Dziewczyna chce zaręczyn,ślubu,dziecka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dziewczyna chce zaręczyn,ślubu,dziecka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

1 Ostatnio edytowany przez Bezimienny (2015-05-13 00:17:36)

Temat: Dziewczyna chce zaręczyn,ślubu,dziecka

Witam

Jest to moj pierwszy post na tym forum i w zasadzie zarejestrowałem sie tylko dla tego posta, mam nadzieje ze mi pomożecie. Mam na imię Krzysiek i mam 22 lata, ze swoją dziewczyna jestem od Ok 1,5 roku. Ona jest rok młodsza. Poznaliśmy sie w internecie na Facebooku, przez wspólnych znajomych. Od pierwszego spotkania widziałem ze to jest ta dziewczyna, oboje byliśmy z reszta w podobnej sytuacji. Po 2 latach nasze stare związki rozsypały sie w podobnym czasie i wlasnie wtedy sie poznaliśmy. Wiem ze w tym czasie spotykała sie z innymi, ja z reszta tez, ale dla niej spaliłem wszystkie mosty, ona rownież. Przez pierwszy okres naszego związku traktowała mnie z dystansem i dawała mi duzo swobody jednak z czasem tej swobody było mniej i zaczęła sie mna bardziej interesować. Pomijając fakt, ze jest osoba bardzo zazdrosna i zaborcza pojawił sie jeden problem, którego nie potrafię obejść. To fakt, iż od Kilku miesięcy, myśle ze od jakichś 6-8 prawie codziennie pojawia sie temat ślubu, zaręczyn, wspólnego mieszkania i dziecka. Wspólne mieszkanie jak narazie odpada, ponieważ mieszkam z rodzicami koło uczelni, mam tu wszystko co potrzeba, nie jestem na garnuszku rodziców, ponieważ studiuje dziennie i jedboczesnie pracuje na pol etatu. póki studiuje nie mam co liczyć na pomoc rodziców co do wynajmu nowego mieszkania. Ona rownież nie ma takiej możliwości, ponieważ mieszka sama z matka, która nie zarabia kokosów. Wiele razy próbowałem jej to wytłumaczyć, ze póki nie skończę nauki i nie znajdę pracy nie ma szans na wspólne mieszkanie ale jak grochem o ścianę. Jej podstawowym argumentem jest fakt ze kilku z jej znajomych juz mieszka razem i sa nawet po zaręczynach, ale ja nie jestem jeszcze na to gotowy. Wiem ze to ta dziewczyna, ale sam fakt zaręczyn mnie przeraża, jestem jeszcze na to za młody, czuje to całym sobą nie wspominając juz ślubu i dziecka. Praktycznie codziennie jestem bombardowany zdjęciami sukni ślubnych, w galerii zatrzymujemy sie przy jubilerzy bo ogłada pierścionki a jak tylko pojawi sie jakieś dziecko to mowi ze nasze bedą najładniejsze. Ma juz wybrane dla nich imiona, a ja.... Nawet nie chce o tym słyszeć, chce sie cieszyć młodością i wolnością, póki mogę, nie chce za młodu być uwięziony przy dzieciach i pracować za marne grosze aby utrzymać rodzine, chce to robić jak bd miał wykształcenie i znajdę prace. ale te argumenty do niej nie trafiają. nasza sytuacja jest coraz bardziej dramatyczna, bo ciagle kłócimy sie o to, a oba grozi mi, ze nie potrafi tak żyć, ze chce sie ustatkować i ze jk nie zmienię zdania to z nami koniec. Co mogę zrobić zeby zmieniła zdanie? Powinienem sobie odpuścić ten związek? Proszę o pomoc

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dziewczyna chce zaręczyn,ślubu,dziecka

Powinieneś powiedzieć jej to, co napisałeś tutaj - że bardzo ją kochasz, ale względy ekonomiczne wykluczają wspólne zamieszkanie i jesteś zbyt młody na ślub i dzieci, ponieważ chcesz jeszcze korzystać z młodości bez większych zobowiązań w postaci utrzymania rodziny. Jeśli jej to nie pasuje - droga wolna.

