Kleoma napisał/a:Zapytałabym jak w tym powiedzeniu: "Panie Boże widzisz i nie grzmisz?"- nie rzucasz piorunami? dlaczego, na co czekasz, na co czekałeś? Tyle zła, tyle cierpienia, krzywdy ludzkiej było i jest..
Dlaczego Bóg dopuszcza zło i cierpienia?
Skąd się wzięło zło?
Zło na ziemi pojawiło się wtedy, gdy Szatan wypowiedział pierwsze kłamstwo. Początkowo był on doskonałym aniołem, jednak ? jak mówi Biblia ? ?nie stał mocno w prawdzie? (Jana 8:44). Zapragnął odbierać cześć, która należy się wyłącznie Bogu, a potem podsycał w sobie to pragnienie. Okłamał pierwszą kobietę, Ewę, i nakłonił ją, żeby posłuchała jego, a nie Boga. Również jej mąż, Adam, odwrócił się od Stwórcy, i w ten sposób sprowadził na ludzi cierpienia i śmierć. Przeczytaj Rodzaju 3:1-6, 19.
Nakłaniając Ewę do nieposłuszeństwa, Szatan podniósł bunt przeciw Najwyższemu ? zakwestionował zwierzchnią władzę Jehowy Boga. Z czasem większość ludzi przyłączyła się do tego buntu i w rezultacie Szatan stał się ?władcą świata?. Przeczytaj Jana 14:30 i 1 Jana 5:19.
Czy Bóg popełnił błąd przy stwarzaniu?
Wszystkie dzieła Boże były doskonałe. Bóg tak stworzył ludzi i aniołów, że potrafili spełniać Jego wymagania w doskonały sposób (Powtórzonego Prawa 32:4, 5). Pozwolił im jednak dokonywać samodzielnych wyborów ? obdarzył ich wolną wolą. Gdy obieramy właściwe postępowanie, możemy pokazać Bogu, że Go kochamy. Przeczytaj Jakuba 1:13-15 i 1 Jana 5:3.
Dlaczego Bóg tak długo dopuszcza cierpienia?
Jehowa aż do dzisiaj toleruje bunt przeciwko swej władzy. Dlaczego? Aby stało się jasne, że gdy ludzie sprawują rządy bez Jego pomocy, zawsze wychodzi im to na szkodę (Kaznodziei 7:29; 8:9). Sześć tysięcy lat ich panowania bezsprzecznie dowiodło, że nie są w stanie wyeliminować wojen, przestępczości, niesprawiedliwości ani chorób. Przeczytaj Jeremiasza 10:23 i Rzymian 9:17.
W przeciwieństwie do rządów człowieka władza Boga zawsze przynosi ludziom pożytek (Izajasza 48:17, 18). Wkrótce Jehowa położy kres wszystkim ludzkim rządom. Na ziemi będą żyć jedynie ludzie, którzy opowiadają się za Jego panowaniem (Izajasza 11:9). Przeczytaj Daniela 2:44.
Co nam daje to, że Bóg jest tak cierpliwy?
Szatan twierdził, że żaden człowiek nie służy Bogu z bezinteresownej miłości. Czy chciałbyś udowodnić, że Szatan jest kłamcą? Każdy z nas ma taką możliwość. Dzięki temu, że Jehowa jest tak cierpliwy, mamy sposobność pokazać swoim postępowaniem, czy opowiadamy się za rządami Boga, czy człowieka. Przeczytaj Hioba 1:8-12 i Przysłów 27:11.
Jak możemy dowieść, że popieramy władzę Boga?
Jeśli chcemy popierać władzę Boga, musimy z Jego Słowa, Biblii, dowiedzieć się, czego On sobie życzy, i potem służyć Mu zgodnie z Jego wolą (Jana 4:23). Powinniśmy też pokazać, że nie popieramy władzy Szatana ? będziemy tak jak Jezus wystrzegać się angażowania w politykę czy wojny. Przeczytaj Jana 17:14.
