wyprawka dla mamy i maluszka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » wyprawka dla mamy i maluszka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1

Temat: wyprawka dla mamy i maluszka

Hej! Jako, że leżę w szpitalu i mam nadmiar czasu zakładam ten temat.
Proszę abyście pisały tu o wszystkim co będzie potrzebne mi i maluchowi w szpitalu i w domu możecie dla przejrzystości pisać np:
Szpital ( mama)
.......
Szpital ( dzidzia )

Dom....
Piszcie też o tym co uważacie za kompletnie nie potrzebne bo i takie rzeczy są.

Bardzo na was liczę bo leże aktunie na podtrzymaniu i zrozumiałam, jak mało czasu zostało.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wyprawka dla mamy i maluszka

Ja już torby spakowałam (i dla siebie i dla maluszka)

W mojej torbie znajdują się:

- 3 koszule nocne - w tym dwie rozpinane do karmienia,
- wkładki laktacyjne,
- 2 biustonosze do karmienia,
- kapcie,
- ciepłe skarpety,
- klapki pod prysznic,
- szlafrok,
- 2 ręczniki,
- 5 par majtek poporodowych,
- podkłady poporodowe,
- wielkie podpaski poporodowe.

Do tego miniaturki kosmetyków i przybory kosmetyczne - zależnie od uznania, spakowałam jeszcze saszetki tantum rosa i wodę niegazowaną. Chyba wszystko.

Jeśli chodzi o torbę dla maluszka, to jest to zależne od szpitala, bo różne są ,,wymagania'', ja spakowałam:

- 3 komplety ubranek (3x body, 3x pajacyk, 3x skarpetki, 3x niedrapki i 3x czapeczka)
- ręcznik,
- kocyk,
- rożek,
- smoczek,
- opakowanie pampersów,
- opakowanie chusteczek nawilżających,
- kosmetyki - miniaturki - oliwka, płyn do kąpieli, octanisept i krem na odparzenia.

Pisałam z pamięci a torby spakowane mam już 2 miesiące - więc nie wiem, czy czegoś nie pominęłam smile

3 Ostatnio edytowany przez morena1984 (2015-04-19 21:14:03)

witam

pewnie napisze ci to większość kobiet smile spytaj się u siebie w szpitalu co musisz mieć dla dziecka.
ja leżąc normalnie dwa dni po porodzie nie musiałam mieć nic dopiero przy wypisie potrzebowałam własne ubranko
siostry synek był dwa tygodnie to dowozili ciuszki bo pod koniec już chcieli mieć swoje.
za smoczek mokre chusteczki do wycierania dupki u nas były głupie uwagi

Jeśli chodzi o samą torbę do porodu to z trzy koszule (ja we własnej rodziłam do wyrzucenia od razu)
najlepiej takie rozpinane do karmienia.
dużo wody nie wiem dlaczego po porodzie strasznie pić się chce smile
te wielkie podpachy jak nie chcesz później po szpitalu szukać
kapcie i koniecznie klapki pod prysznic jakieś kosmetyki ręcznik
te majtki poporodowe możesz sobie odpuścic nie wszytskie szpitale dobrze na nie patrzą
a uwierz mi  po porodzie zero krępacji bez gaci jak kaczuchy wszystkie babki łażą
weź jakieś biszkopty bo niektórym później chce się jeść a możesz na porę karmienia się nie załapać wink

w domu to łóżeczko ;D
pieluchy ciuszki to już raczej masz wink
jak skromnie u ciebie z pieniążkami to nie inwestuj od razu w emolienty
wiele osób ci będzie polecać ale są to środki stosowane gdy dziecko ma problemy ze skórą
lepiej balsamik dla niemowlaczka

4

ilo zapytaj u siebie w szpitalu czy musisz mieć coś dla maluszka bo w nie zawsze musisz mieć ciuchy. pewnie tylko trzeba pampersy i chusteczki mokre. nie wiem czy to prawda ale gdzieś czytałam że noworodki prze parę dni się nie kompie po porodzie dopiero mama w domu kąpie.

