Święta i spotkania wigilijno - opłatkowe w firmie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Święta i spotkania wigilijno - opłatkowe w firmie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1

Temat: Święta i spotkania wigilijno - opłatkowe w firmie

Z racji tego, że gorący okres już się zaczął i w prasie branżowej coraz więcej jest artykułów o tym co pracodawcy mogą zrobić by ten czas uprzyjemnić pracownikom, pytam Was drogie forumowiczki czy w Waszych firmach stosowane są jakieś motywatory z tym okresem związane?
Dużo się bowiem mówi o tym, że można pracownikom podarować bony świąteczne, dodatkową gotówkę lub też inne gadżety, dla dzieci zorganizować Mikołaja. Często też organizowana jest symboliczna Wigilia.

A jak to jest u Was w firmach?  Jaki macie do tego stosunek ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Święta i spotkania wigilijno - opłatkowe w firmie

bony owszem byly - ale ze prezes uznal ze nie naleza sie wszystkim pracownikom byly rozdawane pokatnie -WTF ? porażka.
wigilia zorganizowana w restauracji i oczekiwanie ze absolutnie wszyscy pracownicy na niej beda - pokutuje niestety przeswiadczenie ze wszyscy w tym kraju sa katolikami, skutek jest taki ze osoby innego wyznania kombinuja zeby wziac urlop przed swietami tylko po to aby w firmowej wigilii nie uczestniczyc. moze w wiekszych korporacjach nie ma tego przymusu, ale w malych firmach owszem. gorzej jest gdy na dodatek to w trakcie wigilii szefostwo daje bony czy kase - chcesz dostac to musisz przyjsc....gdzie szacunek dla innych wyznan ?
zaczyna mnie to draznic

3

Ja co prawda nie mam dużego doswiadczenia, z racji tego że nie pracowałam nigdy w okresie świątecznym, jednak mogę podzielić się z Wami doświadczeniem zaobserwowanym w zakładach pracy członków rodziny- w większości przypadków zawsze wysyłane są bony świąteczne, nawet moi dziadkowie którzy są na emeryturze zawsze dostają takie "wsparcie". Pamiętam też że gdy byłam mała, to były imprezy świąteczne organizowane dla dzieci, wtedy też dostawało się paczki-pełne łakoci i owoców smile z tego co mama mówiła, teraz nadal są organizowane takie imprezy, jednak zmieniły się wymagania wiekowe dzieci, brane są pod uwagę zarobki rodziców, stanowiska..

generalnie sama idea świąt w firmie jest ok, sporo zależy jednak od samej firmy..

4

U mnie jest tak, ze dostajemy pieniądze na święta.I tyle. Jedynie kierownicy i inni szefowie mają coś w rodzaju wigilii na zakładowej stołówce. Jedzonko jest pyszne, ale moja szefowa mi ostatnio mówiła, ze jakaś taka sztywna atmosfera była.Podobno kilka lat temu to nie dość, ze sekretarki prezesa biegały po calym biurowcu w strojach aniołków czy mikołajów to było wesoło i tak rodzinnie. Teraz te czasy się zmieniły. Jedynie co życzenia sobie składamy. Ale pamiętam, ze w pracy u mojego narzeczonego to mają wystawną kolację z winkiem i śpiewaniem kolęd. A szef zawsze ma jakiś upominek. Mnie cieszy fakt, ze dostanę dodatkowe pieniądze, które przeznaczam na prezenty dla bliskich.

5

W firmie gdzie pracuję, swojego czasu były albo bony albo więcej kasy przy wypłacie, jak będzie w tym roku nie wiem, pewnie nic bo kryzys. Dla dzieci są paczki ze słodyczami, i zawsze była symboliczna wigilia na stołówce.

6

To wszystko zależy od miejsca pracy, w którym pracowałam.

Pracowałam kiedyś w firmie, w której tradycją była wigilijna kolacja dla danego miasta (czyli kilku okręgów). Bardzo to lubiłam, bo tworzyło świetną atmosferę, co było głównie zasługą szefowej i nigdy tak naprawdę nie miało wymiaru religijnego, więc nikt nie czuł się urażony.
Z kolei w obecnym miejscu pracy dostajemy jakiś drobiazg świąteczny (najczęściej coś słodkiego).

Wydaje mi się, że najbardziej motywujące są zawsze wszelkiego rodzaju bony. Moja mama u siebie w banku dostawała zawsze bony świąteczne, a dopóki nie skończyłam 14 lat - paczkę na Święta. Był taki rok, gdzie pozwolili po prostu kupić coś dziecku w kwocie 100 zł, ale po tym, jak na paragonie jednej z pracownic były bułki wrocławskie big_smile - wrócono do paczek wink

7

Ewel widzę, że Twojej firmie zupełnie rozminęli się z atmosferą motywowania pracowników, do tego jeszcze dochodzi kwestia różnicy wyznań

Można zatem podsumować, że najczęściej stosowane są bony lub dodatkowe pieniądze, jak też symboliczna wigilia.

Agatka czy fakt, że wigilia organizowana jest tylko dla kierowników nie jest u Was przez resztą pracowników odbierany negatywnie ?

