Sześć rzeczy, których nie należy oczekiwać od mężczyzny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Sześć rzeczy, których nie należy oczekiwać od mężczyzny

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 53 ]

1

Temat: Sześć rzeczy, których nie należy oczekiwać od mężczyzny

Temat raczej na poważnie, ale spokojnie możemy potraktować go trochę z przymrużeniem oka.

Oto sześć rzeczy, których według psycholog Ewy Klepackiej-Gryz nie należy oczekiwać od mężczyzny:
1. Nigdy od niego nie usłyszysz "kochanie, porozmawiajmy o naszym związku".
2. Nie będzie zwierzał Ci się ze swoich problemów, zwłaszcza zawodowych, dopóki sam ich nie rozwiąże.
3. Nie będzie w stanie słuchać Cię cierpliwie dłużej niż 10 minut.
4. Nie dostaniesz od niego odpowiedzi na pytanie "kochanie, co czujesz?"
5. Nie zaproponuje Ci małżeństwa po pierwszej wspólnie spędzonej nocy.
6. Nigdy nie będzie Twoją najlepszą przyjaciółką.

I? Zgadzacie się? Wasz mężczyzna wpasował się w ten schemat czy gdzieś odstaje? A może do tej listy potraficie dodać coś jeszcze?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Elle88 (2015-05-27 23:21:06)

Odp: Sześć rzeczy, których nie należy oczekiwać od mężczyzny

Jeśli te wnioski dotyczą mężczyzn ogółem to nie mogę się zgodzić.
Z prostego powodu, 100% mężczyzn, którym na mnie w jakiś sposób zależało łamało te zasady, włącznie z tymi, że mężczyzna nie rozmawia o uczuciach wprost czy nie pyta "kochanie, co z nami? " wink itp.

Natomiast wpisywali się w te zasady mężczyźni, którym nie zależało. Tak bym to ujęła.

3

Mój mężczyzna chyba tylko nie zaproponował mi małżeństwa po pierwszej wspólnie spędzonej nocy, czyli odpada punkt piąty. Z drugiej strony zaczął o tym mówić bardzo szybko, więc coś tak nieśmiało mi się wydaje, że teoria pani psycholog się nie sprawdza wink.

4

Mój partner złamał wszystkie punkty, więc nie mogę się zgodzić. Ewentualnie przyczepiłabym się do tego ostatniego punktu z "najlepszą przyjaciółką". Kobiety są innymi przyjaciółkami niż mężczyźni są przyjaciółmi, dlatego takie ujęcie w ogóle wydaje mi się bez sensu. Grunt, by był najlepszym przyjacielem. Nie wiem jak to jest z mężczyznami w ogólności, ale moje koleżanki narzekają przynajmniej na 1-2 z wymienionych punktów, więc może coś w tym jest.

Ja się nie zgodzę z punktem 3.
Mężczyzna, gdy kobieta wydaje mu się interesującą osobą, zdecydowanie umie cierpliwie i uważnie słuchać.
Zresztą słuchanie innej osoby, jest raczej kwestią okazywanego komuś szacunku, a nie płci.

Z pozostałymi punktami się zgodzę.

6

cslady napisał/a:

Ewentualnie przyczepiłabym się do tego ostatniego punktu z "najlepszą przyjaciółką". Kobiety są innymi przyjaciółkami niż mężczyźni są przyjaciółmi, dlatego takie ujęcie w ogóle wydaje mi się bez sensu. Grunt, by był najlepszym przyjacielem.

Tutaj rzeczywiście masz rację. Ja jednak trochę uogólniłam rozszerzając ten punkt do bycia po prostu przyjacielem, czyli kimś bardzo bliskim, na kim możemy polegać.

7

A tak z przymrużeniem oka dodałabym jeszcze, że nie należy oczekiwać od mężczyzny, iż zaprotestuje przeciwko próbie nakarmienia go. Kiedy np. zaproponujemy, że zrobimy obiad, to nie usłyszymy: "Kochanie, odpocznij sobie lepiej, a ja coś tam znajdę w lodówce".

8

Haha, trudno się nie zgodzić big_smile.

9

cslady napisał/a:

A tak z przymrużeniem oka dodałabym jeszcze, że nie należy oczekiwać od mężczyzny, iż zaprotestuje przeciwko próbie nakarmienia go. Kiedy np. zaproponujemy, że zrobimy obiad, to nie usłyszymy: "Kochanie, odpocznij sobie lepiej, a ja coś tam znajdę w lodówce".