5

Dokładnie jak koleżanka wyżej pisze -  w szpitalu w którym rodziłam synka  maluszków się nie kąpało, dopiero w domu.
A reszta to tak jak dziewczyny pisały, ja nie miałam kosmetyków dla Synka tylko krem na ewentualne odparzenia, polecam też nakładki/osłonki na sutki - czasem wręcz pomagają karmić i krem na brodawki np. maltan, ewentualnie laktator.
Pieluszki tetrowe, lub flanelowe. A najlepiej jak dopytasz w swoim szpitalu. W moim dawali taką ulotkę co należy ze sobą zabrać.

6

Dzięki za odpowiedzi, choć oczywiście w szpitalu zapytam to chciałam by ten temat służył wszystkim czyli żeby każda pisała co brała dla malucha i dla siebie oraz co miała na początek w domu ( łóżeczko pampersy i wózek pomińmy ) ale np ok 5 par body itp taki temat w którym były by tylko listy wyprawek, na necie jest ich dużo ale często są pisane przez " specjalistów " i bardzo przesadzone.

Także nie tyle co trzeba mieć ale co warto mieć, co ułatwia życie młodym mamą itp:)

7

Ja rodziłam latem, w szpitalu leżałam łącznie 12 dni ( 10 dni przed porodem i 2 po).
Ogólnie większość potrzebnych rzeczy już tu się pojawiła, był lekki zgrzyt odnośnie majtek poporodowych. Ja osobiście uważam, że bez nich ani rusz. Lekarze i położne będą pouczać o częstym wietrzeniu miejsc intymnych ( i słusznie). Osobiście nie podobało mi się leżenie z gołym tyłkiem. Takie majtki zrobione są tak aby powietrze przez nie swobodnie przepływało a no i podtrzymują podpaskę ( bez której osobiście chodzić nie mogłam przez cały okres połogu).

Woda, woda i jeszcze raz woda ale fajnie też jakby Ci ktoś przyniósł kompot z jabłek - rewelacyjnie stawi a na nogi. Tylko na początku lepiej rozcieńczyć z wodą.

Co do stroju do porodu - ja rodziłam w T-shircie mojego Faceta - oczywiście później nadawał się do wyrzucenia.
Przydają się nakładki na sutki - niektórym bobasom ciężko na początku łapać pierś.

Co do kompania maluszka - fakt, zalecają teraz pierwszą kąpiel po 2 - 3 dniach. Ja niestety wyboru nie miałam (mój maluszek został przewieziony do innego szpitala) ale jeśli by to ode mnie zależało zdecydowałabym się na kąpiel w ostatnim dniu pobytu w szpitalu. Chciałabym aby ktoś mi pokazał jak to wygląda - pewnie to istotne dla matek przy pierwszym dziecku.

Warto by też było jeszcze przed porodem zapoznać się z ofertą rynkową mleka modyfikowanego - często się zdarza, że dzieci potrzebują dokarmienia ( mi pokarm pojawił się dopiero po wyjściu ze szpitala), tak żeby później nie było z tym problemu.
Warto mieć też butelkę z odpowiednim smoczkiem - nawet jeśli mamy zamiar karmć piersią. co do laktatora to wstrzymałabym się z zakupem póki nie okaże się to konieczne ale podobnie jak w przypadku mleka - zrobiłabym wcześniej research.

8

sporo tych wszystkich gadżetów, ja myślę że u mnie bardzo potrzebny był laktator, kupiłam elektryczny laktator medela swing w sklepie mama i ja w gdansku ale moze któraś z was kupi ręczny i też bedzie dobry, u mnie niezastapiony byl elektryczny

9

Ja polecam do szpitala zabrać wielorazowe majtki poporodowe - u mnie sprawdziły się takowe z firmy Canpol babies. Są wykonane z cienkiej siateczki nylonowej, ale super przytrzymują podkłady poporodowe na swoim miejscu. Same majty w opakowaniu są po 2 sztuki, więc kiedy pierwsze np. pierzemy, to drugie nosimy. Majtusie się sporo rozciągają, do tego nie gniotą, są bezszfowe, mając je ubrane w ogóle się nie odczuwa tego. Dzięki nim, miałam duży komfort zarówno podczas chodzenia jak i podczas snu. A najlepiej sprawdziły się te majty z podkładami tej samej firmy. Podkłady z Canpola mają taśmę klejącą z tyłu, więc przyklejały sie do majtek i cały czas były na swoim miejscu. Podkłady poporodowe z Canpola są wyprofilowane - a to powoduje, że dopasowują się do kobiecego ciała. DObrze wchłaniają nieczystości, a są dosyć cienkie. Ogólnie jestem z nich zadowolona. Choć a propo podkładów, to porównując ceny różnych podkładów, to te wypadają trochę drogo. Jednak za komfort jaki dają, warto trochę przepłacić.