Szatan propaguje niemoralne, szkodliwe praktyki. Kiedy je odrzucamy, możemy spotkać się z drwinami lub sprzeciwem ze strony niektórych znajomych bądź krewnych (1 Piotra 4:3, 4). Co wtedy zrobimy? Czy będziemy szukać towarzystwa ludzi, którzy chcą się podobać Bogu? Czy będziemy stosować się do Jego mądrych praw? Jeśli tak, to udowodnimy, że twierdzenie Szatana, iż w obliczu przeciwności nikt z nas nie będzie posłuszny Jehowie, jest wierutnym kłamstwem. Przeczytaj 1 Koryntian 6:9, 10; 15:33.
duszyczka napisał/a:Ja bym zapytala, co się stało z jego wysłannikami, którzy mieli nauczać, jednoczyć ludzi, nawracać słowem i uczynkami, a coraz częściej "powołani" postępują tak, że ludzie oddalają się od kościoła chociaż są wychowani w wierze. Rządzi nimi pieniądz i chęć władzy, przepych w kościołach i ich życiu, zamiast pomagać to czekają na "co łaska" i wtedy może...
2 Koryntian 11:13-15 "13 Gdyż tacy są fałszywymi apostołami, zwodniczymi pracownikami, przeobrażającymi się w apostołów Chrystusa. 14 I nic dziwnego, bo sam Szatan ciągle się przeobraża w anioła światła. 15 Nic zatem wielkiego, jeśli również jego słudzy ciągle się przeobrażają w sług prawości. Ale ich koniec będzie według ich uczynków. "
Jak rozróżnić religię prawdziwą od fałszywej?
1) Na czym są oparte jej nauki? Czy pochodzą od Boga, czy głównie od ludzi? (2 Tym. 3:16; Marka 7:7). Na przykład zadaj sobie pytanie: Gdzie Biblia uczy, że Bóg jest Trójcą? Albo gdzie w niej powiedziano, że dusza ludzka jest nieśmiertelna?
2) Czy pomaga innym poznać imię Boże? Jezus powiedział w modlitwie do Boga: ?Ujawniłem twoje imię ludziom, których mi dałeś ze świata? (Jana 17:6). Ponadto oświadczył: ?Jehowę, twego Boga, masz czcić i tylko dla niego masz pełnić świętą służbę? (Mat. 4:10). Czy twoja religia uczy cię, że ?masz czcić Jehowę?? Czy poznałeś Osobistość noszącą to imię, Jej zamierzenie, dokonania i przymioty, żeby z całą ufnością przybliżyć się do Niej?
3) Czy widać w niej prawdziwą wiarę w Jezusa Chrystusa? Chodzi tu o docenianie wartości złożonej przez Jezusa ofiary z ludzkiego życia, jak też jego obecnej pozycji niebiańskiego Króla (Jana 3:36; Ps. 2:6-8). Oznaką takiego doceniania jest posłuszeństwo wobec Jezusa ? osobiste i gorliwe uczestnictwo w działalności, którą on zlecił swym naśladowcom. Prawdziwą religię wyróżnia właśnie taka wiara, poparta uczynkami (Jak. 2:26).
4) Czy polega głównie na praktykowaniu obrzędów, czy raczej jest drogą życiową? Bóg stanowczo odrzuca religię formalistyczną (Izaj. 1:15-17). Religia prawdziwa nie ulega popularnym tendencjom, ale obstaje przy biblijnych zasadach moralnych i czystej mowie (1 Kor. 5:9-13; Efez. 5:3-5). Jej wyznawcy wydają w życiu owoce ducha Bożego (Gal. 5:22, 23). Można więc ich rozpoznać po tym, że szczerze starają się przestrzegać zasad biblijnych nie tylko w miejscach zebrań, lecz także w rodzinie, w pracy zawodowej, w szkole i podczas wypoczynku.
5) Czy jej wyznawcy naprawdę miłują się wzajemnie? Jezus powiedział: ?Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będzie wśród was miłość? (Jana 13:35). Taka miłość wznosi się ponad podziały rasowe i społeczne, ponad granice państwowe, zespalając ludzi prawdziwymi więzami braterstwa. Jest tak silna, że ludzie, którzy ją okazują, uderzająco różnią się od innych. Kto ma tak głęboką miłość do swych chrześcijańskich braci z innych krajów, żeby w razie wybuchu wojny odmówić wzięcia broni do ręki i zabijania ich? Tacy byli pierwsi chrześcijanie.
6) Czy naprawdę trzyma się z dala od świata? Jezus powiedział, że jego prawdziwi naśladowcy ?nie są częścią świata? (Jana 15:19). Wielbienie Boga w sposób, który cieszy się Jego uznaniem, wymaga ?zachowywania siebie nie splamionym przez świat? (Jak. 1:27). Czy można tak powiedzieć o religiach, w których zarówno duchowieństwo, jak i inni wyznawcy angażują się w politykę albo skupiają uwagę na pragnieniach materialistycznych i żądzach cielesnych? (1 Jana 2:15-17).