A ja się z tym spotkałam.
znowu: Wtedy gdy mężczyzna nie jest zainteresowany wink

10 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-05-28 01:12:12)

1) Nie wiem
2) Nie zgadzam się
3) Nie zgadzam się
4) Nie musi mówić, wiem
5) Nie zgadzam się
6) No nie bo ma jaja, tym lepiej bo ja się lepiej dogaduje z facetami wink

PS często słysze "olej zjem coś na szybko"

11

nie zgadzam sie z żadnym z punktów
jestem kobietą i to do mnie te punkty lepiej pasują
znam też pary gdzie pary robią wszystko razem i są uznawani za przykład

12

Cześć pasuje ale to chyba takie charakterystyczne dla mężczyzn. Jednak mój narzeczony jest moim najlepszym przyjacielem i jedyną osobą, która wie o mnie chyba wszystko. Potrafi słuchać mnie naprawdę długo tongue jest naprawdę na każde moje zawołanie więc takie stwierdzenia, że facet z kolegami na piwo lubi wychodzić itp też by do niego nie pasowały, choć z kolegami wychodzi ale rzadko i ja jestem na pierwszym miejscu tongue jednak zauważyłam że jeśli nie miałam nic przeciwko że wyszedł do kolegi tak jak niektóre panie robią aferę z tego, to sam więcej czasu stara się spędzać ze mną.

13

Jako mężczyzna mogę się wypowiedzieć?
1. Nigdy od niego nie usłyszysz "kochanie, porozmawiajmy o naszym związku" - Moja usłyszała i to parę razy. Taka rozmowa zawsze wychodziła z mojej inicjatywy
2. Nie będzie zwierzał Ci się ze swoich problemów, zwłaszcza zawodowych, dopóki sam ich nie rozwiąże. Z reguły tak jest, ale czasem potrzeba opinii osoby niezwiązanej z tematem, więc pytam
3. Nie będzie w stanie słuchać Cię cierpliwie dłużej niż 10 minut. Godzinami mogę słuchać. Oczywiście jeśli mówi coś ciekawego:P
4. Nie dostaniesz od niego odpowiedzi na pytanie "kochanie, co czujesz?" Oczywiście, że dostanie
5. Nie zaproponuje Ci małżeństwa po pierwszej wspólnie spędzonej nocy. To prawda. Nie wiem ile minęło. 7 lat? No jakoś tak:D
6. Nigdy nie będzie Twoją najlepszą przyjaciółką. Ale przyjacielem i owszem

Nie wiem kto to wymyślił i po co, ale z rzeczywistością nie ma wiele wspólnego:)

14

W związku partnerskim, opartym na cieple, wzajemnym zaufaniu i wspieraniu się nie musi tak być. Mysle, ze ważne jest, by podkreslic, ze w związku ile dajesz, tyle dostajesz. Dajesz wsparcie, cieplo, zrozumienie, - masz prawo tego oczekiwać od partnera.
Dotyczy to, wg mnie, zwłaszcza punktu 2., który jest scisle związany z 6.- kiedy partnerzy sa dla siebie przyjaciolmi, to w pierwszej kolejności zwierzają się sobie z niepowodzeń, odkrywają slabosci - także na gruncie zawodowym, - a nie oklamuja partnera, odgrywając niezniszczalnych. Ale tu ważne jest zaufanie i wsparcie, poczucie, ze jest się rozumianym - jeśli męzczyzna jest traktowany jak maszynka do pprzynoszenia pieniędzy, i wspierany tylko w czasach prosperity, nigdy nie zdobędzie się na odwage, by przyznać, ze cos w pracy nie idzie.
To samo dotyczy innych punktów.

Smieszy mnie za to trochę p5 - propozycja malzenstwa po jednej nocy - to by miało takie pożądane być? smile Czemu to miałoby być takie decydujące smile Dla mnie taki męzczyzna to albo sciemniacz- lawirant-bawidamek, co mowi słodkie slowka i bierze kobiete pod włos, albo neurotyk, który sam w to wierzy i zawiesi na kobiecie swoje projekcje, a ona nie będzie mogla uwolnić się od jego obsesji dlugi czas.

15

No tak, z tym punktem 5 też muszę się zgodzić. Napisałam tylko, że mnie to nie dotyczyło, bo partner chciał się ze mną ożenić nawet jeszcze przed pierwszą wspólną nocą. Ale to było po kilku latach przyjaźni i wspólnego mieszkania, więc jednak nie jest tym samym, co małżeństwo po kilku tygodniach znajomości. Niemniej jednak wiedziałam, że wtedy nie żartował i gdybym się zgodziła, to zrealizowałby ten szalony pomysł pt. "wyjedźmy i weźmy ślub". W tej kwestii to on był szybko gotowy, a ja musiałam dojrzeć do tego przez kilka lat, bo nie podejmuję takich decyzji lekko.