10

wesolamamusia napisał/a:

Ja polecam do szpitala zabrać wielorazowe majtki poporodowe - u mnie sprawdziły się takowe z firmy Canpol babies. Są wykonane z cienkiej siateczki nylonowej, ale super przytrzymują podkłady poporodowe na swoim miejscu. Same majty w opakowaniu są po 2 sztuki, więc kiedy pierwsze np. pierzemy, to drugie nosimy. Majtusie się sporo rozciągają, do tego nie gniotą, są bezszfowe, mając je ubrane w ogóle się nie odczuwa tego. Dzięki nim, miałam duży komfort zarówno podczas chodzenia jak i podczas snu. A najlepiej sprawdziły się te majty z podkładami tej samej firmy. Podkłady z Canpola mają taśmę klejącą z tyłu, więc przyklejały sie do majtek i cały czas były na swoim miejscu. Podkłady poporodowe z Canpola są wyprofilowane - a to powoduje, że dopasowują się do kobiecego ciała. DObrze wchłaniają nieczystości, a są dosyć cienkie. Ogólnie jestem z nich zadowolona. Choć a propo podkładów, to porównując ceny różnych podkładów, to te wypadają trochę drogo. Jednak za komfort jaki dają, warto trochę przepłacić.

Reklama produktu czy jak?

11

caro3109 napisał/a:
wesolamamusia napisał/a:

Reklama produktu czy jak?

Owszem te majtki jak i podkłady dostałam od Firmy Canpol, ale opisałam je, ponieważ byłam z nich bardzo zadowolona. Sprawdziły sie u mnie i chciałam innym ciężarnym jak i świeżo upieczonym mamom napisać o nich. Będąc we wcześniejszych ciążach wiedziałam, że są takie różne majtki jednorazowe i wielorazowe, ale byłam sceptycznie do nich nastawiona i niechętna byłam, żeby po nie sięgnąć. A dzięki temu, ze dostałam je do przetestowania wiem, że już te kilka lat temu mogłam sobie ułatwić życie po porodzie.

12

Dobry wózek jest niezbędny, aby codzienne spacery były przyjemnością. Ja polecam Cavoe Ideo. Ta spacerówka jest super dopracowana - lekka, zgrabna i nadaje się nawet w podróż.

13

Hej dziewczyny,

Odświeżam wątek wyprawkowy! Jestem na początku kompletowania wyprawki i chętnie poznam Wasze doświadczenia – co okazało się niezbędne, a co zupełnie się nie przydało. Do śledzenia ciąży korzystam z aplikacji Preglife, która ma świetną listę wyprawkową i pewnie będzie ona moją bazą, ale zależy mi też na Waszych radach. Może podsuniecie mi coś, o czym sama bym nie pomyślała.

Polca2611 napisał/a:

Hej dziewczyny,

Odświeżam wątek wyprawkowy! Jestem na początku kompletowania wyprawki i chętnie poznam Wasze doświadczenia – co okazało się niezbędne, a co zupełnie się nie przydało. Do śledzenia ciąży korzystam z aplikacji Preglife, która ma świetną listę wyprawkową i pewnie będzie ona moją bazą, ale zależy mi też na Waszych radach. Może podsuniecie mi coś, o czym sama bym nie pomyślała.

Weź koniecznie zestaw butelek i mleko mm, nawet jak planujesz karmić naturalnie to nigdy nic niewiadomo więc lepiej mieć w sytuacji awaryjnej,  napewno ubranka dla dziecka, pampersy, kocyk,smoczek, zabawek nie bierz,bo noworodek nie będzie nimi zainteresowany, dla siebie weź dwie piżamy do porodu najlepiej koszule nocna, później ubrać piżamę będzie Ci lepiej przy karmieniu, kapcie, no i mega podpaski na połóg,bo będzie trwał jakies 6 tygodni chociaż możliwe,że Ci to zapewnia w szpitalu. A i kup fotelik samochodowy to bardzo ważne

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » wyprawka dla mamy i maluszka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024