3

Wlasnie najgorsze jest to, ze wszystko co napisałem tutaj juz jej mówiłem i to dziesiątki razy...

4 Ostatnio edytowany przez zbyt.zaradny (2015-05-13 07:30:34)

Dam Ci taka rade, jakiej niestety nikt mi nie dal gdy bylem w takiej sytuacji jak Ty: zerwij z nia, zanim zajdzie w ciaze. Zanim zrealizuje swoje marzenie o dziecku, nie pytajac Ciebie o zdanie.

5

Ona ma 21 lat i spiesz sie do zamazpojscia i do dzieci ?
Ty jej przedstawiasz swoje argumenty.Co ona na to ? Z czego zyc ? Gdzie meszkac ?
Z jakiej rodziny ona pochodzi, ze ma parcie na slub ? Moze byla  niedokochana przez rodzicow ?
A moze jest taka dziecinna,ze chodzi jej o slub jako ladna oprawe - suknia, wesele.Sam slub jest dla niej celem ?

6

To, co napiszę, będzie nieco kontrowersyjne, ale moim zdaniem może rzucić nowe światło na całą sprawę. Podejrzewam, że ze sobą sypiacie, skoro jesteście ze sobą już tak długo. Seks szalenie wiąże dwoje młodych ludzi, czasami wręcz uzależniając ich od siebie, nawet jeśli w innych sferach do siebie nie pasują. Podejrzewam, że Twoja dziewczyna ma silnie rozwinięty instynkt macierzyński i uprawianie z Tobą seksu sprawia, że czuje się potencjalną matką (to, czy się zabezpieczacie, nie ma specjalnego znaczenia). Ona Cię kocha i widzi, że żyjecie jak mąż z żoną, więc chce jedynie sformalizowania związku i czuje się zraniona, kiedy nie chcesz dać jej potwierdzenia, że jest tą jedyną. Pod tym względem trochę ją rozumiem. Też bym się wkurzyła, jakby facet mówił mi, że mnie kocha, że jestem kobietą, z którą chce spędzić całe swoje życie, a jednocześnie pierdzieli o tym, że chce się wyszaleć, wyszumieć i nacieszyć wolnością. Ci, którzy zamierzają się bawić, nie powinni w mojej opinii wchodzić w związki.

7

Ja rozumiem ze Ty nie chcesz, jestes za młody, nie chcesz zobowiązań. Rozumiem tez ze sytuacja materialna i życiowa spełnianiu potrzeb Twojej dziewczyny nie służy.

Ale rozumiem tez Twoja dziewczyne. Trzeba zrozumiec mentalność kobiety.
Kobieta idąc z Toba do lozka oddaje Ci wszystko co ma - naprawde smile nic wiecej juz przeciez dac Ci nie moze.
Facet oddaje wszystko kiedy mow "tak" przed ołtarzem - swoja wolność wink.
Czyż to nie sprawiedliwe?

I ja rozumiem te dziewczyne. Młoda jest. Wierzy pewnie w takie ideały.

Ale tez mysle ze nie powinienes sie oświadczać na sile zeby ja przy sobie zatrzymać. Mniej zranisz ja szczera rozmowa ze nie jestes gotowy niz tym ze potem po oświadczynach ja zostawisz.