16

Nie zgodzę się. Opinia autorki wygłoszona moim zdaniem na podstawie tylko i wyłącznie swoich (lub najbliższych) doświadczeń.

Wielokrotnie sam zaczynam rozmowę na ten temat. Zarówno jeśli chodzi o naszą przyszłość, o sprawy co poprawić w nas (zarówno we mnie i niej) by nasz związek był jeszcze bardziej udany. Lubię też wspominać nasze początki.

2. Nie będzie zwierzał Ci się ze swoich problemów, zwłaszcza zawodowych, dopóki sam ich nie rozwiąże.

Tu akurat się po części zgodzę, Fakt, nie zwierzam się sam ze swoich porażek czy problemów. Chcę się jej zwierzać, jednak sam nigdy nie zaczynam tematu. Wiem, że to może głupie, ale czekam aż sama coś wyczuje i zacznie sama dopytywać. Wtedy się przed nią otwieram smile Podsumowując chcę z nią gadać o swoich problemach, ale czekam aż ona da mi odczuć, że chce mnie wysłuchać smile

Eeee uwielbiam jej słuchać. Lubię jak opowiada jakieś historie z przeszłości czy z dzieciństwa. Lubie gdy mi opowiada o tym co się dzieje w teraźniejszości tongue Lubie gadać z nią o ciuchach i kosmetykach,  o jej pasjach itp.... Mało tego sam zaczynam często temat by mi wyjaśniła do czego służy płyn micelarny, żel hialuronowy i z której firmy są najlepsze szminki smile hehehe

Jeśli chodzi o "kochanie, co czujesz" w sensie uczuć do drugiej osoby, odpowiadam, że ją kocham, i sam z siebie również to  jej wyznaję. Lubię też ją chociaż raz w tygodniu "wziąć na taką pogawędkę", przytulić i powiedzieć co w niej kocham, co jest w niej wyjątkowego, co sprawia, że nie chcę żadnej innej, lubię ją pochwalić, za jej zachowania lub gesty. smile w Końcu jak ją pochwalę, to będzie ponawiała zachowania, które mi się podobają smile

To akurat racja. Choć chęć bycia do końca życia wyraziłem już po 3 miesiącach związku, po 7 się oświadczyłem smile

To całkowita nieprawda. Moja narzeczona wielokrotnie powtarza, że jestem jej najlepszym przyjacielem i...przyjaciółką. Jeśli chodzi o bycie przyjacielem to zawsze może na mnie liczyć, zawsze ją wysłucham i staram się pomóc w każdej sytuacji. Zawsze jestem przy niej. Potrafię wziąć urlop w pracy, żeby iść z nią na wizytę do dentysty bo ona się boi smile hehehe a jeśli chodzi o bycie przyjaciółk dla niej to tak jak wcześniej wspomniałem, może ze mną gadać o kosmetykach, chodzę z nią na zakupy, może ze mną poplotkować o koleżankach czy opowiedzieć co się działo w jej ulubionym serialu....

To tyle.

17

Aaaa o to chodzi. Co do ubrań i dodatków to od czasu jak jej zaproponowałem zmianę stylu cały czas mnie pyta o doradzenie i ciąga po sklepach:P Bo moje doradzanie skończyło się tym, że usłyszała mnóstwo komplementów (np. że bardzo schudła chociaż nie schudła nawet 0,5kg:D). Sam sobie ten bicz ukręciłem:D

18 Ostatnio edytowany przez Elya (2015-05-28 09:57:23)

nr5. nie wiem, poza tym nic sie nie zgadza

19

E, akurat o kosmetykach czy ciuchach to nie mam potrzeby rozmawiać z moim mezem, - zdarza się, ze pytam go o zdanie, kupujac cos sobie, albo radze się w czyms, ale rozmawiać nt wole z koleżankami. tak samo on - o motoryzacji może nawijac godzinami, co mnie nudzi, ale ma od tego kolegow, nie musi mnie katować wink

20

Gdybym słuchała mojego faceta w kwestii ubioru, to wyglądałabym jak luksusowa prostytutka. Chociaż on sam ma tutaj konflikt wewnętrzny, bo najpierw pokazuje mi w co mam się ubrać, a jak już te ubrania założę, to nie chce, żebym wychodziła tak na ulicę. Nie są to oczywiście duże dekolty i spódnice ledwie zakrywające tyłek, bo wszystko jest w dobrym guście i nie jest nachalne. Ale jednak na co dzień nie lubię aż tak podkreślać własnej seksualności. Tym bardziej, jeśli chcę, by w pracy traktowano mnie poważnie jak profesjonalistkę. Niemniej chętnie korzystam z rad partnera, gdy mamy domową randkę.

