Nie potrafię stworzyć związku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Nie potrafię stworzyć związku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1

Temat: Nie potrafię stworzyć związku

Piszę tutaj, bo coś musi być ze mną nie tak. Bardzo trudno mi stworzyć związek, ponieważ blokuję się na wszystkie osoby płci przeciwnej i nie wiem czemu tak jest. Jestem zupełnie inna w towarzystwie facetów niż naprawdę. Często bywam trudna i miewam humory, a w relacjach ze znajomymi jestem fajną, optymistyczną dziewczyną. Byłam w jednym związku, ale posypał się właśnie przez to, że za bardzo się zamykałam i odpychałam tę drugą osobę. Potem miewałam bardzo płytkie relacje z mężczyznami i zazwyczaj szybko się wszystko kończyło, tzn kończyło się po paru spotkaniach, bo nigdy nie czułam się przy nich swobodnie. Marzy mi się taka romantyczna miłość i wiem, że jestem z siebie w stanie dużo dać, ale mam pancerz, którego nie dam rady się pozbyć- tak mam odkąd pamiętam. Bardzo doskwiera mi samotność i chciałabym kogoś poznać, poczuć, że mogę polegać na tej osobie, ale nie wiem jak walczyć z samą sobą, żeby się przełamać? Znajome mają fajne związki, niektóre już od lat, a ja przez ostatni czas tylko jakieś pojedyncze spotkania i na tym koniec, nie wiem czy potrafiłabym być w takim poważnym związku, bo się boję tego, ale z drugiej strony bardzo za czymś takim tęsknię. Nie wiem czy to co piszę ma głębszy sens, ale w tym momencie to właśnie czuję.

Czy ktoś ma podobnie? Taka blokada psychiczna, strach przed związkiem, a w głębi duszy pragnienie bliskości i głębszej relacji?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nie potrafię stworzyć związku

Jak mozesz chciec czegos czego sama nie mozesz dac.Moze popracuj najpierw nad soba?

3

Może wystarczy zwyczajnie wyluzować? smile bo to nie jest czasem tak że się śpinasz bo za bardzo chcesz?

4

Liliaq, mam podobny problem ale w moim wypadku podchodzę z dystansem ogólnie do ludzi, których nie uważam za bliską rodzinę lub przyjaciół. Generalnie nie pozwalam się ludziom zbliżyć do siebie a jeśli już to w ograniczonym stopniu. Czasami doskwiera mi samotność i zastanawiam się czy byłbym bardziej szczęśliwy nie będąc sam. Jednak wtedy pojawia się w mojej głowie jedno pytanie: Po co? Bycie z kimś dla samego faktu uważam za idiotyzm a w związkach nie widzę nic co by mnie zmotywowało do wejścia w jeden.

Przepraszam, że tak zszedłem na siebie ale Twój temat był najbliżej tego co mi chodzi po głowie więc skorzystałem z okazji by się wypowiedzieć. Niestety nie mogę Ci nic specjalnie doradzić, najwyżej sympatyzować.

5 Ostatnio edytowany przez liliaq (2015-04-12 22:18:42)

Spodziewałam się, że będą odp w stylu, że jak mogę od kogoś żądać bliskości skoro sama jej nie umiem dać.
To nie jest jednak takie proste i nie sądzę, żeby osoby, które nie mają z tym problemu zrozumiały to. Nie jest to tak, że ja nie chcę i robię to specjalnie. Ja bardzo potem przeżywam to, że tak postępuję, ale nie umiem tego zmienić. Staram się i robię coś w tym kierunku, więc nie mam postawy wyłącznie roszczeniowej.
Może się spinam, nie wiem sama. Czasami to nawet nie jest spinanie się, tak bym tego nie nazwała. To jest jakiś wewnętrzny strach. Może blokada przed odrzuceniem? Upośledzenie emocjonalne? Nie umiem sobie na to odpowiedzieć.

Petram- też podchodzę z dystansem do znajomych, ale z tymi nowo poznanymi mężczyznami jest inaczej. Nie we wszystkich przypadkach, ale w większości tak. Nie wiem czy bycie samemu jest lepsze czy gorsze- to chyba zależy od osoby i jej podejścia. Uważam, że samotność nie jest fajna jakby na nią nie patrzeć. Wszystkie rzeczy, które robisz teraz możesz przecież robić z drugą osobą. Gorzej jak emocjonalna blokada nie pozwala Ci zbliżyć się do kogoś. Wtedy nie ma mowy o bliskości.
Cieszę się, że zrozumiałeś o co mi chodzi.

