Fenomen serialu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Fenomen serialu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1 Ostatnio edytowany przez Ludmiłaa (2015-06-07 21:16:35)

Temat: Fenomen serialu

Teraz jest gorący okres w serialach, ponieważ jest koniec sezonu. Scenarzyści każdego serialu, przygotowali jakiś niezwykle fascynujący ostatni odcinek przed wakacjami.

Zaskakującym jest, że wszyscy się wypierają, że oni seriali nie oglądają tylko coś bardziej ambitne.
A  sprawozdania z oglądalności mówią zupełnie co innego. Na ten przykład serial ma najwyższą oglądalność, szczególnie w sezonie zimowym. Natomiast raporty telewizyjne wykazały, że bardzo małą oglądalnością cieszą się teatry telewizyjne, spektakle, musicale. I inna tego typu sztuka.
Po prostu w Polsce najbardziej opłaca się kręcić seriale. To jest przekaz jaki ludzie ,,kupują'' lubią.
Przede wszystkim to jest opłacalne.

Powiedzmy sobie szczerze wielu polskich aktorów zaistniało dzięki serialowi. Często jest tak, że zdolni ambitni aktorzy po Akademiach Teatralnych, uważają, że nie będą grać w serialach interesuje ich coś bardziej ambitnego, tymczasem, tak naprawdę nielicznym udaje się zaistnieć w show biznesie. Wiele aktorów i aktorek porzuciło, seriale licząc na lepsze propozycje i rozwijane kariery tymczasem na ,,liczeniu'' się skończyło.

,,Żyjesz serialem'' ,, Za dużo seriali się naoglądałeś'' ,, Życie to nie serial''
Znacie to? Na pewno albo kiedyś Wam ktoś to powiedział, albo Wy sami jesteście autorami tych słów.
No właśnie skąd to się bierze?
To jest właśnie chyba klucz, do pytania o fenomen seriali. Serial jest najprostszym, uniwersalnym przekazem dla każdego. Mówiąc po prostu: każdy wie o co chodzi. Serial ma to do siebie, że jest wiele różnorodnych postaci, charakterów i sytuacji. Wszystkie problemy, wątki są przedstawione w dość przystępny sposób. Ludzie to lubią bo to jest forma najbardziej zbliżona do ich życia. Są różni bohaterowie, z którymi często ludzie się utożsamiają, rozumują ich problemy. Ludzie nie pragną niczego bardziej niż zobaczyć (mimo, że fikcyjnie) że są inni ludzie  którzy są tacy jak oni i mają takie same problemy. Ludzie lubią coś sobie podejrzeć, ściągnąć od innych, np. styl ubioru, czy fryzurę, pomysł na romantyczną kolacje, czy imię dla dziecka,  Lenka, Ksawery stały się bardzo popularne.

Scenarzysta nie jest to osoba która gdzieś z dala od ludzi, pisze w samotności. Chcąc stworzyć wiarygodny serial trzeba szukać inspiracji, rozmawiać z ludźmi, bywać w różnych miejscach. W serialach poruszane są różnego typu problemy społeczne, używki, przemoc, choroby, homoseksualizm. I najważniejsze nie obowiązuje zasada która nigdy nie była aktualna, że dobro zawsze zwycięża Ale an pewno obowiązuje zasada ludzie podpatrują serial, serial podpatruje ludzi.

A Wy macie swoje ulubione seriale i bohaterów?
A czy zgodzilibyście się z tezą, że to forum też jest poniekąd serialem?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Iceni (2015-06-08 11:02:41)

Odp: Fenomen serialu

Uwielbiam seriale!
Dobre seriale są na wagę złota big_smile

Świat bez seriali nie byłby taki sam smile Świat bez Hansa Kllossa i Dr. House'a wiele by stracił wink

(Nie należy oczywiście mylić seriali i telenoweli tongue )

I masz absolutną rację! To forum jest jak serial big_smile big_smile
Codziennie nowy odcinek i raz dramat, raz horor, a raz komedia big_smile

3

Bardzo lubię seriale, ale nie polskie. Z polskich widziałam chyba tylko kilka odcinków "Prawa Agaty" i "Przyjaciółek". A zagranicznych obejrzałam mnóstwo, bo od kilku lat oglądam przed snem jeden odcinek jakiegoś serialu. Zaczęło się od "Przyjaciół", a potem obejrzałam wiele różnych seriali. Tylko jakoś do "Breaking Bad" nie umiem się przekonać. Zaczynałam kilka razy i nie mogłam skończyć. Z seriali wciąż jeszcze granych oglądam "House of cards", "Suits", The big bang theory", "Good wife", "Following" i "Hannibala". Czasami jeszcze "Grę o tron" i czekam na drugi sezon "True detective". Fajne jest to, że te seriale nie są nadawane jednocześnie, tylko niektóre emitują w sezonie wrzesień-maj, a inne w wakacje. Podoba mi się też to, że każdy sezon ma najczęściej 13 lub 24 odcinki (zależy od serialu) i nie są to telenowele jak "Klan" albo "M jak miłość".