21

A w życiu bym jej takiego nie zaproponował. Raczej "elegancko i seksownie":) O

22

cslady napisał/a:

Gdybym słuchała mojego faceta w kwestii ubioru, to wyglądałabym jak luksusowa prostytutka. .

hehe, mój odwrotnie - cos bardziej w kierunku zakonnicy wink - chociaż on utrzymuje, ze po prostu lubi klasyczny, konserwatywny styl, no niech mu będzie wink Dlatego na imprezy większe wybieramy wspólnie - dla niego i dla mnie, normalne sytuacje, - ubieram się sama wink

23

M?rtainn napisał/a:

A w życiu bym jej takiego nie zaproponował. Raczej "elegancko i seksownie":) O

To zależy jak kto rozumie takie określenie. Dla mnie np. czerwona, idealnie dopasowana do ciała sukienka jest już "za bardzo" do chodzenia na co dzień. Nawet przy założeniu, że długość jest do kolana, a dekolt zabudowany. Przy mojej figurze nie da się tak chodzić, bo mam biust, tyłek i wcięcie w talii, więc jeśli będę te rzeczy podkreślać, to nie wyjdzie korzystnie dla mojej wiarygodności.

Kiedy jeszcze na początku mojej kariery zawodowej musiałam prowadzić różne prezentacje dla klientów, to uświadomiłam sobie, że nie słuchają co do nich mówię. Długo zastanawiałam się na tym, co jest problemem, bo wydawało mi się, że mam świetnie opanowaną mowę ciała i zwracam dużą uwagę na to, by nie mówić monotonnie, wplatać jakieś żarty itp. Kiedyś poprosiłam o pomoc kolegę, który zawodowo zajmuje się sztuką autoprezentacji. Poszedł ze mną na jedno spotkanie i szybko wyjaśnił na czym polega problem. Okazało się, że klienci mnie nie słuchają, bo rozprasza ich mój biust i tyłek. A myślałam dokładnie tak, że ubierałam się elegancko i seksownie, bo zakładałam jakieś ołówkowe spódnice do kolan i bluzki bez dekoltów. Mój błąd. I zmiana ubioru faktycznie pomogła, choć na początku nie wierzyłam, że problem jest aż tak banalny.

24

Według tych wymienionych w pierwszym poście punktów... jestem mężczyzną smile

25

Olinka napisał/a:

Temat raczej na poważnie, ale spokojnie możemy potraktować go trochę z przymrużeniem oka.

Oto sześć rzeczy, których według psycholog Ewy Klepackiej-Gryz nie należy oczekiwać od mężczyzny:
6. Nigdy nie będzie Twoją najlepszą przyjaciółką

To teraz ja:
1. Gdy się pokłócimy, od czasu do czasu zapytam, co dalej.
2. Rzeczywiście, nie obarczałem swoimi problemami, ani wtedy, gdy się pojawiły, a i po ich rozwiązaniu. Zrobiłem to dopiero wtedy, gdy poprosiłem, co sądzi o tym, bym odszedł na emeryturę.
3. Słucham dłużej, bo moja partnerka potrzebuje wyładować swoje frustracje związane z pracą, ja to rozumiem. Gdy przesadzi udaję tak, by sprawiać wrażenie wciąż zainteresowanego.:)
4. Jeśli nic się nie przypala, odpowiadam, że nic.:) A poważnie, ona wie co czuję do niej i mówię jej o tym z własnej potrzeby, nie czekając na pytanie.
5. Ja to zrobiłem.:)
6. Przyjaciółka kojarzy mi się, poza wszystkim, co dobre, także z plotami, a ja tego nie cierpię.
Jestem przyjacielem, bo zawsze mogły na mnie liczyć, najpierw żona, a teraz obecna partnerka.

