Autokarem/pociągiem po Europie. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Autokarem/pociągiem po Europie.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Autokarem/pociągiem po Europie.

Lubię jeździć zarówno autokarem jak i pociągiem. Ale nigdy jeszcze nie przemieszczałam się tak poza granice Polski. Chciałabym kiedyś udać się gdzieś....dalej smile

Czy ktoś z Was podróżował pociągiem lub autokarem z Polski na przykład do Wielkiej Brytanii, Irlandii, a może jeszcze gdzie indziej? (nie liczę kierunków typowo turystycznych jak Grecja, Chorwacja, Włochy....)
Jak wrażenia? Co sądzicie o cenach takich wypraw?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Autokarem/pociągiem po Europie.

Ja bardzo regularnie jeździłam pociągiem na trasie Berlin-Warszawa oraz do innych miast Niemiec.

Mam w planach jechać pociągiem do moich ulubionych Włoch, do których z lenistwa (i oszczędności tongue ) do tej pory latałam samolotem zaliczając po drodze co ciekawsze miasta typu Praga, Budapeszt itd. ale to wymaga poważniejszej logistyki, na którą do tej  pory nie miałam czasu.

Ogólnie uważam, że na krótszych trasach wygodniej jest jechać pociągiem niż samolotem, bo nie traci się tyle czasu na odprawach, lotnisku, zwykle również na dojeździe z i na lotnisko.

3

Vian napisał/a:

Ogólnie uważam, że na krótszych trasach wygodniej jest jechać pociągiem niż samolotem, bo nie traci się tyle czasu na odprawach, lotnisku, zwykle również na dojeździe z i na lotnisko.

Dlatego też ostatnio coraz bardziej się skłaniam do podróży autobusem czy pociągiem, nawet jeśli trwa to dłużej, bo podróż samolotem, nawet jeśli sama w sobie trwa 3h, potrafi wymęczyć właśnie dojazdem, czekaniem, odprawą. A tak: wsiadasz w autobus i wysiadasz zwykle w centrum miasta, o które ci chodzi smile

4

My co roku podrozujemy z Finlandii do Plski, Czech, Niemiec, Austrii, Chorwacji mijajac po drodze tez inne kraje - wspaniala przygoda, acz nieco meczaca jednak. No i nie autokarem ani pociagiem tylko autem. Mnie odstraszyloby to ciagle przenoszenie bagazu.

Iles lat temu wybralam sie pociagiem i autostopem z Warszawy wlasnie do Londynu, pare fajnych dni i niezle przygody mielismy z kolega po drodze. M.in. nocowalismy w Salzburgu, miescie Mozarta u pary autriacko-polskiej (kierowca TIR-a ktory nas zabral z autobahnu za Wiedniem mial zone Polke i juz nas nigdzie nie chcial wypuscic;). A wracalam potem wlasnie promem i pociagiem przez Paryz. Tez fajnie, ale juz naprawde wtedy marzylam o wlasnych 4-ch scianach i lozku:)

5 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-07-03 11:28:27)

Jeśli chodzi o mnie, to wszędzie na wakacje latam samolotem (Niestety ze Szwecji ciężko się gdziekolwiek dostać innym sposobem tongue) także ciężko mi będzie odpowiedzieć akurat na to pytanie, ale pozwolę sobie wrzucić link do innego forum, które totalnie mnie zamurowało (w jak najbardziej pozytywny sposób!)

Nie jestem do końca pewien, czy mogę wrzucać tutaj linki do innego forum, ale to zdecydowanie najfajniejszy temat dotyczący podróży, który przeczytałem w ostatnim roku!

http://i.imgur.com/H1w254G.png
A o to odpowiedź na pytanie dotyczące całkowitych kosztów wyprawy

Całość (bilety, noclegi, dojazdy, wyżywienie, pamiątki) wyniosła mnie jakieś 1800 PLN.

[tu był nieregulaminowy link - usunięte przez moderację]

6

Evens napisał/a:

Jeśli chodzi o mnie, to wszędzie na wakacje latam samolotem (Niestety ze Szwecji ciężko się gdziekolwiek dostać innym sposobem tongue)

no tak, a nam z Finlandii na pewno jest latwiej:)) droga ladowa to jedynie przez Rosje wiec dziekuje i rezygnuje, wybieram prom do Tallina.