8

5025 napisał/a:

To, co napiszę, będzie nieco kontrowersyjne, ale moim zdaniem może rzucić nowe światło na całą sprawę. Podejrzewam, że ze sobą sypiacie, skoro jesteście ze sobą już tak długo. Seks szalenie wiąże dwoje młodych ludzi, czasami wręcz uzależniając ich od siebie, nawet jeśli w innych sferach do siebie nie pasują. Podejrzewam, że Twoja dziewczyna ma silnie rozwinięty instynkt macierzyński i uprawianie z Tobą seksu sprawia, że czuje się potencjalną matką (to, czy się zabezpieczacie, nie ma specjalnego znaczenia). Ona Cię kocha i widzi, że żyjecie jak mąż z żoną, więc chce jedynie sformalizowania związku i czuje się zraniona, kiedy nie chcesz dać jej potwierdzenia, że jest tą jedyną. Pod tym względem trochę ją rozumiem. Też bym się wkurzyła, jakby facet mówił mi, że mnie kocha, że jestem kobietą, z którą chce spędzić całe swoje życie, a jednocześnie pierdzieli o tym, że chce się wyszaleć, wyszumieć i nacieszyć wolnością. Ci, którzy zamierzają się bawić, nie powinni w mojej opinii wchodzić w związki.

Dziecko to tez sposob na sformalizowanie zwiazku?
I zabawa zarezerwowana tylko dla singli?
Masz bardzo dziwne podejscie do zycia.

Autorze, dziewczyna pochodzi z niepelnej rodziny?

9 Ostatnio edytowany przez Bezimienny (2015-05-13 08:41:53)

verdad napisał/a:

Ty jej przedstawiasz swoje argumenty.Co ona na to ? Z czego zyc ? Gdzie meszkac ?
Z jakiej rodziny ona pochodzi, ze ma parcie na slub ? Moze byla  niedokochana przez rodzicow ?
A moze jest taka dziecinna,ze chodzi jej o slub jako ladna oprawe - suknia, wesele.Sam slub jest dla niej celem ?

Jej głównym argumentem jest fakt iż jej niektórzy znajomi mieszkają juz razem czyli jakieś 5% osob które zna, a to ze oni musza mieszkać bez rodziców bo przyjechali z innych miast zeby studiować, albo ze rodzice kupili im mieszkanie i opłacają im całe życie to na to juz nie patrzy. Moi rodzice maja pieniądze, ale wyraźnie mi powiedzieli ze póki studiuje mieszkam z nimi, bo chcą żebym nauczył sie życia a nie miał wszystkiego na tacy jak inni. Co do rodziców, była wychowywana przez matkę i babcie a gdy babcia zmarła tylko przez matkę. Ojca zna tylko z urzędu i widziała go chyba dwa razy w życiu, on sie rozstał z jej matka gdy zaszła w ciąże i sie do niej nie przyznaje.

10

Dziecko to tez sposob na sformalizowanie zwiazku?
I zabawa zarezerwowana tylko dla singli?

Nie oszukujmy się, ale większość kobiet pragnie założyć rodzinę, wziąć ślub i mieć dziecko. Nie ma w tym niczego dziwnego.
I jeżeli zabawa ma polegać na życiu bez odpowiedzialności i zobowiązań, to tak - taka osoba nie powinna wchodzić w związek, bo jest niedojrzała.

11

Bezimienny napisał/a:
verdad napisał/a:

Jej głównym argumentem jest fakt iż jej niektórzy znajomi mieszkają juz razem czyli jakieś 5% osob które zna, a to ze oni musza mieszkać osobno bo przyjechali z innych miast zeby studiować, albo ze rodzice kupili im mieszkanie i opłacają im całe życie to na to juz nie patrzy. Moi rodzice maja pieniądze, ale wyraźnie mi powiedzieli ze póki studiuje mieszkam z nimi, bo chcą żebym nauczył sie życia a nie miał wszystkiego na tacy jak inni. Co do rodziców, była wychowywana przez matkę i babcie a gdy babcia zmarła tylko przez matkę. Ojca zna tylko z urzędu i widziała go chyba dwa razy w życiu, on sie rozstał z jej matka gdy zaszła w ciąże i sie do niej nie przyznaje.

I to wlasnie tlumaczy jej parcie na slub i dziecko bez ogladania sie na realia.
Jej miejsce jej na kozetce u psychoterapeuty dopoki nie wyleczy deficytow z dziecinstwa.
Zreszta chyba juz sam zauwazyles ze jest niestabilna emocjonalnie?