7. Gotować lubię i wyręczam w tym partnerkę. Ma z tego powodu poczucie winy, jak twierdzi,,ale nie wierzę w to.:)

26

Excop napisał/a:

7. Gotować lubię i wyręczam w tym partnerkę. Ma z tego powodu poczucie winy, jak twierdzi,,ale nie wierzę w to.:)

Mam podobne odczucia co do mojej:P

27

Mój partner również gotuje i to dość często, ale jeszcze nigdy nie odmówił, gdy proponowałam, że zrobię obiad albo upiekę ciasto. big_smile

28

Z wyjatkiem punktu o oswiadczaniu sie po jednej nocy (co chyba nie jest kwestia plci, a jakis kolosalnych zaburzen osobowosci), to moj facet nie przystaje do modelu Pani Psycholog wcale. Jest na pewno fantastycznym przyjacielem, ktory zawsze poswieca mi czas, zeby mnie wysluchac- inna sprawa, ze nie jestem osoba nadmiernie rozmowna tongue- to jest rowniez pierwszy by komunikowac swoje uczucia czy problemy w pracy. Szczerze mowiac, to czasem wolalabym, zeby zalatwial sprawy zawodowe poza domem, bo dla mnie wysluchiwanie przez godzine o tym jaki to szef jest niesprawiedliwy, jest bezproduktywne- w koncu ja nic na jego szefa poradzic nie moge.

29

cslady napisał/a:

Mój partner również gotuje i to dość często, ale jeszcze nigdy nie odmówił, gdy proponowałam, że zrobię obiad albo upiekę ciasto. big_smile

Ja też nie odmawiam, gdy ona decyduje się coś ugotować. Wtedy jednak mam zakaz wtrącania się w to, co ona robi i nie życzy sobie mojej opinii. Dacie wiarę?:)

30

M?rtainn napisał/a:
Excop napisał/a:

Mam podobne odczucia co do mojej:P

Moj też czasem gotuje , ale ja nie mam poczucia winy z tego powodu , korzystam wtedy z czasu wolnego  dla siebie smile

31

Beyondblackie napisał/a:

Z wyjatkiem punktu o oswiadczaniu sie po jednej nocy (co chyba nie jest kwestia plci, a jakis kolosalnych zaburzen osobowosci).

Nie wiem, czy to  wycieczka do mnie, ale uważałem, że należy uzupełnić moją wypowiedź.
Owszem, oświadczylem się po pierwszej, wspólnie spędzonej nocy, ale było to poprzedzonem rokiem związku i rozmowach o naszej przyszłości.
Nie była to noc z pierwszą lepszą dziewczyną po dyskotece, którą widziałem pierwszy raz w życiu.:)

32

Sorry, ale mój tata powiedział mojej mamie że będzie jego żoną zanim w ogóle zaczęli być ze sobą, po prostu się znali i tak też się stało tongue

33

Excop napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Z wyjatkiem punktu o oswiadczaniu sie po jednej nocy (co chyba nie jest kwestia plci, a jakis kolosalnych zaburzen osobowosci).

Nie wiem, czy to  wycieczka do mnie, ale uważałem, że należy uzupełnić moją wypowiedź.
Owszem, oświadczylem się po pierwszej, wspólnie spędzonej nocy, ale było to poprzedzonem rokiem związku i rozmowach o naszej przyszłości.
Nie była to noc z pierwszą lepszą dziewczyną po dyskotece, którą widziałem pierwszy raz w życiu.:)

No, jasne, ze mialam na mysli kogos kto doslownie po nocy znajomosci sie oswiadcza wink, nie sam akt milosny.

34

Olinka napisał/a:

I? Zgadzacie się? Wasz mężczyzna wpasował się w ten schemat czy gdzieś odstaje? A może do tej listy potraficie dodać coś jeszcze?

wszystko sie zgadza ,gdy grupę badawcza,stanowiły ,,drechy,,z wygolonymi łbami kreujące sie na osiedlowych maczo
normalny mezczyzna ma życie wewnętrzne bardziej rozwinięte niż na poziomie kalafiora

35

LUSILJU napisał/a:

wszystko sie zgadza ,gdy grupę badawcza,stanowiły ,,drechy,,z wygolonymi łbami kreujące sie na osiedlowych maczo
normalny mezczyzna ma życie wewnętrzne bardziej rozwinięte niż na poziomie kalafiora

Nie przesadzajmy w druga stronę, ta pani psycholog hołduje trochę stereotypom, ale stereotypy skads się biora - jest grupa mężczyzn, która odpowiada temu opisowi, i nie musza być to od razu kalafiory, czy jakiś margines społeczny, - bywaja i tacy i tacy po prostu, ci drudzy sa mniej zaangażowani w związek, i tyle.

