Po rozwodzie -dziecko zmienia miejsce zamieszkania - co z alimentami? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Po rozwodzie -dziecko zmienia miejsce zamieszkania - co z alimentami?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Po rozwodzie -dziecko zmienia miejsce zamieszkania - co z alimentami?

Witam , nie znalazłem w necie odpowiedzi na pytanie czy rodzice mogą się umówić że dziecko (którego miejsce zamieszkania jest ustalone sądownie przy matce i ojciec płaci zasądzone alimenty)  - na pewien okres czasu zamieszka z ojcem (np 3 miesiące) i przez ten okres ojciec nie będzie płacił alimentów ? Czy można tak się umówić - zakładam że tylko pisemnie -  i nie grozi mi że ex zmieni zdanie i mnie pozwie o zaległe alimenty za te 3 miesiące? Dodam że dziecko ma 16 lat i wyraża taką wolę ale też ma brata który nadal będzie zamieszkiwał u matki.  Chodzi o to żeby dziecko upewniło się w swej decyzji zanim zostaną podjęte działania sądowne.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Po rozwodzie -dziecko zmienia miejsce zamieszkania - co z alimentami?

Konkubent smile mojej siostry zaproponował w sądzie, że nie będzie płacił alimentów w czasie gdy dziecko jest u niego - chodziło o miesiąc wakacji. Sąd go /jak mówi moja siostra/ wyśmiał.
Myślę, że to kwestia dogadania sie z eks. Co ona na to?

3 Ostatnio edytowany przez Sponi (2015-05-28 10:09:32)

Piotr Introwertyk napisał/a:

Witam , nie znalazłem w necie odpowiedzi na pytanie czy rodzice mogą się umówić że dziecko (którego miejsce zamieszkania jest ustalone sądownie przy matce i ojciec płaci zasądzone alimenty)  - na pewien okres czasu zamieszka z ojcem (np 3 miesiące) i przez ten okres ojciec nie będzie płacił alimentów ?

Piotrze, jak rozumiem mówimy o sytuacji, w której wyroku sądowego o płaconych alimentach nie ma jeszcze? Czy tak? Zresztą to bez znaczenia. Jeśli matka i ojciec dojdą do takiego porozumienia i zatwierdzą to na papierze, nie obawiałabym się tego, co ex może z tym zrobić później. Wspólne oświadczenie stron - dodajmy osób dorosłych - winno chyba wystarczyć. Ex ma zapewne zdolność do czynności prawnych. Ponadto wycofując się potem z raz podjętej decyzji, ukręciłaby bata na siebie dzieckiem.

Spróbujcie we trójkę to ustalić. Na piśmie.

Poczekajmy jednak jeszcze na wypowiedzi mądrych głów - znawców z tego zakresu. Takowych w gronie mamy.

Wyrok sądowy jest i o zamieszkaniu przy eksmałżonce i o alimentach i płacę i nikt nie ma ograniczeń praw rodzicielskich i  "wszystko" jest OK i tak już trwa drugi rok.  Po prostu z pewnych względów jedno-starsze- dziecko chce teraz zamieszkać ze mną na stałe ale wiecie jak to jest - chciałoby spróbować w dłuższym okresie czasu i zyskać pewność.

5 Ostatnio edytowany przez Sponi (2015-05-28 12:28:38)

Wyrok sądowy jest i o zamieszkaniu przy eksmałżonce i o alimentach i płacę i nikt nie ma ograniczeń praw rodzicielskich i  "wszystko" jest OK i tak już trwa drugi rok.  Po prostu z pewnych względów jedno-starsze- dziecko chce teraz zamieszkać ze mną na stałe ale wiecie jak to jest - chciałoby spróbować w dłuższym okresie czasu i zyskać pewność.

Dziecko ma do tego prawo, by spróbować. Bezpiecznie będzie chyba (bo wiem jak to jest) złożyć pozew o zniesienie alimentów Piotrze. A dziecku klarownie i rzeczowo wytłumaczyć, że nie jest przedmiotem sporu. Szesnastolatka już powinna zrozumieć takie działania dorosłych. Nie sądzę, by jej matka tworzyła kłopoty. Alimenty są na dziecko a ono chce zamieszkać u Ciebie. I jego dobro się liczy tutaj najbardziej. Tego to ja Tobie akurat nie musze mówić smile

Ale zaraz... Miejsce zamieszkania przy ex? To chyba trochę komplikuje. Może od tego zacznij Piotrze. Nie wiem jak do sprawy alimentów podchodzi Twoja była małżonka...

6 Ostatnio edytowany przez ryba81 (2015-05-28 13:20:24)

Piotrze sprawdź to raczej u jakiego prawnika.

W moim otoczeniu była podobna sytuacja. Rodzice po rozwodzie, po roku dziecko chciało zamieszkać z ojcem raczej na stałe. Ex-małzonkowie niby dogadali sie  ( podpisali miedzy sobą jakis dokument )  ze alimenty zostaną wstrzymane na okres zamieszkania dziecka z ojcem . Po czym ex-zona po roku podała go do sadu ( komornika? ). W finale sąd nie uznał tego ich dokumentu a on musiał zapłacić zaległe alimenty + odsetki. Znam tylko  ogólny zarys sytuacji ale może bezpieczniej będzie wszystko sądownie ustalić.

moze tutaj cos znajdziesz

http://www.netkobiety.pl/p2508301.html#p2508301

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Po rozwodzie -dziecko zmienia miejsce zamieszkania - co z alimentami?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024