Ja pamiętam z okresu dzieciństwa, że rodzice zawsze przynosili dla mnie i mojego brata paczki ze słodyczami, zaś np. u brata obecnie w firmie zawsze organizowane są dla dzieciaków mikołajki, gdzie dzieci otrzymują prezenty, które rodzice sami im kupują z refundacją z firmy do pewnej kwoty. Myślę, że jest to bardzo pozytywny gest choć jakby nie było nie wszyscy pracownicy mają dzieci.

W mojej firmie natomiast organizowana jest najczęściej wspólna wigilia - choć bez jakiegoś szczególnie religijnego wymiaru. Zauważyłam natomiast, że kiedyś ludzie o wiele chętniej w niej uczestniczyli niż obecnie.

Czy u Was też są takie osoby, które traktują wigilię jako firmowy wymysł, wręcz przymus?

8

Lena - ja tez pamietam z dziecinstwa jak rodzice dostawali na swieta ogromne kosze rozmaitosci i dodatkowo bony - teraz z koszy zrezygnowano.
u mnie jak najbardziej sa osoby, ktore czuja ze wigilia to przymus (stad te urlopy o ktorych pisalam) wiekszosc w firmie i tak stanowia osoby ktore w jakis tam sposob swieta obchodza, wiec jest calkiem ok, gorzej ma mniejszosc. Tak sobie mysle ze gdybym zyla np w panstwie gdzie dominujaca religia bylby np buddyzm a ja bym byla katoliczka i to z okazji ich swiat bylyby jakies imprezy firmowe, to nie mialabym nic przeciwko zeby w nich uczestniczyc, no ale nie kazdy jest otwarty na cos takiego

9

U mnie też były bony, ale jest coś lepszego. Moja firam wybrała kilka najepszych pracowników i zafundowała nam pobyt sylwestrowy w centrum spa primavera w Jastrzebiej Górze. Z tego co widziałam na ich stronie zapowieda sie super impreza tam, a jedziemy dość fajna grupą. Mamy wynajęta salę konferencyjną dzień przed sylwestrem. Opłacili nam maseczki w spa. Ogólnie super pomysł i bardzo czekam na ten wyjazd. Niewielu jest takich pracodawców, no ale większe firmy mogą sobie na to pozwolić.

10

paula99 a czy kryteria wyboru były jasno sprecyzowane i akceptowane przez wszystkich pracowników? Przede wszystkim zaś czy w Waszym odczuciu (pracowników) były one sprawiedliwe? I co najciekawsze jakie są reakcje tych, którzy nie dostali tego prezentu?

Ciekawe czy kierownictwo nie zastanawiało się nad tym, że taka decyzja może spowodować podział zespołu.

11

U nas jest wigilia w poniedziałek. Jak chodzą słuchy będzie się trzeba dzielić opłatkiem. Niestety z moją bezpośrednią przełożoną nie żyję najlepiej więc to będzie ... ciężki dzień.  No bo co takiej życzyć ? Przeraża mnie to smile

12

Myślę, że dzielenie się opłatkiem na firmowej wigilii to niezbyt trafiony pomysł choćby ze względu na istniejące antypatie. Zatem symboliczne spotkanie jak najbardziej, ale bez wymuszonego, moim zdaniem, składania życzeń i dzielenia się opłatkiem.

13

w mojej poprzedniej firmie też było dzielenie się opłatkiem....bleh....straszne. w obecnej pracy rok temu ominęłamw wigilię, ale w tym roku już niestety będę, ale o opłatku nic nie słyszałam więc mam nadzieję że nic takieog nie będzie, posiedzimy zjemy i się rozejdziemy...oby !

14

Moja koleżanka opowiada zawsze że wigilia w pracy jej męża to koszmar ale dla niej bo zawsze wraca po takiej wigilii po prostu zapruty bo jest suto zakrapiany i zawsze opowiada jej jakie są kobiety i jak sie zachowują na takich imprezach.Są ponoć gorsze od mężczyzn .

A potem nic jej nie pomaga bo oczywiście się leczy na drugi dzień .I czuje sie bardzo dowartościowany przez owe kobiety.

Dlatego zastanawiam się czy takie spotkania mają sens.
---------------------
Pozdrawiam Tamara

15

był opłatek u mnie....jedzenie ostygło bo prezes miał dłuuugą przemowę. wrócił na swoje miejsce i wszyscy po prostu pokiwali głowami i zaczęli jeść te opłatki ale ktos się poderwał do góry....rozległo się chóralne "nieeee, siedź siedź, siedzimy!" ale potem wstali kolejni i zaczęło sie składanie zyczeń.....kolejne 30 min z głowy....
porażka. dobrze że bylo wino to się troszkę zrauszowałam z tych nudów tongue

16

U mnie to nazywa się spotkaniem opłatkowym, najpierw przemawia prezes, potek ksiadz, wszyscy dziela się opłatkiem. i to koniec. Jak dla mnie sztuczne, takie spotkania sa bez sensu, każa się dzielić opłatkiem z kims kogo się nawet czasem pierwszy raz widzi.

17

ksiądz na firmowym spotkaniu ?!

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Święta i spotkania wigilijno - opłatkowe w firmie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024