12

5025 napisał/a:

Tak kochamy sie i jest nam najlepiej, ja rozumiem, ze ona chce sie związać ale to decyzja na całe życie i ona nie podchodzi do tego logicznie tylko emocjonalnie, to ze nie ma na to pieniędzy, ze mamy swoje sprawy studia i prace juz nie jest. Dla niej ważne. Jak zaczynaliśmy sie spotykać to mi nie mówiła ze szuka męża bo tez tego nie czuła do mnie, dopiero po pewnym czasie. Nie jestem ideałem wiadomo, ale zawsze staram sie mieć dla niej czas robię kejnoespodzianki, chodzimy we 2 na imprezy i swietnie sie bawimy, ale jakbym miał powiedzieć rodzicom ze chce sie żenić to mnie to przeraża, jeszcze nie teraz. Wczoraj rozmawiałem z nią przez telefon o tym i nie chciała o tym gadać przy swojej mamie. Chce oświadczyn ale boi sie powiedzieć o tym swojej mamie. Czy to nie dziwne?

13

Bezimienny, w mojej opinii strasznie rozmijacie się w swoich potrzebach. Ty chcesz mieć dziewczynę i jednocześnie się bawić i nie mieć zobowiązań, a ona chciałaby już się ustatkować i sformalizować związek. Ja rozumiem Twoją dziewczynę. Może nie w sensie naciskania na wspólne mieszkanie przy jednoczesnym braku funduszy, ale generalnie rozumiem jej potrzeby. Nie rozumiem natomiast Ciebie. Chcesz mieć ciastko i zjeść ciastko. Chcesz mieć fajną dziewczynę, która spełniałaby Twoje potrzeby emocjonalne i seksualne, ale jednocześnie chcesz się bawić i nie mieć żadnych zobowiązań wobec niej. To nie jest dojrzałe. Jeżeli nie czujesz, że jesteś gotowy na wejście w poważny związek (który siłą rzeczy kończy się narzeczeństwem, małżeństwem i dziećmi), to dajesz sobie czas na dorośnięcie i po prostu z nikim się nie wiążesz. Bo widzisz, w tej chwili wysyłasz swojej dziewczyny sprzeczne komunikaty typu: "Jesteś dla mnie najważniejsza i chcę spędzić z tobą całe swoje życie, ale jeszcze nie teraz, chcę się pobawić, wyszumieć, nie wymagaj ode mnie niczego, ma być wygodnie i przyjemnie dla mnie". Sama bym takiego faceta kopnęła między poślady.

14

To ze jest z niepełnej rodziny wiele tłumaczy.
Ona za wszelka cenę nie chce powtórzyć tego co miala jej matka.

15

Czy twoi rodzice wiedza z jakim obciazeniem ty codziennie chodzisz po swiecie? Dziewczyna nie stara sie ciebie zrozumiec, probuje wymoc na tobie decyzje, ktore beda dla was fatalne w skutkach... przynajmniej teraz... Czym ona sie teraz zajmuje? Zdobywa wyksztalcenie, aby moc zarabiac  pieniadze, rozwija sie, ma swoje pasje, probuje gdzies zarobic? Czy nic tylko jakies mzonki o slubie, dzieciach i malzenstwie. Moim skromnym zdaniem, tak jak opisales te dziewczyne, ona nie ma w ogole pojecia czym to de facto jest. Mieszka sama z matka, wiec probuje na sile sie z tego domu wyrwac, znalezc jakiegos faceta, ktory sie jej oswiadczy i beda wspolne pieniadze, bo tylko tak widzi wyjscie z domu. Nie o swoich silach.

Kolego, masz bardzo ladnie poukladane plany na rozwoj, trzymaj sie swoich wartosci, pogadaj z rodzicami - oni na pewno cie wesprza, powiedza ci tez co tak naprawde mysla o tej sytuacji. Nie kryj jej i tego co na tobie wymusza.