Dzieki podrozom ladowym odwiedzilismy juz mnostwo przepieknych miejsc, spalismy z super pensjonatach i hotelikach (ostatnio urzekl nas pensjonat w sercu bosniackich gor, cudenko i za marne grosze a sniadanie jak w hotelu), poznalismy super ludzi, mielismy mile i mniej mile (ale ekscytujace) przygody. Tego nie da sie porownac z odprawa na lotnisku, godzinie w duty free, startem i ladowaniem. Plus pare godzin w tym samym fotelu i towarzystwie z widokiem na obloczki:) Tak to ja sie napodrozuje ze 20 razy w roku w ramach pracy, prywatnie wole po ziemii:)

7

Prawda, nie twierdzę że z Finlandii jest łatwiej. Akurat w Talinie byłem kilkukrotnie, bo mamy nieziemsko tanie podróże promem (rząd 50 złotych w 2 strony z kabiną) ale tak poza tym, to jest trochę ciężko. Albo może jestem po prostu wygodny? smile

Jak wyglądają ceny przewozu samochodu Finlandia - Talin? Ze Sztokholmu w naszym Polferies są niestety drogie sad
Jedyne miejsce, gdzie koniecznie wybiorę się autem, to Norwegia. Nigdy nie byłem, a to przecież tak przepiękny kraj. No i wreszcie będę mógł się pochwalić, że nakarmiłem fiordy! =P

Bruksela, Barcelona, Wyspy Kanaryjskie, Londyn czy Berlin (no i oczywiście Polska) - mam ze Sztokholmu łatwy (i tani) dostęp do tych miast dzięki Ryanairowi. Choć faktycznie, z podróżach autokarowych jest sporo frajdy. Jeździłem trochę, ale jedynie na terenie Polski, także ciężko mi się w tym temacie wypowiadać.

No i podróżując przeważnie śpię u znajomych lub rodziny (i ostatnio Couchsurfing), także nie miałem niestety okazji nocować w pensjonatach sad
Najgorsze jest też to, że nie mam z kim podróżować. Większość moich znajomych albo pracuje, albo nie ma kasy odłożonej (i są też tacy którzy nie nadają się do podróżowania...) A samemu jakoś tak dziwnie mi podróżować (Jeśli w punkcie docelowym nikt na mnie nie czeka, w sensie). Jeszcze nie czuję się za bardzo na siłach i boję się, że nadmiar "ogarniania" mógłby mnie trochę przytłoczyć i przed samym sobą staram się odkładać taką podróż jak najdłużej...

Z podróży ziemnych to na pewno muszę zaliczyć kolej Transmandżurską, ale sama podróż to koszt około 10 tysięcy złotych, także jeszcze trochę będę musiał się wstrzymać tongue

8

Samochod osobowy to jakies 30?-50? w zaleznosci od rejsu i samochodu.

Polferries sa strasznie drogie z Helsinek do Gdyni, rzadko tez kursuja a Via Baltica jak sie dobrze rozpedzisz, to w niecale 10 godzin jestes w Suwalkach:) A tam zaraz niedaleko wlasnie przecudny pensjonat w Mikolajewie, przy samym lesie, gospodarze uroczy, sniadanie krolewskie - mozna wyspac sie, ugoscic i ruszac dalej do poludniowych sasiadow:)

I jeszcze te spontaniczne postoje w pieknych zakatkach, obiadki w super zajazdach - strasznie to lubie.

No ale to prawda, ze samemu taka podroz, to mala przyjemnosc no i ciut meczaca, bo nawet nie ma sie do kogo odezwac w trasie.