Muszę przyznać, że nie lubię oglądać filmów. Właściwie nie wiem dlaczego. Nudzą mnie. W tym roku obejrzałam tylko Greya z ciekawości, a przed Greyem ostatni raz oglądałam film chyba 2-3 lata temu. Amerykańskie seriale są teraz tak samo dopieszczane jak filmy. O ile można deprecjonować polskie seriale, to trudno powiedzieć coś takiego np. o "House of cards" albo "Hannibalu", gdzie każdy odcinek jest dopieszczonym majstersztykiem. Natomiast amerykańskie seriale komediowe zwyczajnie mnie bawią. Podobają mi się ich dialogi, które są wręcz dużo lepsze niż w normalnych komediach. Polskich komedii nie lubię, nie bawią mnie. Chyba tylko "Lejdis" mnie rozbawiło.

4 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2015-06-09 16:24:06)

Średnio lubię seriale, wolę filmy. Zresztą przy serialu to wiem, że jakby wciągnął, to potem, jakby nie było czasu, to szkoda by było tracić odcinki, chociaż fakt można to i tak kiedyś nadrobić wtedy. Niemniej wiele seriali na razie nie oglądałam. Z polskich kiedyś oglądałam "M jak miłość" nie przeczę, "Na wspólnej" też, ale parę lat już nie oglądam, teraz raczej, by mnie to bardzo szybko znudziło tongue "Modę na sukces" oglądałam, niby głupia, ale czasem się wciągnęłam tongue Mam zamiar obejrzeć "Wspaniałe stulecie", bo nie oglądałam, a słyszę wiele zachwytów, moja mama uwielbia, wielu znajomych, mój nielubiący seriali chłopak też ogląda tongue Także i ja spojrzę kiedyś. Teraz oglądam tylko "Pierwszą miłość", ale też czasem, bo potrzebuję przerwy, czasem teraz przesadzają tam mocno z absurdami i dają za dużo akcji wręcz naciąganej, tytuł serialu przestaje pasować tongue Niemniej to jest teraz jedyny polski serial, który czasem obejrzę. Kiedyś obejrzałam parę odcinków "Two broke girls", nawet mi się podobało, nawet fajny humor dla mnie, ale nie wciągnęło na tyle, by koniecznie oglądać, więc więcej nie oglądałam w sumie na razie. Jakiś zagraniczny serial muszę czasem obejrzeć, wiem, że bywają dużo lepsze, a ja jeszcze tak to nie oglądałam wink A i z polskich seriali wspomniane przez cslady też kiedyś oglądałam, nawet mi się podobał ten serial, ale potem była długa przerwa i jakoś wypadłam z rytmu, miałam oglądać po tej przerwie, ale jakoś już mi się tak bardzo nie chciało, mimo że serial dla mnie nawet niezły. A potem mówiłam sobie, że kiedyś obejrzę, ale już mniej mi się chciało po takiej przerwie, ale może kiedyś obejrzę, zobaczę.

Kiedyś leciał w telewizji serial "Siódme niebo", akurat taki z religijną osobą, ja może bardzo religijna nie jestem, tzn kiedyś trochę byłam, ale bardzo nie, ale mimo tego ten serial mi się podobał. A i kiedyś jak miałam 15-16 lat, to oglądałam młodzieżowe "Życie na fali" i "Pogoda na miłość", muszę przyznać, te seriale dla mnie bardzo dobre, młodzieżowe, dobra muzyka, ciekawa fabuła, je oglądałam chętnie smile Nie obejrzałam tylko chyba wszystkich odcinków, więc kiedyś to nadrobię myślę, to jedne z lepszych seriali co kiedyś oglądałam, a z tych dwóch to dla bardziej lubiłam "Życie na fali", bardzo przypadło mi do gustu smile Niby wtedy miałam 15-16 lat, może 17 lat jak jeszcze oglądałam, ale myślę, że jak teraz obejrzę, to też pewnie nawet będzie mi się podobać, mimo że problemy młodzieży, to mimo wszystko seriale są całkiem dobrze zrobione i myślę, że teraz dlatego odbiorę je podobnie, może nie tak samo jak już nie jestem nastolatką, ale pewnie podobnie. A kiedyś pamiętam jak jeszcze młodszą się byłam i szał na "Zbuntowanego anioła". Tutaj inaczej niż z tymi młodzieżowymi serialami, bo ten serial wiadomo bardziej naiwny, więc mój odbiór pewnie teraz byłby inny wink Niemniej, lubiłam wtedy oglądać i pewnie wiele dziewczynek tak samo, bo wiele osób lubi takie optymistyczne historie wręcz takie, że ona biedna, on bogaty i wielka miłość, choć wiadomo w życiu to już różnie bywa.