16

5025 napisał/a:

Bezimienny, w mojej opinii strasznie rozmijacie się w swoich potrzebach. Ty chcesz mieć dziewczynę i jednocześnie się bawić i nie mieć zobowiązań, a ona chciałaby już się ustatkować i sformalizować związek. Ja rozumiem Twoją dziewczynę. Może nie w sensie naciskania na wspólne mieszkanie przy jednoczesnym braku funduszy, ale generalnie rozumiem jej potrzeby. Nie rozumiem natomiast Ciebie. Chcesz mieć ciastko i zjeść ciastko. Chcesz mieć fajną dziewczynę, która spełniałaby Twoje potrzeby emocjonalne i seksualne, ale jednocześnie chcesz się bawić i nie mieć żadnych zobowiązań wobec niej. To nie jest dojrzałe. Jeżeli nie czujesz, że jesteś gotowy na wejście w poważny związek (który siłą rzeczy kończy się narzeczeństwem, małżeństwem i dziećmi), to dajesz sobie czas na dorośnięcie i po prostu z nikim się nie wiążesz. Bo widzisz, w tej chwili wysyłasz swojej dziewczyny sprzeczne komunikaty typu: "Jesteś dla mnie najważniejsza i chcę spędzić z tobą całe swoje życie, ale jeszcze nie teraz, chcę się pobawić, wyszumieć, nie wymagaj ode mnie niczego, ma być wygodnie i przyjemnie dla mnie". Sama bym takiego faceta kopnęła między poślady.

Pod terminem zabawa kryje sie fakt, ze chciałbym rozwijać hobby i spędzać czas z moimi kolegami jak rownież poświecić sie pracy i studiom zeby do czegoś dojść. Nie zależy mi na poznawaniu nowych osob, mZm swój krąg kolegów z którymi sie Spotykam, nie zależy mi nawet na znajomych płci przeciwnej, to ona jest moja koleżanka przyjAciloka i kochanka i wszystkim co mam. Serio uważasz ze to przejaw dziecinności? A nie jest bardziej dziecinne podejmowanie nieprzemyślanych decyzji?

17

5025 napisał/a:

Przeciez to sa jeszczd dzieci... 21 i 22 lata..  Co ty robilas i myslalas w ich wieku? Ja na przyklad bralam zycie pelna piersia, uczylam sie, dorabialam, podrozowalam, chcialam poznac swiat i ludzi. Za kilka lat to im mozna tak napisac, ze mijaja sie w potrzebach, teraz tez, ale to sa zupelnie inne okolicznosci.

18

lifrinat,rodzice wiedza, tzn mama wie ale ojcu wszystkiego nie mówiłem, od dawna to jest powodem kłótni miedzy mna a rodzicami i tylko cierpią na tym nasze relacje. Ona teraz studiuje i niedawno znalazła nowa prace w sklepie odzieżowym, wszystko wydaje na bieżąco i wiem ze chce sie wyrwać z domu bo iż nie raz do mnie dzwoniła z płaczem ze matka ja denerwuje i nir chce juz z nią mieszkać

To nie chodzi o to,że ona chce mieć dziecko, rodzinę etc.
Z tego co i jak piszesz, można wnioskować,że jesteś fajnym, poukładanym,ogarniętym życiowo chłopakiem,z dobrego domu. Jedynym słowem, jesteś partią. A ona chce Cię po prostu zaklepać,bo wie,że takich sensownych facetów nie ma wcale dużo. Dodatkowo chce się w wyrwać z domu i polepszyć sobie standard życiowy. Niestety próbuje to uzyskać w bardzo niewłaściwy sposób.
Według mnie jednym rozwiązaniem jest,to,żebyś jasno jej przedstawił twoje oczekiwania na twój moment i zaznaczył,iże jeśli ona tego nie akceptuje, to niestety musicie się rozstać, bo macie zbyt rozbieżne cele.

