rehabilitacja niemowlaka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » rehabilitacja niemowlaka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1

Temat: rehabilitacja niemowlaka

Cześć,
Jestem mamą prawie 6 miesięcznego dzieciaka, moja Pani doktor mimo że moja córka sie nie rozwija ruchowo, nie widzi potrzeby przekręcania się na brzuszek nie zaleca nam rehabilitacji. Czy waszym zdaniem słusznie? Kiedy jest ten odpowiedni moment dla dziecka zeby wybrac sie z nim do specjalisty? Czy dziecko jest po prostu leniwe i nie chce mu sie przekręcać?

Jak to było u Was, czy dzieciaki szybko się rozwijały fizycznie?

Czy to prawda że dziecko jak dużo "gada" to wolniej mu idzie rozwój ruchowy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: rehabilitacja niemowlaka

A co już potrafi twoja córka?

3

Powiem Ci z własnego doświadczenia, mój syn był(jest) wcześniakiem, ma w tej chwili 12 miesięcy, od kiedy skończył 3 miesiące chodziłam z nim na rehabilitacje, miał stwierdzoną asymetrię. Po miesiącu rehabilitacji był już "prosty" wink ale rehabilitacja "trwała" dalej...należeliśmy do osrodka rehabilitacji dla dzieci i tam trzymają dopóki dziecko nie zacznie samodzielnie chodzic...wszystko pięknie...ale nie zupełnie...rehabilitacja odbywała się 2-3 razy w tygodniu i po skończeniu przez małego 6 miesięcy zaczęłam omykać, czemu? po każdych zajęciach mały darł się w niebo głosy, noce były jakimś koszmarem, połowa zajęć to były próby uspokojenia go...na sam widok budynku wpadał w straszną rozpacz...biedna dziewczyna dwoiła się i troiła żeby go zainteresować ale to nic nie dawało...w końcu powiedziałam PAS, ale żeby nie było, nie wypisałam się z ośrodka a chodziłam z małym raz w miesiącu na taką kontrol,żeby rehabilitantka mogła zobaczyć jak sobie radzi... straszyła ,że mały ma 9 miesięcy i jeszcze nie siedzi, może byłam nieodpowiedzialna ale to olałam i nie woziłam go na ćwiczenia wymigując się na wszelakie sposoby...jaki tego był efekt...? Gdy mały miał 9,5 miesiąca nie dość że z dnia na dzień zaczął siedzieć w pionie w pozycji biernej to jeszcze z pleców się podnosił i siadał ( co innego siad bierny a co innego czynny)tydzień później zaczął stawać w łóżeczku,przy meblach, w 11 miesiącu chodził przy meblach teraz chodzi za 1 rękę i czekam z niecierpliwością aż postawi swoje pierwsze samodzielne kroczki... ja kierowałam się swoim instynktem i broń Boże nie zniechęcam Cię do rehabilitacji-każde dziecko jest inne i każde ma inne potrzeby, jedynie opisuję nasze perypetie rehabilitacyjne wink

4

LeeBee napisał/a:

A co już potrafi twoja córka?

Oliwka, potrafi leżeć na pleckach i na boczkach, łapie sie za nóżki ale nie potrafi sie przekręcić na brzuszek sama, muszę jej pomóc, a potem zaraz krzyczy że nie potrafi na plecy. Duzo gada, no i nie wiem czy to nie dlatego nie rusza się.

Magda 8891, no słyszałam że róznie dzieci reagują na rehabilitacje, dlatego też moje obawy i zastanawianie sie, czy moja córa powinna czy zostawić to losowi. Chcialabym poradzic się jakiegos specjalisty bo wydaje mi sie ze cos jest nie tak, ale nie wiem czy jak juz dostaniemy skierowanie do rehab i okaze sie ze nie trzeba jednak, to czy bez problemu mozna zrezygnowac?

5 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2015-05-06 11:39:59)

A co oprócz przekręcania na boki Cie niepokoi?

Powiem Ci, że mój syn z pleców na brzuch się przekręcał normalnie, ale z brzucha na plecy zaczął dopiero w wieku 9 miesięcy. 
Choć on akurat był rehabilitowany.

Zawsze możesz iść na jakąś konsultację prywatnie.

Z drugiej strony jeśli innych problemów nie ma to może wystarczy jak sama będziesz ją ćwiczyć i inicjować skręt. 

Z twojej wypowiedzi wnioskuję,  że twoja córka chyba niebardzo lubi leżeć na brzuszku.  To by tłumaczyło czemu nie dąży do takiej pozycji. A jak leży na brzuszku to podpiera się ładnie na łokciach?

6

LeeBee bardzooo nie lubiii, jak już lezy to próbuje podpierac się na dłoniach ale jeszcze troche z utrzymaniem równowagi ma kłopot, a na łokciach trzyma sie bez problemu. Niepokoi mnie to że nie próbuje i przez co denerwuje sie że sa fajne cięższe zabawki których nie utrzyma w rączkach i że nimi sie bawic nie moze.
Jak ją połoze na brzuchu i widzi zabawki to jest w miarę ok, ale tak żeby sama sie przewróciła to nie.

7

Nie lubi tak leżeć to  i nie dąży do przekręcania. Musisz jak najwięcej kłaść ją na brzuszku i zabawiać.

Z drugiej strony ja zawsze mówię,  że matczyna intuicja jest po to, żeby jej słuchać.  Skoro więc czujesz,  że coś jest nie tak to skonsultuj się.  Tylko musisz to raczej zrobić prywatnie bo samo nieprzekręcanie się dla pediatry to za mało, żeby Was na rehabilitację skierować.

8

LeeBee napisał/a:

Nie lubi tak leżeć to  i nie dąży do przekręcania. Musisz jak najwięcej kłaść ją na brzuszku i zabawiać.

Z drugiej strony ja zawsze mówię,  że matczyna intuicja jest po to, żeby jej słuchać.  Skoro więc czujesz,  że coś jest nie tak to skonsultuj się.  Tylko musisz to raczej zrobić prywatnie bo samo nieprzekręcanie się dla pediatry to za mało, żeby Was na rehabilitację skierować.

Powiedziałam sobie że wstrzymam się jeszcze, dam jej czas i będę pomagać i ćwiczyć z nią, a jesli pod koniec miesiąca kiedy będzie już mieć prawie 7 miesiecy i nic się nie zmieni to zareaguje.  Dzięki za pomoc LeeBee:)

9

jeśli masz wątpliwości co do lekarza to lepiej skonsultuj z innym specjalistą - nie zaszkodzi. takie gdybanie czy zachowanie malucha i jego poziom rozwoju nie jest najlepszym pomysłem.. ja z dziećmi chodzę do przychodni dla dzieci medintel w Warszawie. pracuje tam taka młoda pani rehabilitantka i znajoma, która do niej chodzi jest zachwycona! pozdrawiam ciepło :**

10

Mojemu dała pediatra skierowanie jak miał 3 miesiące ale on na asymetrie. Rehabilitację uwielbiał i bawił się tam świetnie więc nie ma co na zapas się martwić tą kwestią. A prosilas pediatre o skierowanie do specjalisty? Przecież to nie oznacza od razu rehabilitacji... Tylko kontrol rozwoju ruchowego. Jeśli rechabilitacja nie będzie potrzebna to nie dostaniesz jej tylko ćwiczenia w domu. Instrukcje jak się bawić, nosić itp by pomóc. Spróbuj poprosic. Moja pediatra problemu nie robiła z niczym. Jak watpliwosi miałam to mówiła od razu że do specjalisty i sprawdzić porządnie.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » rehabilitacja niemowlaka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024