7) Czy jej wyznawcy gorliwie dają świadectwo o Królestwie Bożym? Jezus przepowiedział: ?Ta dobra nowina o królestwie będzie głoszona po całej zamieszkanej ziemi na świadectwo wszystkim narodom; a potem nadejdzie koniec? (Mat. 24:14). Która religia rzeczywiście głosi, że jedyną nadzieją dla ludzkości jest Królestwo Boże i że rządy ludzkie nie potrafią rozwiązać istniejących problemów? Czy twoja religia przygotowała cię do uczestnictwa w takiej działalności, to znaczy do głoszenia od domu do domu, tak jak Jezus nauczył tego swych apostołów? (Mat. 10:7, 11-13; Dzieje 5:42; 20:20).
Olinka napisał/a:Zapytałabym dlaczego - choć podobno jest wielki, wszechmocny i miłosierny - dawno temu nie pozwolił mi uniknąć pewnych błędów i podjęcia mylnych decyzji - czego niby miało mnie to nauczyć, skoro do dziś nie widzę tego sensu? Dlaczego tak nagle odebrał mi tatę, który przecież wciąż mógłby żyć, a mnie pozostawił z mnóstwem słów, których nie zdążyłam mu powiedzieć?
Czy masz żal do Boga?
?DLACZEGO JA? Czemu Bóg pozwolił, żeby mnie to spotkało?? Takie pytania dręczyły 24-letniego Sidneia z Brazylii. Korzystając ze zjeżdżalni na basenie, uległ wypadkowi, przez co został przykuty do wózka inwalidzkiego.
Cierpienia będące wynikiem wypadku, choroby, śmierci kogoś bliskiego, klęski żywiołowej czy wojny często wywołują w ludziach uczucie żalu do Boga. To nic nowego. W starożytności na patriarchę Hioba spadało jedno nieszczęście po drugim. Winą za to niesłusznie obarczył Boga. Powiedział: ?Wołam do ciebie o pomoc, lecz ty mi nie odpowiadasz; stanąłem, abyś zwrócił na mnie uwagę. Zmieniasz się, by stać się dla mnie okrutnym; całą potęgą swej ręki żywisz do mnie wrogość? (Hioba 30:20, 21).
Hiob nie wiedział, co jest źródłem jego problemów ani dlaczego Bóg do nich dopuszcza. Na szczęście przed nami Biblia odkrywa przyczyny cierpień. Wskazuje też, jak powinniśmy na nie reagować.
CZY BÓG ZAPLANOWAŁ, ŻE LUDZIE BĘDĄ CIERPIEĆ?
Biblia mówi o Bogu: ?Doskonałe są wszystkie jego poczynania, bo wszystkie jego drogi są sprawiedliwością. Bóg wierności, u którego nie ma niesprawiedliwości; jest on prawy i prostolinijny? (Powtórzonego Prawa 32:4). Czy więc logiczny byłby wniosek, że ?prawy i prostolinijny? Bóg zaplanował ludzkie cierpienia albo że sprowadza je, by nas karać lub uszlachetniać?
Wręcz przeciwnie, w Biblii czytamy: ?Niech nikt, kto jest doświadczany, nie mówi: ?Przez Boga jestem doświadczany?. Bóg bowiem nie może być doświadczany przez coś złego ani sam nikogo nie doświadcza? (Jakuba 1:13). Co więcej, Biblia uczy, że Bóg zapewnił ludzkości doskonały początek. Pierwszym ludziom, Adamowi i Ewie, dał rajski dom, zadbał o wszystkie ich potrzeby i zlecił im satysfakcjonującą pracę. Powiedział: ?Bądźcie płodni i stańcie się liczni oraz napełnijcie ziemię i opanujcie ją?. Adam i Ewa nie mieli żadnego powodu, by czuć do Boga żal (Rodzaju 1:28).
Jednak obecnie warunki na świecie są dalekie od doskonałości. W gruncie rzeczy historia człowieka to pasmo nieszczęść. Prawdziwe okazują się słowa: ?Całe stworzenie aż dotąd wespół wzdycha i wespół doznaje boleści? (Rzymian 8:22). Dlaczego tak jest?
SKĄD SIĘ WZIĘŁY CIERPIENIA?