36 Ostatnio edytowany przez cslady (2015-05-28 15:05:06)

Benita72 napisał/a:

Nie przesadzajmy w druga stronę, ta pani psycholog hołduje trochę stereotypom, ale stereotypy skads się biora - jest grupa mężczyzn, która odpowiada temu opisowi, i nie musza być to od razu kalafiory, czy jakiś margines społeczny, - bywaja i tacy i tacy po prostu, ci drudzy sa mniej zaangażowani w związek, i tyle.

Popieram. Sama znam mężczyzn, którzy żyją w szczęśliwych małżeństwach, dbają o żony i okazują im miłość czynami, ale byli tak wychowani, że nie rozmawiają o związku, o uczuciach, o swoich kłopotach itp. Mają do głów powbijane, że mężczyzna musi być silny i ma opiekować się kobietą, a nie odwrotnie. Gadanie jest dla nich bez sensu, skoro można wszystko "powiedzieć" gestami i czynami. Można polemizować czy to lepiej czy gorzej, ale głupotą byłoby upraszczanie rzeczywistości i twierdzenie, że takim mężczyznom nie zależy albo że nie mają życia wewnętrznego. Różnie bywa. Z drugiej strony pełno jest mężczyzn, którzy przełamują te stereotypy, a jednak na gadaniu się u nich kończy. Mogliby godzinami słuchać, gadać o związku i swoich uczuciach, a potem okazuje się, że emocjonalnie są na poziomie ameby i cały czar złotoustych pryska. Słowa to nie wszystko.

37

LUSILJU napisał/a:
Olinka napisał/a:

No tak bo każdy dres z wygolonym łbem taki jest... heh

38

LUSILJU napisał/a:
Olinka napisał/a:

Yyyyy a co ma wspólnego dresowe ubranie z mentalnością czy zachowaniami człowieka? Kierowanie się bezpodstawnymi stereotypami nie jest zbyt mądrę...

Ja preferuje prawie dresowy styl ubioru. Tzn szerokie spodnie, czasami jakieś dresy, czapka na głowie, bluzy.. mimo 27 lat:) Pół życia spędziłem na osiedlowej ławce. (Teraz już tego nie praktykuję ze względu na związek)

Rozumiem, że widząc mnie na ulicy miałabyś już o mnie wyrobione zdanie "nierozwiniętego kalafoiora" jak to określiłaś smile Otóż Cię zaskoczę. Skończyłem studia, myślę nad drugim kierunkiem, czytam bardzo dużo książek o różnej tematyce, mam stała pracę biurową, pasję, którą rozwijam od blisko dekady.....

Napisałaś, że w schemat opisany przez autorkę można wstawić "drecha z wygolonym łbem"... Mam wygolony łeb, a jakoś w ten schemat się nie mogę wstrzelić, co opisałem kilka postów wyżej.

Proponuję mięć horyzonty postrzegania świata nieco szersze niż na poziomie kalafiora (jak to sama określiłaś) i nie kierować się stereotypami, która zazwyczaj nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.... Idąc Twoim tokiem rozumowania, każdy chłopak o rapowym stylu ubioru jest nierozwiniętym kalafiorem, każdy kto ma długie włosy i skórzaną kurtkę jest satanistą, każdy nadmiernie zadbany facet gejem itp itd

39

No ja miałam kolegę dresa, trochę szemrany był chłopak i kiepską ścieżkę życia sobie wybrał, przy czym szemrany w tym wypadku oznacza sprawy przestępcze, mniejsza o to, nie mniej jednak chłopak był bardzo inteligentny i myślę że gdyby jego życie potoczyło się inaczej, a lekkiego na prawdę nie miał to by wiele w życiu osiągnął, a jeżeli chodzi o to jak traktował swoją dziewczynę, to był bardzo czułym, wrażliwym i empatycznym facetem.

40

Małpa69 napisał/a:

No ja miałam kolegę dresa, trochę szemrany był chłopak i kiepską ścieżkę życia sobie wybrał, przy czym szemrany w tym wypadku oznacza sprawy przestępcze, mniejsza o to, nie mniej jednak chłopak był bardzo inteligentny i myślę że gdyby jego życie potoczyło się inaczej, a lekkiego na prawdę nie miał to by wiele w życiu osiągnął, a jeżeli chodzi o to jak traktował swoją dziewczynę, to był bardzo czułym, wrażliwym i empatycznym facetem.