6

Może po prostu potrzebujesz więcej czasu zanim się otworzysz bardziej do kogoś? Ewentualnie nie trafiłaś na osobę, z którą od razu czułabyś się swobodnie. Ponoć szukanie drugiej połówki to jak grzebanie w wiadrze błota w poszukiwaniu grudki złota, tylko pracą i uporem można coś osiągnąć. Nie jestem do końca przekonany do tej opinii ale przynajmniej daje to do myślenia.

7

Petram napisał/a:

Może po prostu potrzebujesz więcej czasu zanim się otworzysz bardziej do kogoś? Ewentualnie nie trafiłaś na osobę, z którą od razu czułabyś się swobodnie. Ponoć szukanie drugiej połówki to jak grzebanie w wiadrze błota w poszukiwaniu grudki złota, tylko pracą i uporem można coś osiągnąć. Nie jestem do końca przekonany do tej opinii ale przynajmniej daje to do myślenia.

Nie wiem czy tutaj czas coś pomoże. Chyba wcale nie pomaga tylko jest gorzej. Skoro wcześniej się tak blokowałam to nie idzie to teraz w lepszą, ale gorszą stroną. Z jedną osobą czułam się swobodnie, ale mimo to nie potrafiłam pociągnąć tej znajomości, po prostu już się bałam co będzie dalej i czy będę się musiała jeszcze bardziej otworzyć emocjonalnie. Czasami czułam coś, ale mówiłam, że tak nie jest, nie odsłaniałam swoich prawdziwych uczuć. Potem udaję, że mi nie żal znajomości, a to wcale nieprawda, tylko nie mogę tego dać po sobie znać. I tak już marnuję którąś szansę z rzędu- uciekaniem od bliskości, obojętnością wobec drugiej osoby, sama nie wiem- to jest odbierane tak jakby mi w ogóle nie zależało.
Ta metafora z błotem i grudką złota nie przemawia do mnie;)

8

Hej smile

też mam tego typu problem i czytając rozmowę tak się właśnie zastanowiłam w czym może tkwić problem

wydaje mi się, że tutaj właśnie chodzi o strach przed odrzuceniem
za bardzo nam zależy na sztucznym podtrzymaniu znajomości, udawaniu przed tą drugą osobą i robieniu wszystkiego żeby nas lubiła, nawet wbrew sobie. Wtedy właśnie czujemy się spięci i źle nam w takiej relacji, bo musimy udawać ciągle, grać kogoś kim nie jesteśmy, ciągle trzeba być czujnym, żeby ta druga strona nas nie odrzuciła... I przez to nie umiemy się otworzyć na tą drugą osobę, nie potrafimy wejść w głębszą relację i wyluzować się przy niej, bo nie jesteśmy w tej relacji prawdziwi.
Kiedyś ktoś mi powiedział, że "głębsze relacje tworzą się przez uczucia", a aby pokazać te uczucia drugiej osobie musimy się otworzyć na nią i przestać grać. To takie moje przemyślenia co do mojego życia jak i do tego o czym piszesz.

Ale wiem z autopsji, że ten strach przed odrzuceniem jest bardzo silny i ciężko się przemóc...

9

syl_war napisał/a:

Hej smile

też mam tego typu problem i czytając rozmowę tak się właśnie zastanowiłam w czym może tkwić problem

wydaje mi się, że tutaj właśnie chodzi o strach przed odrzuceniem
za bardzo nam zależy na sztucznym podtrzymaniu znajomości, udawaniu przed tą drugą osobą i robieniu wszystkiego żeby nas lubiła, nawet wbrew sobie. Wtedy właśnie czujemy się spięci i źle nam w takiej relacji, bo musimy udawać ciągle, grać kogoś kim nie jesteśmy, ciągle trzeba być czujnym, żeby ta druga strona nas nie odrzuciła... I przez to nie umiemy się otworzyć na tą drugą osobę, nie potrafimy wejść w głębszą relację i wyluzować się przy niej, bo nie jesteśmy w tej relacji prawdziwi.
Kiedyś ktoś mi powiedział, że "głębsze relacje tworzą się przez uczucia", a aby pokazać te uczucia drugiej osobie musimy się otworzyć na nią i przestać grać. To takie moje przemyślenia co do mojego życia jak i do tego o czym piszesz.

Ale wiem z autopsji, że ten strach przed odrzuceniem jest bardzo silny i ciężko się przemóc...

Cześc, przeczytałam z zainteresowaniem to, co napisałaś. Ja chyba ogólnie jestem zamknięta w sobie i nie chce pokazać swoich prawdziwych uczuć. Na zewnątrz niby wszystko ok, ale od środka blokada. To prawda, że głębsze relacje budzą się przez uczucia, ale z tymi uczuciami i ich wyrażaniem mam najwidoczniej spory problem. Moi znajomi nie mają problemów z poznawaniem drugich połówek, ja niestety duże. Relacje są płytkie i szybko się kończą. Czasami chcę coś na siłę, to prawda, a czasami totalnie odpuszczam. Co bym nie robiła to i tak klapa. Lęk przed odrzuceniem? Na pewno jest, ale nie paraliżujący, bo próbuję jednak się przełamać.
Co prawda rzadko kiedy znajomość przeradza się w coś głębszego, zazwyczaj jest taki martwy punkt, którego już nie mogę przekroczyć i znajomość nie rozwija się dalej.