Aczkolwiek mi się wydaje,że ten wasz związek nie przetrwa, bo chyba różnicie się w zbyt wielu kwestiach.
I twoi rodzice jej nie zaakceptują, bo czują,że ona chce się na Tobie uwiesić.

I tak jak napisał któryś doświadczony kolega, nie daj się jej złapać na dziecko. Bo bardzo prawdopodobne,że będzie czegoś takiego próbować.

20

"Ona Cię kocha i widzi, że żyjecie jak mąż z żoną, więc chce jedynie sformalizowania związku i czuje się zraniona, kiedy nie chcesz dać jej potwierdzenia, że jest tą jedyną."

Mąż z żoną? Tak można by powiedzieć jakby ze sobą mieszkali, opłacali wspólnie rachunki i żyli sami pod jednym dachem!

Autorze, powiedz dziewczynie wprost: NIE BĘDZIE ŚLUBU I WSPÓLNEGO MIESZKANIA DOPÓKI NIE SKOŃCZĘ STUDIÓW. Kocham Cię, ale musisz uszanować moją wolę, a tego nie robisz. Pokazywanie pierścionków i wychwalanie dzieci nie sprawi, że się na to zgodzę. Czuję, że to Ty jesteś tą jedyną, ale moja przyszła żona musi szanować moje zdanie, a nie molestować mnie o tak ważne sprawy jakby to była zachcianka typu wyjazd na wakacje do Grecji. Lepiej odpuść ten temat, bo mnie zniechęcasz takim zachowaniem. Czuję się na to za młody.

Wstrząśnij ją słowami, że jeśli nie zacznie szanować Twojej decyzji i będzie Cię dalej urabiać (jak ciasto) to będziecie musieli się rozstać. Bo nie wyobrażasz sobie w ciągu kolejnych lat słuchać takiego gadania, a zdania NIE ZMIENISZ.

* to co dużymi literami, to to co powinieneś podkreślić w swojej wypowiedzi. Taka jest moja rada smile Ślub to decyzja obu stron. A jeśli dla niej to biała sukienka, słodkie bobaski i pierścionek z brylantem. To jest jeszcze naiwnym dzieckiem.

21

Abstrahując od przyczyn, mentalnosci dziewczyny itp, po prostu macie inne potrzeby i tego nie zmienisz. Dziwne, że ktoś moze myslec, ze druga strona zmieni zdanie w tak ważnej sprawie tylko dlatego, ze jej sie powtorzy cos 100 razy, zamiast raz. Ale tak, jak Ty zdania nie zmienisz, tak nie sprawisz też, by zmieniła je dziewczyna.
Jak napisały poprzedniczki - powiedz jej wprost to, co nam. A jeśli sam fakt ślubu i zamieszkania razem jest dla niej ważniejszy od Ciebie jako człowieka, to nic na to nie poradzisz. Po prostu bedzie musiała to zrealizować z kimś innym.

22

Jej zachowanie jest złe, wiadomo, że nie powinna tak robić i nie ma prawa wymuszać na tobie tak ważnych decyzji już teraz bo jesteście młodzi.
Ale... ja ją w pełni rozumiem i ty też powinieneś. Nie chodzi mi oczywiście o to, żebyś się zgodził na wszystko. Tylko o to, że właśnie przez to, że jest z rozbitej rodziny to pragnie zapełnić tę pustkę jak najszybciej. Powinieneś z nią o tym porozmawiać i wytłumaczyć jej, że ślub nic nie zmieni a zamieszkacie razem jak będzie już taka możliwość. I powiedzieć, że nie życzysz sobie ciągłych tematów o sukniach, dzieciach itp.