Myślę, że to że miał na sobie dres nie miało wpływu na jego ścieżkę życia. "Szemranym typem" może być każdy...bez względu na to czy jest ubrany w dres, w schludną koszulę, obcisłe rurki czy w garnitur......

Twój kolega wszedł na taką ścieżkę, nie dlatego, że miał dres tylko dlatego, że taka droga mu po prostu imponowała....

41 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2015-05-28 15:26:55)

A czy ja powiedziałam że to dlatego? Czytaj uważnie a nie wyrywasz z kontekstu i przeczytaj mój poprzedni wpis, bo coś nie trafiłeś. (Jakbyś nie zauważył ja bronię "dresiarzy" a nie odwrotnie)

I nie to mu nie imponowało, wszedł w nią z zupełnie innego powodu.

42

@małpa69 spokojnie smiletongue

Niektórzy wchodzą na taką drogę bo im to imponuje, inni ze względu na sytuację materialną... jeszcze inni z kolei z powodu braków odpowiednich wzorców... a jeszcze inni bo raz ich ktoś do czegoś namówi, a potem tak im zostaje....

Jednak wróćmy do tematu autorki bo dotyczy od czegoś innego niż mentalności danych subkultur

43 Ostatnio edytowany przez cslady (2015-05-28 15:37:18)

To ja mam kolejny punkt (oczywiście nadal z przymrużeniem oka i stereotypowo):

8. Nigdy od niego nie usłyszysz "Nieważne ilu miałaś partnerów seksualnych przede mną, chcę założyć z tobą rodzinę".

44

cslady napisał/a:

8. Nigdy od niego nie usłyszysz "Nieważne ilu miałaś partnerów seksualnych...

.. co byś po tym nie wpisała będzie pasowało big_smile

45

cslady napisał/a:

To ja mam kolejny punkt (oczywiście nadal z przymrużeniem oka i stereotypowo):

8. Nigdy od niego nie usłyszysz "Nieważne ilu miałaś partnerów seksualnych przede mną, chcę założyć z tobą rodzinę".

Nie bylem taki melodramatyczny. Zażartowałem tylko, że jeden prawiczek na nas dwoje wystarczy, gdy moja przyszła żona zapytała, czy mi nie przeszkadza, że ktoś był przede mną.:D

Mężczyźni (nie mylić z wyrobem męsko-podobnym) po prostu nie mają w zwyczaju odpowiadać na infantylne pytania - ot i cała tajemnica.

47

Benita72 napisał/a:
LUSILJU napisał/a:

Są też tacy, którzy w związek są zaangażowani, ale nie potrafią mówić o sobie i o uczuciach. Nie każdy z nas potrafi i chce się uzewnętrzniać.

48

Olinka napisał/a:

Pozwolę się wtrącić. Wszystko bym spełnił, ale punkt 5 uważam za dziecinny:) Małżeństwo po 1 nocy...serio?

49

Olinka napisał/a:

Tak na szybko bo się dużo dzieje i czasu nie mam na razie za dużo
1.Musiał bym coś mieć z baniakiem,żeby rozmawiać o czymś co jest oczywiste
2.Pewnie ,że nie sam sobie poradzę i nie będę nikomu ani stękał ani kwękał
3.czasem słucham dłużej no jakieś 12 minut daje radę
4.czasem jak się coś przypala to faktycznie czuję więc pytam "co się pali?"
5.musiał bym upaść na głowę z dużej wysokości smile
6.no fakt nie będę nie jestem kobietą.

Ps Klub spadł do 2 ligi i jakoś wyciągnąć go z dołka trzeba jeśli będzie wiadomość o nowym prezesie klubu RTS WIDZEW będę nim ja bez fałszywej skromności.
Pozdrawiam Was.Nie piję na razie nie mam czasu.

50

Olinka napisał/a:

Są też tacy, którzy w związek są zaangażowani, ale nie potrafią mówić o sobie i o uczuciach. Nie każdy z nas potrafi i chce się uzewnętrzniać.

Olinko, jeśli obydwojgu partnerom w związku to wystarcza, to ok -  jak pisala cslady, kiedy "czyny mowią o uczuciach, a nie słowa" itd.. takie związki tez mogą być udane, ale pewnie zależy to od człowieka, - tu, wydaje mi się, raczej chodzi o takie otwarcie się (chec otwarcia - bo tego można się nauczyć, jeśli się chce) na druga osobę w związku (a im więcej czytuje tego forum, tym bardziej jestem o tym przekonana), bo kiedy mało mówimy o emocjach czy uczuciach, wtedy latwiej nam cos przeoczyć, cos zlego w relacji, a zdarza się, ze wtedy ludzie bardziej zyja obok siebie niż ze sobą.