Masz podobne doświadczenia? Piszesz, że wiesz co czuje z autopsji.

10

Samotność to nigdy nie jest fajna, są miliony rzeczy fajniejszych jak jedzenie z kimś kolacji, oglądanie tv, mówienie komuś co boli, co cieszy, co podoba się. Samo poznanie, randka to pokazanie siebie z tej najlepszej strony i tu już trzeba pokazać że ma się swoje myśli, że coś podoba się lub nie. Głębsza relacja to tylko coraz więcej siebie i więcej konfrontacji i pytań i odpowiedzi.
By kogoś poznać trzeba się otworzyć na taką osobę, dać z siebie coś, to interesuje zawsze.

11

liliaq ja mam podobnie, jeśli znam kogoś to zachowuje się swobodnie, przy nowych się peszę, ale nie do końca, tak naprawdę to z jednymi rozmawia się lżej i fajnie od początku z innymi nic się nie klei sad tak chyba ma każdy, ale trzeba być szczerym i otwartym na drugą osobę, a dziś mało jest takich osób, uważam, że trzeba być sobą i tyle smile Też bym chciała stworzyć fajny związek, ale albo nieśmiali albo szukają przygód, czy jest ktoś wolny?

12

wisienka7 napisał/a:

czy jest ktoś wolny?

Nie.Zapierdzielam jak rajdowiec big_smile

13

tez tak miałam dopóki nie znalazłam odpoiwedniej osoby. także się nie martw rob swoje a i związek kiedyś z kims tez ci się ulozy.

14

beataluiza masz rację, tak jest gdy się nie trafiło w życiu na właściwą osobę, ale trzeba mieć szczęście w miłości tongue, jest takie powiedzenie: "Zawsze gdzieś czeka ktoś..." niby tak, ale gdzie?

dieg0 powinniśmy Ciebie zobaczyć w kolejnej części szybcy i wściekli hahahah tongue

15

Zdecydowanie łączę się z Tobą i Twoim problemem. Miałam zawsze straszne problemy tego typu, bałam się sama nie wiem czego, później wyjechałam na rok za granicę, na studia i poznałam mnóstwo nowych osób. Myślałam, że po powrocie moje obawy znikną, a będzie wręcz odwrotnie, że poradzę sobie z moimi kompleksami czy cokolwiek to jest, bo podczas wyjazdu przeżyłam kilka nowych miłostek i całkiem dobrze się z nimi czułam, jednak wiedziałam, że są czasowe. Chyba jakoś przeraża mnie myśl o tym, że jak zaczynam spotykać się z kimś 'na miejscu' to jest to bardzo wiążące. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę z tego, że co ma być to będzie, i może akurat ten związek wyjdzie na ciekawą i rozwijajacą znajomość, ale mimo to, tak jak teraz, mam ogromny problem nawet z odpisaniem na głupią wiadomość na Facebooku.. What the fuck. A wiem, że spotykanie się z kimś to nie jest z góry oświadczenie, że tu teraz i na zawsze razem, bo to jest chyba ta przerażająca myśl..

16

Jakie tam szczescie.Ludzie wcale nie czekaja tylko sie chowaja big_smile

17

Właśnie, bo niektórzy wola kompa od pójścia na spacer czy wypicia kawy na żywo tongue

18

ooo tak blokada przed płcią przeciwną ale jak jest młodsza to nie ;-/ mam tak że fajnie się wśród niektórych czuję ale jak mam coś zapytać pogadać to wolę z koleżanką naszą wspólną

dziś odkryłam misje społeczne- wpiszcie w neta i pobierzcie z chomika
do dzieła

19

No cóż, Liliaq, mogłabym podpisać się pod tytułem wątku. U mnie to już kwestia długotrwała, dużo by pisać. Życzę Ci jak najlepiej. Tak czy inaczej, można czekać, że się znajdzie ktoś odpowiedni, ale można też do tego nieświadomie nie dopuścić. Może rozważ terapię? Z tego, co piszesz, to może być rzeczywiście lęk przed odrzuceniem, który (paradoksalnie to może brzmieć) jest często podszyty tym mniej świadomym - lękiem przed bliskością. Nie znaczy to, że taka osoba nie stworzy związku, bo i takie historie się zdarzają, ale to może być trudne, mimo chęci. Przyjrzałabym się zatem sobie, temu co może blokować relacje.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Nie potrafię stworzyć związku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024