Norwegie tez mam w planie:) Poki co najdalej dojechalismy do srodkowej Laponii a moj syn na Nordkapp:) Tylko tam to dopiero sa ceny:(

9

Kolega jeździł autem po Norwegii i... strasznie pomału mu to szło bo wszędzie ograniczenie jest do bodajże 40 czy 50 km/h a mandaty nieziemsko wysokie za minimalne przekroczenie wink

10

Catwoman napisał/a:

Kolega jeździł autem po Norwegii i... strasznie pomału mu to szło bo wszędzie ograniczenie jest do bodajże 40 czy 50 km/h a mandaty nieziemsko wysokie za minimalne przekroczenie wink

napewno nie wszedzie tylko w miejscach "zaludnionych" i "zabudowanych", a ze golym okiem tam ani zabudowan ani czlowieka pewnie nie namierzysz latwo, to moze wydawalo mu sie, ze po bezludziu tak wolno jezdzi;) u nas to samo, na prawo las, na lewo laka, zywej duszy nie widzisz a tu nagle znak ze teren zabudowany i ograniczenie do 50km/h. Bo gdzies za tym laskiem i gdzies posrodku laki stoja dwa domki i tyle:)

O mandatach nie bede sie rozpisywac. Szkoda, ze w Polsce takich nie daja.

11

Szukam takiej opcji od dłuższego czasu! I zawsze ograniczają mnie wspomniane już tutaj koszty i czas na zorganizowanie. Marzy mi się (tak dokładnie to moje marzenie) jechać pociągiem do kilku krajów! Ale gdzie szukać? Boję się, że dojechałabym do pierwszego miasta za granicą i nie wiedziałabym co dalej lol Dlatego oczywiście najlepsza opcja, to jechać załóżmy z Warszawy gdzieś do oddalonego miasta, a zwiedzać przez okno, nie wysiadając żeby się nie zgubić ha ha wink

12

Ja też często jeżdżę pociągiem i autokarem na różne wypady poza nasz kraj. Nie dość że taniej niż samolot to jeszcze te pięknie widoczki za oknem...

13

Widzę, że nie tylko ja jestem fanką wycieczek autokarowych big_smile Moim zdaniem to najfajniejsza opcja podróżowania – za oknem mnóstwo widoków i jazda autokarem zawsze będzie mi się kojarzyć z wycieczkami szkolnymi big_smile Jechałam autokarem do kilku europejskich miast np. do Hanower, Poitiers, Wiednia, Rygi:) W sumie nawet nie planowałam jechać do Rygi, ale spojrzałam na stronce Aury, że jest takie połączenie za całkiem dobrą cenę i spontanicznie sobie zakupiłam bilet big_smile Ale polecam, bo Ryga jest piękna! smile

14 Ostatnio edytowany przez migotka1789 (2015-12-16 23:45:35)

Catwoman napisał/a:

Lubię jeździć zarówno autokarem jak i pociągiem. Ale nigdy jeszcze nie przemieszczałam się tak poza granice Polski. Chciałabym kiedyś udać się gdzieś....dalej smile

Czy ktoś z Was podróżował pociągiem lub autokarem z Polski na przykład do Wielkiej Brytanii, Irlandii, a może jeszcze gdzie indziej? (nie liczę kierunków typowo turystycznych jak Grecja, Chorwacja, Włochy....)
Jak wrażenia? Co sądzicie o cenach takich wypraw?

Akurat zobaczyłam ten temat i przypomniała mi się jedna z najbardziej koszmarnych podróży Wrocław -Glasgow (autokar);/

Wyjechałam około 15 z Wrocławia, w Swiecku przy granicy mieliśmy przesiadke do kolejnego autokaru tyle ze...w Legnicy kierowca wyjeżdżając z parkingu (jacyś ludzie mieli przesiadke do innego autokaru) walnął w auto należące do jakiegoś Niemca ;)policja spisywanie wszystkiego i opóźnienie ponad 3 godziny.  Sama trasa od Świecka do Glasgow była już bez niespodzianek,  jednak irytowali mnue  ludzie ciągle chcieli postoje by zapalić papierosa czy wyjąć do WC, a jak był już postój to 5 minut po ponownym wyruszeniu formowana się kolejka do WC w autokarze...
  O godzinie 23;00 kolejnego dnia dojechałem do Glasgow,  nie polecam tego typu transportu,  jedyny plus to widoki przez okno na wrzosiwiska i góry przy wjeździe do Szkocji