Aby zrozumieć, skąd się wzięły cierpienia, musimy sięgnąć myślami do czasu, kiedy się one zaczęły. Za namową zbuntowanego anioła, nazwanego później Szatanem Diabłem, Adam i Ewa odrzucili Boże mierniki. Zrobili to, łamiąc zakaz spożywania z ?drzewa poznania dobra i zła?. Diabeł powiedział Ewie, że jeśli nie posłucha ona Boga, to wcale nie umrze, i tym samym zarzucił Mu kłamstwo. Oskarżył Go również o to, że odmawia swoim poddanym prawa do ustalania, co jest dobre, a co złe (Rodzaju 2:17; 3:1-6). Szatan zasugerował, że ludziom będzie lepiej bez Bożego zwierzchnictwa. W rezultacie wyłoniło się doniosłe pytanie: Czy Bóg jest dobrym Władcą?
Diabeł podniósł jeszcze jedną kwestię. Oskarżył ludzi o to, że służą Bogu z samolubnych pobudek.[/color] O wiernym Hiobie powiedział do Boga: ?Czy ty sam nie posadziłeś żywopłotu wokół niego i wokół jego domu, i wokół wszystkiego, co ma dookoła? (...) Ale dla odmiany wyciągnij, proszę, swą rękę i dotknij wszystkiego, co ma, i zobacz, czy nie będzie cię przeklinał prosto w twarz? (Hioba 1:10, 11). Chociaż słowa te dotyczyły Hioba, Szatan w rzeczywistości zasugerował, że każdy, kto służy Bogu, robi to dla własnych korzyści.
JAK BÓG ROZSTRZYGNIE POWSTAŁE KWESTIE
W jaki sposób można było rozstrzygnąć te istotne kwestie raz na zawsze? Wszechmądry Bóg znalazł najlepsze rozwiązanie ? takie, które nie prowadzi do rozczarowania (Rzymian 11:33). Pozwolił, żeby ludzkość przez pewien czas rządziła się sama. Rezultaty tego miały pokazać, czyja władza jest lepsza. ]
Opłakane warunki panujące dziś na świecie niezbicie dowodzą, że władza człowieka całkowicie zawiodła. Rządy nie tylko nie zapewniły pokoju, bezpieczeństwa i szczęścia, ale wręcz zaprowadziły ziemię na skraj zagłady. Potwierdza to fundamentalną prawdę biblijną: ?Do męża, który idzie, nie należy nawet kierowanie swym krokiem? (Jeremiasza 10:23). Jedynie władza Boga może nam zagwarantować trwały pokój, szczęście i dobrobyt, ponieważ takie jest Jego zamierzenie (Izajasza 45:18).
Jak więc Bóg zrealizuje swoje zamierzenie co do ludzkości?
Przypomnijmy sobie modlitwę, której Jezus nauczył swych naśladowców: ?Niech przyjdzie twoje królestwo. Niech się dzieje twoja wola, jak w niebie, tak i na ziemi? (Mateusza 6:10). W stosownym czasie Bóg za pośrednictwem swojego Królestwa usunie wszelkie przyczyny cierpień (Daniela 2:44). Bieda, choroby i śmierć będą należeć do przeszłości. Biblia zapewnia, że Bóg ?wyzwoli (...) biednego wołającego o pomoc? (Psalm 72:12-14). Obiecuje również, że ?żaden mieszkaniec nie powie: ?Jestem chory?? (Izajasza 33:24). A o zmarłych zachowanych w Bożej pamięci Jezus powiedział: ?Nadchodzi godzina, w której wszyscy w grobowcach pamięci (...) wyjdą? (Jana 5:28, 29). Cóż za pokrzepiające obietnice!
PRZEZWYCIĘŻANIE UCZUCIA ŻALU
Po jakichś 17 latach od wypadku wspomniany wcześniej Sidnei powiedział: ?Nigdy nie obwiniałem za ten wypadek Jehowy, ale muszę przyznać, że na początku miałem do Niego żal. Bywają dni, kiedy czuję się naprawdę przygnębiony i na myśl o kalectwie nie mogę powstrzymać łez. Jednak dzięki Biblii rozumiem, że wypadek nie był karą od Boga. Jak wyjaśnia ta Księga, wszystkich (...) dosięga czas i nieprzewidziane zdarzenie?. Modlitwy do Jehowy i czytanie pokrzepiających wersetów dodają mi duchowych sił i pomagają myśleć pozytywnie? (Kaznodziei 9:11; Psalm 145:18; 2 Koryntian 4:8, 9, 16).