23 Ostatnio edytowany przez maniek_z_maniek (2015-05-13 14:31:52)

5025 napisał/a:

Dokladnie. Dziewczyna oddajac sie, kiedy w zwiazku obecny jest seks, jest to jakby "zobowiazanie" traktuje autora jak meza. Tez tego nie rozumialem kiedys do momentu wysluchania relacji dziewczyny o tym jak porzucil ja jej jedyny, ktoremu sie oddala, po czym zalamala sie (skutki tu nie maja znaczenia, znalazla polowanie w zakonie). Niestety obraz jaki sie z teog wylania, biorac
pod uwage specyfike i mentalnosc tej akurat dziewczyny, to niestety ale oszukanie co do intencji ze strony autora (z punktu odczuwania tej akurat dziewczyny).

Natomiast, moim zdaniem wiek autora i jego podejscie swiadczy o niedojrzalosci do tworzenia rodziny.

Kolejna rzecza jest narzucanie sobie jakis schematow, ze po studiach, ze dopiero jak praca. To rowniez jest nieprawidlowe. W tym wieku czlowiek wpradzie jest na koncowce dojrzewania ale z praca jest roznie, a kochajac sie mozna razem przejsc rozne trudnosci. No chyba ze oczekuje sie jakiejs zmiany, w celach, w osobie dziewczyny, personalnie dziewczyny co jest bardzo czeste w tym wieku.

Nie rozumiem jednego. Autor sypia z dziewczyna ale usamodzielnic sie nie chce? Nie bral pod uwage konsekwnecji uczuciowych i innych? Czyli rekreacyjnie?

Niestety mamy tutaj zderze sie oczekiwan, wizji, mentalnosci. Najlepszy bylby jakis kompromis ale czy to jest mozliwe?

Jedyne co moge poradzic w tej akurat sytuacji to zeby sie zastanowic czy jednak milosc nie powinna tutaj sklonic do poswiecen, a jesli gore bierze wygoda, nawet zdrowo rozsadkowe myslenie, to moze wtedy nalezy sie zastanowic co jest wazne, spelnienie czyis oczekiwan czy pragmatyzm zyciowy. Tego wszystkiego jednak beda okreslone skutki.

Podstawa decyzji powinno byc jednak uczucie, czy jest ono prawdziwe, czy istnieje bo taki punkt wyjscia pozwala na przezwycieznie trudnosci i problemow.

Nalezy jednak unikac cialgych klotni ciagle z jednego powodu. Bo to moze w koncu zniszczyc te cenna? relacje.

Ktos pisze ze jakies postepowanie jest zle?!? Ale przeciez spojrzenie na to zmienia sie z rodzajem czasow, doswiadczeniem. Sam np. kiedys tak myslalem i majac 16-17 lat, odmowilem sobie? seksu z dziewczyna w sytuacji kiedy nie chcialem sie z nia wiazac uczuciowo (blad ta akurat okazala sie wyrachowana... ale o tym dowiedzialem sie dopiero po latach). Tak wtedy myslalem. Czyli dla mnie seks byl wtedy zobowiazaniem, potem sie to zmienilo, potem jeszcze raz zmienilo. Mam wrazenie ze dzisiaj seks to w swiadomosci spolecznej jest jakism elementem rekreacji a nie czyms co prowadzi do budowania wiezi w stalym, trwalym zwiazku.

Jednak doskonale rozumiem ze mlody chlopak na poczatku studiow nie chce formalizowac np. wspolnie mieszkajac. Z drugiej strony czekajac na to 5-6 lat tez moze byc przegieciem. Duzo zalezy tutaj od zasad, oczekiwan, wzorcow, itp.

Ale tez slepe dazenie (dziewczyny) do czegos moze miec drugie dno. Oby to wynikalo jedynie z lekow itp. rzeczy.

A Zamiast sie klocic > trzeba dawac wsparcie <

24

Uciekaj z tego układu zanim ona zajdzie w ciążę.
Rozważ jaka to partnerką na życie. Ma być tak jak ona chce i koniec.
Ja rozumiem rozumiem, że kobieta dąży do założenia rodziny. I posiadania dzieci. Ale trzeba uszanować zdanie drugiej strony. Jesteście bardzo, bardzo młodzi.
Naprawdę jeszcze zdazycie.