A i "Dr House" kiedyś obejrzałam parę odcinków, jest na pewno dobry, ma dużo walorów, choćby świetna gra głównego bohatera, niemniej po prostu mnie nie wciągnął, więc nie oglądałam dalej. Nawet ciekawy, ale po prostu nie byłam aż tak zachwycona jak wiele osób, by dalej oglądać.

Dobre seriale na pewno mogą przyzwyczaić do siebie, że ciężko ominąć odcinek. Choć jak widać zależy od osoby, bo ja mam tak rzadziej, nawet jak dobry serial jak "życie na fali", co mi się bardzo podobało, to jednak wyszło, że nie obejrzałam każdego odcinku, a nie ubolewałam nad tym i pewnie obejrzę, ale teraz po latach. Za to inna osoba pewnie już dawno na moim miejscu, by obejrzała pozostałe odcinki. No to już zależy jak kto lubi seriale, niektóre mi się właśnie podobają, niemniej nie wciągają mnie chyba aż tak jak niektórych. Indywidualna sprawa. Za to książki mnie wciągają, dosyć dużo czytam, kryminały, książki obyczajowe itp. Niemniej tak jak czytałam o tym i pewnie tak jest, to seriale dają właśnie ludziom chyba taką rutynę, takie poczucie bezpieczeństwa, że serial jest np codziennie czy w te dni o tej samej porze - choć wiadomo co innego seriale w Internecie, do tego jak chodzi o seriale polskie to dla wielu ludzi są po prostu oderwaniem się od rzeczywistości, relaksem, gdzie tam wiele rzeczy idzie łatwo, ale dla nich to dobrze, tak jak czasem obejrzy się komedię romantyczną dla lepszego humoru czy tak po prostu i ja je czasem lubię smile

A i mimo, że bywają naiwne, to dobrze się je ogląda, a jak ktoś ma problem, to tym bardziej, bo dają więcej takiej wiary, że i jemu może się udać. No bo wiadomo, u nikogo nie będzie pewnie tak kolorowo jak na filmie czy w serialu, ale wiadomo, że jak obejrzenie filmu da dobry humor, to łatwiej zwalczać problemy, a to jest plus smile No bo wiadomo, że dystans też powinien być, że to film, serial, że może nas to nastroić optymistycznie, ale wiadomo ogólnie większość ludzi i tak wie, że tak w życiu nie jest. No i wtedy jest ok smile Co innego jak ktoś myśli, że tak jest w życiu lub aktorów identyfikuje cały czas z granymi przez nich postaciami tongue Chociaż wiadomo i tak np aktor grający dr House będzie się z nim kojarzył, to jest normalne, ale np jakby już myśleć, że on jest na pewno taki jak jego postać, zaczepiać na ulicy i nadal myśleć, że to lekarz, bo jakby inaczej, skoro tak jest w serialu, to gorzej wink Wiadomo aktor gra dobrze i każdy ma wrażenie, że to rzeczywistość, wtedy lepiej się film czy serial ogląda, ale po wyłączeniu filmu czy serialu większość ludzi jednak wie, że nawet jak realnie zrobiony, to nadal jest "tylko" film czy serial smile

5

Polskie seriale są super...na tvp seriale można obejrzeć całą masę dobrych seriali np: Ranczo!!!!

6

Ja oszalałam na punkcie " Krew z krwi" ... dosłownie rewelacja... polecam gorąco.. a z zagranicznych jestem fanka " Walking dead"

7

Ja z polskich to wieczorami jak mam czas oglądam: M jak Miłości i Barwy Szczęścia. Ranczo w niedziele tez oglądam czasem.
Z zagranicznych, to mało. Do ulubionych zaliczam: dynastie Tudorów. Chociaż Tudorowie mieli to do siebie, że z góry dało się przewidzieć jakie będzie zakończenie i co w następnym odcinku, kto z kim będzie lol

8

Lubie seriale ale nie oglądam wszystkich.
Kiedyś bardzo mnie fascynował serial "Dzień za dniem"- to o rodzinie z chłopcem z zespołem Downa.

9 Ostatnio edytowany przez Excop (2015-06-11 19:02:06)

Lubię seriale, ale nie wszystkie. Telenoweli nie cierpię, bo wszystkie są takie same. Ale czasem oglądam, bo moja partnerka lubi i "M jak miłość" i "Pierwszą miłość", no i tę Leśną Górę, czy jakoś tak. Dotrzymuję więc towarzystwa.
Z polskich "Ranczo" - przede wszystkim ze względu na świetną grę znakomitych aktorów.
Z zagranicznych duński "Rząd". Znakomity.
No i mój ulubiony sitcom "M*A*S*H".

Czy Forum może być jak serial? Chyba nie, bo zbyt dużo scenarzystów, jak na jeden tasiemiec.:)

10

Pitbull to dobry serial na tvp albo polonii leci

11

pitbulla ogladam:) aczkolwiek powiem szczerze ze mam wrazenie ze za duzo czasu trace na serialach

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Fenomen serialu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024