Pamiętanie o powodach, dla których Bóg dopuszcza cierpienia, i o tym, jak wkrótce odwróci ich skutki, pomaga nam przezwyciężać uczucie żalu do Niego. Możemy być pewni, że On ?nagradza tych, którzy go pilnie szukają?. Nikt, kto opiera swą wiarę na Nim i Jego Synu, nie dozna rozczarowania (Hebrajczyków 11:6; Rzymian 10:11).(jw org)
zbytdelikatna napisał/a:A ja zapytałam kiedyś księdza chodzącego "po kolędzie"czy powinno modlić się do Boga prosząc o to czy tamto, czy raczej w zaufaniu o nic nie prosić tylko mówić - niech się dzieje Twoja wola.
O co mogę się modlić?
Możesz modlić się o każdą sprawę zgodną z wymaganiami Boga podanymi w Biblii. W Księdze tej czytamy: ?O cokolwiek prosimy zgodnie z jego wolą, on nas wysłuchuje? (1 Jana 5:14). A czy można wspominać o swoich prywatnych sprawach? Biblia radzi, byśmy przed Bogiem ?wylali swe serce? (Psalm 62:8).
Przykłady spraw, o które można się modlić
? O wiarę w Boga (Łukasza 17:5).
? O ducha świętego, czyli czynną siłę Bożą, by pomogła nam właściwie postępować (Łukasza 11:13).
? O siłę potrzebną do radzenia sobie z trudnościami i pokusami (Filipian 4:13).
? O wewnętrzny spokój (Filipian 4:6, 7).
? O mądrość do podejmowania słusznych decyzji (Jakuba 1:5).
? O zaspokojenie codziennych potrzeb (Mateusza 6:11).
? O przebaczenie grzechów (Mateusza 6:12).
KIEDY MODLITWY NIE ZASŁUGUJĄ NA WYSŁUCHANIE PRZEZ BOGA?
Mat. 6:5: ?Gdy się modlicie, nie macie być jak obłudnicy; oni bowiem lubią się modlić, stojąc w synagogach i na rogach szerokich ulic, aby ich ludzie widzieli. Zaprawdę wam mówię: W pełni odbierają swą nagrodę? (również Łuk. 18:9-14).
Mat. 6:7: ?Modląc się, nie powtarzajcie wciąż tego samego jak ludzie z narodów, gdyż oni mniemają, że zostaną wysłuchani dzięki używaniu wielu słów?.
Prz. 28:9: ?Kto odwraca swe ucho od słuchania prawa [Bożego] ? nawet jego modlitwa jest obrzydliwością?.
Mich. 3:4: ?Wówczas będą wołać o pomoc do Jehowy, lecz on im nie odpowie. I w owym czasie zakryje przed nimi swe oblicze stosownie do tego, jak dopuszczali się zła w swoich poczynaniach?.
Jak. 4:3: ?Prosicie, a jednak nie otrzymujecie, ponieważ prosicie w niewłaściwym celu, aby tego użyć dla swych żądz rozkoszy zmysłowej?.
Izaj. 42:8 (Wujek 1962); Mat. 4:10 (BT): ?Ja Pan [?Jahwe?, BT; ?Jehowa?, NŚ], to jest imię moje, chwały mojej nie dam drugiemu, a sławy mojej bałwanom?. ?Panu, Bogu swemu, będziesz oddawał pokłon [?Jehowę, twego Boga, masz czcić?, NŚ] i Jemu samemu służyć będziesz? (również Ps. 115:4-8). (Modlitwa jest formą oddawania czci. Czy podoba się Bogu modlitwa odmawiana przed posągami lub obrazami?)
Izaj. 8:19: ?Gdyby wam powiedzieli: ?Zwróćcie się do mediów spirytystycznych albo do mających ducha przepowiadania, którzy kwilą i mówią półgłosem? ? czyż każdy lud nie powinien się zwracać do swego Boga? Czy należy się zwracać do umarłych w sprawie żyjących??
Jak. 1:6, 7: ?Niech prosi z wiarą, nic nie wątpiąc, bo kto wątpi, jest podobny do fali morskiej pędzonej przez wiatr oraz miotanej tu i tam. Doprawdy, niech taki człowiek nie sądzi, iż cokolwiek otrzyma od Jehowy?.
Zgodnie z 10 punktem Regulaminu Forum, w postach używamy wyłącznie czarnej czcionki. Proszę o zapoznanie się z regulaminem i stosowanie do jego zapisów.
Z pozdrowieniami, Olinka