Ty jej tłumaczysz a ona po prostu ciebie nie słucha. Realizuje swój plan. Jak sobie wyobrażasz tak. Żyć następne 30 lat?

25

Szarlotkanagorąco napisał/a:

Z tego co i jak piszesz, można wnioskować,że jesteś fajnym, poukładanym,ogarniętym życiowo chłopakiem,z dobrego domu. Jedynym słowem, jesteś partią. A ona chce Cię po prostu zaklepać,bo wie,że takich sensownych facetów nie ma wcale dużo. Dodatkowo chce się w wyrwać z domu i polepszyć sobie standard życiowy. Niestety próbuje to uzyskać w bardzo niewłaściwy sposób. czegoś

uważam podobnie

26

baziula napisał/a:
Szarlotkanagorąco napisał/a:

Z tego co i jak piszesz, można wnioskować,że jesteś fajnym, poukładanym,ogarniętym życiowo chłopakiem,z dobrego domu. Jedynym słowem, jesteś partią. A ona chce Cię po prostu zaklepać,bo wie,że takich sensownych facetów nie ma wcale dużo. Dodatkowo chce się w wyrwać z domu i polepszyć sobie standard życiowy. Niestety próbuje to uzyskać w bardzo niewłaściwy sposób. czegoś

uważam podobnie

Nie wiemy czy tak jest. Jesli by bylo to nalezaloby byc ostroznym.

27

Witaj smile Myślę,że myslisz dojrzalej od Twojej dziewczyny. Ona pewnie szuka stabilizacji,poczucia bezpieczeństwa itp...może od mamy chce się już wyprowadzić,ale nie ulegaj dziewczynie. Masz rację,że ślub i dzieci dopiero po studiach i znalezieniu odpowiedniej pracy. Bo gdy zgodzisz się teraz,to znów będziesz miał urwanie głowy z biadoleniem,że mało zarabiasz,ze się uczysz zamiast pracować itd..Nie rozumiem zupełnie toku myslenia Twojej dziewczyny. Powinna Cie wspierać i tez szukać jakiejś pracy,a nie od razu ładować sie w pieluchy,a potem jęczeć. Ona musi do tego dojrzeć. Bo potem może zacząć przeszkadzać,pojawi się żal,że się nie wyszalała czy cos w tym rodzaju. A życie to nie jest zabawa,a dzieci tez nie są zabawkami. Bądź twardzielem i ucz się dalej.
Powodzenia smile

28

Piszę tego posta post factum, jednakże myślę, że po zapoznaniu się z całym tematem może on pomóc wielu osobom w podobnej sytuacji. Mineło ponad 2 lata od założenia tego wątku. Jak się domyślacie wziąłem sobie rady do serca od osób, które się tu wypowiedziały i chciałbym napisać jak cała sytuacja się zakończyła. Niecały miesiąc po założeniu tego tematu czyl w czerwcu 2015 roku postanowiłem oficjalnie rozstać się z moją dziewczyną, a ona to zaakceptowała bo nie chciałem przystać na jej warunki tzn ślub, wspolne mieszkanie.  Przez wakacje widywaliśmy się jeszcze pare razy, ale były to spotkania bez zobowiązań. Kilka miesięcy później poznałem inną i wtedy mojej była zaczęła tęsknić.Wypisywała do nie wiadomości, smsy, dzwoniła. Mówiła ze była dla mnie paskudna i ze wszystko zniszczyła swoim naleganiem tzn przyznala sie do bledu. Ale jak sie domyslacie bylo juz za pozno. Aczkolwiek z perspektywy czasu uwazam ze podjalem dobra decyzje, bo nie skonczylem tak jak moglem skonczyc, tzn nieplanowana ciaza. Dziękuje za pomoc

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dziewczyna chce zaręczyn,ślubu,dziecka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024