15 Ostatnio edytowany przez Aiina (2015-12-29 23:14:16)

Od wielu lat jezdze autokarami pomiedzy Polska a Wlochami, Hiszpania, Francja i Belgia (fobia przed lataniem, coz...). Same podroze nie naleza do najprzyjemniejszych, moze jak jedzie sie pierwszy raz dana trasa to jeszcze tak, wtedy mozna sobie poogladac zza szyby nowe miasta itd. Chociaz, tak naprawde to tego typu autokary jezdza glownie po autostradzie a do miast wjezdzaja tylko na chwilke wprost na dworzec autobusowy i jada dalej. Tak srednio z tym zwiedzaniem zza szyby autobusu. Czy podroz jest komfortowa to glownie zalezy jak wielu jest ludzi (a zazwyczaj upycha sie maksymalnie tylu ilu sie zmiesci), jak czeste sa postoje a te zaleza glownie od kierowcow. Mialam najrozniejsze podroze, takie w ktorych postoje byly dwa na 24 godziny jazdy bo kierowcy gnali do celu jak najszybciej ale rowniez takie gdzie prawie wiecej stalismy niz jechalismy, i to jest dopiero frustrujace smile W kazdym razie mozna sie przyzwyczaic i wyrobic w sobie rozne nawyki, dzieki ktorym jedzie sie przyjemniej.

16

Ja kiedys bylam sama na pielgrzymce w w Rzymie bo nikt ze mna nie chcial jechac i bylo super. Sama na poczatku sie balam (wiadomo, ze kobiety maja w tym wzgledzie trudniej niz faceci), ale jezeli wyjazdy są zorganizowane to nie widze problemu, żeby już jechac samemu. Poza tym wiele osób wyjeżdza samemu i dopiero tam sie poznaja. smile

17

Wiele zależy od tego jaki jest  standard i stan techniczny autokaru. Wyjazdy na obozy młodzieżowe wspominam słabo,  bo taki autokar zawsze musiał się popsuć po drodze, przeważnie nie było też  toalety.  Ale jeśli jedziecie  z jakimś dobrym biurem podróży albo wynajmujcie sobie busa, to podróż powinna minąć komfortowo.  Ja w zeszłym roku podróżowałam z firmą transportową Asik z Krakowa i nie narzekam, bo naprawdę mają luksusowe, świetnie wyposażone busy. Jednak w długiej trasie klima, wc czy dvd to powinien być standard.

18

A nie lepiej autostopem? Rozwazalas taka opcje ? smile

19

co do pociągów, to ja bardzo chciałabym kiedyś przejechać  się koleją transsyberyjską.

20

Autokarami jechałam do Danii, Szwecji (później prom), Chorwacji, Słowacji i Czech. No nie jest to mój ulubiony środek transportu, gdyż zwykle autokar jedzie prosto do celu (z krótkimi przystankami), więc nie ma opcji zwiedzania po drodze (jedynie oglądanie przez szybę). W tej kwestii zdecydowanie wolę auto. Można sobie spokojnie zaplanować właśnie taką wycieczkę objazdową z dłuższymi przystankami w poszczególnych krajach na zwiedzanie i osobiście taki środek transportu bardzo lubię. Tym sposobem byłam drugi raz w Chorwacji oraz Rumunii.

Marzy mi się dłuższa wycieczka objazdowo-postojowa motocyklem do Szwajcarii przez Austrię, z rozbijaniem campów, gdzieś na dziko, a rano znowu w podróż. Jak na razie udało się zrealizować tylko podróż moto z Belgii, przez Holandię i Niemcy i mimo, że chwilami było bardzo męcząco to wspominam to jako jedną z moich ulubionych wypraw. Naprawdę czasami warto poświęcić trochę czasu na ogarnięcie co nieco logistycznie, a resztę można zawsze zostawić na spontan, bo to nie tylko wycieczka, ale przede wszystkim przygoda. Ja osobiście lubię planowanie, wyszukiwanie atrakcji, ogarnianie takich wyjazdów logistycznie, ale wiem, że sporo osób nie lubi tracić na to czasu, niemniej jednak warto dla świetnych wspomnień smile

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PODRÓŻE MARZEŃ » Autokarem/pociągiem po Europie.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024