z dziecka, to myślę, że jak będę pracować, to też będę miała, bo jestem jak najbardziej za tym, by w sobie zawsze trochę z dziecka mieć wink Czasem usiądę na huśtawce, pohuśtam się - oczywiście w takiej co się mieszczę, a nie w bardzo małej i nie widzę w tym nic złego. Tak samo czasem i animację dla dzieci mogę obejrzeć i też może mi się spodobać, czasem lubię jakieś obrazki ze zwierzętami, takie rzeczy, które chyba wiele dorosłych nadal lubi. Dla mnie to normalna sprawa. Nie umiałabym myślę nawet jak będę pracować być całkiem poważna cały czas. Moim zdaniem dorosłość, praca nie musi się wiązać z taką powagą. Znam wiele odpowiedzialnych osób, które przy tym i tak mają w sobie radość z życia, nie są poważne, tylko uśmiechnięte, cieszą się jak mogą z małych rzeczy też, ja uważam, że to jest bardzo dobre smile

8

W odpowiednim, a to znaczy że wtedy kiedy zaczyna nam to przeszkadzać.

9

Anemonne napisał/a:

Ale dla niektórych wciąż nie jestem dorosła (i pewnie nigdy nie dorosnę wedle ich kryteriów), bo nie chcę zakładać rodziny

Głupota by dorosłość mierzyć zakładanie rodziny.

10

rr12345 napisał/a:

Dorosnąć chyba trzeba jak najszybciej. Bo ja niestety jeszcze nie dorosłam i przez to jestem cały czas wyzywana przez mamę i babcię, że jestem jakaś nienormalna. Bo często za bardzo bawią mnie pewne sytuacje i za głośno się z nich śmieję. I nie widzę problemów tam, gdzie one je widzą.

Głupotą jest żyć czy zachowywać się tak jak inni od nas tego wymagają.
Spodziewałam się, że w ten sposób podejdziecie do tematu.

11

jagodzinka123 napisał/a:

Głupotą jest żyć czy zachowywać się tak jak inni od nas tego wymagają.
Spodziewałam się, że w ten sposób podejdziecie do tematu.

Niestety życie nie jest takie piękne i nie zawsze można robić to co się chce i na co ma się ochotę. Bo co z tego, że zachowuję się jak chcę, czasem jestem trochę infantylna bo taka już po prostu jestem i mojemu chłopakowi to wcale nie przeszkadza, skoro najwięcej czasu spędzam w domu z mamą i babcią, które co chwile tylko mnie dołują, że zachowuję się nieodpowiednio, że powinnam się zastanowić nad tym co robię i mówią mi, że jestem głupia. Life is brutal i często trzeba się dostosowywać do najbliższych.

12

Moim zdaniem każdy jest innym , jeden dorosnie szybciej drugi wolniej ,a trzeci wcale. Zależy od otoczenie od przeżyć praktycznie od wszystkiego. Od rodziny najbardziej z pewnościa. W kwietniu skoczyłam 24 lata i czuje ,że zaczyna mi sie zmieniać wglad na życie ,już głównym celem nie sa imprezy teraz wole innych przeżyć takich na które ja mam wpływ nie koleżanki czy znajomi.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » W jakim wieku waszym zdaniem najlepiej jest dorosnąć?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024