51 Ostatnio edytowany przez Otis (2015-05-30 21:24:41)

Ad.1
Zdarzało się. Głównie w kontekście tego, jak kobieta nawalała. A nawaliła jak dotąd większość. Przed 30. byłem lokomotywą. Gdzieś po 30. roku życia stałem się bardziej ludzki dla innych, ale mniej wyrozumiały dla indolencji kobiet własnych. ?Porozmawiajmy o naszym związku??
Ad.2
Z tego punktu dawno temu wyleczyły mnie same kobiety; z problemami trywialnymi się nie zwracam, bo po co. Co do moich pozostałych problemów zawodowych zostaję z nimi sam na sam, kobiety (w moim przypadku) są bezsilne ? ?ale ja kompletnie nie rozumiem ani twojej branży, ani tego czym się zajmujesz?. Tyle z partnerstwa.
Ad.3
Czego mam cierpliwie słuchać dłużej niż 10 minut? Żalu? Zwierzeń? Ludzie ze sobą rozmawiają. A jeśli partnerka nie radzi sobie z kwestią ?koleżanki w pracy? czy ?upierdliwej siostry? to? nie jest moją partnerką smile
Ad.4
Owszem. Bo osobiście uważam, że nie wszystko musi zostać powiedziane na głos. Bo młodzieńcze deklaracje uczuć często są tandetne jak ?Careless Whisper? na saksofonie o zachodzie słońca. Nie przystają do rzeczywistych uczuć i emocji.
Ad.5
To się nie zdarzyło, ale tego nie wykluczam.
Ad.6
Kobieca przyjaźń jest tak różna od męskiej. Bliskie mi kobiety w wielu kwestiach są dojrzalsze i mądrzejsze ode mnie. O przyjaźń z mądrą kobietą jest niezwykle trudno, trudniej niż o przyjaźń faceta. Takich kobiet w moim życiu parę jest i było, wliczając w to moją ex małżonkę. Zwykle to ja nie stawałem na wysokości zadania; w dużej części moje deficyty (głównie empatii).
Ad.8
big_smile - bywałem zazdrosny o bardzo silne związki moich kobiet z ich ex. Ale ilość nie ma dla mnie znaczenia. Ani mnie to ziębi, ani grzeje. Nie mam pojęcia, ilu np. partnerów (partnerek?) miała moja obecna kobieta.

słodko-kwaśny napisał/a:

Ps Klub spadł do 2 ligi i jakoś wyciągnąć go z dołka trzeba jeśli będzie wiadomość o nowym prezesie klubu RTS WIDZEW będę nim ja bez fałszywej skromności.

Słodki, pozostaje szczerze pogratulować hobby.

52

Trochę mam dość takich książek, autorek, myśli dyskredytujących mężczyzn i stawiających ich w roli dość negatywnej. Myślę, że mężczyźni to nie takie straszne istoty. Też pragną miłości i zrozumienia. Po prostu czasem ich zachowania nie do końca zgrywają się z tym co naprawdę siedzi w ich głowie. Tak samo jak u kobiet.
Myślę, że dobry związek to też przyjaźń. W związku przecież chodzi o zaufanie, współpracę, wymianę myśli, czasem droczenie się. Myślę, że można, a nawet trzeba pracować nad przyjaźnią w związku, po to żeby obojgu żyło się lepiej. Bo w miłości nie ma miejsca na niepewność i niedopowiedzenia.

53

A mogę napisać swoje sześć punktów 'czego nie należy oczekiwać'? big_smile

1. Nie oczekuj że facet w wieku 20-30 lat posiada własne mieszkanie / spory dobytek / własny samochód / prawko / x-dziesiąt tysięcy na koncie lub większość z tych rzeczy.
2. Nie oczekuj że będzie dla Ciebie przez 24/7.
3. Nie oczekuj że deklaracji zaręczonych lub ślubnych ( lub jednego i drugiego ) po pierwszym miesiącu bycia razem. A nawet i po trzecim.
4. Nie oczekuj że spłodzi Ci dziecko z taką samą chęcią z jaką dobiera się gdy ma na Ciebie ochotę po całym dniu.
5. Nie oczekuj że on zawsze będzie miał ochotę.
6. Nie myśl że niemożliwym jest wyprowadzić go z równowagi.
5.

Posty [ 53 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Sześć rzeczy, których nie należy oczekiwać od mężczyzny

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024