jak się skupić i nie bujać w obłokach? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » jak się skupić i nie bujać w obłokach?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: jak się skupić i nie bujać w obłokach?

Hej,
pisze do Was z moją przypadłością. Od zawsze nie potrafię się skupić na 1 rzeczy, bujam w obłokach od dzieciństwa. Mam tak wybujałą wyobraźnię, że niektórzy znajomi mówią, że jestem dziwna. Nie potrafię się ze sobą nudzić. Kiedy jestem sama np robiąc projekt czy ucząc się przez tydzień potrafię włączyć muzykę wymyślić sobie jakąś historię i dalej w niej tkwić- kontakt z innymi osobami nie jest mi potrzebny.
Zauważyłam, że kiedy byłam w liceum i na początku studiów myślałam, że ludzie robią tak samo jak ja. Wymyślałam, kreowałam sobie ludzi, a później stawałam się rozgoryczona i zawiedziona, bo oni nie byli tacy jakich sobie wymyśliłam....

Proszę, pomóżcie mi co mam robić.
Mój mózg, myśli, wszystko nęka mnie od zawsze. Np nie potrzebuje innych osób do towarzystwa, bo sama sobie wystarczam. Lubię ludzi, mam dużo znajomych ale czasem wolę nawet zostać sama ze swoją wyobraźnią.
Wiem, że ona mi się włącza  kiedy mam tylko 1 zadanie do wykonania, np kolokwium jedno i nic więcej.
Obecnie nie pracuję a się uczę i zastanawiam się czy tak powinno być z moją głową czy po prostu znowu sobie wymyśliłam problem. tongue

Pozdrawiam,

Zobacz podobne tematy :
Odp: jak się skupić i nie bujać w obłokach?

Jedynie samodyscyplina umyslu moze Ci pomoc. Rowniez obserwacja i wiazanie faktow z te obserwacja w sensie ze wiazemy obserwacje z ich rzeczywistymi cechami, ktore poznajemy pozniej. Trzeba sie tez zapoznac z zachowaniami ludzkimi i specyfika spoleczenstwa. Polecam tez kontakt z innymi bez oceniania.

3

Nie myślałaś żeby zacząć medytować ? Nie mówię tutaj o "lataniu" tylko o wewnętrznym wyciszeniu się ? Jest to dobry sposób żeby poukładać sobie wszystko w głowie i następnie z "czystą głową" zabrać się za jakieś zajęcie. Mówię o medytacji wyciszającej która trwa od kilku do kilkunastu minut.

4

92INKA92, a mi przyszło na myśl żebyś poszła do dobrego psychologa. Nie potrafisz się koncentrować na tym co robisz bo bujasz w obłokach, i do tego jeszcze kreujesz , wyobrażasz sobie, przypisujesz poprzez wyobraźnię cechy pewnym osobą i dlatego jesteś potem zawiedziona. Ja też nieraz tak robię, ale nie tak często jak u ciebie, raczej staram się myśleć zgodnie z rzeczywistością,  ale u mnie to wynik prawdopodobnie schizofrenii, nie wiem jak jest u ciebie, ale to nie jest do końca normalne. Na pocieszenie... powiem ci tyle że wiele osób tak ma.

5

W moim przypadku sytuacja wygląda niemal identycznie. Nie jestem bardzo aspołeczny i mam dosyć sporo znajomych.
Niestety zauważyłem, że coraz bardziej odrywam się od rzeczywistości. Jeśli znalazłaś jakieś rozwiązanie, to daj znać.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » jak się skupić i nie bujać w obłokach?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024